Inrikes

Hundar ska tränas i att spåra coronaviruset

Hundar ska lära sig att sniffa upp covid-19. Arkivbild.
Hundar ska lära sig att sniffa upp covid-19. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes Kan en hund lukta sig till coronaviruset? Det försöker en brittisk välgörenhetsorganisation ta reda på tillsammans med en grupp forskare, som ska försöka lära hundar att spåra upp smittan.
PREMIUM

Hundar har redan tränats i att upptäcka cancer, Parkinsons sjukdom, malaria och bakterieinfektioner genom att sniffa på luktprover från patienter. Teorin är att varje sjukdom utsöndrar en distinkt lukt, så även covid-19.

Under sex veckor ska nu organisationen Medical Detection Dogs, tillsammans med forskare vid London School of Hygiene and Tropical Medicine (LSHTM) samt Durham University i norsöstra England, ge hundar en kurs i att sniffa upp personer som är smittade av det nya coronaviruset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Myndighetsritual ger trygghet i viruskrisen

Statsepidemiolog Anders Tegnell, 'en vanlig hygglig människa med ryggsäck som cyklar till jobbet', har många gånger varit i fokus på Folkhälsomyndighetens myndighetsgemensamma presskonferenser. Arkivbild.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, "en vanlig hygglig människa med ryggsäck som cyklar till jobbet", har många gånger varit i fokus på Folkhälsomyndighetens myndighetsgemensamma presskonferenser. Arkivbild.
Fotograf: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes En ritual, en lägereld och en samlingspunkt. Alltihop lett av en "vanlig hygglig människa" med ryggsäck som cyklar till jobbet. Folkhälsomyndighetens dagliga presskonferenser har fått en rituell betydelse för många svenskar och har också varit effektiv kommunikation, enligt en forskare.

Nyligen gick Folkhälsomyndigheten ut med information om att de dagliga presskonferenserna skulle glesas ut och två dagar i veckan endast vara digitala. Men efter bara två dagar meddelade myndigheten att nedtrappningen var inställd och att presskonferenserna skulle hållas som vanligt.

– Intresset är fortfarande alldeles för högt. Det har gått ner lite grann men vi vill vara så tillgängliga och öppna som det går, säger Folkhälsomyndighetens presschef Christer Janson till TT.

Och att intresset varit stort och att de dagliga presskonferenserna varit viktiga under viruskrisen är något som Bengt Johansson, professor i politisk kommunikation vid institutionen för medier och kommunikation vid Göteborgs universitet, också sett.

– De har fått en rituell betydelse. Det är en ritual och en samlingspunkt, en lägereld.

Han säger att människor vid kriser letar efter samlingspunkter och saker att förhålla sig till.

– När vi har stort behov av information och vi undrar hur det går och det finns en dramatik i det vill vi gärna ha den här typen av ritualer och de är då ganska effektiva.

Ryggsäck och cykel

Folkhälsomyndighetens presskonferenser har för många varit viktigare än de som regeringen hållit. Och det beror enligt Bengt Johansson på innehållet.

– I en krissituation är den viktigaste frågan till en början hur vi ska klara oss. Kommer vi att klara oss? Och i så fall hur ska vi göra för att klara oss? Folkhälsomyndigheten har haft hårda fakta kring vart det här tar vägen. De har haft mer relevant information och därigenom haft ett informationsövertag.

Han säger att regeringen kunde ha valt att skicka fram en minister för att berätta alla de här sakerna men att man medvetet låtit myndigheterna ta den rollen.

– Då har ju Anders Tegnell och de andra också fått en viktigare roll, säger Bengt Johansson.

Statsepidemilogen Anders Tegnell har vid många av presskonferenserna varit den som levererat besked om smittläget och hur vi ska agera. Och hans personlighet kan ha bidragit till att kommunikationen från myndigheten har nått ut och att folk tagit den till sig, tror Bengt Johansson.

– Min bild är att vi har en tendens att lita på vad vi i Sverige kallar för "den gode grannen". Det är vår idealbild av vem vi vill lita på. En vanlig hygglig människa, som i det här fallet kan ganska mycket. Det är någonting som slår an. Vi gillar att man inte är för extravagant utan är lite vanlig, har en ryggsäck och cyklar till jobbet.

Blir svårare

Hittills har det hållits knappt 60 presskonferenser om covid-läget, men förr eller senare kommer de att upphöra. Och det kommer att göra det svårare att nå ut med nödvändig information till alla delar av samhället.

– Då är det inte säkert att alla nås av det nya budskapet och att det är nya saker som gäller, utan man håller kanske fast vi det som man först lärde sig. Då måste man verkligen fundera på var folk finns och vilka kanaler de använder och vart man når dem, säger Bengt Johansson.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Började den 4 mars

Folkhälsomyndigheten höll den första dagliga presskonferensen med anledning av covid-19 den 4 mars 2020.

Den dagen var budskapet från Folkhälsomyndigheten att smittan fortsatte att spridas i Europa och att risken för smittspridning i Sverige var måttlig. Det fanns då 35 konstaterade fall av covid-19 i Sverige.

Fram till och med den 29 maj har 59 presskonferenser hållits.

Både SVT, TV4 och flera andra medier direktsänder från presskonferenserna som också sänds på Youtube.

Vid nästan samtliga har förutom Folkhälsomyndigheten även Socialstyrelsen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap medverkat.

Andra myndigheter som också närvarar till och från är Inspektionen för vård och omsorg och Sveriges Kommuner och Regioner. Även Röda Korset och Svenska kyrkan har närvarat.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Två bilar i krock – livshotande skador

Fyra personer är inblandade i den kraftiga krocken utanför Katrineholm.
Fyra personer är inblandade i den kraftiga krocken utanför Katrineholm.
Fotograf: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Två bilar har krockat utanför Katrineholm på riksväg 55, rapporterar P4 Sörmland. Enligt radiokanalen ska olyckan ha inträffat vid en korsning där en av bilarna körde in i sidan på den andra,

Räddningstjänsten uppger att det är oklart hur allvarligt skadade de inblandade personerna är var för sig, men att det "är en allvarlig olycka med livshotande skador".

rapporterar att det totalt rör sig om fyra personer som varit inblandade i kollisionen. Räddningstjänsten fick klippa upp taket på en av bilarna för att kunna få ut en av de inblandade.

Inrikes

Krog och konditori får stänga i centrala Stockholm

En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga. Arkivbild.
En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

En krog och ett konditori i centrala Stockholm tvingas stänga med omedelbar verkan på söndagen efter beslut från Region Stockholms smittskyddsenhet.

I beslutet från Stockholms stad står det att det förekommit trängsel och brist på avstånd mellan sällskap och kunder på både krogen och konditoriet. Det är nu upp till de båda verksamheterna att visa för smittskyddsenheten att man ändrar i sin verksamhet så att de uppfyller kraven som finns gällande smittskydd om de vill kunna få öppna igen.

Totalt har 14 krogar i regionen fått besked om stängning sedan april då kommunerna började göra kontroller för att se att verksamheterna följer Folkhälsomyndighetens regler. De tolv som tidigare fått stänga har kunnat öppna igen.

Inrikes

Åtta hektar brinner i naturreservat i Haninge

Fyra helikoptrar har satts in för att bekämpa skogsbranden i Svartjöns och Paradisets naturreservat, söder om Stockholm.
Fyra helikoptrar har satts in för att bekämpa skogsbranden i Svartjöns och Paradisets naturreservat, söder om Stockholm.
Fotograf: Pontus Altin/TT
Inrikes
Inrikes

Skogbranden som rasar i Svartsjöns naturreservat i Haninge, söder om Stockholm, växer i omfång. Branden har spridit sig till närliggande Paradisets naturreservat i Huddinge kommun.

Flera stationer från räddningstjänsten är på plats för att ringa in och slå ned elden.

– De jobbar på för fullt i skogen. En privat helikopter är på plats för att vattenbomba branden och ytterligare tre har kallats in från MSB, säger Magnus Gärtner, insatsledare på Södertörns brandförsvarsförbund.

Vid 18.40 är branden fortfarande utom kontroll. Uppskattningsvis 80 000 kvadratmeter brinner, enligt räddningstjänsten.

– Vi kommer att få köra på in på natten. Min yrkesmässiga gissning är att vi kommer vara där i morgon också för eftersläckningsarbete.

Det brinner på flera platser runt om i länet under söndagseftermiddagen. Vid Lundsjön i Nacka kommun öster om Stockholm pågår en mindre markbrand.

Räddningstjänsterna i länet avråder från att elda, då det varma och torra vädret innebär en ökad brandrisk i skog och mark.

Inrikes

Körde på fel sida, nära krock med tåg – greps

Polisen jagade en misstänkt rattfyllerist i Östersund. Arkivbild.
Polisen jagade en misstänkt rattfyllerist i Östersund. Arkivbild.
Fotograf: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En bilist i Östersund körde vårdslöst och på fel sida av vägen och vägrade stanna när polisen försökte sätta stopp för färden. Efter en stund avbröt polisen efterföljandet för att risken för andra trafikanter ansågs vara för stor, men föraren körde av vägen och hamnade på ett järnvägsspår nära centralstationen där det tog stopp.

När polisen återigen dök upp för att kontrollera föraren kom ett tåg körande – men det hann stanna och undvek därmed att köra in i bilen, rapporterar Östersunds-Posten.

Händelsen inträffade på lördagseftermiddagen och bilisten greps, misstänkt för grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Flera svåra mc-olyckor – "sänk hastigheten"

Att ge sig ut på motorcykeln i sommarvärmen kan ge en frihetskänsla. Men tänk på farten, uppmanar Jesper Christensen, generalsekreterare vid Sveriges Motorcyklister.
Att ge sig ut på motorcykeln i sommarvärmen kan ge en frihetskänsla. Men tänk på farten, uppmanar Jesper Christensen, generalsekreterare vid Sveriges Motorcyklister.
Fotograf: Pontus Lundahl/ TT
Inrikes
Inrikes Den man som skadades i en motorcykelolycka utanför Kungbacka har dött. Det är det andra dödsfallet i en motorcykelolycka i Sverige under söndagen.

I Askersund, Växjö, Kungsbacka och i Strängnäs har trafikolyckor med motorcyklar inträffat under söndagen. Två personer var inblandade i olyckan utanför Kungsbacka. En man har dött i samband med olyckan och en kvinna är allvarligt skadad. Det är den andra dödsolyckan som inträffat under dagen efter att en kvinna avlidit i samband med Strängnäsolyckan.

Även i Falun inträffade en motorcykelolycka under eftermiddagen där föraren krockade med ett rådjur, men klarade sig med lindriga skador. Att flera olyckor med motorcyklar inträffar vid den här tiden på året är vanligt.

– Det här händer varje år vid den här tiden. Det blir lätt dramatiska skador när man är så oskyddad på motorcyklar, säger Mats Öhman, presstalesperson vid polisregion Bergslagen.

I både Kungsbacka och i Askersund blev motorcyklisterna allvarligt skadade. Anledningen till att olyckan är framme är att många tar ut sina motorcyklar för första gången för säsongen så här års. Och många kan vara extra åksugna nu under coronapandemin.

Grus på vägarna

– Det är ju säkert många som suttit inne i karantän och inte sett andra människor på länge. Sedan ger man sig ut på vägarna och känner en stor frihetskänsla. Då tappar man lätt proportionerna lite, säger Jesper Christensen.

Att det finns en hel del grus kvar på vägarna från vinterns halkbekämpning kan också bidra till att flera olyckor inträffar nu i maj. Men det finns enkla knep att ta till för att se till att olyckan inte är framme.

– Se till att sänk hastigheten och njut extra mycket av sommarvärmen istället. Ge varandra tid på vägarna, säger Jesper Christensen.

"Öka medvetenheten"

Samtidigt pekar han på att det också är viktigt att ha rätt utrustning som ändamålsenliga kläder som skyddar samt en bra hjälm.

– I ärlighetens namn är risken för skador med motorcykel liten om man gör allt rätt. Var nykter, ha rätt körkort och följ trafikreglerna, säger han.

Coronapandemin har också gjort att SMC inte kunnat ha sina sedvanliga kurser och fortbildningar för motorcykelintresserade.

– Vi följer Folkhälsomyndigheternas direktiv. Men hoppas att vi kan komma igång med utbildningarna senare. Något som också kan öka medvetenheten ute på vägen, säger Jesper Christensen.

Victor Blomdahl/TT

Flera mc-olyckor har inträffat under söndagen. Arkivbild.
Flera mc-olyckor har inträffat under söndagen. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT

Inrikes

Experten: Fästingarna extra aktiva

Mängden fästingar i skog och mark är alltid relativt konstant. 'Varje år är ett fästingår', säger färstingexperten Kajsa Glemhorn.
Mängden fästingar i skog och mark är alltid relativt konstant. "Varje år är ett fästingår", säger färstingexperten Kajsa Glemhorn.
Fotograf: Aas, Erlend
Inrikes
Inrikes Med värmen kommer sommarplågorna och skadedjuren. Experter spår nu en getingsommar på flera håll i landet och dessutom har fästingarna redan vaknat till liv.

Vartannat år brukar vara ett getingår, och i år spår Anticimex att vi kommer att få se fler av de svartgula gaddförsedda insekterna.

– Men det är inte alltid så att hela landet samtidigt får en anstormning av getingar. Det kan variera stort och från år till år, säger Thomas Persson Vinnersten, skadedjursexpert på Anticimex.

Att det under en sommar blir fler getingar följt av färre året därpå är dock ett mönster som inte riktigt är fastställt.

– Det är inte säkert att det faktiskt är så, det kan skilja mellan olika arter. Men det vi vet händer just nu är att drottningen vaknar och ensam ska bygga bo, lägga sina ägg och samla mat till sina larver. Eftersom det inte finns några arbetargetingar än, så finns det inga som kommer att störa din picknick, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuseet.

Håll koll på boet

Han tycker dock att man ska hålla koll på var getingdrottningen väljer att bygga boet.

– Håll lite extra koll på de så kallade sociala getingarna, som är de getingar vi normalt tänker på. De bygger bon som ser ut som bollar och det kanske inte är så kul att ha på till exempel sitt utedass. Men annars tycker jag att man ska visa vördnad och respekt för dem och inte döda i onödan. Många sätter i dag upp bi-hotell och där kan man med lite tur också få ofarliga solitärgetingar att bo. Det är helt klart det nya fågelboet, säger Didrik Vanhoenacker.

Det är delvis vädret som avgör om det blir ett getingår eller inte.

– Kalla blöta vårar slår hårt mot övervintrande getingdrottningar. Men det är även konkurrensfaktorer mellan getingar under getingår som spelar in, säger Thomas Persson Vinnersten.

Räkna med fästingar

Den milda vinter och att det ännu inte är torrt i marken har gjort fästingarna mer aktiva.

– De har redan sommarfest och jag är fascinerad över hur många jag stöter på ute i naturen just nu. Fästingarna vill inte ha det för torrt i marken eftersom de tar upp fukt från omgivningen, så vädret under den här våren och försommaren har varit bra, säger Kajsa Glemhorn, biolog och fästingexpert.

Mängden fästingar i skog och mark är dock alltid relativt konstant.

– Varje sommar är en fästingsommar och varje år är ett fästingår. Det man kan märka skillnad på är om de är mindre eller mer aktiva. Blir det till exempel en väldigt varm och torr period i sommar, så förskjuter de bara sin aktiva period till september eller oktober. De är överlevare och klarar det mesta, säger Kajsa Glemhorn.

Kan bli färre vägglöss

Några som också kommer fram med vår- och sommarvärmen är skadedjuren. Brunråttan är ett problem eftersom den gärna äter sopor och matrester.

– Råttor förökar sig snabbt om det finns gynnsamma förhållanden. Det bästa är om vi människor ser till så att skräp och sopor inte lämnas lättillgängligt för råttor och andra skadedjur att komma åt, säger Thomas Persson Vinnersten.

Ett skadedjur som är aktivt året runt är vägglusen, som brukar få ett uppsving kring semestertider då folk är ute och reser.

– Men kanske kommer denna trend att brytas i år då coronapandemin gör att vi reser mycket mindre. Då tar vi inte med oss vägglössen hem, säger Thomas Persson Vinnersten.

Carin Fock/TT

Inrikes

Danmark tillåter svenska transitresor

Det är tillåtet att åka över Öresundsbron för att sedan ta sig vidare till ett annat land. Arkivbild.
Det är tillåtet att åka över Öresundsbron för att sedan ta sig vidare till ett annat land. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Danska gränspolisen tillåter svenskar att resa via Danmark för att resa vidare till andra länder. Det nya beslutet kommer från danska regeringen och har gällt i en vecka, skriver Sydsvenskan.

– Om du är bosatt i Sverige och reser som turist måste du ha dokument med dig som visar att du bokat hotell på destinationsorten, säger Ida Sørensen, vid gränspolisens servicetelefon, till tidningen.

Svenskar som ska besöka en "käresta" i Danmark får också resa in i landet, enligt reglerna.

Den generella bestämmelsen är dock att svenska turister inte är välkomna till Danmark på grund av smittorisken av coronaviruset. Samtidigt är norska, isländska och tyska resenärer tillåtna att besöka Danmark.

NÄSTA ARTIKEL