Utrikes

Wien begraver online i coronatider

Begravningsbyråer i Wien erbjuder begravningar där ceremonin sänds online. I Österrike får inte fler än fem personer samlas på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Begravningsbyråer i Wien erbjuder begravningar där ceremonin sänds online. I Österrike får inte fler än fem personer samlas på grund av coronapandemin. Arkivbild.
Fotograf: Gorm Kallestad/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Begravningsbyråer i Wien erbjuder ceremonier som sänds via internet på grund av påbud i samband med coronapandemin. Maximalt fem personer får samlas enligt förordningen.

Himmelblau, den österrikiska huvudstadens största privata begravningsbyrå, har hittills sänt sex begravningsceremonier online så att sörjande kunde närvara utan att vara på plats.

– Det är mycket svårt för de närmaste, för familj och vänner, att inte vara med om begravningen, säger Himmelblaus chef Jacob Homan.

Begravningsbyrån filmar ceremonin med en mobiltelefon och sänds via en säker plattform som nås via ett lösenord.

– Därmed kan de sörjande, speciellt dem som tillhör riskgrupper, att "delta" utan att utsätta sig för fara, säger Nina Lämmermayer från Bestattung und Friedhöfe Wien.

Utrikes

Turkmenistan förbjuder coronavirus

Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Turkmenistans diktator Gurbanguly Berdymuchamedov. Arkivbild.
Fotograf: Alexei Druzhinin
Utrikes
Utrikes

Nyheterna om coronaviruset sprider sig över världen. Men inte i Turkmenistan. Där har det auktoritära styret förbjudit själva ordet, enligt pressfrihetsorganisationen Reportrar utan gränser (RSF). Den som nämner coronavirus på gatan eller bussen kan alltså komma att gripas.

I statliga medier är det som om viruset aldrig har existerat. Och ordet coronavirus har tagits bort från hälsobroschyrer som delas ut i skolor, på sjukhus och arbetsplatser, enligt Turkmenistan Chronicle som är en av få oberoende källor till vad som händer i det slutna och isolerade landet.

"Detta förnekande av information sätter inte bara de turkmenska medborgarna i en farlig situation utan det förstärker också president Gurbanguly Berdymuchamedovs auktoritärism" skriver Jeanne Cavelier, chef för RSF:s avdelning för Östeuropa och Centralasien.

Turkmenistan har inga officiellt bekräftade fall av coronasmittade.

Utrikes

Norges nödrespiratorer döms ut som aprilskämt

En prototyp av nödrespiratorn.
En prototyp av nödrespiratorn.
Fotograf: Bernt-Erik Rossavik/Laerdal Medical/TT
Utrikes
Utrikes Tillverkningen av tusen "nödrespiratorer" kommer att sätta i gång på rekordtid i Norge. Det lanserades som en glad nyhet av statsminister Erna Solberg – men kritiken lät inte vänta på sig.

De nya så kallade nödrespiratorerna visades glatt upp via videolänk under den norska regeringens presskonferens i tisdags. De består av en andningsballong som kopplas till en maskin med en "mekanisk hand" så att vårdpersonal inte behöver pumpa in luft i patientens mun med egen kraft. Bakom produktionen står Forsvarets forskningsinstitutt i samarbete med företagen Servi och Laerdal Medical.

Statsminister Erna Solberg framhöll att det är viktigt att bygga upp kapaciteten i den norska sjukvården för att kunna tackla coronapandemin.

"Oroliga och chockade"

Men det tog "bara minuter" efter Solbergs besked innan "oroliga och chockade" specialistsjuksköterskor hörde av sig till fackförbundet Norsk sykepleierforbund. Maskinen är "ganska långt från det som kan kallas för en respirator", skriver förbundschef Lill Sverresdatter Larsen i ett uttalande där hon jämför den med något som skulle kunna ha uppfunnits 1950 för att eventuellt hjälpa poliosjuka.

”Det här är brist på kunskap förklätt till handlingskraft” skriver hon vidare och pekar på att den stora utmaningen inte är bristen på respiratorer, utan bristen på läkare och intensivvårdssjuksköterskor som kan sköta dem.

Den svidande kritiken fick hälsominister Bent Høie att snabbt gå ut med beskedet att 40 miljoner norska kronor tillsätts för att utbilda vårdpersonal i intensivvård. Men missnöjet är fortfarande stort.

Norges läkarförbund, Legeforeningen, håller med om att nödrespiratorerna inte är lämpliga för intensivvård av coronapatienter.

– Det här är inga respiratorer. De kan inte ersätta intensivvården, slår ordförande Marit Hermansen fast i en intervju med nyhetsbyrån NTB.

"Dåligt skämt"

Jon Henrik Laake, överläkare vid intensivvårdsavdelningen på Rikshospitalet, instämmer:

– Den här maskinen framstår som ett dåligt aprilskämt, säger han till VG.

Nu har statsminister Erna Solberg fått rycka ut till nödrespiratorernas försvar – och betonar att de just är tänkta att användas i nödsituationer.

– Om vi inte har tillräckligt av de andra. Då har vi något som kan hjälpa, i stället för ingenting alls, säger hon till NTB.

Sofia Eriksson/TT

Norges statsminister Erna Solberg.
Norges statsminister Erna Solberg. Fotograf: Lise Åserud/NTB/TT

FAKTA

Fakta: Norges virusåtgärder

Landets gränser är stängda. Tillfälliga in- och utresekontroller vid Norges inre Schengengräns.

Alla som återvänder från andra länder måste sitta i karantän i 14 dagar.

Reseförbud för vårdanställda. Övriga uppmanas att avstå icke-nödvändiga resor.

Förbud mot att resa till "hytter" (stugor) på fjäll och annorstädes.

Skolor, universitet och förskolor är stängda.

Utskänkningsförbud för alkohol i Oslo och förbud för över 50 personer att träffas. Människor uppmanas hålla en meters avstånd inomhus.

Nationellt förbud för över 500 personer att träffas.

Frisörer, tatuerare, massörer och liknande måste hålla stängt. Många restauranger och pubar är stängda. Kultur- och idrottsarrangemang har stoppats.

Utrikes

Indonesien öppnar virussjukhus på obebodd ö

Indonesiens president Joko Widodo, till höger i bild, vid ett besök på ett annat sjukhus förra veckan. Arkivbild.
Indonesiens president Joko Widodo, till höger i bild, vid ett besök på ett annat sjukhus förra veckan. Arkivbild.
Fotograf: Hafidz Mubarak A/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett nytt akutsjukhus ska öppna på den obebodda ön Galang i Indonesien nästa vecka.

På ön har tidigare funnits ett flyktingläger från Vietnamkrigets tid. Det har nu anpassats för att ge plats för 360 sjukhussängar och helikopterplattor. Här ska coronaviruspatienter behandlas och smittade ska kunna sättas i karantän.

Indonesien har rapporterat 157 dödsfall i coronaviruset och 1 677 smittade. Enligt uppgifter från mitten av mars har landet bara tolv sjukhussängar per 10 000 invånare.

Det nya sjukhuset ska öppnas senast på måndag.

– Vi hoppas att vi inte kommer att använda de här (sängarna), men vi har förberett och samlar oss för det här, säger president Joko Widodo under ett besök på ön.

Utrikes

Antalet döda i USA ökar snabbt

Vita husets coronakoordinator, doktor Deborah Birx, vid en presskonferens tillsammans med president Donald Trump i Vita huset.
Vita husets coronakoordinator, doktor Deborah Birx, vid en presskonferens tillsammans med president Donald Trump i Vita huset.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA är nu uppe i över 4 000 covid-19-relaterade dödsfall, en totalsiffra som är mer än dubbelt så hög som för tre dagar sedan.

Sammanlagt har 4 076 människor avlidit i sviterna av coronaviruset i USA enligt den senaste uppdateringen från Johns Hopkins University. 189 510 personer i landet har bekräftats smittade.

Mer än 40 procent av de rapporterade dödsfallen har inträffat i delstaten New York.

Vita husets coronakoordinator Deborah Birx uppskattar att mellan 100 000 och 240 000 människor kan avlida i sviterna av viruset de närmaste månaderna om USA:s befolkning följer rekommendationerna. Utan sådana åtgärder kan upp till 2,2 miljoner människor dö, enligt uträkningarna.

Tidigare har hon angett spannet 100 000–200 000 dödsfall, "om vi gör detta bra, nästan perfekt, tillsammans".

"Tuffa dagar"

Trump säger det kan vara två smärtsamma veckor som väntar. Han uppmanar befolkningen att följa uppmaningarna om att arbeta hemifrån, inte äta på restauranger eller barer och inte träffas fler än tio personer.

– Vi vill att amerikanerna ska vara förberedda på de tuffa dagar som ligger framför oss, säger presidenten.

Virusets spridning i USA väntas nå sin kulmen i mitten av april.

Enligt riktlinjerna som gäller fram till slutet av månaden ska invånarna hålla "god hygien" och undvika icke nödvändigt resande och besök på vårdhem.

– Det finns ingen universallösning. Det finns inget magiskt vaccin eller behandling. Det är bara beteenden. Alla våra beteenden blir något som ändrar den här virala pandemins kurs de närmaste 30 dagarna, säger Birx.

Trump meddelar att han i huvudsak kommer att hålla sig i Vita huset den närmaste månaden.

Saknar sjukförsäkring

Vad gäller folkhälsa har USA en internationellt sett förhållandevis hög andel överviktiga.

– Det bidrar också till att USA:s prognoser ligger lite sämre till, säger Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet.

En annan aspekt är att omkring 27–28 miljoner amerikaner bedöms helt sakna sjukförsäkring. Just att det inte finns någon allmän sjukförsäkring i USA väcker frågor, påpekar Arnberg.

– Betyder det att de (oförsäkrade) inte kommer att få någon vård, eller får de sämre vård? Det kan ju göra att dödligheten ökar på grund av det.

USA:s president Donald Trump vid sin presskonferens i Vita husets pressrum på tisdagen.
USA:s president Donald Trump vid sin presskonferens i Vita husets pressrum på tisdagen. Fotograf: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Fakta: USA och coronaviruset

Runt 190 000 fall av coronavirus har hittills konstaterats i USA. Smittan finns i alla 50 delstater och i huvudstadsområdet District of Columbia, Puerto Rico, Guam, Nordmarianerna och Amerikanska Jungfruöarna.

Över 4 000 människor har avlidit i covid-19 i landet, de flesta i New York följt av delstaterna Washington, Michigan, Louisiana och New Jersey.

Källa: Johns Hopkins University, smittskyddsmyndigheten CDC.

Utrikes

EU-system med korttidsarbete mot corona

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Arkivfoto.
Fotograf: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Korttidsarbete lanseras nu på EU-nivå för att bekämpa effekterna av coronakrisen.

Korttidsförslaget ska bestå av EU-hjälp för att finansiera den typ av korttidsregler som exempelvis Tyskland redan har och som den svenska regeringen nyligen meddelat att man vill utöka.

– Det här är avgörande för att starta om EU:s ekonomiska motor så snabbt som möjligt. Det kommer att hjälpa de värst drabbade länderna och det garanteras av alla medlemsstater, säger kommissionsordförande Ursula von der Leyen i ett videouttalande efter onsdagens kommissionsmöte i Bryssel.

Staten bidrar

Tanken med korttidsreglerna är arbetsgivarna kan dra ned de anställdas arbetstid i ett krisläge och i stället låta staten hjälpa till med lönekostnaden.

– Om ett företag inte får några order och inte har något att göra på grund av tillfälliga händelser som coronakrisen så behöver de inte göra sig av med sina anställda. De kan ha kvar dem, trots mindre arbete, och under tiden exempelvis vidareutbilda arbetskraften, säger von der Leyen.

Oklara detaljer

Det nya EU-förslaget har på engelska fått titeln Sure och ska formellt antas under torsdagen. Detaljerna i systemet – till exempel om hur mycket det kommer att kosta och varifrån pengarna ska tas – ska därefter presenteras på en presskonferens med kommissionsordföranden.

Parallellt väntas även ytterligare två snabbt framtagna anticoronaförslag: om mer flexibla regler i hur EU:s strukturfonder kan användas och om direktstöd från EU-budgeten till medlemsländernas hantering av hälsokrisen.

– Så här fungerar europeisk solidaritet, säger Ursula von der Leyen i Bryssel.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Över 3 000 döda i Iran

Ett coronavirusoffer begravs utanför Teheran.
Ett coronavirusoffer begravs utanför Teheran.
Fotograf: Ebrahim Noroozi
Utrikes
Utrikes

Antalet döda i sviterna av coronaviruset i Iran är nu över 3 000, uppger hälsodepartementet i Teheran.

Det innebär att den officiella dödssiffran har fördubblats på ungefär tio dagar – avsevärt långsammare än exempelvis i USA. Oppositionella grupper i Iran hävdar dock att antalet offer är mycket högre, och det finns uppgifter om 15 000 döda.

Enligt regimen närmar sig det bekräftade antalet smittade 50 000. Ungefär 15 000 av dem har hittills tillfrisknat.

Om de officiella siffrorna är att lita på är Iran det sjätte värst drabbade landet i världen, efter Italien, Spanien, USA, Kina och Frankrike.

Utrikes

Fejkade sin död för att slippa restriktioner

Indisk polis vaktar en väg i Jammu. Arkivbild.
Indisk polis vaktar en väg i Jammu. Arkivbild.
Fotograf: Channi Anand
Utrikes
Utrikes

En man i Kashmir låtsades vara död och reste mer än 16 mil i ambulans. Med tilltaget ville han kringgå de reserestriktioner som Indien infört med anledning av coronavirusets framfart.

70-åringen vårdades för en huvudskada på ett sjukhus i Jammu när en ambulansförare kom med förslaget om att han skulle fejka sin död för att kunna ta sig igenom kontrollstationer och åka hem.

Han och tre andra män ville till Poonch, en avlägsen region i den omstridda regionen Kashmir, och hade därför skaffat falska dödsattester.

– Ambulansen stoppades vid sista kontrollstationen innan de kom hem, säger polischefen Ramesh Angral.

– En polis där räknade direkt ut att mannen som låg övertäckt i ambulansen inte kunde vara död.

Männen greps och sattes i karantän. De anklagas nu för bedrägeri och för att ha trotsat regeringens förbud.

Hittills finns inga kända fall av coronavirus i Poonch.

38 människor har bekräftats döda i sviterna av coronaviruset i landet.

Utrikes

Över 9 000 döda av coronaviruset i Spanien

Militär desinficerar miljön utanför ett vårdhem i Pamplona, Spanien, för att minska risken för smittspridning.
Militär desinficerar miljön utanför ett vårdhem i Pamplona, Spanien, för att minska risken för smittspridning.
Fotograf: Alvaro Barrientos/AP/TT
Utrikes
Utrikes

I det hårt coronavirusdrabbade Spanien har 864 personer avlidit det senaste dygnet. Det är det högsta antalet dödsfall under ett dygn hittills under krisen. Totalt har över 9 000 människor dött i covid-19.

Spanien har det för närvarande andra högsta antalet döda i världen, efter Italien. Över 100 000 personer är bekräftat smittade med viruset, enligt den senaste uppdateringen från hälsodepartementet.

Takten på antalet bekräftat nysmittade fortsätter att minska, noterar departementet.

Utrikes

Kapten på virussmittat hangarfartyg: Hjälp

Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.
Det amerikanska hangarfartyget USS Theodore Roosevelt. Arkivbild.
Fotograf: Bullit Marquez/AP/TT
Utrikes
Utrikes "Vi är inte i krig, sjömän måste inte dö".

"Om vi inte agerar nu misslyckas vi med att ta hand om vår mest värdefulla tillgång – våra sjömän", heter det i ett fyra sidor långt brev som kapten Brett Crozier skickat till sina överordnade vid försvarshögkvarteret Pentagon och som återges av amerikanska medier.

Det kärnvapenbestyckade jättefartyget Theodore Roosevelt ligger för ankar vid det amerikanska territoriet Guam i Stilla havet. Ombord finns över 4 000 män och kvinnor. Exakt hur många som smittats av det nya coronaviruset har inte offentliggjorts, men enligt nyhetskanalen CNN rör det sig om minst 70.

"Sjukdomens spridning är pågående och accelererar", skriver Crozier.

Han vill att sjömännen ombord snarast förs i land, sätts i karantän och ges vård – så att fartyget kan desinficeras och bibehålla sin beredskap.

Ett problem är dock att det inte finns tillräckligt med sängplatser i Guam för att ta emot besättningen, noterar tidningen The New York Times. Pentagon uppges förhandla med myndigheterna där om att frigöra hotellplatser eller andra boenden.

Guam, som har drygt 160 000 invånare, tampas dock också med coronavirusutbrottet. Hittills har 58 smittade och två dödsfall konstaterats där.

NÄSTA ARTIKEL