Annons

Ekman Larsson: Spela klart grundserien

Det blir knappast spel i NHL förrän om flera månader. Men hur ligan ska göra med den avbrutna grundserien råder det delade meningar om bland ishockeystjärnorna.
Oliver Ekman Larsson är en av de som vill spela klart innan slutspelet inleds.
– Det enda rättvisa är att fortsätta där vi slutade, säger svensken.
Publicerad 27 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Oliver Ekman Larsson vill spela klart NHL:s grundserie. Arkivbild.
Oliver Ekman Larsson vill spela klart NHL:s grundserie. Arkivbild.Foto: Claudio Bresciani/TT

– Jag tror att det skulle vara bra för slutspelet. Att få de matcherna för att komma igång, fixa en slutspelsplats och sedan vara redo för slutspel. Det skulle gynna alla, fortsätter han under en videokonferens med hockeyjournalister.

Backstjärnans Arizona ligger för närvarande fyra poäng från en slutspelsplats.

Annons

NHL stängde ner allt spel den 12 mars och sedan dess har coronautbrottet bara blivit värre i Nordamerika. Det är svårt att se slutet på krisen och ju mer tid det går, desto mer troligt blir det att hela säsongen inte kommer att kunna spelas.

När ishockeymatcherna avstannade hade alla lag spelat åtminstone 68 av grundseriens 82 omgångar. Det är 189 matcher kvar att spela.

Därefter inleds ett slutspel som pågår i två månader och även i vanliga fall äger Stanley Cup-finalen inte rum förrän framåt midsommar.

"En rättvis säsong"

En annan som är inne på samma linje som Ekman Larsson är Connor McDavid, till vardags i Edmonton.

– Jag vill se en rättvis säsong och en rättvis säsong är en full säsong. Om det går att lösa det vore det att föredra och jag tror inte bara man kan gå rätt in i slutspelet utan att ha spelat en match på två månader, säger den kanadensiska storstjärnan.

Ska alla matcher spelas kan säsongen 2019/20 pågå hela sommaren och en bit in på hösten. Två av ligans andra stjärnspelare är däremot skeptiska till att spela klart hela grundserien.

– Man får trycka in så många matcher som det går. Men jag skulle inte ha någonting emot att börja direkt med slutspelet, sade Pittsburghs Sidney Crosby när han mötte pressen på en videokonferens.

Inga extra matcher

Crosby får medhåll av Washington-stjärnan Alex Ovetjkin.

– Det är svårt. Vi vet inte när det här coronaviruset är borta. För oss är det bättre om slutspelet startar direkt. Vi vill inte spela en massa extra matcher.

Det har hänt två gånger de senaste 25 åren att NHL spelat en förkortad säsong. 1994/95 och 2012/13 spelades 48 matcher, båda gångerna på grund av lockout under avtalskonflikter.

Annons

Skulle grundserien avslutas som tabellen ser ut nu skulle det får konsekvenser för flera svensklag kring slutspelsstrecket.

New York Rangers har två poäng upp till slutspelsplats, medan Nashville skulle få spela vidare om Stanley Cup på bekostnad av Vancouver.

Lagen har lika många poäng, men Filip Forsbergs och Mattias Ekholms lag får platsen med minsta möjliga marginal, fler vunna segrar under ordinarie tid.

Mikael Forsell/TT

Robin Salomonsson/TT

Fakta: NHL-lag på slutspelsplats

Fakta: NHL-lag på slutspelsplats

Här är lagen som blir klara för slutspel om NHL stryker resterande matcher i grundserien:

Eastern Conference: Washington, Philadelphia, Pittsburgh, Boston, Tampa Bay, Toronto, Carolina, Columbus.

Western Conference: St Louis, Colorado, Dallas, Vegas, Edmonton, Calgary, Winnipeg, Nashville.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons