Inrikes

Nyupptäckt gen kan slå ut antibiotika

Forskare i bland annat Göteborg har upptäckt en hittills okänd gen som kan göra bakterier resistenta mot antibiotika. Arkivbild.
Forskare i bland annat Göteborg har upptäckt en hittills okänd gen som kan göra bakterier resistenta mot antibiotika. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes En tidigare okänd resistensgen riskerar att slå ut även kraftfull antibiotika. Genen tycks redan ha spritt sig över världen.
– Den goda nyheten är att den inte verkar vara särskilt vanlig ännu, säger Joakim Larsson vid Göteborgs universitet.
PREMIUM

Antibiotikaresistens har blivit ett allt allvarligare problem inom vården de senaste åren. Nu har en forskargrupp upptäckt ytterligare en gen som på sikt kan försvåra behandlingen av multiresistenta bakterier.

Genen, som forskarna gett namnet "gar", hittades i prover från flodsediment i Indien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Krog och konditori får stänga i centrala Stockholm

En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga. Arkivbild.
En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga med omedelbar verkan på söndagen efter beslut från Region Stockholms smittskyddsenhet.

I beslutet från Stockholms stad står det att det förekommit trängsel och brist på avstånd mellan sällskap och kunder på både krogen och konditoriet. Det är nu upp till de båda verksamheterna att visa för smittskyddsenheten att man ändrar i sin verksamhet så att de uppfyller kraven som finns gällande smittskydd om de vill kunna få öppna igen.

Totalt har 14 krogar i regionen fått besked om stängning sedan april då kommunerna började göra kontroller för att se att verksamheterna följer Folkhälsomyndighetens regler. De tolv som tidigare fått stänga har kunnat öppna igen.

Inrikes

Åtta hektar brinner i naturreservat i Haninge

Fyra helikoptrar har satts in för att bekämpa skogsbranden i Svartjöns och Paradisets naturreservat, söder om Stockholm.
Fyra helikoptrar har satts in för att bekämpa skogsbranden i Svartjöns och Paradisets naturreservat, söder om Stockholm.
Fotograf: Pontus Altin/TT
Inrikes
Inrikes

Skogbranden som rasar i Svartsjöns naturreservat i Haninge, söder om Stockholm, växer i omfång. Branden har spridit sig till närliggande Paradisets naturreservat i Huddinge kommun.

Flera stationer från räddningstjänsten är på plats för att ringa in och slå ned elden.

– De jobbar på för fullt i skogen. En privat helikopter är på plats för att vattenbomba branden och ytterligare tre har kallats in från MSB, säger Magnus Gärtner, insatsledare på Södertörns brandförsvarsförbund.

Vid 18.40 är branden fortfarande utom kontroll. Uppskattningsvis 80 000 kvadratmeter brinner, enligt räddningstjänsten.

– Vi kommer att få köra på in på natten. Min yrkesmässiga gissning är att vi kommer vara där i morgon också för eftersläckningsarbete.

Det brinner på flera platser runt om i länet under söndagseftermiddagen. Vid Lundsjön i Nacka kommun öster om Stockholm pågår en mindre markbrand.

Räddningstjänsterna i länet avråder från att elda, då det varma och torra vädret innebär en ökad brandrisk i skog och mark.

Inrikes

Körde på fel sida, nära krock med tåg – greps

Polisen jagade en misstänkt rattfyllerist i Östersund. Arkivbild.
Polisen jagade en misstänkt rattfyllerist i Östersund. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En bilist i Östersund körde vårdslöst och på fel sida av vägen och vägrade stanna när polisen försökte sätta stopp för färden. Efter en stund avbröt polisen efterföljandet för att risken för andra trafikanter ansågs vara för stor, men föraren körde av vägen och hamnade på ett järnvägsspår nära centralstationen där det tog stopp.

När polisen återigen dök upp för att kontrollera föraren kom ett tåg körande – men det hann stanna och undvek därmed att köra in i bilen, rapporterar Östersunds-Posten.

Händelsen inträffade på lördagseftermiddagen och bilisten greps, misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

Inrikes

Flera svåra mc-olyckor – "sänk hastigheten"

Att ge sig ut på motorcykeln i sommarvärmen kan ge en frihetskänsla. Men tänk på farten, uppmanar Jesper Christensen, generalsekreterare vid Sveriges Motorcyklister.
Att ge sig ut på motorcykeln i sommarvärmen kan ge en frihetskänsla. Men tänk på farten, uppmanar Jesper Christensen, generalsekreterare vid Sveriges Motorcyklister.
Fotograf: Pontus Lundahl/ TT
Inrikes
Inrikes Den man som skadades i en motorcykelolycka utanför Kungbacka har dött. Det är det andra dödsfallet i en motorcykelolycka i Sverige under söndagen.

I Askersund, Växjö, Kungsbacka och i Strängnäs har trafikolyckor med motorcyklar inträffat under söndagen. Två personer var inblandade i olyckan utanför Kungsbacka. En man har dött i samband med olyckan och en kvinna är allvarligt skadad. Det är den andra dödsolyckan som inträffat under dagen efter att en kvinna avlidit i samband med Strängnäsolyckan.

Även i Falun inträffade en motorcykelolycka under eftermiddagen där föraren krockade med ett rådjur, men klarade sig med lindriga skador. Att flera olyckor med motorcyklar inträffar vid den här tiden på året är vanligt.

– Det här händer varje år vid den här tiden. Det blir lätt dramatiska skador när man är så oskyddad på motorcyklar, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

I både Kungsbacka och i Askersund blev motorcyklisterna allvarligt skadade. Anledningen till att olyckan är framme är att många tar ut sina motorcyklar för första gången för säsongen så här års. Och många kan vara extra åksugna nu under coronapandemin.

Grus på vägarna

– Det är ju säkert många som suttit inne i karantän och inte sett andra människor på länge. Sedan ger man sig ut på vägarna och känner en stor frihetskänsla. Då tappar man lätt proportionerna lite, säger Jesper Christensen.

Att det finns en hel del grus kvar på vägarna från vinterns halkbekämpning kan också bidra till att flera olyckor inträffar nu i maj. Men det finns enkla knep att ta till för att se till att olyckan inte är framme.

– Se till att sänk hastigheten och njut extra mycket av sommarvärmen istället. Ge varandra tid på vägarna, säger Jesper Christensen.

"Öka medvetenheten"

Samtidigt pekar han på att det också är viktigt att ha rätt utrustning som ändamålsenliga kläder som skyddar samt en bra hjälm.

– I ärlighetens namn är risken för skador med motorcykel liten om man gör allt rätt. Var nykter, ha rätt körkort och följ trafikreglerna, säger han.

Coronapandemin har också gjort att SMC inte kunnat ha sina sedvanliga kurser och fortbildningar för motorcykelintresserade.

– Vi följer Folkhälsomyndigheternas direktiv. Men hoppas att vi kan komma igång med utbildningarna senare. Något som också kan öka medvetenheten ute på vägen, säger Jesper Christensen.

Victor Blomdahl/TT

Flera mc-olyckor har inträffat under söndagen. Arkivbild.
Flera mc-olyckor har inträffat under söndagen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT

Inrikes

Experten: Fästingarna extra aktiva

Mängden fästingar i skog och mark är alltid relativt konstant. 'Varje år är ett fästingår', säger färstingexperten Kajsa Glemhorn.
Mängden fästingar i skog och mark är alltid relativt konstant. "Varje år är ett fästingår", säger färstingexperten Kajsa Glemhorn.
Fotograf: Aas, Erlend
Inrikes
Inrikes Med värmen kommer sommarplågorna och skadedjuren. Experter spår nu en getingsommar på flera håll i landet och dessutom har fästingarna redan vaknat till liv.

Vartannat år brukar vara ett getingår, och i år spår Anticimex att vi kommer att få se fler av de svartgula gaddförsedda insekterna.

– Men det är inte alltid så att hela landet samtidigt får en anstormning av getingar. Det kan variera stort och från år till år, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

Att det under en sommar blir fler getingar följt av färre året därpå är dock ett mönster som inte riktigt är fastställt.

– Det är inte säkert att det faktiskt är så, det kan skilja mellan olika arter. Men det vi vet händer just nu är att drottningen vaknar och ensam ska bygga bo, lägga sina ägg och samla mat till sina larver. Eftersom det inte finns några arbetargetingar än, så finns det inga som kommer att störa din picknick, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Håll koll på boet

Han tycker dock att man ska hålla koll på var getingdrottningen väljer att bygga boet.

– Håll lite extra koll på de så kallade sociala getingarna, som är de getingar vi normalt tänker på. De bygger bon som ser ut som bollar och det kanske inte är så kul att ha på till exempel sitt utedass. Men annars tycker jag att man ska visa vördnad och respekt för dem och inte döda i onödan. Många sätter i dag upp bi-hotell och där kan man med lite tur också få ofarliga solitärgetingar att bo. Det är helt klart det nya fågelboet, säger Didrik Vanhoenacker.

Det är delvis vädret som avgör om det blir ett getingår eller inte.

– Kalla blöta vårar slår hårt mot övervintrande getingdrottningar. Men det är även konkurrensfaktorer mellan getingar under getingår som spelar in, säger Thomas Persson Vinnersten.

Räkna med fästingar

Den milda vinter och att det ännu inte är torrt i marken har gjort fästingarna mer aktiva.

– De har redan sommarfest och jag är fascinerad över hur många jag stöter på ute i naturen just nu. Fästingarna vill inte ha det för torrt i marken eftersom de tar upp fukt från omgivningen, så vädret under den här våren och försommaren har varit bra, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert.

Mängden fästingar i skog och mark är dock alltid relativt konstant.

– Varje sommar är en fästingsommar och varje år är ett fästingår. Det man kan märka skillnad på är om de är mindre eller mer aktiva. Blir det till exempel en väldigt varm och torr period i sommar, så förskjuter de bara sin aktiva period till september eller oktober. De är överlevare och klarar det mesta, säger Kajsa Glemhorn.

Kan bli färre vägglöss

Några som också kommer fram med vår- och sommarvärmen är skadedjuren. Brunråttan är ett problem eftersom den gärna äter sopor och matrester.

– Råttor förökar sig snabbt om det finns gynnsamma förhållanden. Det bästa är om vi människor ser till så att skräp och sopor inte lämnas lättillgängligt för råttor och andra skadedjur att komma åt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Ett skadedjur som är aktivt året runt är vägglusen, som brukar få ett uppsving kring semestertider då folk är ute och reser.

– Men kanske kommer denna trend att brytas i år då coronapandemin gör att vi reser mycket mindre. Då tar vi inte med oss vägglössen hem, säger Thomas Persson Vinnersten.

Carin Fock/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Danmark tillåter svenska transitresor

Det är tillåtet att åka över Öresundsbron för att sedan ta sig vidare till ett annat land. Arkivbild.
Det är tillåtet att åka över Öresundsbron för att sedan ta sig vidare till ett annat land. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Danska gränspolisen tillåter svenskar att resa via Danmark för att resa vidare till andra länder. Det nya beslutet kommer från danska regeringen och har gällt i en vecka, skriver Sydsvenskan.

– Om du är bosatt i Sverige och reser som turist måste du ha dokument med dig som visar att du bokat hotell på destinationsorten, säger Ida Sørensen, vid gränspolisens servicetelefon, till tidningen.

Svenskar som ska besöka en "käresta" i Danmark får också resa in i landet, enligt reglerna.

Den generella bestämmelsen är dock att svenska turister inte är välkomna till Danmark på grund av smittorisken av coronaviruset. Samtidigt är norska, isländska och tyska resenärer tillåtna att besöka Danmark.

Inrikes

Danmark tillåter svenska transitresor

Det är tillåtet att åka över Öresundsbron för att sedan ta sig vidare till ett annat land. Arkivbild.
Det är tillåtet att åka över Öresundsbron för att sedan ta sig vidare till ett annat land. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Danska gränspolisen tillåter svenskar att resa via Danmark för att resa vidare till andra länder. Det nya beslutet kommer från danska regeringen och har gällt i en vecka, skriver Sydsvenskan.

– Om du är bosatt i Sverige och reser som turist måste du ha dokument med dig som visar att du bokat hotell på destinationsorten, säger Ida Sørensen, vid gränspolisens servicetelefon, till tidningen.

Svenskar som ska besöka en "käresta" i Danmark får också resa in i landet, enligt reglerna.

Den generella bestämmelsen är dock att svenska turister inte är välkomna till Danmark på grund av smittorisken av coronaviruset. Samtidigt är norska, isländska och tyska resenärer tillåtna att besöka Danmark.

Inrikes

Fyra 16-åriga pojkar döda i singelolycka

En singelolycka inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall natten mot söndag. Fyra 16-åriga pojkar dog.
En singelolycka inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall natten mot söndag. Fyra 16-åriga pojkar dog.
Fotograf: Mats Andersson / TT
Inrikes
Inrikes Fyra 16-åriga pojkar omkom i samband med en singelolycka utanför Sundsvall.
Ytterligare två personer under 20 år vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade strax utanför Sörfors, sydväst om Sundsvall, vid 03-tiden natten mot söndag. Alla inblandade, samtliga under 20 år, fördes till sjukhus.

Nu bekräftar polisen att fyra av dem, pojkar som är 16 år gamla, är döda. De andra två personerna vårdas svårt skadade på sjukhus.

Beskedet kom vid en presskonferens i polishuset i Sundsvall på söndagseftermiddagen.

"Tungt hjärta"

Josef Wiklund, lokalpolisområdeschef i Medelpad, säger att han "med tungt hjärta" informerar om händelsen.

Två av de omkomna var hemmahörande i Medelpad och två i Hälsingland, uppger han.

Ett omfattande polisarbete har genomförts efter olyckan. Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

– Vi kommer att fortsätta utredningsarbetet och undersöka den beslagtagna bilen. Med respekt för de anhöriga och för det fortsatta polisarbetet så väljer jag att inte spekulera eller kommentera vad vi tror kan ligga bakom den här olyckan, utan det måste vi låta polisutredningen visa, säger Josef Wiklund.

Gällande de andra två personerna som fanns i bilen, och som nu vårdas på sjukhus, vill polisen inte berätta mer om kön eller ålder.

– Vi vet för lite ännu om skadeläge, och av respekt för anhöriga. Och för att inte påverka den fortsatta utredningen med eventuella spekulationer, säger Josef Wiklund i en intervju med Sundsvalls Tidning efter pressträffen.

Skola och kyrkor öppna

Kyrkor och skolor i området kommer att hållas öppet för anhöriga och kamratstöd.

"Det är en tragisk olycka och en stor tragedi som skett i dag. Våra tankar går till de anhöriga", säger rektorn på den skola där två av pojkarna som omkom gick, i ett sms till TT.

Skolan jobbar nu enligt krisplan för att på bästa sätt stötta eleverna.

– Skolan har både skolpersonal, fritidsgårdspersonal och deras krisgrupp på plats och håller öppet för dem som vill prata och träffas. Även kyrkan har öppet för vuxna och anhöriga som vill söka tröst och stöd, säger Mathias Sjödin, säkerhetschef i Sundsvalls kommun.

Enligt Härnösands stift kommer Stöde kyrka att hållas öppen under söndagen mellan klockan 16.00 och 19.00 på grund av olyckan. Den kyrkan ska ha öppet vissa tider även under måndagen. Dessutom hålls Attmars kyrka, nära olycksplatsen, öppet på söndagen.

In i träddunge

Gustav Adolfs kyrka i centrala Sundsvall är öppen mellan 12.00 och 19.00 på måndagen, för musik och ljuständning och med personal på plats för dem som vill prata om det som hänt, enligt stiftet.

– Ingenting kommer att vara sig likt i morgon, säger Mathias Sjödin.

Vägen där olyckan skedde var helt avstängd under flera timmar efter olyckan. Bilen bärgades senare från platsen.

På bilder från SVT Nyheter Västernorrland syns spår av hur bilen har åkt av vägen och farit in i en träddunge vid sidan av vägen.

Polisen var under dagen förtegen om händelsen, men kallade senare till presskonferens.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.
Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada, vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.
Fotograf: Mats Andersson / TT
Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade. Fyra av dem omkom.
Sex personer färdades i bilen när olyckan inträffade. Fyra av dem omkom.
Fotograf: Mats Andersson / TT
Räddningstjänst, ambulans och polis var på plats vid olyckan.
Räddningstjänst, ambulans och polis var på plats vid olyckan.
Fotograf: Mats Andersson / TT
NÄSTA ARTIKEL