Annons

Google erbjuder stöd och reklamplats

Stora amerikanska internet- och mediebolag deltar i insatserna att sprida information och försöka lindra de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen. Senast ut är Google.
Publicerad 27 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Internetjätten Google erbjuder gratisannonser för samhällsinformation. Arkivbild.
Internetjätten Google erbjuder gratisannonser för samhällsinformation. Arkivbild.Foto: John Locher/AP/TT

Alphabet, Googles moderbolag, meddelade på fredagen att företaget initierar en investeringsfond på 200 miljoner dollar, omkring 2 miljarder kronor. Fondens pengar ska göras tillgängliga för ickestatliga organisationer och finansinstitut, med tanken att möjliggöra lån med låg ränta till små företag.

I ett pressmeddelande skriver Google att produktion av respiratorer och munskydd ska möjliggöras "genom produktionskedjan som vi har för vår hårdvara". Googles vd Sundar Pichai säger att bolaget ska samarbeta med ytterligare företag för att tillverka mellan två och tre miljoner skyddsmasker.

Annons

Google erbjuder också gratis publicering för myndigheter samt världshälsoorganisationen WHO till ett värde av 250 miljoner dollar. Små och medelstora företag ska få möjlighet att annonsera gratis till ett värde av 340 miljoner dollar, enligt bolaget. Dessutom erbjuds institutioner och universitet som forskar om coronaviruset gratis informationslagringsutrymme.

Tidigare har internetbolaget Facebook erbjudit omkring 100 miljoner dollar, omkring 1 miljard kronor, i stöd till omkring 30 000 små och medelstora bolag i ett 30-tal länder.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons