Inrikes

Almedalsveckan kastar inte in handduken

En folksamling under politikerveckan i Almedalen häromåret. Arkivbild.
En folksamling under politikerveckan i Almedalen häromåret. Arkivbild.
Fotograf: Vilhelm Stokstad/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Osäkerheten kring Almedalsveckan har ökat efter förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer.

"Ingen vet dock hur situationen ser ut när Almedalsveckan drar igång den 28 juni. Eller hur beslutet som togs den 27 mars angående förbudet att samla folk över ett visst antal personer kan komma att påverka genomförandet av vår demokrativecka i sommar", skriver arrangören på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

380 miljoner i extra bistånd

Vice statsminister Isabella Lövin. Arkivbild.
Vice statsminister Isabella Lövin. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen presenterar ett nytt biståndspaket på 380 miljoner kronor med anledning av coronapandemin.
Det beskedet ger vice statsminister Isabella Lövin (MP) och biståndsminister Peter Eriksson (MP) på en presskonferens.

– Den globala pandemikrisen ställer nya krav på biståndet, säger Isabella Lövin.

Biståndsminister Peter Eriksson varnar för att en humanitär kris står för dörren i världen till följd av pandemin. Enligt beräkningar riskerar det ske en fördubbling av antalet människor som lider av akut hunger. Tio miljoner barn riskerar att drabbas av akut undernäring.

De 380 miljonerna fördelas på flera organ:

100 miljoner kronor till FN:s fond för katastrofbistånd.

100 miljoner kronor till Världslivsmedelsprogrammet.

100 miljoner kronor till Sidas humanitära anslag.

50 miljoner kronor till WHO.

30 miljoner kronor till IMF:s skuldavskrivningskatastroffond.

– Vi hoppas att Sverige kan visa att vi kan göra ytterligare insatser, och det krävs från fler länder än Sverige för att vi ska kunna klara av att möta de här humanitära behoven, säger Peter Eriksson.

De 380 miljonerna är omfördelning av pengar inom biståndet. Sida har fått ett uppdrag för att se över om mer pengar som i dag inte kan användas i det vanliga biståndet kan användas i pandemikrisen.

Inrikes

Försökte fly Sverige – greps för människohandel

Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.
Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Två personer har frihetsberövats misstänkta för människohandel och grovt koppleri, skriver Åklagarmyndigheten. Utredningen är en del av den uppmärksammade insatsen mot sexhandel tidigare i maj.
– Det finns misstanke om kopplingar till adressen på Östermalm där tillslaget gjordes, säger kammaråklagare Paulina Brandberg.

Gripandet skedde efter att kopplingarna om människohandel i lokalen på Östermalm uppdagats.

– De greps på Skavsta flygplats i fredags i samband med att de var på väg att lämna landet, säger Paulina Brandberg.

– De är misstänkta för att ha rekryterat och placerat målsägandena i den här verksamheten och haft ekonomisk vinning av det.

De båda misstänkta har begärts häktade men förnekar brott.

Fallet har i och med misstankarna om koppleri och människohandel flyttats till riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Det var den 14 maj som polisen slog till mot adressen på Östermalm genom sin "Insats torsk". Flera personer greps misstänkta för köp av sexuell tjänst.

– Alla de som greps ligger nu också på mitt bord, säger Brandberg.

Utöver brottsrubriceringarna om köp av sexuell tjänst, som kan komma att ändras, pågår även minst en förundersökning om misstänkt oaktsam våldtäkt.

Inrikes

Nordmark väntar tuff debatt om las

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) väntar sig en tuff debatt med samarbetspartierna om fack och arbetsgivare misslyckas med att förhandla fram förändringar i arbetsrätten.
– Varje steg som arbetsgivarna får i ökad flexibilitet måste mötas av ökad trygghet för löntagarna, säger Nordmark.

I nästa vecka, den 1 juni, tar Nordmark emot förslagen från den utredning som regeringen och samarbetspartierna Centerpartiet och Liberalerna har tillsatt, om förändringar i lagen om anställningsskydd. Förslag har redan läckt ut och det som har kommit har fått Vänsterpartiet att upprepa sitt hot om misstroende mot statsminister Stefan Löfven. LO har sagt att förslagen är otänkbara.

Flera förslag

Enligt SVT:s Agenda föreslår utredningen bland annat:

Möjligheten tas bort för en anställd att med hjälp av facket ogiltigförklara en uppsägning så att den anställde får behålla både jobb och lön tills tvisten är avgjord. Förslaget gäller företag med upp till 15 anställda.

Turordningsreglerna ändras så att arbetsgivare får göra undantag för fem anställda i stället för två anställda, oavsett när de anställdes.

Arbetsgivaren väljer vem som får gå vid arbetsbrist mellan de som jobbat lika länge – ålder inte längre en faktor.

Eva Nordmark vill inte kommentera förslagen. Och hon vill inte heller, för dagen, säga om utredningen ska skickas ut på remiss över sommaren. Beslut är inte taget än.

Har pausats

Utredningen har arbetat parallellt med att fack och arbetsgivare förhandlat om förändringar i arbetsrätten. De förhandlingarna skulle ha varit klara, men har liksom förhandlingarna om nya löneavtal, pausats till i höst.

Det har varit utsagt redan från början att om parterna kommer överens om ändringar i las så är det vad som ska gälla. Om inte, ska utredningens förslag vara det som regeringen går vidare med.

– Parterna ska leverera till mig den sista september. Kommer de inte fram till något behöver vi jobba vidare utifrån utredningen, säger Eva Nordmark.

Hon ser då framför sig tuffa diskussioner med Centerpartiet och Liberalerna.

– Att ändra i arbetsrätten är inget som jag tar lättvindigt på. Ska man göra det måste det säkerställas en balans mellan parterna och att det blir långsiktigt hållbart. Vi får inte försätta svensk arbetsmarknad i ett läge med ryckighet i reglerna. Det kan bli en utmaning i höst, säger Nordmark.

Vänsterpartiledaren Jonas Sjöstedt har ett konkret råd till Nordmark när hon tar emot utredningen den 1 juni.

– Den bör gå direkt i papperskorgen. Den är ett angrepp på löntagarna och hela fackföreningsrörelsen, säger Sjöstedt till TT.

Hotet om misstroendeförklaring, om regeringen går vidare med utredningens förslag, kvarstår varnar han. Men han vill inte säga när V är redo att agera.

– Vi kommer att agera kraftfullt vid den tidpunkt som passar oss bäst. Frågan kan avgöras i höst, säger Sjöstedt.

Lars Larsson/TT

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Utredningen

Regeringen beslutade i april 2019 att tillsätta en särskild utredare som ska föreslå hur arbetsrätten kan moderniseras och anpassas efter dagens arbetsmarknad samtidigt som en grundläggande balans mellan arbetsmarknadens parter upprätthålls.

Till särskild utredare utsåg regeringen justitierådet Gudmund Toijer.

Tillsättandet av utredningen och utformningen av direktiven bygger på januariavtalet som Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet ingått.

Uppdraget redovisas till regeringen den 1 juni. Enligt januariavtalet ska förändringarna i lagen om anställningsskydd genomföras senast 2021.

Källa: Regeringen

Inrikes

Tegnell: Ge fler undantag från besöksförbud

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, öppnar för fler undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, öppnar för fler undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Besöksförbudet på äldreboenden i Sverige har inte hejdat smittspridningen där som förväntat.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vill nu se att fler undantag görs från förbudet.

När besöksförbudet infördes var det för att stoppa smittspridning på äldreboendena och därigenom skydda de "äldre äldre".

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, påverkades inte smittspridningen i gruppen.

– Om man tittar på kurvorna i dag så händer ingenting speciellt med antalet personer som smittades i den gruppen. Kurvan går uppåt både före och efter besöksförbudet. Normalt sett ska man se att något väldigt tydligt händer, och det gjorde man inte.

TT: Med tanke på att man inte sett någon radikal förändring i antalet smittade på grund av besöksförbudet, finns det planer på att häva besöksförbudet på äldreboenden?

– Nej, det gör det inte. Även om vi inte ser ett orsakssamband tror jag att det är väldigt viktigt att ha den här tydligheten att man verkligen måste hålla igen på kontakter med den gruppen och vara väldigt försiktiga, säger Anders Tegnell.

Ge fler undantag

Däremot tycker han att äldreboendena kan vara mer generösa med att ge undantag från förbudet.

– Man har kanske varit lite för restriktiv så det kan man nog fundera över på äldreboenden. Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag. Gör man det under kontrollerade former och personerna som kommer dit får bra instruktioner så borde man ju rimligen kunna göra det på ett sätt som är tryggt för dem som bor där, säger Anders Tegnell.

