Inrikes

Evenemang med fler än 50 personer förbjuds

Rikspolischef Anders Thornberg, inrikesminister Mikael Damberg (S) och statsminister Stefan Löfven (S) på fredagens pressträff.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer förbjuds från och med söndag, slår regeringen fast.
Högst 50 deltagare blir också norm för privata tillställningar och evenemang, enligt Folkhälsomyndigheten.
PREMIUM

Beslutet togs vid ett extra regeringssammanträde på fredagen, efter begäran från Folkhälsomyndigheten, säger statsminister Stefan Löfven (S). Den tidigare gränsen för allmänna sammankomster var 500 personer.

Löfven uppmanar också alla att avstå från resor i påsk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Toppnotering för V – vinner på las-strid

Vänsterpartiet får ökat väljarstöd efter partiledaren Jonas Sjöstedts hot om att fälla regeringen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Inrikes
Inrikes

Väljarstödet för Vänsterpartiet (V) ökar samtidigt som Socialdemokraternas negativa trend fortsätter. Det visar Ipsos oktobermätning som gjorts på beställning av Dagens Nyheter.

V får 11 procent i mätningen, jämfört med 9 förra månaden. Det är den högsta noteringen sedan i mars.

– Vänsterpartiet har vunnit fajten kring arbetsrätten, säger Nicklas Källebring på Ipsos till DN, och han menar att V har lockat över väljare från S.

S fortsätter att dala från höjderna i våras, då coronakrisen fick väljarna att sluta upp bakom regeringspartiet. I oktober svarar 25 procent av väljarna att de skulle rösta på partiet som därmed nästan är nere på samma opinionssiffror som före pandemin.

Liberalerna hamnar för femte månaden i rad under fyraprocentsspärren till riksdagen. Moderaterna får däremot med 21 procent sitt största väljarstöd sedan maj 2018.

Linus Svensson/TT

Inrikes

Sex anhållna för människorov i Knivsta

Polisen har bevakat lägenhetsområdet sedan i går. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Poliser med tyngre beväpning än normalt bevakar ett lägenhetsområde i Knivsta söder om Uppsala. Enligt bilder på unt.se är poliserna beväpnade med k-pistar. Ett misstänkt människorov har skett på orten, men det oklart om brottet begicks i lägenhetsområdet.

– Vilken roll platsen har i ärendet kan jag inte gå in på just nu, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT.

Polisen har befunnit sig på platsen sedan i måndags, då brottet begicks.

– Brottsplatsen ska bevaras intakt för utredningsåtgärder som vi inte är klara med. Det finns ingen sluttid för det, vi är där så länge det behövs. Vi har gjort beslag och säkrat spår på platsen, men det inte klart än, säger Daniel Wikdahl.

Enligt Upsala Nya Tidning har sex personer från lägenheten gripits av polis. Alla sex anhölls senare.

– Rubriceringen är människorov, det vill säga att någon frihetsberövats under våld eller tvång. Det uppdagades under gårdagskvällen. Det som väntar nu är ett stort antal förhör med de anhållna, säger åklagaren Thomas Bälter till tidningen.

Inrikes

Dolda klimatutsläpp lyfts i ny utredning

Klimatutsläppen från tillverkningen och transporten av Guldbron, som nu är på plats vid Slussen i Stockholm, är ett exempel på konsumtionsbaserade utsläpp, som inte bokförs på Sveriges utsläppskonto. Arkivbild.
Foto: Urban Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Svensk konsumtion orsakar stora klimatutsläpp som inte bokförs på det svenska miljökontot. En familj som tar bilen till sommarstugan ser till exempel ut att orsaka större utsläpp än om de skulle flyga till Thailand. Nu får miljömålsberedningen utökat uppdrag att se över dessa dolda utsläpp.

Utsläppen av växthusgaser inom Sveriges gränser har minskat med nästan 30 procent sedan 1990-talet. Men samtidigt orsakar vår konsumtion stora klimatutsläpp i andra länder, som inte räknas med i den bokföringen.

Dessa så kallade konsumtionsbaserade utsläpp är för närvarande cirka 70 procent större än de territoriella utsläppen i Sverige. Det motsvarar cirka nio ton växthusgaser per person. För att bromsa den globala uppvärmningen i linje med Parisavtalet måste utsläppen minska till mindre än ett ton per person senast 2050.

"Ställa krav"

Regeringen utökar därför uppdraget för den pågående miljömålsutredningen, till att även ta fram strategier för att minska Sveriges konsumtionsutsläpp. I direktivet nämns behovet av att se över klimatpåverkan från både både konsumtion och offentlig upphandling, samt internationella flygresor och sjöfart.

TT: Vad kan det handla om för typ av åtgärder?

– En sak som jag tror blir ganska självklar är att skaffa kunskap om vilken klimatpåverkan olika produkter har i produktionsledet, så att man kan ha en klimatmärkning på varor som importeras. Då kan man styra till exempel offentlig upphandling och ställa krav på bra klimatkriterier när varor ska importeras till Sverige, säger miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP).

TT: Vilken typ av varor handlar det om till exempel?

– Det kan vara allt från infrastrukturprojekt som guldbron (vid Slussen i Stockholm), munskydd, kläder, textilier, livsmedel till offentliga bespisningar och sjukhus, bussar och så vidare, svarar Lövin.

"Mer klimatsmarta"

TT: Utsläppen från internationella flygresor ingår ju inte i något lands klimatutsläpp just nu. Hur ska Sverige kunna påverka det?

– Sverige har redan tagit flera steg för att minska klimatpåverkan från svenskarnas flygande, genom flygskatten och obligatorisk inblandning av förnybart i flygfotogen. Jag tror att beredningen kommer att titta på hur man kan driva det här ytterligare internationellt för att få exempelvis en beskattning på flygbränsle och mer klimatsmarta sätt att resa, säger Lövin.

TT: När det gäller varor som vi importerar – är inte de utsläppen egentligen ett ansvar för de exporterande länderna, enligt Parisavtalet?

– Jo, det stämmer. Och man kan ju säga att det gynnar Sverige, i och med att mycket av det vi konsumerar inte produceras här. Men det missgynnar fattiga länder, som får stora utsläpp på sitt konto för saker som i själva verket konsumeras i ett annat land. Därför är det också en del av Parisavtalet att de rika länderna ska ta ett större solidariskt ansvar för att påskynda den globala omställningen i hela världen.

Tror följer efter

TT: Vad säger du till kritiker som menar att det här inte ger märkbar påverkan på de globala utsläppen, utan bara leder till att Sverige får betala mer för importvaror?

– Det brukar vara oerhört effektfullt om en importnation ställer höga miljökrav eller krav på arbetsvillkor, så att det verkligen händer saker där produktionen sker. Och så utgår jag från att andra länder kommer att följa efter, och att EU måste ta ett särskilt ansvar här, säger Isabella Lövin.

Utredningen ska redovisas senast den 31 januari 2022.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Konsumtionsbaserade utsläpp

Klimatutsläppen från tillverkningen av en vara som produceras i ett annat land för den svenska marknaden bokförs inte som svenska utsläpp, trots att de är ett resultat av svensk konsumtion. Men för att ge en fullständig bild av ett lands utsläpp brukar även dessa konsumtionsbaserade utsläpp räknas med. Då dras på motsvarande sätt de produktionsbaserade utsläppen bort, från varor som produceras inom landet och sedan exporteras till konsumenter i ett annat land.

Utsläppen från internationell flygtrafik belastar i dagsläget inget nationellt utsläppskonto, utom i undantagsfall.

Källa: Naturvårdsverket

Inrikes

Rekordmånga amerikaner har röstat i Sverige

Democrats Abroad i Sverige demonstrerar i Stockholm efter att Donald Trump tillträtt som president. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Mer än dubbelt så många amerikaner bosatta i Sverige har röstat i det amerikanska presidentvalet jämfört med 2016 års val.
– Många känner att det här valet är det viktigaste under vår livstid. Det är mycket som står på spel, säger Alex Lange, ordförande för Democrats Abroad i Sverige.

I valet 2016 röstade 2 772 amerikaner med hjälp av Democrats Abroad i Sverige. I år har intresset bland väljarna ökat explosionsartat – drygt 6 000 utlandsamerikaner har beställt valsedlar via organisationen och lagt sina röster.

– Att Trump vann förra valet var en stor chock för många, det har påverkat människor. De känner att det är extremt viktigt att ersätta honom med någon som kan ena landet, säger han.

Partiorganisationens volontärer har arbetat hårt för att nå de amerikaner som bor i Sverige och förmå dem att rösta på den demokratiske presidentkandidaten Joe Biden.

I Sverige bor drygt 22 800 personer som är födda i USA enligt Statistiska centralbyrån. Men det totala antalet amerikanska medborgare i Sverige är högre, uppskattningsvis 40 000, enligt Alex Lange.

6 000 röster skulle då motsvara 15 procent av av utlandsamerikanerna, mer än det totala valdeltagandet som brukar ligga på runt 10 procent.

– Vi kan vara säkra på att det här är ett rekordår där valdeltagandet är högre än någonsin, säger Lange.

Linus Svensson/TT

FAKTA

Fakta: Så många har röstat från Sverige

Drygt 6 000 amerikaner har hittills beställt valsedlar genom Democrats Abroad i Sverige för att rösta i presidentvalet. Men det finns inga siffror över vilken presidentkandidat väljarna har lagt sin röst på.

Antalet väljare som har förtidsröstat är troligen också högre, eftersom det finns fler sätt för utlandsamerikaner att beställa valsedlar, exempelvis genom att vända sig direkt till sina vallokaler i hemdelstaterna.

Den officiella statistiken över röster från utlandet står de amerikanska delstaternas valmyndigheter för. Delstaterna bestämmer själva om och hur de vill offentliggöra siffrorna.

Källa: Democrats Abroad i Sverige

Inrikes

FN-chefen hoppas på nordiskt ledarskap

FN:s generalsekreterare António Guterres deltog när det Nordiska rådet samlades på länk under tisdagen. Arkivbild.
Foto: Bebeto Matthews
Inrikes
Inrikes För första gången hittills har Nordiska rådets session ställts in. Istället möttes de nordiska ledarna över länk tillsammans med den specialinbjudna gästen, FN:s generalsekreterare António Guterres.

Mötets tema var coronakrisen och de utmaningar som världen drabbats av.

"I dag möter vi en tid som präglas av en allvarlig kris och stor osäkerhet. Världen står inför en pandemi som utvecklar sig och som har utvecklat många svagheter i våra samfund", konstaterade António Guterres.

Han fortsatte:

"Samtidigt fortsätter klimatförändringen och det påverkar nationer. Båda dessa kriser kräver en ny effektiv multilateralism för en global hantering av problemen som berör oss alla".

"Historiska förkämpar"

Precis som i covid-19-krisen underströk han att ingen heller är immun mot klimatförändringen.

"Vi gör allt vi kan för att säkra ambitiösa klimatåtgärder för att nå målen i Paris-avtalet."

"Det är viktigt att vi bygger upp ekonomin igen efter pandemin genom effektiva klimatåtgärder som ger bättre jobb till miljoner av människor, där renare och effektivare teknik främjas."

Han konstaterade vikten av de nordiska ländernas samarbete för klimatet.

"Här räknar vi med de nordiska länderna som historiskt sett vara ambitiösa förkämpar för klimatåtgärder. Världen behöver ert ledarskap mer än någonsin."

"Det är mitt hopp att medlemmar av det nordiska rådet vill vara globala förebilder av grön och bärkraftig återhämtning efter pandemin", sa António Guterres.

Rustat för kriser

När det var Löfvens

"Ett starkt multilateralt samarbete gör att vi är bättre rustade för att lösa kriser. Jag vill också tacka generalsekreteraren i FN och alla FN-organ för ert ledarskap under pandemin."

Löfven poängterade även flera punkter som han menar är av stort intresse för alla i pandemin och som också kommer att bli det i framtiden — däribland att vi först måste säkra en rättfärdig fördelning av vaccinet.

"I Norden säger vi att ingen är trygg förrän alla är trygga", sade Löfven och fortsatte:

"Vi måste också få fart i den gröna omställningen som också är en väldigt viktigt del av den ekonomiska återhämtningen, så vi måste leverera enligt Paris-avtalet."

Förutom Löfven och Guterres talade bland andra Danmarks ledare Mette Fredriksen, Färöarnas Bardur á Stieg Nielsen, Grönlands Kim Kielsen, Finlands Sanna Marin, Norges Erna Solberg, Ålands Veronica Thörnroos och Islands Katrín Jakobsdóttir.

FAKTA

Fakta: Nordiska rådet

Nordiska rådet är det officiella nordiska samarbetets parlamentariska organ och bildades 1952.

Rådet har 87 valda medlemmar, från Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige samt från Färöarna, Grönland och Åland.

Rådsmedlemmarna sitter i ländernas parlament och utses av parlamenten efter förslag av partigrupperingar. Direkta val till Nordiska rådet förekommer inte.

Nordiska rådet samlas till två årliga möten, temasession och ordinarie session, där de nordiska parlamentarikerna fattar beslut om sådant man vill att de nordiska regeringarna skall hitta lösningar på.

Källa: Nordiska rådet

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MrCasanova.se

Underhållning direkt från telefonen i sommar

MrCasanova.se Det är underbart med varmare temperaturer och semester. De flesta spenderar sin tid med att koppla av, njuta av tillvaron och ladda sina batterier.

Kanske är du en av dem som spenderar sommaren ute på sommarstugan? Under de mindre soliga dagarna så finns det flera sätt du kan underhålla dig själv inomhus bara genom att äga en mobiltelefon. Idag finns det många tjänster du kan använda för att njuta av underhållning var du än befinner dig.

Detta kan du underhålla dig med direkt via telefonen:

– Oavsett om vädret är varmt eller om det regnar och är mulet, så är alltid en härlig ljudbok eller ny musik upphöjande. Idag kan du streama musik, ljudböcker och film direkt i telefonen bara du har en internetuppkoppling.

– Spela casino direkt från mobilen på många härliga spelsajter. På svenska casinon får du dock bara ta emot 1 bonus per casino, men alla vinster är skattefria. Läs mer på MrCasanova. Om du däremot vill spela på ett casino utan svensk licens och delta i bonusar och kampanjer så behöver du skatta på dina vinster, (ingenting vi rekommenderar).

– Det finns massor av nya serier och filmer att titta på direkt från mobilen. De flesta streamingtjänster har appar som gör sökningen i utbudet enkelt.

– Ladda hem ett roligt spel till telefonen, kanske ett knepigt strategispel som du kan spela medans regnet smattrar mot fönstret?

– Fotografera vackra naturbilder och redigera dem direkt i din telefon genom att ladda ner en bra app för redigering av bilder och filmer.

– Vill du lära dig något nytt? Spana in klipp på youtube!

Mobilspel blir mer och mer populärt!

Sällskapsspel i all ära, det är fantastiskt mysigt att spela tillsammans med vänner och familj. Men när du spelar själv, så passar ett mobilspel perfekt. Det finns massor av spelappar att ladda ner direkt till enheten och spela. Statistiken visar att spelande från mobilen blir allt vanligare över hela världen, många spelar på sin dötid och idag äger mer eller mindre alla en smartphone. Man kan tänka sig att det är mer populärt att spela spel där man satsar pengar, men faktum är att spelen utan några pengavinster är minst lika populära.

Statistiken visar också att det idag är vanligt att barn och unga spelar spel direkt från mobilen och det finns många spel som inkluderar inlärande. Det kan vara allt från spel som hjälper barnet att lära sig alfabetet eller att räkna. Att statistiken ökar gällande spel från mobilen och har gjort de senaste åren är inte så konstigt eftersom att användandet av smartphones ökat stadigt de senaste 10 åren. Det är många vardagliga moment som fallit bort i framfarten av smartphones, Idag behöver vi varken betala genom överföring från internetbanken, utan vi kan enkelt sköta allt från mobilen.

Inrikes

Extra hög risk för inbrott under hösten

Som komplement till Grannsamverkan kan man ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Stöldskyddsföreningen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes När höstmörkret lägger sig ökar inbrotten i svenska bostäder, enligt Stöldskyddsföreningen SSF. Under höstlovet är risken särskilt stor. Men det finns enkla sätt att skydda sig.

Den här veckan är det höstlov i hela landet vilket kan innebära att många kanske passar på att lämna hemmet några dagar. Det är anledning till att vara lite extra på sina vakt för både sin egen del och för resten av grannskapet, enligt Per Klingvall, rådgivningschef på SSF.

— Det kanske inte är lika många som reser det här höstlovet som under vanliga år när vi inte har haft en pandemi, säger han till TT.

Grannsamverkan

Men om du själv eller grannen åker bort är det viktigt att ha en Grannsamverkan mot brott, det vill säga en metod där grannskapet utbildas av och samarbetar med den lokala polisen för att minska bland annat bostadsinbrott.

Som komplement till Grannsamverkan kan man även ha larm med ljudlig siren och kopplad till larmcentral för att minska tiden för tjuven att vara i bostaden, enligt Klingvall.

För den egna bostaden är det även smart att se till att det ser ut som att man är hemma.

Ha kvar vardagsstöket

— Bor du i villa eller på bottenplan ska de vara samma oreda på uppfarten eller på diskbänken som det är i vardagsstöket. Gör det inte finare än vanligt bara för att ni åker iväg, säger Klingvall.

Det är också bra att ha en belysning som tänds med hjälp av en timer.

— Det är en enkel åtgärd som gör att huset eller lägenheten ser bebodd ut. Lägg inte heller ut på sociala medier att du är bortrest, det kan göras när ni väl är hemma igen, Per Klingvall.

Åsa Johansson/TT

Inrikes

Polisen utreder mordförsök i Linköping

En man i 20-årsåldern ska ha utsatts för ett mordförsök med ett vasst föremål. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Under tisdagseftermiddagen kom en man i 20-årsåldern till sjukhus i Linköping med skador som tros ha orsakats av ett vasst föremål. Polisen utreder det hela som ett mordförsök.

– Vi har pratat med den drabbade ytterst kort, därav är brottsplatsen något oklar ännu så länge. Men vi utgår från Stora Torget och Storgatan mitt i Linköping, säger Angelica Israelsson Silfver, presstalesperson hos polisen.

Polisen är nu väldigt intresserade av att komma i kontakt med vittnen från platsen.

– Vi försöker hitta vittnen, samla in uppgifter, och hitta lämpliga övervakningsfilmer. Vi hoppas också kunna prata mer med målsägaren, säger Israelsson Silfver.

Offret ska inte ha några livshotande skador. Vid 19.30-tiden på tisdagskvällen var ingen frihetsberövad eller misstänkt för mordförsöket.

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne – fler sjukhusfall

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden i Skåne skärps på grund av ökad smittspridning.
Folk uppmanas att inte shoppa i onödan, gå på fester eller att åka kollektivt.
– Läget är allvarligt, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.
PREMIUM

Undvik att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Livsmedelsbutiker och apotek får endast besökas om det är nödvändigt.

Det är några av de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten (FHM), i samråd med det regionala smittskyddet, har beslutat om att införa i Skåne med anledning av en ökad smittspridning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL