Inrikes

Förbudet kring sammankomster – detta gäller

Rikspolischef Anders Thornberg, Inrikesminister Mikael Damberg, och statsminister Stefan Löfven under pressträffen där de berättade om den nya förordningen.
Rikspolischef Anders Thornberg, Inrikesminister Mikael Damberg, och statsminister Stefan Löfven under pressträffen där de berättade om den nya förordningen.
Fotograf: Andes Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Regeringen och Folkhälsomyndigheten har beslutat att sammankomster med över 50 deltagare förbjuds tills vidare, för att minsta smittspridningen av coronaviruset. Men gäller det för privata fester, föreläsningar eller idrottstävlingar?
Det här innebär den nya förordningen, som träder i kraft i dag.
PREMIUM

Vilka sammankomster gäller begränsningarna för?

Förbudet gäller formellt för de tillställningar som man behöver söka tillstånd för hos polisen – allmänna sammankomster och offentliga tillställningar som riktar sig till allmänheten. Dessa omfattas av ordningslagen. Tillstånd kommer alltså inte att beviljas för evenemang med ett högre deltagarantal än 50 personer. De evenemang som redan fått tillstånd får anordnas, men inte med fler än 50 deltagare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Tegnell: Ge fler undantag från besöksförbud

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, öppnar för fler undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Arkivbild.
Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten, öppnar för fler undantag från besöksförbudet på äldreboenden. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Besöksförbudet på äldreboenden i Sverige har inte hejdat smittspridningen där som förväntat.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vill nu se att fler undantag görs från förbudet.

När besöksförbudet infördes var det för att stoppa smittspridning på äldreboendena och därigenom skydda de "äldre äldre".

Men enligt Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, påverkades inte smittspridningen i gruppen.

– Om man tittar på kurvorna i dag så händer ingenting speciellt med antalet personer som smittades i den gruppen. Kurvan går uppåt både före och efter besöksförbudet. Normalt sett ska man se att något väldigt tydligt händer, och det gjorde man inte.

TT: Med tanke på att man inte sett någon radikal förändring i antalet smittade på grund av besöksförbudet, finns det planer på att häva besöksförbudet på äldreboenden?

– Nej, det gör det inte. Även om vi inte ser ett orsakssamband tror jag att det är väldigt viktigt att ha den här tydligheten att man verkligen måste hålla igen på kontakter med den gruppen och vara väldigt försiktiga, säger Anders Tegnell.

Ge fler undantag

Däremot tycker han att äldreboendena kan vara mer generösa med att ge undantag från förbudet.

– Man har kanske varit lite för restriktiv så det kan man nog fundera över på äldreboenden. Är det personer som mår väldigt dåligt av att vara isolerade tycker jag verkligen att man ska fundera på att medge undantag. Gör man det under kontrollerade former och personerna som kommer dit får bra instruktioner så borde man ju rimligen kunna göra det på ett sätt som är tryggt för dem som bor där, säger Anders Tegnell.

Drastisk åtgärd

Tegnell säger att man så småningom kommer att studera vilka, om några, effekter förbudet fick. Det är komplicerat, säger han, men några enkla samband har man hittills inte kunnat se.

– Nu måste man också komma ihåg att det här med besöksförbud är ju en väldigt drastisk åtgärd som försämrar livskvaliteten på den här typen av boenden väldigt mycket. Vi här många historier och berättelser om personer som inte får besök och personer som vill besöka personer på boenden. Och det är helt klart att det är en allvarlig försämring av livskvaliteten att inte kunna besöka eller få besök.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Säljare av kemsex-drog får kortare straff

Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas. Arkivbild.
Bild ur förundersökningen på kristalliserat metamfetamin, som hittades i mannens lägenhet. Totalt fann polisen lite över ett halvt kilo ice, som drogen också kallas. Arkivbild.
Fotograf: Polisens förundersökningsprotokoll
Inrikes
Inrikes Hovrätten kortar straffet för en man i 30-årsåldern som i tingsrätten dömdes till sex års fängelse för att ha sålt stora mängder narkotika.
Köpare har använt droger till bland annat så kallat kemsex.

Hovrätten ändrar mannens straff till fem i stället för sex års fängelse. Han döms för ett fall av grovt narkotikabrott och flera fall av narkotikabrott av normalgraden som alla avser överlåtelse av narkotika.

Historien rullades upp när en av polisens narkotikaspanare förra sommaren fick syn på 33-åringen på Södermalm i Stockholm, och fattade misstankar om att mannen tagit droger. När polisen sedan gjorde husrannsakan i mannens lägenhet hittades stora mängder narkotika, bland annat kokain, amfetamin, tabletter av olika slag och kristalliserat metamfetamin – ofta kallat ice eller crystal meth.

I tingsrätten dömdes också flera av köparna som hade spårats via säljarens telefon. I förhören med männen framgår att flera av dem tagit drogerna i samband med sex. Just ice kopplas ofta ihop med så kallat kemsex, alltså att man använder droger för att förhöja sexupplevelsen.

Ice är enligt experter exempelvis mycket beroendeframkallande, och åklagaren Carl Mellberg har argumenterat för att farligheten hos det kristalliserade metamfetaminet borde föranleda ett hårdare straff.

Inrikes

Flera preparat hittades i treåringens kropp

Illustration från förhandlingen mot mamman som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.
Illustration från förhandlingen mot mamman som står åtalad för mord på sin treåriga dotter.
Fotograf: Johan Hallnäs/TT
Inrikes
Inrikes Då flickan hittades död hade hon skador på huvud, ben och en arm. I kroppen hittades smärtstillande och ångestdämpande preparat.
Tio månader tidigare hade föräldrarna återfått vårdnaden om sin treåriga dotter.
Mamman nekar konsekvent till brott, när rättegången mot henne inletts.

Tre stora foton på en glad liten flicka visas upp på bildskärmar inne i rättssalen i Norrköpings tingsrätt, medan åklagaren Anna Lander inleder sin sakframställan och beskriver anklagelserna mot den 39-åriga kvinnan. Mord, synnerligen grov misshandel och brott mot griftefrid.

Dödsfallet kom till myndigheternas kännedom den 30 januari i år, när flickans farbror larmade SOS alarm. I rätten spelas samtalet upp:

– Jag vette fanken hur man ska säga det här. Men min bror kom precis hem till mig, och berättade att hans dotter har avlidit… Jag sätter mig nu i bilen på väg dit, hörs pappans bror i larmsamtalet.

Gömt kroppen

Den treåriga flickan hittades avliden i föräldrarnas lägenhet i Norrköping. Kroppen var inlindad i bland annat lakan och lagd under en säng. Enligt åklagaren har hon dött någon gång mellan den 28 och 30 januari. Båda föräldrarna uppfattades av poliserna som kom till platsen som påverkade.

Anna Lander beskriver också flickans skador – inre och yttre skador på huvudet, samt yttre skador på ryggen, ena armen samt benen. Dessutom visade sig flickan ha flera olika preparat i kroppen, smärtstillande, lugnande och ångestdämpande. Även hennes föräldrar visade sig ha olika otillåtna preparat i kroppen.

Enligt den rättsmedicinska undersökningen ska dödsorsaken ha varit en följd av nedsatt andning och aspirationspneumoni, alltså att man andats in exempelvis magsäcksinnehåll. Detta ska ha uppstått till följd av det trubbiga våldet mot huvudet, enligt åklagaren.

Flickan hade flyttat till sina föräldrar tio månader tidigare, efter att ha bort i familjehem sedan hon var nyfödd. När föräldrarna ville ha sin dotter åter avrådde socialnämnden, och förvaltningsrätten sade nej till att avsluta tvångsvården. Våren 2019 beslutade dock kammarrätten i Jönköping att flickan skulle tillbaka till sina biologiska föräldrar.

"Inte medverkat"

Mamman har genomgående under utredningen förnekat brott. Det fortsätter hon med, framkommer vid förhandlingen. Hennes försvarare förklarar att hans klient inte utdelat något trubbigt våld mot flickans huvud.

– Och jag påstår att inte någon annan gjort det heller, säger advokaten Per Oehme.

Inte heller de andra skadorna på flickans kropp har orsakats av mamman, enligt försvaret. Hon förnekar också anklagelserna om att ha gett flickan några narkotikaklassade preparat, och säger sig inte ha varit medveten om ifall någon annan gjort det heller. Även brott mot griftefrid förnekas.

– Hon har inte medverkat eller varit medveten om hur flickans döda kropp behandlats, säger Per Oehme.

Enligt både mamman och den nu avlidne pappan handlar det om en olycka, då flickan ska ha ramlat i badkaret och slagit i huvudet. Pappan häktades liksom mamman kort efter att flickan hittats död. Han avled i häktet i februari, och misstankarna mot honom skrevs därmed av.

Åklagaren Anna Lander utanför rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt.
Åklagaren Anna Lander utanför rättegångssalen i Norrköpings tingsrätt.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT

FAKTA

Fakta: Åtalet mot mamman

Kvinnan åtalas för bland annat följande brott:

Mord – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan ha dödat sin dotter genom att utdela trubbigt våld mot henne. De har också försatt flickan i ett tillstånd av vanmakt genom att ge henne olika preparat. Våldet tillsammans med intaget av de narkotikaklassade preparaten ska ha lett till att flickan avled. Alternativt yrkande är synnerligen grov misshandel och vållande till annans död, grovt brott. Detta ska ha skett mellan den 28 och 30 januari i år.

Synnerligen grov misshandel – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan mellan den 1 och 27 januari i år ha försatt sin dotter i vanmakt genom att ge henne olika läkemedel och preparat.

Brott mot griftefrid – kvinnan ska tillsammans och i samförstånd med annan ha behandlat den avlidna flickans kropp "på ett skymfligt sätt". Detta har hänt någon gång mellan den 28 och 30 januari.

Källa: Åklagarmyndigheten

Inrikes

Döms till vård efter knivdåd

En person i 30-årsåldern som knivdödat en man som tog sig in i hans lägenhet döms till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Arkivbild.
En person i 30-årsåldern som knivdödat en man som tog sig in i hans lägenhet döms till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning. Arkivbild.
Fotograf: Naina Helén Jåma
Inrikes
Inrikes

En person i 30-årsåldern som knivdödat en man som tog sig in i hans lägenhet döms av Göteborgs tingsrätt till sluten rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, skriver Göteborgs-Posten.

Personen knivdödade en man i 50-årsåldern i en lägenhet på Hisingen i Göteborg i november. Den åtalade, som vill identifieras som "hen", har hela tiden hävdat att det dödande knivhugget delades ut i självförsvar och att knivvåldet var svaret på en serie brutala sexuella övergrepp från den avlidne mannens sida.

Åklagaren hade yrkat på att mannen ska dömas för mord, men rätten stannar vid att beteckna händelsen som dråp. Den åtalade har genomgått en större sinnesundersökning och ”bör anförtros den av Rättsmedicinalverket föreslagna påföljden, rättspsykiatrisk vård i förening med särskild utskrivningsprövning” skriver rätten i sin dom.

Inrikes

Dubbelt så mycket övertid för sjukhuspersonal

Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Personalen vid Södertälje sjukhus har arbetat dubbelt så mycket övertid i april i år jämfört med förra året. Arkivbild.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Personalen på Södertälje sjukhus har arbetat mer än dubbelt så mycket övertid under april i år jämfört med i april förra året, enligt SVT Södertälje.

Det handlar om 8 200 timmars övertidsarbete, främst bland personal på intensivvårdsavdelningen. Motsvarande siffra för april 2019 är 3 400 timmar.

– Det beror främst på den pandemi som vi har haft nu, säger Christophe Pedroletti, sjukhusets vd, till SVT.

Övertidstimmarna kostar sjukhuset, som sedan tidigare har sparkrav på sig, tre miljoner kronor bara för april.

Personal på andra sjukhus i landet jobbar också extra mycket övertid. På intensivvårdsavdelningen vid Södra Älvsborgs sjukhus har övertidstimmarna ökat med 900 procent, skriver Borås Tidning. Övertidsarbetet sett till hela sjukhuset har ökat med 40 procent, enligt en sammanställning som HR-avdelningen på sjukhuset gjort.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Misstänkt människohandel efter "Insats torsk"

Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.
Människohandel och grovt koppleri utreds efter en insats mot en adress på Östermalm i Stockholm. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två personer har frihetsberövats misstänkta för människohandel och grovt koppleri, skriver Åklagarkammaren. Utredningen är en del av den uppmärksammade insatsen mot en lokal på Östermalm i Stockholm tidigare i maj.

De misstänkta frihetsberövades i helgen efter att det framkommit kopplingar om människohandel och har nu begärts häktade.

Fallet utreds av riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet.

Det var den 14 maj som polisen slog till mot adressen på Östermalm genom sin "Insats torsk". Flera personer greps misstänkta för köp av sexuell tjänst.

Inrikes

Friades för mord på kvinna – dom överklagas

Polisens tekniker på platsen där kvinnan hittades död i stadsdelen Hjärsta i Örebro i maj 2018. Arkivbild.
Polisens tekniker på platsen där kvinnan hittades död i stadsdelen Hjärsta i Örebro i maj 2018. Arkivbild.
Fotograf: Niklas Lindahl / TT
Inrikes
Inrikes

Åklagaren har överklagat den friande domen mot en man som åtalades misstänkt för att ha mördat en kvinna i Örebro i maj 2018.

En kvinna anmäldes försvunnen i Örebro i maj 2018 och fyra dagar senare hittades hon död.

En man i 40-årsåldern förekom tidigt i utredningen som misstänkt. Han häktades i juni 2018 men släpptes efter en vecka. Drygt ett år senare greps och häktades han igen. Efter att rättegången avslutats försattes han dock åter på fri fot.

Örebro tingsrätt meddelade den friande domen den 6 maj. Tingsrätten skrev i domen att det fanns flera luckor i den bevisning som åklagaren presenterade som skulle knyta den nu friade mannen till den plats där kvinnan dödades.

I överklagandet yrkar kammaråklagare Åsa Hiding på att hovrätten ska fälla mannen för mord och att påföljden ska bli fängelse på livstid eller i 18 år.

Inrikes

Nytt samtalsstöd efter barns död i cancer

Närstående till barn som avlidit i cancer kan nu få digitalt samtalsstöd. Arkivbild.
Närstående till barn som avlidit i cancer kan nu få digitalt samtalsstöd. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Familjer som har mist ett barn i cancer kan få kostnadsfritt digitalt samtalsstöd med en legitimerad psykoterapeut i ett initiativ som riktar sig till föräldrar, syskon och närstående.

Kvinnor och män sörjer förlusten av ett barn olika, enligt en ny studie. Kvinnor visar på högre nivåer av psykisk ohälsa än män under det första året efter att ett barn avlidit men efter det visar männen samma eller högre nivåer av förlängd sorg, depression, posttraumatisk stress och sömnsvårigheter, skriver Barncancerfonden i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL