Ekonomi

Varslad – det här ska du tänka på

Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och Restaurangfacket.
Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och Restaurangfacket.
Fotograf: Sören Andersson/TT
Ekonomi
Ekonomi Varslen avlöser varandra i coronakrisen. Här följer några tips för dem som drabbas.

Viktigast att komma ihåg är att ett varsel inte innebär en uppsägning, enligt Omid Rahmanian, jobbsökarexpert på Arbetsförmedlingen.

– Det är en förvarning om att företaget inte kommer att kunna behålla personalen. Det i sig betyder inte att man blir uppsagd.

Även om det inte leder till uppsägning kan det vara bra att planera för att det kan bli så. Skapa en profil som arbetssökande på Arbetsförmedlingen och skapa en bevakning på nya jobb, tipsar Omid Rahmanian.

Som alltid är det bra vara med i facket och a-kassan, särskilt i tider av stora varsel och osäkerheter. De flesta fackförbund erbjuder nu förhandlingshjälp även för nya medlemmar.

Få är medlemmar

Innan någon sägs upp vid ett varsel måste arbetsgivaren förhandla med facket. Men långt ifrån alla som nu drabbas har varit medlemmar i varken facket eller a-kassan. Åtminstone är det få som är det inom hotell- och restaurangbranschen, enligt Malin Ackholt, ordförande i Hotell- och restaurangfacket.

– Många säger att de skulle vilja gå med, men väntar tills de får en fast anställning. Vi vet också att väldigt många har så pass låg sysselsättningsgrad eller otrygg anställning att de inte tyckt att det varit lönt att försäkra sin inkomst, säger hon.

Branschen har hittills noterat 10 500 varsel och 2 500 varsel är på väg in. Därtill har minst lika många extraanställda blivit av med jobbet, enligt Malin Ackholt.

Kontakta facket

Kommer jag att bli uppsagd? Blir det förhandlingar med facket? Var det rätt att just jag blev uppsagd?

Det är några av de många frågor som facket får dagligen från medlemmar, enligt Malin Ackholt. Hennes främsta råd är att ta kontakt med sin fackorganisation för att få stöd och svar på frågorna.

– Det råder en stor förvirring och det florerar väldigt mycket oklarheter. Som medlem kan man alltid prata med facket och få stöd och information.

Lämnar arbetsgivaren över ett nytt anställningsbevis och ber dig skriva under bör du se upp, varnar Malin Ackholt.

Om du exempelvis har en tillsvidareanställning och chefen säger att det finns så lite jobb att du bara ska jobba extra från och med nu är det bäst att låta bli.

– Det kan innebära att du skriver bort din anställning och byter en fast tjänst mot en extraanställning. Skriv inte på något innan du har pratat med fackorganisationen, säger hon.

Fundera på framtiden

Hur ska den som är verksam i en bransch som är hårt drabbad av varsel tänka?

– Det är ett bra läge att se över sin professionella profil. De flesta slutar uppdatera sitt cv och personliga brev när de har fått ett jobb, men jag tycker att man ska se det som ett levande dokument, säger Omid Rahmanian.

På Arbetsförmedlingens hemsida finns ett flertal tips och råd på hur man kan vässa sitt cv och verktyg för att hitta nya jobb och utbildningar.

Att skola om sig behöver heller inte vara så krångligt som man tror, menar han.

– Jag rekommenderar att man ändå funderar kring om det är läge att plugga vidare. Jag brukar särskilt tipsa om yrkesutbildningarna då de är kortare, oftast två år, och riktar sig särskilt mot bristyrken.

Behåll lugnet

Det kan kännas lite lugnande att sätta det hela i ett perspektiv.

Under finanskrisen 2008–2009 blev väldigt många varslade, men många hittade också nya jobb, och av de som blev varslade blev bara tre av tio arbetslösa i slutändan, enligt Omid Rahmanian.

– Så det finns hopp om att vi kommer upp på banan ganska snabbt även efter det här. Ha lite "is i magen" även om det känns svårt just nu.

Fanny Hällegårdh/TT

FAKTA

Fakta: Varsel

Varsel innebär att en arbetsgivare förvarnar sina anställda att de kanske kommer att bli uppsagda. Arbetsgivaren är skyldig att varsla om minst fem personer i samma län riskerar att bli uppsagda på grund av arbetsbrist.

Alla som varslas behöver inte bli uppsagda.

Att bli korttidspermitterad innebär att du fortfarande är anställd, men går ner i arbetstid och lön. Som anställd kan du få upp till 90 procent av din lön. Kostnaden delas då mellan dig, arbetsgivaren och staten. Staten tar 75 procent av kostnaden.

Tips till den som blivit varslad:

– Kolla upp vad som gäller med till exempel uppsägningstid, försäkringar, tjänstepension med mera. Om det finns ett kollektivavtal på din arbetsplats kan du vända dig till ett trygghetsråd för att få information och olika slags stöd.

– Lägg upp en profil här på Arbetsförmedlingen. Du matchas mot arbetsgivare som söker just din kompetens, och arbetsgivare kan hitta och ta kontakt med dig direkt.

– På Arbetsförmedlingens hemsida finns också verktyg och guider som hjälper dig att vägleda dig själv mot jobb eller utbildning, och få tips om hur du vässar ditt cv, brev och din intervju. Då är du redo om och när det är dags att börja söka jobb.

Källa: Arbetsförmedlingen

Ekonomi

Moody's behåller toppbetyg för Sverige

Kreditinstitutet Moody's ger Sverige högsta betyg – igen. Arkivbild.
Kreditinstitutet Moody's ger Sverige högsta betyg – igen. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Ekonomi
Ekonomi

Den svenska statens kreditbetyg ligger kvar på högsta nivå, AAA, enligt Moody's Investors Service. Framtidsutsikten förblir stabil, konstaterar ratinginstitutet.

Huvudorsakerna till kreditbetyget, enligt Moody's, är att Sverige har. . .

. . .en välmående, diversifierad och innovativ ekonomi.

. . .i grunden sunda offentliga finanser som ger en hög kapacitet att dämpa chocker.

. . .mycket starka institutioner och ett effektivt styrelseskick som medger politisk kontinuitet.

Ekonomi

Wall Street avslutade veckan nedåt

Ledande index på de amerikanska börserna sjönk när handelsveckan avslutades. Arkivbild.
Ledande index på de amerikanska börserna sjönk när handelsveckan avslutades. Arkivbild.
Fotograf: Mary Altaffer/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Ledande index på de amerikanska börserna sjönk när handelsveckan avslutades. Tidigare under fredagen hade representanthuset godkänt det enorma krispaketet på 2 000 amerikanska miljarder dollar.

Men en undersökning visade att konsumentförtroendet inte varit så lågt på 3,5 år och i torsdags presenterades dyster arbetslöshetsstatistik.

Flygplanstillverkaren Boeing föll drygt tio procent sedan USA:s finansminister Steve Mnuchin sagt att bolaget inte har några planer på att ansöka om stöd från staten.

Dow Jones industriindex sjönk 4,1 procent, S&P 500 tappade 3,4 procent och Nasdaqs kompositindex minskade 3,8 procent.

Ekonomi

Eniro ansöker om rekonstruktion

För krisande Eniro väntar företagsrekonstruktion. Arkivbild.
För krisande Eniro väntar företagsrekonstruktion. Arkivbild.
Fotograf: Bezav Mahmod/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

Finansieringsplanen sprack för det förlusttyngda söktjänstföretaget Eniro. Därför beslutade styrelsen på fredagen att upprätta en kontrollbalansräkning. Styrelsen har också instruerat bolagsledningen att förbereda en ansökan om företagsrekonstruktion.

Förslaget var att innehavare av konvertibler (ett slags skuldbrev) och obligationer skulle byta ut dem mot en ny preferensaktie, som skulle utgöra 90,5 procent av alla aktier och röster i bolaget. Tanken var att en skuld på ungefär 1 miljard kronor därmed ska förvandlas till eget kapital. Kravet på anslutningsgraden var 90 procent men bara cirka 46 procent nappade på erbjudandet.

En första kontrollstämma hålls vid årsstämman som är framflyttad till den 16 juni.

Ekonomi

Google erbjuder stöd och reklamplats

Internetjätten Google erbjuder gratisannonser för samhällsinformation. Arkivbild.
Internetjätten Google erbjuder gratisannonser för samhällsinformation. Arkivbild.
Fotograf: John Locher/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Stora amerikanska internet- och mediebolag deltar i insatserna att sprida information och försöka lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. Senast ut är Google.

Alphabet, Googles moderbolag, meddelade på fredagen att företaget initierar en investeringsfond på 200 miljoner dollar, omkring 2 miljarder kronor. Fondens pengar ska göras tillgängliga för ickestatliga organisationer och finansinstitut, med tanken att möjliggöra lån med låg ränta till små företag.

I ett pressmeddelande skriver Google att produktion av respiratorer och munskydd ska möjliggöras "genom produktionskedjan som vi har för vår hårdvara". Googles vd Sundar Pichai säger att bolaget ska samarbeta med ytterligare företag för att tillverka mellan två och tre miljoner skyddsmasker.

Google erbjuder också gratis publicering för myndigheter samt världshälsoorganisationen WHO till ett värde av 250 miljoner dollar. Små och medelstora företag ska få möjlighet att annonsera gratis till ett värde av 340 miljoner dollar, enligt bolaget. Dessutom erbjuds institutioner och universitet som forskar om coronaviruset gratis informationslagringsutrymme.

Tidigare har internetbolaget Facebook erbjudit omkring 100 miljoner dollar, omkring 1 miljard kronor, i stöd till omkring 30 000 små och medelstora bolag i ett 30-tal länder.

Ekonomi

Kraftigt nedåt på Stockholmsbörsen

Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Stockholmsbörsen backade. Arkivbild.
Fotograf: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter tre dagar med uppgång sjönk Stockholmsbörsen igen. OMXS-index gick ned 3,0 procent under fredagen

För handelsveckan som helhet har börsen återhämtat omkring tio procent av den nedgång som skett under coronavirusets utbrott.

Samtliga storbolag backade under fredagen, bland annat rasade SKF 8,8 procent, Autoliv minskade 6,4 procent medan Securitas gick ned 5,7 procent.

Utanför storbolagslistan har Avanza meddelat att bankens courtagenetto för första kvartalet förväntas att mer än fördubblas i spåren av den volatila aktiehandeln. Aktien stod emot utvecklingen och noterade en uppgång, plus 2,3 procent.

Stockholmsbörsen klarade sig ändå bättre än de ledande europeiska storbörserna. Londonbörsens FTSE100-index rasade 5,3 procent. CAC40-index i Paris sjönk 4,2 procent medan Frankfurtbörsens DAX-index minskade 3,7 procent.

Ekonomi

Norwegian ställer in inrikesflyg

Norwegian ställer in inrikestrafiken i Sverige. Arkivbild.
Norwegian ställer in inrikestrafiken i Sverige. Arkivbild.
Fotograf: Ole Berg-Rusten/NTB-TT
Ekonomi
Ekonomi

Norwegian ställer in allt svenskt inrikesflyg under april månad, skriver Norrbottens-Kuriren.

– Det är på grund av minskad efterfrågan och reserestriktioner runt om i världen, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, kommunikationschef på Norwegian, till TT.

Flygbolaget har linjer från Stockholm till Luleå, Umeå, Kiruna, Östersund och Göteborg. Alla kunder som berörs kommer att kontaktas av Norwegian, som hoppas kunna återgå till ordinarie trafik i maj.

Konkurrenten SAS har inte fattat beslut om att dra in någon inrikeslinje.

– Vi har kraftigt dragit ner på kapaciteten men vi fortsätter att flyga till alla destinationer, och det kommer vi att fortsätta med så länge det är möjligt, säger Freja Annamatz, presschef på SAS.

Ekonomi

Nytt förslag: Inget stöd vid vinstutdelning

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V). Arkivbild.
Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson (V). Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Ekonomi
Ekonomi Företag som delar ut aktievinster ska inte få del av statligt stöd för korttidspermitteringar.

– Pengarna ska gå till att rädda jobb och inte till fest för aktieägarna, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson.

Hon uppger att V drivit förslaget i utskottet och bedömer att det finns en bred uppslutning för det.

– Jag tror att det är stort folkligt stöd för detta. Jag har sett många som varit så in i helskotta förbannade över företag som sagt att de ska ge utdelningar, samtidigt som de förväntar sig stöd från staten, säger Andersson.

Räknar med stöd

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) bekräftar att utskottet jobbar med ett förslag med den "inriktningen".

– Vi tycker inte att det är förenligt med reglerna att ta emot korttidsstöd om man också delar ut pengar till aktieägarna, säger Olovsson.

Han räknar med att det finns ett brett stöd för förslaget när utskottet tar slutlig ställning till det på måndag.

– Alla partier har ju sagt detta i talarstolen också, säger Olovsson.

Komplex fråga

Tim Brooks, chef på avdelningen för företag på Tillväxtverket som administrerar stödet, säger att det är väldigt olämpligt att ta emot stöd parat med stora utdelningar, men som reglerna är skrivna nu finns inget absolut förbud mot det.

Men klart är att företaget måste vara i en ekonomisk kris, annars betalas inget stöd ut, alternativt kan det krävas tillbaka vid en avstämningspunkt.

– Då har vi en möjlighet att reglera det här stödet, säger Brooks men påpekar också att vissa företag för sin finansiering kanske har sådana upplägg där de måste ha utdelning:

– Det är en väldigt komplex fråga det här, säger han.

Finansutskottet siktar på att skriva in formuleringar i sitt betänkande om regeringens förslag på korttidsstöd som tydliggör för Tillväxtverket att stödet inte ska beviljas om företaget delar ut aktievinster.

Ska vara stopp

Att stifta en ny lag skulle ta längre tid.

– Nu vill vi berätta hur riksdagen ser på detta helt enkelt, säger Olovsson.

TT: Så att Tillväxtverket rättar sig efter det i sina bedömningar?

– Vi utgår ifrån att de företag det handlar om rättar sig efter det, säger Olovsson.

Vänsterpartiets Ulla Andersson räknar med att utskottets formuleringar räcker långt, även om EU-lag i vissa fall ger rätt till företag att dela ut vinst till aktieägare.

– Det där undantagsfallet har jag väldigt svårt att se. Annars ska det vara stopp, säger hon.

Liberalernas ekonomisk politiske talesman Mats Persson vill inte gå in på förslaget eftersom arbetet med det pågår.

– Men man kan allmänt säga att Liberalerna vill att de som tar emot statliga stöd inte ska göra utdelningar, säger han.

Peter Wallberg/TT

Olle Lindström/TT

Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S). Arkivbild.
Finansutskottets ordförande Fredrik Olovsson (S). Arkivbild. Fotograf: Jessica Gow/TT

Ekonomi

Stena Recycling varslar – 500 jobb bort

Stena Recycling, ett återvinningsföretag inom Stenasfären, varslar om uppsägning av mer än 500 anställda. Arkivbild.
Stena Recycling, ett återvinningsföretag inom Stenasfären, varslar om uppsägning av mer än 500 anställda. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT
Ekonomi
Ekonomi

Återvinningsföretaget Stena Recycling varslar om uppsägning av fler än 500 anställda. Dessutom korttidspermitteras omkring 670 anställda.

– Större delen av våra kunder gör omfattande neddragningar i sina verksamheter, säger Fredrik Pettersson, vd för Stena Recycling, till Göteborgs-Posten.

Bolaget ingår i Stena Metall och sköter bland annat återvinning, farligt avfall och rivning för företag.

Ekonomi

Allt sämre prognos för norsk ekonomi

Prognosen för norsk ekonomi blir allt sämre. Arkivbild.
Prognosen för norsk ekonomi blir allt sämre. Arkivbild.
Fotograf: Erik Johansen/NTB/TT
Ekonomi
Ekonomi

För andra gången inom loppet av en vecka tvingas nu Norges regering att revidera ned sin ekonomiska prognos. Landets BNP spås sjunka två procent jämfört med en procent i tidigare prognos.

Siffrorna baseras på att coronaviruset kommer att fortsätta påverka ekonomin under två månaders tid för att därefter gradvis försvinna.

Samtidigt har landets arbetslöshet femfaldigats den senaste månaden och ligger nu på över tio procent, den högsta nivån sedan 30-talet.

NÄSTA ARTIKEL