Drastisk åtgärd

Tegnell säger att man så småningom kommer att studera vilka, om några, effekter förbudet fick. Det är komplicerat, säger han, men några enkla samband har man hittills inte kunnat se.

– Nu måste man också komma ihåg att det här med besöksförbud är ju en väldigt drastisk åtgärd som försämrar livskvaliteten på den här typen av boenden väldigt mycket. Vi hör många historier och berättelser om personer som inte får besök och personer som vill besöka personer på boenden. Och det är helt klart att det är en allvarlig försämring av livskvaliteten att inte kunna besöka eller få besök.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Säljare av kemsex-drog får kortare straff

Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas. Arkivbild.
Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas. Arkivbild.
Fotograf: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes Hovrätten kortar straffet för en man i 30-årsåldern som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för att ha sålt stora mängder narkotika.
Köpare har använt droger till bland annat så kallat kemsex.

Hovrätten ändrar mannens straff till fem i stället för sex års fängelse. Han döms för ett fall av grovt narkotikabrott och flera fall av narkotikabrott av normalgraden som alla avser överlåtelse av narkotika.

Historien rullades upp när en av polisens narkotikaspanare förra sommaren fick syn på 33-åringen på Södermalm i Stockholm, och fattade misstankar om att mannen tagit droger. När polisen sedan gjorde husrannsakan i mannens lägenhet hittades stora mängder narkotika, bland annat kokain, amfetamin, tabletter av olika slag och kristalliserat metamfetamin – ofta kallat ice eller crystal meth.

I tingsrätten dömdes också flera av köparna som hade spårats via säljarens telefon. I förhören med männen framgår att flera av dem tagit drogerna i samband med sex. Just ice kopplas ofta ihop med så kallat kemsex, alltså att man använder droger för att förhöja sexupplevelsen.

Ice är enligt experter exempelvis mycket beroendeframkallande, och åklagaren Carl Mellberg har argumenterat för att farligheten hos det kristalliserade metamfetaminet borde föranleda ett hårdare straff.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Flera preparat hittades i treåringens kropp

Illustration från förhandlingen mot mamman som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.
Illustration från förhandlingen mot mamman som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Då flickan hittades död hade hon skador på huvud, ben och en arm. I kroppen hittades smärtstillande och ångestdämpande preparat.
Tio månader tidigare hade föräldrarna återfått vårdnaden om sin treåriga dotter.
Mamman nekar konsekvent till brott, när rättegången mot henne inletts.

Tre stora foton på en glad liten flicka visas upp på bildskärmar inne i rättssalen i Norrköpings tingsrätt, medan åklagaren Anna Lander inleder sin sakframställan och beskriver anklagelserna mot den 39-åriga kvinnan. Mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefrid.

Dödsfallet kom till myndigheternas kännedom den 30 januari i år, när flickans farbror larmade SOS alarm. I rätten spelas samtalet upp:

– Jag vette fanken hur man ska säga det här. Men min bror kom precis hem till mig, och berättade att hans dotter har avlidit… Jag sätter mig nu i bilen på väg dit, hörs pappans bror i larmsamtalet.

Gömt kroppen

Den treåriga flickan hittades avliden i föräldrarnas lägenhet i Norrköping. Kroppen var inlindad i bland annat lakan och lagd under en säng. Enligt åklagaren har hon dött någon gång mellan den 28 och 30 januari. Båda föräldrarna uppfattades av poliserna som kom till platsen som påverkade.

Anna Lander beskriver också flickans skador – inre och yttre skador på huvudet, samt yttre skador på ryggen, ena armen samt benen. Dessutom visade sig flickan ha flera olika preparat i kroppen, smärtstillande, lugnande och ångestdämpande. Även hennes föräldrar visade sig ha olika otillåtna preparat i kroppen.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen ska dödsorsaken ha varit en följd av nedsatt andning och aspirationspneumoni, alltså att man andats in exempelvis magsäcksinnehåll. Detta ska ha uppstått till följd av det trubbiga våldet mot huvudet, enligt åklagaren.

Flickan hade flyttat till sina föräldrar tio månader tidigare, efter att ha bort i familjehem sedan hon var nyfödd. När föräldrarna ville ha sin dotter åter avrådde socialnämnden, och förvaltningsrätten sade nej till att avsluta tvångsvården. Våren 2019 beslutade dock kammarrätten i Jönköping att flickan skulle tillbaka till sina biologiska föräldrar.

"Inte medverkat"

Mamman har genomgående under utredningen förnekat brott. Det fortsätter hon med, framkommer vid förhandlingen. Hennes försvarare förklarar att hans klient inte utdelat något trubbigt våld mot flickans huvud.

– Och jag påstår att inte någon annan gjort det heller, säger advokaten Per Oehme.

Inte heller de andra skadorna på flickans kropp har orsakats av mamman, enligt försvaret. Hon förnekar också anklagelserna om att ha gett flickan några narkotikaklassade preparat, och säger sig inte ha varit medveten om ifall någon annan gjort det heller. Även brott mot griftefrid förnekas.

– Hon har inte medverkat eller varit medveten om hur flickans döda kropp behandlats, säger Per Oehme.

Enligt både mamman och den nu avlidne pappan handlar det om en olycka, då flickan ska ha ramlat i badkaret och slagit i huvudet. Pappan häktades liksom mamman kort efter att flickan hittats död. Han avled i häktet i februari, och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Åklagaren Anna Lander utanför rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt.
Åklagaren Anna Lander utanför rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Åtalet mot mamman

Kvinnan åtalas för bland annat följande brott:

Mord – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan ha dödat sin dotter genom att utdela trubbigt våld mot henne. De har också försatt flickan i ett tillstånd av vanmakt genom att ge henne olika preparat. Våldet tillsammans med intaget av de narkotikaklassade preparaten ska ha lett till att flickan avled. Alternativt yrkande är synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Detta ska ha skett mellan den 28 och 30 januari i år.

Synnerligen grov misshandel – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan mellan den 1 och 27 januari i år ha försatt sin dotter i vanmakt genom att ge henne olika läkemedel och preparat.

Brott mot griftefrid – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan ha behandlat den avlidna flickans kropp "på ett skymfligt sätt". Detta har hänt någon gång mellan den 28 och 30 januari.

Källa: Åklagarmyndigheten

Inrikes

Döms till vård efter knivdåd

En person i 30-årsåldern som knivdödat en man som tog sig in i hans lägenhet döms till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Arkivbild.
En person i 30-årsåldern som knivdödat en man som tog sig in i hans lägenhet döms till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Arkivbild.
Fotograf: Naina Helén Jåma
Inrikes
Inrikes

En person i 30-årsåldern som knivdödat en man som tog sig in i hans lägenhet döms av Göteborgs tingsrätt till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, skriver Göteborgs-Posten.

Personen knivdödade en man i 50-årsåldern i en lägenhet på Hisingen i Göteborg i november. Den åtalade, som vill identifieras som "hen", har hela tiden hävdat att det dödande knivhugget delades ut i självförsvar och att knivvåldet var svaret på en serie brutala sexuella övergrepp från den avlidne mannens sida.

Åklagaren hade yrkat på att mannen ska dömas för mord, men rätten stannar vid att beteckna händelsen som dråp. Den åtalade har genomgått en större sinnesundersökning och ”bör anförtros den av Rättsmedicinalverket föreslagna påföljden, rättspsykiatrisk vård i förening med särskild utskrivningsprövning” skriver rätten i sin dom.

Inrikes

Dubbelt så mycket övertid för sjukhuspersonal

Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Personalen på Södertälje sjukhus har arbetat mer än dubbelt så mycket övertid under april i år jämfört med i april förra året, enligt SVT Södertälje.

Det handlar om 8 200 timmars övertidsarbete, främst bland personal på intensivvårdsavdelningen. Motsvarande siffra för april 2019 är 3 400 timmar.

– Det beror främst på den pandemi som vi har haft nu, säger Christophe Pedroletti, sjukhusets vd, till SVT.

Övertidstimmarna kostar sjukhuset, som sedan tidigare har sparkrav på sig, tre miljoner kronor bara för april.

Personal på andra sjukhus i landet jobbar också extra mycket övertid. På intensivvårdsavdelningen vid Södra Älvsborgs sjukhus har övertidstimmarna ökat med 900 procent, skriver Borås Tidning. Övertidsarbetet sett till hela sjukhuset har ökat med 40 procent, enligt en sammanställning som HR-avdelningen på sjukhuset gjort.

NÄSTA ARTIKEL