Kultur och nöje

Ny bokning till Time to Rock

Hank von Helvete på Melodi Grand Prix i Oslo.Foto: Trond Reidar Teigen / NTB scanpix
Kultur och nöje
Östra Göinge
Musik Senaste bokningen till Time to Rock, före detta Helgeåfestivalen, är Hank von Helvete.

Norska artisten Hans-Erik Dyvik Husby, känd som Hank Von Helvete, är senaste bokningen för årets Helgeåfestival som numera heter Time to Rock.

Hank von Helvete var frontman i Turbonegro mellan 1993 och 2010. Han har också spelat Jesus i Jesus Christ Superstar i Oslo och Ole Bramserud i musikalversionen av Lasse Åbergs Sällskapsresan samt spelat Cornelis Vreeswijk i filmen Cornelis. I samband med filmen släppte han också en skiva med Cornelis-tolkningar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Tre snabba med Deckardårarna

Kultur och nöje
Podd I det nya avsnittet av podcasten Deckardårarna står miljön i fokus. Vi ställde tre snabba frågor till poddmakarna Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl.

1. Hur viktig är miljön i just deckare?

– En bra deckarförfattare kan använda miljön för stämningen, tempot - ja så mycket i en kriminalroman. Tänk bara på hur Jens Lapidus använder Stockholm och vad storstadskänslan gör med hans historier eller hur till exempel Ann Cleeves använder naturen och årstidsväxlingarna på Shetlandsöarna som en viktig del i sina intriger. Olika miljöer ger också olika förväntningar inför en deckare och jag tror vi alla har våra favoritmiljöer när det kommer till den här genren - skärgård, storstäder, glesbygd och så vidare. Och tänk hur nära Ystad med omnejd är sammankopplat med Mankells Wallander-deckare. Den danska deckarförfattaren Katrine Engberg sa i en intervju med mig att för henne är miljön, Köpenhamn, själva motorn i hennes deckarserie och så tror jag det är för många författare.

2. Vilka är era favoritmiljöer?

Gunilla: - Jag föredrar landsbygd framför städer och gärna så isolerat som möjligt, en ö är den absolut bästa platsen. Är det sedan också iskallt och mycket snö kan det inte bli bättre. Sedan är det så klart alltid kul med miljöer man själv känner till väl.

Pernilla: - Min favoritmiljö är städer/platser jag besökt och därför har en personlig relation till. Det ger en extra dimension till läsningen, tycker jag, om man känner igen sig på brottsplatsen.

3. Vad får vi mer ta del av i det nya poddavsnittet?

– Vi pratar om just det här vilka miljöer vi själva föredrar i deckare och ger många exempel på böcker i våra favoritmiljöer. Och så medverkar deckarförfattaren Stina Jackson i en telefonintervju från Denver och pratar om glesbygdsmiljöerna i sina böcker och vad hemlängtan gör för hennes skrivande. Sedan blir det så klart en hel del om tv-serier också - och miljöer vi gillar där med.

Kultur och nöje

Författaren Jackie Jakubowski är död

Jackie Jakubowski har avlidit. Arkivbild.
Jackie Jakubowski har avlidit. Arkivbild.
Fotograf: Karin Törnblom/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Författaren och publicisten Jackie Jakubowski har avlidit, 68 år gammal, bekräftar hans familj för Dagens Nyheter.

Jackie Jakubowski kom till Sverige som flykting 1970, efter att ha flytt undan den antisemitiska kampanjen i Polen.

Som författare skrev han flera essäsamlingar om judisk kulturhistoria, bland andra ”Spår av lamed”, "Ljudet av alef" och "Bortom beit".

Mellan 1980 och 2005 var han chefredaktör för kulturtidsskriften Judisk Krönika, och han har även varit skribent på Dagens Nyheters kultursidor. År 2000 utnämndes han till Årets journalist av Sveriges Tidsskrifter och 2006 sommarpratade han i P1.

Kultur och nöje

Biotoppen: Humor-resa ny på listan

 Rob Brydon och Steve Coogan i 'A trip to Greece' – veckans högsta och enda nykomling på biotoppen. Pressbild.
Rob Brydon och Steve Coogan i "A trip to Greece" – veckans högsta och enda nykomling på biotoppen. Pressbild.
Fotograf: Andy Hall
Kultur och nöje
Kultur och nöje En ny film har letat sig in på den svenska biotoppen – efter veckor av total stiltje på grund av coronakrisen. Steve Coogan och Rob Brydons sista film-resa "A trip to Greece" går in på listans fjärdeplats. Etta är fortfarande "Framåt".

1. (1) Framåt

2. (2) The gentlemen

3. (7) Sonic the Hedgehog

4. (Ny) The trip to Greece

5. (9) Lassemajas detektivbyrå – tågrånarens hemlighet

6. (5) Frost 2

7. (8) Dolittle

8. (4) The peanut butter falcon

9. (13) Bad boys for life

10. (3) Min pappa Marianne

Källa: Filmägarnas kontrollbyrå

Kultur och nöje

Parkteatern hoppas på sensommaren

Parkteatern hoppas fortfarande på sommaren. Arkivbild.
Parkteatern hoppas fortfarande på sommaren. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Sommaren ser dyster ut för scenkonsten, med många sommarteatrar som brottas med ekonomiska problem eller tvingas hålla stängt på grund av publikrestriktioner. Västanå Teater och Romateatern tillhör de som ställer in i sommar.

Men Parkteatern i Stockholm hoppas fortfarande på en scensommar under sensommaren.

– Det hoppfulla är att vi har möjlighet att vara redo och dra igång snabbt om läget förändras. Vi är ju inte beroende av internationella gästspel utan har huvudsakligen lokala produktioner, säger Isabella Roos, verkställande producent på Parkteatern, till SvD.

Teaterns program har flyttats fram till månadsskiftet juli-augusti, och förhoppningen är att en nypremiär av fjolårets uppsättning, cirkusmusikalen "Elvira Madigan", kan sättas upp då. Men då krävs att restriktionerna om 50 personer vid offentliga sammankomster luckras upp.

– Om restriktionerna om 50 personer skulle bestå så ser vi över ifall vi kan genomföra några program för barn och unga, säger Isabella Roos till SvD.

Kultur och nöje

Jan Lööf: "Anklagad för att vara eremit"

Jan Lööf fyller 80 år. Samtidigt arbetar han med en ny bok om Skrotnisse. Arkivbild.
Jan Lööf fyller 80 år. Samtidigt arbetar han med en ny bok om Skrotnisse. Arkivbild.
Fotograf: 10010
Kultur och nöje
Kultur och nöje Man behöver inte gå i pension bara för att man fyller 80.
Serietecknaren, barnboksförfattaren och den påstådde eremiten Jan Lööf arbetar för fullt med en ny bok om Skrotnisse – i en social distansering som började långt före coronakrisen.

Egentligen skulle Jan Lööf sitta isolerad i sitt hus i Grekland och arbeta just nu, men det satte hustrun stopp för efter att den snart 80-årige konstnären och serietecknaren ramlat i de höga stentrapporna i det gamla huset.

Landet vid Medelhavet har länge varit Jan Lööfs tillhåll under arbetet med böcker och illustrationer – ofta kan veckor flyga i väg utan att han märker det. Nu arbetar Jan Lööf i stället på ett liknande sätt i Sverige. Det nya coronaviruset och rekommendationerna till 70-plussare har alltså inte påverkat "Skrotnisse"-upphovsmannen speciellt mycket.

Själv identifierar han sig mest med Bertil Enstöring av de egna barnboksfigurerna, han som i tv-serien "Skrotnisse och hans vänner" har bott på de mest isolerade platserna på jorden: en gång på toppen av ett berg, en annan gång längst ner på havets botten, allt för att undvika andra människor.

– Jag har också blivit anklagad för att vara någon sorts eremit, men det handlar egentligen kanske om att jag har svårt för att arbeta med folk i närheten. Jag kan sitta två månader i sträck som bara försvinner. Det sker någonting lustigt när man sitter ensam så länge. Man tappar lite hyfs och det vanliga sociala som behövs för att man ska kunna umgås med folk. Samtidigt försvinner alla ens dåliga egenskaper, det spelar ingen roll om man är egoistisk och hånfull om det inte finns någon att vara det mot, säger Jan Lööf

"Var oroliga typer"

Jan Lööf växte upp i metallarbetarstaden Trollhättan, som son till en uppfinnare och skrotgubbe och barnbarn till en plåtslagare. Han lämnade staden för att läsa på Konstfack i Stockholm, och började röra sig i kretsar med bland andra Carl Johan De Geer och Lasse Åberg – men skrotet har alltid funnits kvar.

Som ung hade Jan Lööf få likheter med sin eremitfigur. Han beskriver hur han med barndomsvännen och senare samarbetspartnern Lars-Åke Kylén rände runt i hemstaden.

– Vi har sagt till varandra att om vi hade uppträtt så som vi gjorde när vi har 16–17 i dag, då hade vi omedelbart fått diagnoser på oss och säkert också medicinering. Vi saboterade hela vår tillvaro, skolkade och var oroliga typer. Men sedan lugnar man ner sig.

Återvänder till Skrotnisse

Nu är han mest känd för böcker som "Örnis bilar", som han gjorde med Carl Johan De Geer, "Morfar är sjörövare", "Sagan om det röda äpplet" men också vuxenserien "Felix". Jan Lööfs böcker har lästs av barn i flera generationer, men själv gjorde han en pakt med två Konstfacksvänner om att aldrig skaffa egna, eftersom de räknade med att arbeta inom kulturvärlden, "förmodligen utan större framgång".

– Då ingick tankarna att vi kan ju inte ha råd med familj, då lägger vi krokben på oss själva. Och det höll vi alla tre. Det är först på senare tid som jag har haft råd att ha familj, men jag har aldrig saknat det, jag har haft så mycket med barn att göra ändå.

Samtidigt har han genom åren kritiserats för sina barnboksfigurer, bland annat att få tjejer ges plats i hans berättelser. Själv menar han att han inte har någonting emot att ändra i en berättelse om förlaget ber honom, men att det har blåst upp till storm i efterhand.

– Jag har lite svårt att rita tjejer, kanske på grund av kläder och sådant. Det har blivit helt naturligt utan en enda tanke, men i efterhand har det klagats.

Nu arbetar Jan Lööf på den kommande boken "Skrotnisse och hans nya vänner" som kommer att ges ut senare i höst, den första boken på fem år. Förlaget beskriver det som att Jan Lööf "ger sig själv en 80-årspresent" genom att göra en ny bok, men Jan Lööf beskriver det på ett lite annat sätt.

– "Kan du inte göra någonting till oss?" sade de på Bonniers. Nej, sade jag till dem, då måste jag hitta på en historia. "Men gör någonting om Skrotnisse", sade de. Nej, inte de gamla figurerna och gubbarna! Men sedan började jag ändå göra lite bilder till en antologi, och fortsatte med det, berättar han.

Jan Lööf fyller 80 år den 30 maj. I höst kommer boken "Skrotnisse och hans nya vänner".

Sofia Sundström/TT

'Skrotnisse och hans nya vänner' är Jan Lööfs första bok på fem år. Pressbild.
"Skrotnisse och hans nya vänner" är Jan Lööfs första bok på fem år. Pressbild.
Fotograf: Jan Lööf
Skrotnisse måste rädda ett gäng djur som har ätit för mycket godis i 'Skrotnisse och hans nya vänner'. Pressbild.
Skrotnisse måste rädda ett gäng djur som har ätit för mycket godis i "Skrotnisse och hans nya vänner". Pressbild.
Fotograf: Jan Lööf
Jan Lööf, när han tilldelades Astrid Lindgren-priset 2011. Arkivbild.
Jan Lööf, när han tilldelades Astrid Lindgren-priset 2011. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Jan Lööf identifierar sig främst med Bertil Enstöring av sina barnboksfigurer. Bilden kommer från utställningen 'Jan Lööf – bildmakaren' på Göteborgs konstmuseum 2011. Arkivbild.
Jan Lööf identifierar sig främst med Bertil Enstöring av sina barnboksfigurer. Bilden kommer från utställningen "Jan Lööf – bildmakaren" på Göteborgs konstmuseum 2011. Arkivbild.
Fotograf: Erik Abel / TT

FAKTA

Fakta: Jan Lööf

Jan Lööf föddes 1940 i Trollhättan och fyller 80 år den 30 maj.

Efter studier på Konstfack debuterade han med barnböckerna "En trollkarl i Stockholm" och "Morfar är sjörövare".

1967–1972 tecknade han dagstidningsserien "Felix"; som fick internationell spridning.

Han gjorde 1985 tv-serien "Skrotnisse och hans vänner", som är baserad på boken "Skrot-Nisse" från 1976.

Sedan dess har han fortsatt att ge ut barnböcker, som "Örnis bilar" (med Carl Johan De Geer), "Pelle i djungeln" och "Matildas katter".

Till hösten kommer boken "Skrotnisse och hans nya vänner".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Kultur och nöje

Elon Musk och Grimes byter bebisnamn

Elon Musk. Arkivbild.
Elon Musk. Arkivbild.
Fotograf: Susan Walsh/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Teslaentreprenören Elon Musk och artisten Grimes ändrar namnet på sin nyfödde son.

Internet gick igång när Elon Musk i början av maj via Twitter meddelande att de skulle döpa barnet till X Æ A-12.

Namnet är dock inte förenligt med kalifornisk lag, har det visat sig, och nu skriver Grimes på Instagram att sonen ska heta X Æ A-Xii i stället.

"Romerska siffror, ser bättre ut ärligt talat", skriver hon.

Enligt lagen får ett förnamn bara innehålla de 26 bokstäver som ingår i det engelskspråkiga alfabetet.

Grimes har tidigare förklarat för sina följare att namnet är inspirerat av flygplansmodellen A-12, ett plan som användes av amerikanska underrättelsetjänsten CIA under det kalla kriget.

Grimes och Elon Musk har varit ett par sedan maj 2018 och avslöjade i januari att de väntade sitt första gemensamma barn.

Deckardårarna

Ö, snö och mordmiljö

Gunilla Wedding och Pernilla Ekdahl gör podden deckardårarna
Fotograf: Ralph Bretzer
Kultur och nöje
PODD Del fem i Deckardårarnas podcast har titeln Ö, snö och mördande miljö.

Gunilla Wedding är kulturchef på Skånska Dagbladet, deckarexpert och medlem i Svenska Deckarakademin. Pernilla Ekdahl är kulturredaktör och kriminalreporter på Norra Skåne. Tillsammans nördar de ner sig i deckargenren i podcasten Deckardårarna.

I poddens femte avsnittet får vi veta varför Gunilla föredrar deckare som utspelas i iskyla, snö och på ensliga öar medan Pernilla hellre läser om det är lite varmare miljöer och gärna städer. Och så berättar suveräna deckarförfattaren Stina Jackson om glesbygdsmiljöerna i sina deckare och om hemlängtan som är bra för skrivandet

FAKTA

Böcker vi pratar om i Deckardårarna avsnitt 5:

Roseanna, Polis,polis potatismos och Polismördaren av Sjöwall & Wahlöö

Forty words for sorrow (Fruset offer) av Giles Blunt

Händelser vid vatten och Tre små mästare av Kerstin Ekman

Silvervägen och Ödesmark av Stina Jackson

Shetlands-serien och Albatross av Ann Cleeves

Mörk jord av Belinda Bauer

1222 över havet av Anne Holt

Sov du lilla videung av Cilla och Rolf Börjlind

Garnethill-trilogin av Denise Mina

Morse-böckerna av Colin Dexter

Väster om friheten med flera av Thomas Engström

Spår 7 av Louise Doughty

En helt vanlig familj och Goda grannar av Mattias Edvardsson

Författare vi tar upp utan att nämna någon specifik titel:

Åsa Larsson

Katrine Engberg

Jo Nesbö

Jussi Adler Olsen

Arnaldur Indridason

Yrsa Sigurdardottir

Tv-serier vi pratar om i avsnitt 5 av Deckardårarna:

Kommissarie Morse

Fortitude

Broadchurch

Shetland

Morden i Midsomer

Bang

När mörkret kallar

Watchmen

Billions

Farang

We got this

Valhalla murders

Hinterland

Fångade

Kultur och nöje

Populär podd får kritik efter judekommentar

Podcasten 'Stormens utveckling' får kritik av SKMA. Genrebild.
Podcasten "Stormens utveckling" får kritik av SKMA. Genrebild.
Fotograf: Jessica Gow/Scanpix/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Svenska kommittén mot antisemitism (SKMA) riktar kritik mot podden "Stormens utveckling", skriver DN.
PREMIUM

I podden för programledaren Ola Söderholm ett resonemang med komikern Jonatan Unge, om att många som är kritiska mot den svenska coronastrategin har judisk bakgrund.

”Dels är det kritik från utlandet mot att det är sinnessjukt att tänka så som svenskarna gör. Men också påfallande många av kritikerna i Sverige är sådana som har invandrarbakgrund. Eller judisk bakgrund, typ Wolodarski och Göran Rosenberg", säger Ola Söderholm i podden, enligt DN.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL