Inrikes

Digital samling för årets Earth Hour

Ola Hansén, klimatrådgivare WWF.
Ola Hansén, klimatrådgivare WWF.
Fotograf: WWF/Handout
Inrikes
Inrikes Det blir digitala möten och konserter men man kan fortfarande umgås och släcka ljusen. Årets Earth Hour blir inte som vanligt, men budskapet består.
– Klimatfrågan engagerar fortfarande och hänger med. Men det är rätt naturligt att den inte har första prioritet just nu, säger Cecilia Stenström på WWF.
PREMIUM

Earth hour är världens största manifestation för klimatet, då alla lampor släcks under en timme som en uppmaning till beslutsfattare att agera. Manifestationen sker i vanlig ordning den 28 mars klockan 20.30 – men i ovanlig ordning uppmanar Världsnaturfonden (WWF) människor i år att delta digitalt.

– Man kanske äter en god middag hemma och reflekterar över hur vi tillsammans kan ta vara på varandra, säger Cecilia Stenström, projektledare för Earth Hour på svenska WWF.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Personal inom äldrevården oroas på jobbet

Enligt en enkät som Smittskydd Stockholm har genomfört har personal på minst 40 äldreboenden i Stockholm varit oroliga över att gå till jobbet. Arkivbild.
Enligt en enkät som Smittskydd Stockholm har genomfört har personal på minst 40 äldreboenden i Stockholm varit oroliga över att gå till jobbet. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes

Personal på över 40 äldreboenden i Stockholm uppger i en enkät att de under coronapandemin har varit oroliga över att arbeta, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta har resulterat i bland annat sjukskrivningar, säger chefer inom äldrevården.

"Personal har inte vågat arbeta, en del har sjukskrivit sig på grund av det. Många vägrar fortfarande gå in till smittade/misstänkt smittade personer" skriver en verksamhetschef i ett enkätsvar till Smittskydd Stockholm.

I en liknande enkät i Södermanland framkommer det att personal inom äldrevården har känt oro över arbetet.

Inrikes

Spänd väntan inför danskt gränsbesked

Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.
Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Timmeslånga bilköer med danskar på väg hem vid svenska sidan bron – samtidigt som irritationen i Skåne växer över Danmarks stängda gräns.
I dag väntas danska regeringen lämna besked om man öppnar upp mot Sverige – eller ej.

– Jag hoppas att man öppnar upp så att vår arbetsmarknadsregion faktiskt får en möjlighet att hämta sig, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT i väntan på besked.

På svenska sidan är ett kommande besked från Danmark inte bara en fråga om sommarens resor och turism, utan om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter. Öresundsregionen har med stängda gränser nämligen fått sig en rejäl törn under våren, om man får tro Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Det är ju illa, det är många tusen som dagligdags arbetspendlar och vi tappar fart.

Timslånga bilköer

Danskarna har dock, till skillnad från svenskarna, fritt kunnat vistas på andra sidan sundet under coronatiden. Under våren har många valt att åka till sommarstugan, besöka krogar och affärer eller passa på att njuta av svensk natur, samtidigt som hemlandet befunnit sig i lockdown.

Vid Kristi himmelsfärdshelgens slut höjde en del också förvånat på ögonbrynen då bilder av timslånga köer med danska fordon på den svenska sidan av Öresundsbron spreds i medierna. För hittills har svenskar och andra bara fått resa in i Danmark om de har jobb eller andra särskilda skäl. Först nyligen gavs även grönt ljus för invånare i de nordiska länderna, liksom Tyskland, att åka till ägd sommarbostad eller för att träffa danska barnbarn eller käresta.

har dock danska regeringen lovat att komma med besked om hur det blir med gränserna inför turistsäsongen. Flera danska oppositionspartier har tidigare gjort klart att man enbart vill öppna mot Tyskland och Norge – inte Sverige.

Orsaken? Den svenska coronastrategin.

Mer smitta i Köpenhamn

Det är ett argument som Malmös kommunalråd inte köper – dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne.

– Jag hoppas att man sätter ett partipolitiskt spel åt sidan och ser att båda våra länder tjänar på att vår region får vara med och driva utveckling. Vi blir starkare när vi jobbar tillsammans, understryker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och fortsätter:

– Sedan tänker jag att olika länder måste få ha olika strategier för att begränsa smittspridingen. Men eftersom smittspridningen faktiskt är högre i Köpenhamn än hos oss blir det inte ett logiskt argument.

Expert: Risk för skåningar själva

Borde åtminstone inte skåningarna då få ta sig över gränsen i sommar?

Nej, inte om man ska lyssna på de danska experter som tillfrågades av danska dagstidningen Berlingske tidigare i veckan.

– Om du ser det på längre sikt så riskerar man att några av dessa skåningar blir smittade. Därefter kan de ta smittan hem och så kan den spridas i Skåne, och så kan nästa grupp som kommer över smitta andra, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Köpenhamns universitet, till tidningen.

Nils Strandberg Pedersen, tidigare chef för Statens Seruminstitut i Danmark, tycker inte heller att det låter som en bra idé med skåningar, eftersom han inte är helt säker på att smittspridningen i Skåne faktiskt befinner sig på en stabil nivå.

– Sverige är för ögonblicket ett av de hårdast drabbade länderna, och det tycker jag också att man bör ta hänsyn till, säger han till Berlingske.

Anna Karolina Eriksson/TT

Malmö – bara en kort åktur från Köpenhamn. Men under coronapandemin har gränserna varit stängda för alla svenskar som inte har särskilda skäl. Arkivbild.
Malmö – bara en kort åktur från Köpenhamn. Men under coronapandemin har gränserna varit stängda för alla svenskar som inte har särskilda skäl. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson / TT

FAKTA

Fakta: Dessa har hittills tillåtits fortsatt inresa

Så här har reglerna om inresa i Danmark sett ut under coronaepedemin:

Danska medborgare tillåts alltid att resa in i Danmark. Andra nekas inresa om de inte har särskilda skäl.

Vanliga familjebesök, turistbesök, affärsresor eller studieresor är inte tillåtna.

Exempel på särskilda skäl är personer som:

• bor eller arbetar i Danmark, även egenföretagare som utför jobbuppdrag i landet.

• ska transportera varor in i eller ut ur landet.

• har umgängesrätt med minderåriga barn i Danmark, som de vill träffa.

• besöker svårt sjuka eller döende familjemedlemmar.

• reser in i landet på grund av pågående vård eller behandling i landet.

• ska delta i en begravning eller medverka i en domstolsförhandling.

• studerar i Danmark, om inte utbildningen är stängd och studenterna erbjuds distansundervisning.

Från och med i början av veckan får invånare i de nordiska länderna samt tyskar resa in om de har en dansk partner, ett barnbarn som bor i landet eller äger en sommarbostad i Danmark.

Inrikes

Nya regler för utekatter – måste kastreras

Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Fotograf: Arno Burgi/AP/TT
Inrikes
Inrikes Enligt nya förskrifter från Jordbruksverket måste ägarna till landets utekatter snart se till att deras husdjur inte kan föröka sig oplanerat.

Från och med den 15 juni gäller nya regler för landets hundar och katter – det meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Förändringarna berör framförallt ägarna till utekatter, som då kommer att bli skyldiga att se till att katten antingen är kastrerad eller på något annat sätt inte kan föröka sig. Syftet med de nya reglerna är att underlätta för djurägarna att göra rätt och att minska antalet hemlösa katter, enligt Jordbruksverket.

Beskedet från Jordbruksverket välkomnas bland annat av organisationerna Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt, som båda arbetat med frågan under en längre tid.

"Välkommet besked"

Åsa Hagelstedt, generalsekreterare på Djurskyddet Sverige, berättar att organisationen också har bidragit under arbetet med att ta fram de nya reglerna.

– Vi har suttit med i en arbetsgrupp på Jordbruksverket som har tagit fram de här föreskrifterna och just den här punkten har varit väldigt viktig för oss. För att komma till rätta med problemet med hemlösa katter är det just det här som behövs – det och id-märkning av djuren, säger hon.

Enligt Åsa Hagelsted är det stora antalet hemlösa katter i landet ett stort problem – som också innebär ett svårt lidande för djuren.

– Många av katterna som föds ute är oönskade och blir ofta förvildade. Försöker man rädda dem är det svårt att få dem riktigt tama, och många klarar sig heller inte, säger hon.

"Blir normerande"

Dagens besked från Jordbruksverket berör också många svenskar. Enligt siffror från myndigheten lever drygt två miljoner hundar och katter i Sverige – och en femtedel av de svenska hushållen har minst en katt och ungefär 15 procent av hushållen har en hund.

Och trots att det finns kritik mot de nya föreskrifterna säger Åsa Hagelstedt att hon tror att de kommer att hörsammas av de flesta.

– Visst, alla kommer inte att lyda, men inte minst nu i coronatider vet vi ju att svenskar är bra på att följa regler. Ibland ligger fokus på vem ska kontrollera att de följs, men viktigare än så är att de är normerande. Och det gör i sin tur att det blir ett socialt tryck och att fler bli medvetna, säger hon.

Anna Grönberg/TT

Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter. Arkivbild.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter. Arkivbild.
Fotograf: Hasse Holmberg/TT

FAKTA

Fakta: Nya djurskyddsregler för hundar och katter

Målet med de nya reglerna är att stärka djurskyddet för hundar och katter, tydliggöra hundar och katters behov, tydliggöra djurhållaren ansvar och krav på kompetens samt underlätta för djurhållaren att följa reglerna och hantera sina djur i vardagen.

De nya reglerna gäller också branscher och verksamheter som riktar sig till hund- och kattägare samt hundar som används i tjänsteverksamhet, såväl offentligt som privat.

(Källa: Jordbruksverket)

Inrikes

Stora beslag av undermålig skyddsutrustning

Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes

Enligt tullen kommer det in mängder av skyddsutrustning i landet som inte uppfyller säkerhetskraven, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Alla vill ju se till att skydda personalen och stoppa smittspridning och då finns det tyvärr lycksökare som utnyttjar oron och tar tillfället i akt att försöka släppa ut undermåliga produkter på marknaden, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, till TV4.

Sammanlagt har 40 000 visir, munskydd och annan skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven beslagtagits från mitten av april till början av maj.

– Det är ju en viktig uppgift att vi, i samarbete med andra myndigheter, kan stoppa produkter som inte uppfyller säkerhetskraven. Risken är annars katastrofala följder både för den som använder skyddsutrustningen och för patienten som vårdas om smittan kan spridas när de tror att de är skyddade, säger Per Holgersson, nationell specialist på produktsäkerhet på Tullverket, till TV4.

Inrikes

Sjuksköterska åtalas i stor narkotikahärva

En sjuksköterska misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden. Arkivbild.
En sjuksköterska misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes En sjuksköterska inom kriminalvården misstänks bland annat för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel från sin arbetsplats. Nu åtalas hon misstänkt för att vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden, skriver Borås Tidning.

– Hon tillkom som misstänkt i samband med husrannsakningarna i det här stora narkotikaärendet, säger Joel Pollnow, kammaråklagare i Borås, till tidningen.

Tre män står redan åtalade för grova narkotikabrott då polisen bland annat har hittat tre kilo amfetamin i en bil samt utrustning för narkotikaframställning i en bostad.

– Om inte vi ingripit så hade det troligtvis framställts ännu mer amfetamin i stugan. Både anträffade ingredienser och utrustning tyder på det, och via telefonavlyssningen framgår också att fler kunder stod på tur, sade Magnus Reinholdsson, gruppchef vid Grova brott, till BT tidigare i veckan.

Den nu åtalade sjuksköterskan är sambo till en av de misstänkta männen och efter det att han hade gripits hittades dopningsmedel, amfetamin, pepparsprej samt flera olika narkotikaklassade läkemedel, vissa förpackade i en dospåse med etikett från kriminalvården, i parets hem.

Kvinnan förklarar det med att hon tagit hem påsar från sitt arbete, men att hon inte har någon aning om hur narkotikan hade hamnat där. Hon nekar till alla anklagelser förutom innehav av pepparsprej.

Rättegången mot samtliga inblandade inleds om två veckor.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Skärmflygare kraschade utanför Lund

En skärmflygare kraschade under torsdagskvällen utanför Lund. Arkivbild.
En skärmflygare kraschade under torsdagskvällen utanför Lund. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man fördes till sjukhus efter att ha kraschat med ett skärmflygplan på en åker utanför Lund på torsdagskvällen, skriver Sydsvenskan.

Det var skärmflygaren själv som larmade om olyckan. Han flög en så kallad paramotor, då flygaren har en propellermotor hängande på ryggen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misstänkt farligt föremål i Haparanda

Ett misstänkt föremål har hittats i Haparanda. Arkivbild.
Ett misstänkt föremål har hittats i Haparanda. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett misstänktföremål har hittats i en förrådsbyggnad i centrala Haparanda, meddelar polisen.

Platsen är avspärrad och bombgruppen, som väntas vara på plats under fredagen, är på väg för att kontrollera det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Klart med nytt datum för globala klimatmötet

Den 1–12 november 2021 kommer det uppskjutna klimattoppmötet att hållas i Glasgow. Det bekräftar miljö- och klimatminister Isabella Lövins (MP). Arkivbild.
Den 1–12 november 2021 kommer det uppskjutna klimattoppmötet att hållas i Glasgow. Det bekräftar miljö- och klimatminister Isabella Lövins (MP). Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Det internationella klimattoppmötet ställdes in i år på grund av coronakrisen. Nu är ett nytt datum bestämt – i november 2021 arrangeras mötet i Glasgow.
"Väldigt positivt", kommenterar miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) till TT på torsdagskvällen.
PREMIUM

För snart två månader sedan kom beskedet om att klimattoppmötet COP26 i Glasgow ställs in på grund av coronapandemin. Sedan dess har FN:s klimatsekretariat UNFCCC sett över ett nytt datum, och nu är det hela klart.

Den 1–12 november 2021 kommer klimattoppmötet att hållas i Glasgow. Det bekräftar miljö- och klimatminister Isabella Lövins (MP) pressekreterare för TT. Beskedet blev klart under torsdagskvällen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL