Inrikes

Digital samling för årets Earth Hour

Ola Hansén, klimatrådgivare WWF.
Foto: WWF/Handout
Inrikes
Inrikes Det blir digitala möten och konserter men man kan fortfarande umgås och släcka ljusen. Årets Earth Hour blir inte som vanligt, men budskapet består.

– Klimatfrågan engagerar fortfarande och hänger med. Men det är rätt naturligt att den inte har första prioritet just nu, säger Cecilia Stenström på WWF.
PREMIUM

Earth hour är världens största manifestation för klimatet, då alla lampor släcks under en timme som en uppmaning till beslutsfattare att agera. Manifestationen sker i vanlig ordning den 28 mars klockan 20.30 – men i ovanlig ordning uppmanar Världsnaturfonden (WWF) människor i år att delta digitalt.

– Man kanske äter en god middag hemma och reflekterar över hur vi tillsammans kan ta vara på varandra, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på svenska WWF.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Kommun straffas för kamera på LSS-boende

Kamerabevakning i sovrummet är ett för stort intrång i den övervakades integritet, anser Datainspektionen i ett beslut om ett LSS-boende i Gnosjö. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

Gnosjö kommun i Småland tvingas betala 200 000 kronor i sanktionsavgift för att man haft olaglig kamerabevakning av en person på ett LSS-boende.

Det har Datainspektionen beslutat, efter klagomål från en anhörig till den övervakade personen.

Kommunens socialutskott har hänvisat till att den övervakade personen har en sjukdomsbild som skapar stora svårigheter för både denna själv och personalen, och att det funnits situationer med risk för liv och hälsa.

Men Datainspektionen anser att det trots detta varit olagligt att kameraövervaka personen i sovrummet.

"Kamerabevakningen har inneburit ett alltför stort intrång i den boendes personliga integritet", säger Jeanette Bladh Gustafson, jurist på Datainspektionen, i ett pressmeddelande.

Dessutom anmärker Datainspektionen på att de ansvariga inte informerat tydligt om kamerabevakningen, och att det inte gjorts någon konsekvensbedömning.

LSS står för lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Covid-19

Medellivslängden i Sverige väntas sjunka i år

Omkring 4 800 fler än väntat har avlidit i år, enligt SCB. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Medellivslängden i Sverige kommer med stor sannolikhet att sjunka i år till följd av coronapandemin, enligt en rapport från SCB.
Att den sjunker mellan två år har varit ovanligt sedan början av 1900-talet.

Prognosen från SCB visar att medellivslängden för både kvinnor och män med stor sannolikhet kommer sjunka i år. Från 84,7 till 84,4 år för kvinnor och från 81,3 till 80,8 år för män.

Prognosen grundar sig på antalet avlidna under januari till augusti i år.

"I vår huvudprognos har vi utöver de observerade dödstalen räknat med samma dödstal för oktober till december som för 2019. Men beroende på vilka antaganden som görs för årets sista månader kan medellivslängden bli högre eller lägre än så", säger Örjan Hemström, demograf på SCB, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB har medellivslängden ökat stadigt i Sverige under perioden 1900–2019. Det är ovanligt att medellivslängden minskar mellan två år.

Mellan den 1 januari och 31 augusti i år inträffade nästan 6 500 fler dödsfall än under samma period 2019. Det är 4 800 fler avlidna än väntat baserat på den senaste befolkningsframskrivningen för år 2020, skriver SCB.

"En så pass lång period med förhöjd dödlighet leder med stor sannolikhet till lägre medellivslängd. De flesta extra dödsfallen jämfört med föregående år har inträffat i äldre åldrar, men det ser ut som att dödstalen kan bli högre 2020 än 2019 i alla åldersgrupper", säger Örjan Hemström enligt pressmeddelandet.

Inrikes

Norge vill öppna ännu fler oljefält i Arktis

Den största delen av Norges oljeutvinning pågår i Nordsjön, men minst hälften av de återstående oljeresurserna beräknas finnas i Barents hav. Arkivbild från Nordsjön.
Foto: Carina Johansen/TT
Inrikes
Inrikes Trots att Högsta domstolen i Norge ännu inte har avgjort om oljeborrning i Arktis strider mot landets grundlag annonserar regeringen ut nya oljelicenser i den känsliga regionen.
– Det sticker ju i ögonen, säger miljöjuristen Jonas Ebbesson.

I väntan på Högsta domstolens beslut har norska regeringen bestämt sig för att tillåta borrning i ytterligare 136 så kallade licensblock, varav 125 ligger i arktiska Barents hav och elva i Norska havet.

Landets olje- och energiminister Tina Bru säger i ett pressmeddelande att det är ett nödvändigt steg för att säkra arbetstillfällen och intäkter till staten. Ungefär hälften av den olja som fortfarande kan utvinnas på den norska kontinentalsockeln beräknas finnas i den arktiska regionen.

Frode Pleym, som är chef för Greenpeace i Norge, är mycket kritisk:

"Att regeringen delar ut nya licenser vid den här tidpunkten visar att de inte har förstått situationens allvar. Det är tanklöst och ett hån mot framtida generationer", skriver han i ett pressmeddelande.

Oexploaterade områden

Processen började 2016, då Norge undertecknade Parisavtalet och samtidigt – för första gången på drygt 20 år – öppnade nya områden för oljeborrning, i tidigare oexploaterade områden i arktiska Barents hav. Miljöorganisationerna Greenpeace och norska Natur og Ungdom valde att stämma den norska staten för brott mot paragraf 112 i landets grundlag.

Denna paragraf slår fast att naturens resurser och den biologiska mångfalden ska hanteras på ett långsiktigt hållbart sätt – så att även framtida generationer får tillgång till dem.

Nya uppgifter

De två första rättsinstanserna har kommit fram till att paragraf 112 är relevant, men trots detta dömt till statens fördel. I den första instansen var motiveringen bland annat att det inte är Norges ansvar att oljan orsakar utsläpp av växthusgaser i andra länder. Den andra instansen slog fast att utsläppen i och för sig är Norges ansvar, men att de i sammanhanget inte är tillräckligt stora för att paragrafen ska vara tillämplig.

Nu hanteras fallet av Högsta domstolen, där förhandlingarna avslutades för två veckor sedan. Strax före förhandlingarna presenterades vissa nya uppgifter om ekonomin som kan tala emot den norska statens linje. Det slutgiltiga beslutet meddelas troligen i januari.

”Sticker i ögonen”

– Det sticker ju i ögonen att den norska regeringen utlyser nya tillstånd just nu, strax innan Högsta domstolen ska meddela sitt avgörande. Men det kan ju vara så att den räknar med att vinna, och då vill man inte förlora någon tid, säger Jonas Ebbesson, professor i miljörätt vid Stockholms universitet till TT.

TT: Kan utlysningen ge en vink om hur målet kommer att gå?

– Nej, det kan jag inte tänka mig. Jag förlitar mig på domstolens integritet och tror inte att regeringen har någon form av förhandsindikationer, säger Ebbesson.

Klimatpåverkan

TT: Hur påverkas dessa nya oljelicenser om Högsta domstolen bestämmer sig för att ogiltigförklara de som redan har beviljats i Arktis?

– Om Högsta domstolen skulle ogiltigförklara de koncessioner som redan har givits med hänvisning till klimatpåverkan kan jag omöjligt se att man kan bevilja några nya tillstånd någon annanstans, säger Jonas Ebbesson.

Jörn Spolander/TT

FAKTA

Fakta: Norska oljefält

Norge började utvinna olja i större omfattning 1971. Sedan dess har 112 oljefält exploaterats på den norska kontinentalsockeln.

Förra året var 87 av fälten produktiva (66 i Nordsjön, 19 i Norska havet och 2 i Barents hav). Ytterligare 13 fält var under utveckling i slutet av året.

Av den olja som fortfarande kan utvinnas på den norska kontinentalsockeln beräknas ungefär hälften finnas i Barents hav.

Källa: Norwegian Petroleum

Inrikes

Åtal för sprängningar i Kista och Husby

Platsen för explosionen i Husby morgonen efter smällen. Explosionen detonerade på fjärde våningen och en mängd fönster krossades på den intilliggande gården.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes En 22-årig man åtalas för två fall av anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Enligt åtalet har mannen fått andra personer att genomföra två sprängningar i nordvästra Stockholm tidigare i år.
Närmare 100 personer drabbades av explosionerna, och händelsen har skapat trauman hos många av dem, enligt åklagaren.

De båda sprängningarna inträffade natten till den 21 januari i år i två flerbostadshus i Kista och Husby i nordvästra Stockholm. Explosionerna ägde rum bara med några minuters mellanrum.

Explosionerna orsakade vissa personskador och omfattande materiella skador på fastigheterna. Sju personer befann sig i de direkt drabbade lägenheterna, två av dem var barn. Utöver dem drabbades ett 90-tal personer som bodde på adresserna, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Det här är brott som har drabbat en omfattande krets av människor och skapat ett stort materiellt och psykiskt lidande för många människor. De här brotten är omöjliga att värja sig emot. Många har vaknat av explosionerna som kom från ingenstans mitt i natten. Två explosioner så nära varandra har orsakat trauman hos många av de drabbade", säger åklagare Carl Mellberg i pressmeddelandet.

Bakgrunden till sprängningarna är utpressningsförsök riktade mot personer med kopplingar till adresserna, enligt åklagaren.

22-åringen åtalas därför även för försök till grov utpressning, tillsammans med ytterligare en person som dock inte är frihetsberövad.

Åtalet är resultatet av en omfattade utredning där flera delar av polisen varit inblandade. Jacob Påhlman, utredningsledare på grova brott i polisområde Stockholm nord, säger i pressmeddelandet att man snabbt beslutade om att sprängningarna skulle utredas inom ramen för en regional särskild händelse.

"Mycket resurser har lagts på spaning, internetinhämtning, telefonanalys, finansiell utredning och utredningsåtgärder utomlands i flera länder genom rättshjälp", säger Påhlman.

Marc Skogelin/TT

Karta över var explosionerna inträffade.
Karta över var explosionerna inträffade.
Foto: Johan Hallnäs

Inrikes

Drev bordell i lägenhet – vräks

Huset på bilden har inte med lägenhetsbordellen att göra. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Okända män kom och gick, och en prostituerad kvinna misshandlades av en sexköpare under ett rån i lägenheten i Malmö. Till slut larmade grannarna och nu vräks lägenhetsinnehavaren, rapporterar Hem och Hyra.

Stöket i lägenheten, som hyrs ut av Malmös kommunala bostadsbolag, upptäcktes under sommaren. Lägenhetsinnehavaren skyller bordellverksamheten på att han rest utomlands för att genomgå en läkarbehandling. När han fastnade där på grund av det karantäntvång som uppstod i och med pandemin lämnades lägenheten utan tillsyn.

Hyresvärden har vänt sig till hyresnämnden, som nu ger sin tillåtelse att stryka hyreskontraktet.

Det är inte första gången som den aktuella lägenheten använts som bordell. För två år sedan såldes sex via annonser på eskortsajter av prostituerade som använde samma lägenhet, dock med en annan lägenhetsinnehavare på kontraktet.

Anna Karolina Eriksson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Betsson

Om Betsson casino online

Betsson Många känner idag till att Betsson är en av Sveriges och Nordens största portal för spel i olika former bland annat casinospel, betting och odds, lotter och bingo, och är man i Finland så känner de flesta till pikakasino (casinon utan registrering, på finska) som samlar de mest populära på en och samma sajt och som inte kräver registrering. Betsson är ett svenskt bolag och huvudkontoret ligger på det varma Malta.

Betsson erbjuder en hel del intressanta spel och är en stor och välkänd aktör bland många spelare i Sverige. Denna artikel kommer att handla om själva företaget Betsson men också Betssons casinospel och lyfta några av dem mest populära på sidan.

Betsson, Sveriges kanske mest populära casinoplattform

Betsson grundades redan 2001 och man drog då igång den tekniska plattformen, en teknik som var ganska ny och komplicerad då. 2002 får Betsson sin första spellicens och då i London och samma år så skapas den första hemsidan på både engelska och svenska. En viktig punkt i Betssons historia är att Betsson var en av världens första hemsidor som kunde erbjuda sina kunder livebetting, något som var väldigt nytt och blev väldigt populärt snabbt då man i realtid kunde spela på odds. Betsson blev snabbt ett av landets ledande spelbolag och sakta men säkert så introducerade man allt fler spel och även en avdelning för casino. Rätt snart öppnade man upp Betsson i flera länder och 2005 hade man redan ca 100 000 aktiva spelare på sidan till att bara ett år senare, alltså 2006 uppnå ca 400 000 aktiva spelare som just då var den mest aktiva sidan för casino och annat spel i Sverige.

Med åren så flyttar man kontoret och större delen av verksamheten från London till Malta och Betsson öppnar upp för spel i allt fler länder. Betsson är idag en väldigt populär sida för spel av alla dess slag. Casinodelen är en av dem mest populära och innehåller alla dem klassiska spelen som Texas Hold´em, Blackjack och naturligtvis Roulett. Betssons kanske populäraste spel är Poker Online om anordnar olika turneringar och liknande där man förutom pengar, kan vinna fina priser. På Casinospelens sida hittar man klassiska favoriter och nya och alla är unika på sitt sätt med olika bonusar och vinster. Dem kanske mest populära är ”The Good, The Bad And The Ugly” som naturligtvis är ett spel i klassisk westernkänsla och hela spelet känns väldigt Clint Eastwood. Money Train 2 är ett annat väldigt populärt spel liksom Rage of the Seas.

På många av spelen så finns det olika bonusar som är kopplade till olika saker, vissa av spelen har en daglig bonus medan andra har andra typer men dem allra flesta erbjuder bonusar vilket gör det extra lockande att spela. Dock finns det lite olika regler kring bonusar och vissa har ett slutdatum varför det kan vara bra att läsa på om det lite närmare. Betsson har sedan starten varit väldigt noga med att ha en tekniskt bra hemsida och spel som lockar vilket också gör att det är en av marknadens absolut största och bästa aktörer. Betsson har en fantastisk support som finns där oavsett när och som hjälper en med precis allt vad gäller sitt spelande så det känns väldigt säkert och tryggt.

Många av Betssons casinospel kan man också hitta på andra sidor men Betsson har flera av sina mest klassiska och egentillverkade spel som är otroligt populära som exempelvis ”Fury of Gods”, ”Book of Legends” eller många andra. På Betssons casinospel finns det verkligen ett spel för alla smaker och tycken, det finns otroliga 1401 bara casinospel och då ska man inte glömma alla de andra spelen vilket gör det till en variation av nöje. Betsson är en väldigt mångfacetterad sida för all slags spel och man hittar verkligen det mesta. Casinodelen är en av sidans höjdpunkter med alla dess spel som faller dem allra flesta i smaken.

Inrikes

Palmeutredningen i öppet arkiv – 2 procent inne

Några av hundratals pärmar i det stora Palmearkivet under polishuset på Kungsholmen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Det är utan tvekan Sveriges största brottsutredning. Det har inte hindrat ett antal privatpersoner att starta det enorma arbetet med att samla ihop och skanna in dokument från Palmeutredningen, för att läggas i ett öppet arkiv på nätet, vilket Computer Sweden rapporterar om.

Databasen byggs upp genom att intresserade människor begär ut olika delar av utredningen som offentlig handling. Projektet är ideellt men det går att donera pengar som ersätter kostnader i samband med att dokumenten begärs ut.

Hittills har administratörerna för arkivet fått in ungefär 9 000 sidor, vilket de uppskattar motsvara ungefär två procent av hela utredningen. Allt behöver kanske inte heller tas med:

– Det finns ju väldigt mycket i den här utredningen som är ointressant, och man kan anta att det som människor beställer ut är det intressanta. Säg att det är tio procent av hela utredningen som är intressant, då har vi kommit en bra bit på vägen, säger Mattias Kressmark, en av administratörerna, till Computer Sweden.

Erika Nekham/TT

Inrikes

Rättegång inleds för våldsamma Malmöupplopp

Brinnande barrikader och demonstranter har samlats på Amiralsgatan i Malmö som en reaktion på en koranbränning på Emilstorp i Rosengård. Arkivbild.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Busskurer krossades, lyktstolpar vältes och polisfordon utsattes för skadegörelse. Sex personer har kunnat pekas ut i upploppet i Rosengård som följde efter en uppmärksammad koranbränning.
Nu ställs de inför rätta i Malmö tingsrätt.
PREMIUM

I slutet av augusti initierade Rasmus Paludan, partiledare för det danska partiet Stram Kurs, en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade.

Sedan dess har fem män och en kvinna, en i 30-årsåldern och resten mellan 16 och 17 år, åtalas för våldsamt upplopp. Samtliga är bosatta i Malmö. I två ytterligare fall, varav ett rör en person under 15 år, har förundersökningen lagts ner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt föremål ledde till stor evakuering

Polisens bombgrupp undersökte ett misstänkt föremål i Hässelby under natten. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Polisens bombgrupp har under natten undersökt ett misstänkt farligt föremål utomhus i ett bostadsområde i Hässelby i västra Stockholm.

Området spärrades av och ungefär 70 boende evakuerades med anledning av fyndet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL