Annons

Det första heltåget anlände till industriparken

Ett tåg kommer lastat - med timmer från Halden. Det första heltåget rullade in på industrispåret till Osby industripark på torsdagen.
Osby • Publicerad 27 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jan Dahlquist, Niklas Larsson (C) och Kjell Roos ser det första heltåget rulla in till Osby industripark på industrispåret.
Jan Dahlquist, Niklas Larsson (C) och Kjell Roos ser det första heltåget rulla in till Osby industripark på industrispåret.Foto: Peter Paulsson

Kjell Roos (ordförande), Jan Dahlquist och Gert Steneloo från Osbytåg var på plats för att se när Osby industripark för första gången tog emot ett heltåg med full längd och maximalvikt. Även kommunalrådet Niklas Larsson (C) och Anders Edwall, chef för tekniska enheten, såg tåget rulla in på industrispåret, som invigdes i slutet av sommaren 2018.

Full längd och maximal vikt

Vida Skog AB låg bakom premiärturen med heltåg till industriparken och leveransen var timmer som skulle vidare till sågverket i Hästveda. Tåget kom från Halden och i Osby lastades godset över till lastbilar som körde till Hästveda.

Annons

- Det är 16 vagnar, totalt runt 320 meter. Det är full längd och maximal vikt, säger Jan Dahlquist i Osbytåg.

Gert Steneloo, Niklas Larsson (C), Anders Edwall, Kjell Roos och Jan Dahlquist framför det första heltåget som anläder till Osby industripark på industrispåret.
Gert Steneloo, Niklas Larsson (C), Anders Edwall, Kjell Roos och Jan Dahlquist framför det första heltåget som anläder till Osby industripark på industrispåret.Foto: Peter Paulsson

Osbytåg sköter trafikeringen medan kommunen äger marken och står för driften. Att det nu rullar in heltåg till Osby industriområde ser de som ett första steg mot att växla upp arbetet med att utnyttja industrispårets fulla potential.

- Vi kommer att få ser fler heltåg, det kommer ett likadant vecka 15. Och sen tror jag det blir fler och fler, det här är ju byggt för att kunna ta emot heltåg, säger Kjell Roos.

Långsiktig satsning

Ett nytt industriområde med industrispår är en långsiktig satsning och man lockar inte nyetableringar över en natt, påpekar Niklas Larsson (C) och Anders Edwall. Det kan dröja decennier innan man har "facit", men både kommunalrådet och Edwall är övertygade om att 32-miljonerssatsningen på sikt kommer att bli en fullträff.

- Det här skapar fantastiskt bra förutsättningar, det är helt nytt industriområde som byggts upp och att första heltåget nu rullar in ser vi som en start, säger Edwall.

- Det händer mycket och samarbetet mellan Osbytåg och kommunen är oerhört positivt.

Gert Steneloo och Jan Dahlquist, Osby Tåg, ser det första heltåget komma.
Gert Steneloo och Jan Dahlquist, Osby Tåg, ser det första heltåget komma.Foto: Peter Paulsson
Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons