Inrikes

Över 20 000 beräknas behöva sjukhusvård

Över 20 000 svenskar beräknas behöva sjukhusvård för covid-19. Arkivbild
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes Omkring 100 000 svenskar beräknas bli diagnosticerade med covid-19 i den första vågen av coronautbrottet.
Av dem kommer 22 000 att behöva sjukhusvård, varav 5 000 intensivvård, visar beräkningar från Folkhälsomyndigheten.
PREMIUM

Beräkningarna grundar sig på antaganden om ett värsta scenario och baseras på data från det första utbrottet i Kina, skriver Dagens Nyheter som har varit med och tagit fram siffrorna.

Utgångspunkten är att en procent av Sveriges befolkning blir kliniskt infekterad, det vill säga diagnosticerade med covid-19 när de söker vård. Räknat på Sveriges befolkning på 10,2 miljoner innebär det 102 000 invånare under den första vågen, som kan vara i sex månader.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Gravurnor med aska stulna på kyrkogård

I onsdags upptäcktes att två gravsatta urnor försvunnit från en kyrkogård i sydöstra Skåne. Stölden kopplas samman med den senaste tidens metallstölder på kyrkogårdar i området. Arkivbild.
Foto: Staffan Claesson/TT
Inrikes
Inrikes Två urnor med aska från avlidna har stulits från kyrkogården i Hörup på Österlen. Kyrkoherden är bedrövad – metalltjuvarnas framfart på kyrkogårdar är välkänd, men här har en gräns passerats, anser hon.

– Jag är väldigt nedstämd av detta. Jag trodde aldrig att den gränsen skulle gås över, säger Maria Olsson, kyrkoherde i Löderups församling, till TT.

Den ena stulna urnan gravsattes i slutet av 1950-talet, den andra i slutet av 1990-talet. När stölden upptäcktes kontaktades gravrättsinnehavarna omedelbart och de blev väldigt tagna, berättar kyrkoherden.

Stöldvåg i Skåne

Urnstölden på kyrkogården i Hörup upptäcktes i onsdags, rapporterar Ystads Allehanda. Kyrkovaktmästare Maria Ek berättar för tidningen att en noggrann kontroll gjordes av kyrkogården på grund den stöldvåg som drabbat kyrkogårdar i sydöstra Skåne den senaste tiden.

På kyrkogården i Hörup finns ett så kallat kolumbarium, där gravsatta urnor förvaras i nischer i en mur. Framför urnorna finns en glasvägg och ett galler – men det hindrade inte tjuvarna.

De upprepade stölderna på kyrkogårdar är svåra att stoppa, enligt Maria Olsson. Tjuvarna är ute efter metall och tar till exempel kranar, handtag och utsmyckningar av metall på gravhällar.

Inte fredade

– Vi har väldigt begränsat med personal under vintern när det inte finns så mycket man gör på kyrkogårdarna. Vi är en pytteliten församling, så vi har ju inte resurser för någon övervakning. Lite hade man ju hoppats att kyrkogårdar skulle vara fredade platser, men så är det inte i dag.

Under december och januari har kyrkogårdar i Ystad, Simrishamn och Tomelilla kommuner drabbats av en stöldvåg, bekräftar Patric Nihlén, kommunpolis i Ystad, för SVT Nyheter Skåne. Det troligaste är att det är stöldligor som ligger bakom och att stöldgodset förs utomlands, menar han, eftersom exempelvis kranar bara har ett skrotvärde i Sverige.

Också från Småland kommer rapporter om kyrkogårdsstölder. Sammanlagt ett 30-tal mässingskranar har nyligen stulits från kyrkogårdar i Traryd och Hinneryd, rapporterar Smålandsposten. Tidigare under vintern har liknande stöldraider gjorts på kyrkogårdar i nordöstra Skåne och Blekinge.

Cecilia Klintö/TT

Inrikes

Bluffmisstänkt klinik hotas med vite

En bluffmisstänkt läkarklinik i Göteborg hotas nu med vite. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Den privata läkarklinik i Göteborg som misstänks ha utfärdat falska coronaintyg hotas nu med vite av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Om klinikens ansvarige läkare inte senast nästa vecka kan intyga att provtagningen upphört kan ett vite på 750 000 kronor utdömas, skriver Göteborgs-Posten.

Tillsynen fortsätter, enligt Ivo.

– Men det här var det viktigaste vi behövde göra först, för patientsäkerheten och allmänhetens säkerhet, säger Maria Björklund, avdelningschef på Ivo, till GP.

Kliniken har erbjudit bland annat PCR-tester för de intyg som krävs för inresa i andra länder. Enligt kliniken har testresultaten analyserats av Sahlgrenska universitetssjukhuset och Unilabs, men det stämmer inte enligt de laboratorierna.

Ivo bedömer att det kan röra sig om några hundra patienter som fått falska intyg av kliniken.

Parallellt med Ivos utredning pågår också en polisutredning.

Inrikes

Klass 3-varning för snö i Västerbotten

Mer snö drar in över Norrlandskusten till helgen. Arkivbild.
Foto: Mats Andersson/TT
Inrikes
Inrikes SMHI har utfärdat en klass 3-varning – den högsta varningsnivån – för snö som kan leda till mycket kraftig drivbildning i Västerbottens län kustland.
De senaste dagarnas besvärliga väder med stora mängder snö och hårda vindar i norra Sverige ser ut att fortsätta de närmaste dagarna.

Under fredagen och lördagen rör sig ett nytt lågtryck norrut längs Norrlandskusten – vilket gör att de senaste dagarnas tuffa väderläge i området ser ut att fortsätta även under det kommande dygnet.

– Vi kan ha ytterligare ett jobbigt dygn framför oss, säger Therese Fougman, meteorolog på SMHI.

SMHI har utfärdat en klass 3-varning, den högsta varningsnivån, i Västerbottens län kustland för snöfall som kan ge mycket kraftig drivbildning. SMHI har även utfärdat klass 2-varningar i Västernorrlands län och Norrbottens läns kustland för snöfall som kan ge kraftig drivbildning.

Kan ställa till problem

Utöver stora snömängder varnar SMHI även för hårda vindar i fjällen och till havs – vilket kan ställa till med ytterligare problem på de redan hårt drabbade vägarna i landets norra delar.

– Längs med Norrlandskusten kan en frisk ostlig vind i kombination med snöfallet ställa till med problem som snödrev och drivbildning – vilket vi redan under torsdagen såg i delar av Norrland. I inlandet väntas inte lika kraftig vind eller lika stora snömängder, men även där kan vi nog se en viss drivbildning, säger Therese Fougman.

Det nya lågtrycket väntas ligga kvar till och med lördag morgon – medan snön kan fortsätta att falla över Västerbottens och Norrbottens län även under lördagsdygnet, men då i mindre mängd.

Redan under torsdagen varnade Trafikverket för ett besvärligt trafikläge – en varning som ligger kvar under fredagen – och avrådde då trafikanter från ”icke nödvändiga resor”. Även tågtrafiken påverkas av väderläget och ett flertal järnvägssträckor i de drabbade områdena har stängts av.

Många elavbrott

Det tuffa väderläget har också orsakat flera stora strömavbrott och vid 19.45-tiden på fredagskvällen uppgav elbolaget Eon att 539 hushåll i Västernorrlands län och 581 kunder i Jämtlands län saknade ström.

De senaste dagarnas snöoväder har också lett till att elbolaget under fredagen kommer att få förstärkning i form av personal, bandvagnar och helikoptrar för att kunna hjälpa drabbade kunder, skriver Eon.

"Det utmanande läget gör att vi ännu en gång har gått ut till våra kunder och erbjuder hotell för de som enligt prognos inte får strömmen tillbaka i dag", säger Lena Berglund på Eon i ett mejl till TT.

Det faktum att ett nytt snöoväder nu drar in över landets norra delar gör att det redan besvärliga läget för elförsörjningen riskerar att fortsätta under de närmaste dagarna, enligt Therese Fougman.

– I södra Norrland ligger temperaturen nu på plus, men med ett intensivt snöande sjunker den troligen, vilket kan fortsätta att ställa till det för elförsörjningen. Så vi kan ha ytterligare ett jobbigt dygn framför oss, säger hon.

Hemvärnet hjälper till

Hemvärnet i Medelpad hjälper hemtjänsten att nå ut till brukarna genom att låna ut bandvagnar, rapporterar SVT Västernorrland.

– Vi har haft bandvagnar ute på fem platser i Medelpad, säger Daniel Zetterqvist i hemvärnets Medelpadsbataljon till SVT Västernorrland.

– Jag tycker att man kan nyttja våra resurser bättre när det är snöoväder, säger Zetterqvist.

Anna Grönberg/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Varningsklasser

Varning klass 1: Besvärligt väder

Innebär vissa risker för allmänheten och störningar i en del samhällsfunktioner. Hit hör exempelvis snöfall, plötslig ishalka, stora regnmängder eller kraftig åska.

Varning klass 2: Mycket besvärligt väder

Kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Hit hör bland annat stormbyar och mycket stora regnmängder och mycket kraftig åska.

Varning klass 3: Extremt väder

Kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Till denna kategori hör stormbyar och orkanbyar (minst 33 meter/sekund).

Källa: SMHI

Inrikes

Kristersson: Utred MSB:s varningar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vid en partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Ett mejl som MSB:s dåvarande generaldirektör Dan Eliasson skickade till en norsk myndighetschef på julafton har fått M-ledaren Ulf Kristersson att reagera. Enligt Eliasson ska MSB ha velat ha "snabbare och mer omfattande åtgärder".

I mejlet, som Dagens Nyheter tagit del av, frågade sig Eliasson om "vi varit för följsamma i förhållande till samhällets allmänna behov på bekostnad av de många döda". Han skrev också att han själv och myndigheten "förespråkat snabbare och mer omfattande åtgärder" samt att "socialdepartementet och deras myndigheter har valt en annan väg".

Kristersson vill ha svar

Uppgifterna är nya för Moderatledaren Ulf Kristersson och han vill nu att regeringen redogör för uppgifterna om MSB:s varningar på nästa veckas partiledaröverläggningar.

– Jag tänker kräva att det här tas upp när vi träffas nästa gång. Är det sant? Har de fått den sortens tydliga signaler att MSB varnade för delar av den linje som Sverige slagit in på? säger Kristersson till DN.

MSB:s presstjänst hänvisar i ett svar till DN att uppgifterna i mejlet skulle kunna handla om "att MSB inledningsvis lyfte behovet att ta höjd för att situationen skulle bli allvarligare än vad de ansvariga myndigheterna just då bedömde" men hänvisar i övrigt till Eliasson.

Den tidigare generaldirektören skriver själv i en kommentar: "För att exemplifiera vad jag menade så kan våra varningar om skyddsutrustning i februari nämnas. Jag kan också nämna det digitala verktyg för smittspårning som vi utarbetade och ville använda."

Ska prata med MSB

Inrikesminister Mikael Dambergs (S) pressekreterare Per Strängberg skriver i en skriftlig kommentar att man inte uppfattar det som att det finns någon skillnad i synen på Sveriges coronastrategi mellan regeringen och MSB.

"För att säkerställa att det heller inte har funnits olika syn på detta kommer vår statssekreterare att diskutera frågan med myndighetens tillförordnade generaldirektör under ett sedan tidigare inplanerat möte under början av nästa vecka", skriver Strängberg.

Rättad: I en tidigare version fick Eliasson fel namn på ett ställe.

Inrikes

Covidlagen har fått effekt i butikerna

Moa Karlsson på länsstyrelsen i Stockholm inspekterar butiker i Skärholmens centrum. Maja Sandberg, butiksmedarbetare på Flying Tiger, förklarar hur butiken följer lagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kontrollerna av den tillfälliga covidlagen är i gång i landets köpcentrum och gallerior.
Tydlig skyltning och minst tio kvadrat för varje besökare är det som gäller.
– Det är mindre folk nu, kanske hälften, säger Maja Sandberg på Flying Tiger i Skärholmens centrum.

Hon jobbar som butiksanställd och tycker att skillnaden sedan covidlagen infördes är ganska stor.

Butiken kan släppa in tolv personer, och på helgerna kan det vara 20–30 personer utanför, berättar hon. En del uttrycker missnöje, men de flesta har förståelse.

– En del kunder är irriterade, det finns de som vill komma in ändå, säger Maja Sandberg.

Hon ser också att kunderna tar längre tid på sig i butiken när de väl kommer in, med följden att vissa utanför tröttnar.

– Folk vill inte stå och vänta i kön så då går de i stället.

"Mindre brister"

Den nya covidlagen började gälla den 10 januari och ställer höga krav på butikerna. Bland annat ska det tydligt framgå hur många som max får vara i butiken samtidigt och antalet besökare ska också dokumenteras. Dessutom ska det finnas möjlighet att tvätta eller sprita händerna.

Majoriteten av butikerna vill göra rätt, säger Moa Karlsson, biträdande enhetschef för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholm, som är ute på inspektion i Skärholmens centrum.

– Det har varit mindre brister och när vi har påtalat har man åtgärdat det. Vi har gjort runt 300 besök och det är några få där vi kommer att gå ut igen, säger Moa Karlsson.

Verksamheter som inte följer föreskrifterna hotas av böter eller i värsta fall stängning.

Går på tips

Men tillsynens syfte är i första hand att informera och bidra med råd och stöd.

– Målet är att minska smittspridning och det bästa sättet att få till det är via frivilliga rättelser i de fall där vi hittar någon avvikelse eller någonting som de saknar. Målet är inte att vi ska skriva x antal förelägganden eller få viten utdömda, säger Moa Karlsson.

Länsstyrelsen går mycket på tips de får in från tillsynspersoner i kommunerna, som kan rapportera om trängsel eller brister.

– Många av de små butikerna är glada när vi kommer ut. Dels att man kan få information om man har frågor, men man uttrycker även att man är glad över att det har blivit en lag för att det blir tydligare och ett stöd för butikerna när de ska förklara för kunderna varför de inte får gå in fler.

Blivit färre

Ewa Olsén, teamleader på Clas Ohlson, är positiv till att lagen införts.

– Antalet kunder minskade redan när restriktionerna kom, men det ser man ju nu när lagen kom att det har blivit ännu färre, säger hon.

– Jag har aldrig upplevt att vi har behövt säga till någon. Vi försöker backa, men vissa förstår ändå inte skyltarna om att hålla avstånd, och då får man backa igen.

I Stockholm har länsstyrelsen under de första veckorna fokuserat på handelsplatser. Nästa vecka kommer man att titta mer på gym och sportanläggningar. Kaféer och restauranger är dock inte länsstyrelsens ansvar, utan det ligger på kommunerna.

Länsstyrelsen i Dalarna har ansvar för tillsynen nationellt. Den första nationella återrapporteringen om hur butiker och andra verksamheter sköter sig väntas nästa vecka. Innan dess vill länsstyrelsen inte uttala sig om vad man hittills sett.

Anja Haglund/TT

Ewa Olsén på Clas Ohlson tycker inspektionerna är bra.
Ewa Olsén på Clas Ohlson tycker inspektionerna är bra.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Pandemilagen

Den tillfäliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Från den 10 januari måste alla verksamheter räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Awise

Gör skillnad med Miljonlotteriet!

Miljonlotteriet Det är på alla håll i världen som det händer en hel del i dagsläget och det finns massor av människor som gör vad de kan för att hjälpa till. IOGT-NTO är rörelsen som står bakom Miljonlotteriet och de är särskilt inriktade på barnen som växer upp i svåra hemförhållanden.

Genom att spela på skraplotter och bingo på Miljonlotteriet så är man samtidigt med hjälper utsatta människor att klara av vardagen. När det händer saker i vårt samhälle så är det ofta barnen som får ta smällen och det är just detta som föreningen riktar in sig på som mest. Varje år anordnar IOGT-NTO möjligheten för barn att delta på bland annat läger och en hel del andra evenemang som skapar minnen för livet för många barn som växer upp i tunga hemförhållanden.

Kontoret ligger i Mölnlycke och nyligen valde Miljonlotteriet att satsa mer digitalt med sin marknadsföring. Detta ledde till betydligt bättre försäljning av lotter, men därmed slutade de helt med att marknadsföra sig via telefon. När detta hände så var det många som fick bluffsamtal som påstod sig vara Miljonlotteriet som ville att du skulle dela kontouppgifter så att vinst kunde betalas ut. Du kan läsa mer på Bingomania om Miljonlotteriet eller i Miljonlotteriets pressrum. I samband med att de digitaliserade gick lotteriet ut med varningar till sina spelare om dessa bluffsamtal, men tyvärr så var det trots det flera som blev lurade av bedragarna.

Vinst även vid nitlott

Eftersom att alla köp på lotter bidrar till många goda ting, så kan du oavsett vinst eller förlust känna dig som en vinnare. Man kan prenumerera på Miljonlotteriets skraplotter genom att beställa lotter på deras hemsida. Man kan dessutom registrera sina nitlotter för en extra dragning och då får man en ny chans att vinna. Du kan välja att få lotterna hemskickade så att de kan skrapas för hand. Idag är det många som väljer att skrapa sina lotter digitalt, då det anses både mer klimatsmart och många tycker att det är smidigt att kunna göra på det viset.

För att man ska kunna vinna på någon av lotterna så behöver man skrapa fram 3 likadana symboler eller siffror. Många föredrar att spela på just skraplotter på grund av att man får veta vinsten direkt och för att det också är spännande att skrapa. Miljonlotteriet skänker en hela sitt överskott till IOGT-NTO och har skänkt flera miljarder sedan år 2000. Syftet är att hjälpa utsatta barn och vuxna i Sverige. Bland lotteriets kampanjer så finner du många hjärtevärmande arbeten som du får vara en del av. Varje såld lott gör skillnad för någon av de hundratusentals både barn och vuxna som far illa på grund av alkohol och droger i Sverige.

Inrikes

Juno Blom: Liberalerna ingen "dörrmatta" för S

Inrikes
Inrikes Liberalerna fortsätter diskussionen om när det kan vara dags att lämna januariavtalet med regeringen inför valet nästa år.
Men det som liknade ett ultimatum till statsministern från partiledaren Nyamko Sabuni om migration var nödvändigt, enligt partisekreteraren Juno Blom.

– Det är klart att vi tydligt måste signalera, det har varit viktigt när vi har jobbat med las-frågan och det visade sig ju sedan att det landade i ett bra beslut, vi är ingen dörrmatta åt någon annan, säger Juno Blom efter fredagens extrainkallade heldagsmöte med partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Vi tar upp det vi tror på, vi har integritet och tydlighet. Det kommer vi att fortsätta med.

Inget beslutsmöte

Juno Blom tonar ner allt tal om att fredagens möte skulle vara avgörande för vad som händer härnäst.

– Vi har haft ett bra och konstruktivt möte, säger hon och betonar att det inte var ett beslutsmöte och att inga beslut heller togs.

Partiet sliter med låga opinionssiffror, partiledarens ställning är inte oomtvistad och frågan om och när i så fall L ska hoppa av januariavtalet med regeringen river i leden. Partiet är kluvet. Ska det ske före eller efter att ha förhandlat fram budgeten för 2022 med regeringen och C. Eller ska det ske längre inpå valet i september nästa år?

– Vi har fler möten inplanerade, säger Blom och tillägger att det som nu sker är något som partiledaren Nyamko Sabuni inledde i december, det vill säga förberedelser för vägval inför riksdagsvalet nästa år.

– Vi har lovat väljarna ett svar i god tid före valet 2022.

Det extrainkallade mötet var resultatet av ett flera timmar långt möte i riksdagsgruppen tidigare i veckan med anledning av partiledaren Nyamko Sabunis hot om att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sina migrationspolitiska förslag.

Inte skäl

Partiet är överens om att regeringens förslag om lättade regler beträffande humanitär grund för uppehållstillstånd är för långtgående. Men flera liberaler har reagerat mot att det skulle vara skäl för att lämna januariavtalet. En del har hävdar att det heller inte förankrades i förväg.

Blom utgår ifrån att Socialdemokraterna inte kommer att lägga fram en proposition som följer det migrationsförslag de skickade ut på remiss ihop med Miljöpartiet.

– Jag är övertygad om att nu kommer Socialdemokraterna att titta på det här och förstå att det inte är okej att göra på det viset.

Motsättningarna i partiet ligger i öppen dager. Debattartiklar med ett hundratal partimedlemmar för, respektive emot, januarisamarbetet har avlöst varandra.

Gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson, sade till TT i onsdags att det handlar om vägvalet framåt och att hitta ett "snyggt sätt" att avsluta samarbetet.

Väcker grundfrågan

Men egentligen handlar det om att återuppväcka frågan som partiet tog ställning till när man släppte fram Stefan Löfvens regering. Då ansåg två tredjedelar av partiets partiråd att det var bättre än att låta Ulf Kristersson bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Den grundfrågan splittrar fortfarande Liberalerna, där partiledningen företräder den förlorande tredjedelen i partirådet.

Skulle de fortsatt vara i minoritet i partiet, väcks förr eller senare frågan om huruvida Nyamko Sabuni kan fortsätta att leda partiet.

– Nyamko Sabuni har ett starkt förtroende i partiet, bland medlemmar och förtroendevalda i partistyrelse och riksdagsgruppen, säger Juno Blom.

TT har sökt flera av dem som deltog i mötet, men ingen vill kommentera.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

Leveransproblem ger färre doser från Astra Zeneca

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har fått leveransproblem och kommer till att börja med att leverera lägre volymer covid-19-vaccin till Europa. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Enligt uppgifter till tyska tidningen Bild har Astra Zeneca meddelat EU att man kommer att att få problem med leveransen av vaccindoser mot covid-19.

Jacob Lund, kommunikationsdirektör på läkemedelsbolagets svenska kontor, säger till TT att det inte kommer att vara någon fördröjning av starten av leveranser – under förutsättning att vaccinet får ett godkännande i Europa.

– Däremot kommer de initiala volymerna att vara lägre än planerat på grund av minskade produktionsvolymer hos en underleverantör i vår europeiska leveranskedja. Vi kommer dock att leverera tiotals miljoner doser till EU i februari och mars, allt eftersom vi fortsätter att öka produktionsvolymerna, säger Jacob Lund.

Produktionsstörningarna skapar problem även för den svenska vaccinationsplaneringen. ”Astra Zeneca kommer under första månaden efter godkännandet bara att kunna leverera cirka 700 000 doser till Sverige – det är mindre än de 1 miljon doser vi räknat med”, skriver vaccinsamordnaren Richard Bergström i ett sms till GP.

Astra Zeneca har ännu inte fått klart med tillstånd att leverera covid-19-vaccin till Europa

Inrikes

Brinnande sopberg plågar Stockholm

Nu ska branden på en soptipp i Kagghamra söder om Stockholm äntligen släckas.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Delar av Stockholm har sedan december plågats av stanken från ett brinnande sopberg. En akut risk för skred har gjort släckningsarbetet komplicerat.
– Men nu ska vi genomföra en mer aktiv insats, lovar räddningschefen Max Ekberg.

Brandförsvaret har sedan dagen före julafton bedrivit en räddningsinsats i Kagghamra i Botkyrka kommun. Branden i bolaget NMT Think Pinks sopberg har bevakats dygnet runt och brandröken som innehåller föroreningar har spridit sig i Stockholms läns södra delar.

Röken har oroat många stockholmare. Enligt Södertörns brandförsvarförbund är det osorterat byggavfall som brinner. Botkyrka kommun skriver på sin hemsida att det förekommer relativt höga halter av föroreningar i röken som kan ge svidande ögon, huvudvärk och påverkan på andningsvägarna.

– Upplever du obehag av röklukten är rekommendationen att du går in och stänger dörrar, fönster och ventilation, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Akut risk för skred

Nu ska branden äntligen släckas, men det kommer att ta tid.

Geotekniker från Statens geotekniska institut (SGI), som har undersökt platsen, varnar för en överhängande skredrisk.

– Räddningsinsatsen har nu gått in i ett nytt skede där vi kommer att kunna genomföra en mer aktiv insats i området. Den tidigare skredriskvarningen har vi nu fått bekräftad. Det råder akut skredrisk i området. Men i undersökningen har vi också fått förslag på åtgärder som kan vidtas för att minska riskerna, säger Max Ekberg, tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund, vid en pressträff.

– Tillsammans med en entreprenör ska vi täcka högen med sand och jord. Men för att göra detta måste vi även jobba med övriga markarbeten. Vi måste fälla träd och bygga tryckbankar som ska vara en motvikt till skred, fortsätter han.

Tar minst åtta veckor

Räddningsstjänsten, som ansvarar för insatsen, har som mål att få bort rökutvecklingen, minska riskerna för att branden ska öka i intensitet och minska risken för skred så att släckningen kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi har ingen exakt prognos för när insatsen kan vara avslutad. Men vi har förberett oss på ett arbete som kan pågå i minst åtta veckor, säger Max Ekberg.

Fredrik Lilja/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL