Annons

Stanna där hjälpen finns

Om alla reser till stugan på landet eller i fjällen kan det bli en orimlig belastning på mindre orter
Opinion • Publicerad 27 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Många har tänkt att det är både trevligare och säkrare att sitta i självisolering i sommarstugan eller i fjällen. Om man blir sjuk kan det dock bli en oacceptabel extra börda på sjukvården på den mindre orten, som kanske har dåligt med resurser.

Kommunalrådet Mats Abrahamsson (M) i Sotenäs vill att man ska ta till lagstiftning för att förhindra folk att välja semesterboendet för sin karantän. Lilla Sotenäs har 9000 invånare normalt. Men 14 000–16 000 personer har sommarhus på orten och kommunstyrelsen fruktar nu att många av dem kommer att välja självvald karantän i Sotenäs. Sjukvården är inte rustad för att ta hand om så många sjuka "turister". Normalt rör det sig om betydligt mindre åkommor som behöver behandlas.

Annons

Det är dessutom inte särskilt klokt i smittspridningshänseende: i Sotenäs ser snabbköpets parkering ut som om det vore sommarsemester med full beläggning. Med andra ord är chansen att bli smittad samma eller större än om man håller sig hemma.

Förmodligen är det så enkelt som att många inte har tänkt på att det kan bli överbelastning inom vården om man åker ut på landet nu, eller att deras resurser för att ta hand om den som blir riktigt sjuk är sämre.

Kanske har folk inte heller tänkt på att det belastar kommunens övriga tjänster för hårt. I Sotenäs är de nerringda av tillresta pensionärer som vill ha hemtjänst. Kommunen har fått stoppa vård och omsorg för den som inte är skriven där.

Abrahamsson vill att man nu ska ta till samma metod som Norge och helt enkelt lagstifta mot att folk bosätter sig i sitt andra hem. Det är en drastisk åtgärd. Kanske kan man från regeringens håll börja med att avråda från att välja sitt semesterhem och uppmana medborgarna att hålla sig hemma och nära det sjukhus man normalt skulle vända sig till.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons