Utrikes

Världen tittar bort – Libyens strider tilltar

Solen går upp över Tripoli – där de boende vittnar om allt hårdare beskjutning. Arkivbild.
Solen går upp över Tripoli – där de boende vittnar om allt hårdare beskjutning. Arkivbild.
Fotograf: Felipe Dana/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Efter några veckor av förhållandevis lugn har striderna eskalerat i Libyen. De båda parterna i konflikten enades förra helgen om en humanitär vapenvila på grund av coronaviruset. Men det tog inte ens ett dygn innan striderna återupptogs och blev än mer intensiva. Båda sidor tycks fast beslutna om att utnyttja det faktum att internationella aktörer är distraherade av coronapandemin för att flytta fram sina positioner.

Boende i huvudstaden Tripoli, som krigsherren Khalifa Haftar försöker inta från den FN-stödda regeringen GNA, har vittnat om den värsta beskjutningen på länge. Styrkor lojala med Haftar säger sig också ha tagit kontroll över flera städer i nordväst, rapporterar The Guardian.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Odlar potatis i väntan på att Everest öppnar

Det finns gott om plats på Mount Everest den här klättringssäsongen. Arkivbild.
Det finns gott om plats på Mount Everest den här klättringssäsongen. Arkivbild.
Fotograf: Niranjan Shrestha/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har gått 67 år sedan den första bestigningen av världens högsta berg. Men i år har coronapandemin satt stopp för klättringen på Mount Everest. Guiden Sonam Tshering odlar potatis i stället.

Den 29 maj 1953 var nepalesen Tenzing Norgay och nyzeeländaren Edmund Hillary först med att officiellt nå Mount Everests topp. Men 67 år senare är det betydligt lugnare på berget. Nepal har stoppat alla expeditioner och Kina utfärdar bara tillstånd för sina medborgare – och en grupp kinesiska lantmätare ska nyligen ha nått toppen.

För de sherpor som arbetar som guider har beslutet förstås inneburit brist på arbete och stor oro för framtiden. Omkring 200 000 människor jobbar med bergsturismen i Nepal, enligt landets turismmyndighet. Pandemin bröt ut när de som allra bäst höll på att förbereda sig inför den vanligtvis hektiska klättringssäsongen mars–maj.

Sherpan Sonam Tshering har tvingats återvända hem till sin by Sibuje där han odlar potatis, korn och vete på en liten bit land för att bidra till försörjningen.

– Men vi kan bara odla så att det räcker för att mätta familjen i ett par månader, säger han.

Förhoppningen är att klättrarna ska kunna komma tillbaka till höstsäsongen, september-november. Den brukar dock inte vara lika populär bland de som vill bestiga världens högsta berg.

Tenzing Norgay (till höger) och Edmund Hillary var först ut att officiellt bestiga Mount Everest 1953. Arkivbild.
Tenzing Norgay (till höger) och Edmund Hillary var först ut att officiellt bestiga Mount Everest 1953. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT

FAKTA

Fakta: Mount Everest

Mount Everest är ett bergmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet. Det är världens högsta berg, som mäter 8 848 meter över havet.

Bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.

Utrikes

Skottskadade i demonstrationer mot polisvåld

Bränder i Minneapolis under torsdagen.
Bränder i Minneapolis under torsdagen.
Fotograf: David Joles/Star Tribune/AP/TT
Utrikes
Utrikes Protesterna i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsätter. En polisstation har satts i brand i staden Minneapolis och i flera städer har människor skottskadats.
President Donald Trump hotar med att sätta in militär – och kallar ledarskapet för "bristfälligt".

För tredje dagen i rad präglades flera amerikanska storstäder av protester, som sent på torsdagen lokal tid på sina håll övergick i kravaller och plundring.

I Louisville i delstaten Kentucky har minst sju personer skottskadats i samband med en demonstration kring fallet Breonna Taylor, rapporterar AP. Taylor sköts i sitt hem av polis i mars. Även i andra städer rapporteras det om skottlossning i samband med demonstrationer.

I Minneapolis ska en polisstation ha satts i brand och stadens polis uppger att de av säkerhetsskäl lämnat byggnaden. Enligt Washington Post har ett hundratal personer omringat huset, utan att någon polis syns till. I tvillingstaden Saint Paul ingrep polisen mot ett 60-tal personer som plundrade en affär, skriver tidningen Star Tribune.

Utreds av FBI

Men även fredliga demonstrationer spred sig i det som kallas Twin Cities-området, och tusentals personer protesterade i ett antal manifestationer där de krävde rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags utlöste protesterna.

En video visar hur en vit polisman under nära nio minuter med knät sätter sig på en svart mans nacke. I videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Han förklarades senare död på ett sjukhus i Minneapolis. De fyra inblandade poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI.

Demonstranter i Minneapolis ropade "Jag kan inte andas" – de ord som blev den döde George Floyds sista – när de tågade i de centrala delarna av staden, där människorättsaktivisten Al Sharpton höll ett tal.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Lokalt undantagstillstånd

Efter onsdagens våldsamma protester hade Minneapolis borgmästare Jacob Frey på torsdagen bett guvernören Tim Walz om hjälp, och denne kallade in delstatens nationalgarde för att hjälpa polisen att hålla ordning i staden.

Men enligt tidningen Minnesota Reformer hade nationalgardet inte satts in på torsdagskvällen. USA:s president Donald Trump kallar det "brist på ledarskap".

"Antingen skärper sig den väldigt svaga vänsterradikala borgmästaren Jacob Frey och får ordning i staden, eller så kommer jag att skicka in nationalgardet och få jobbet gjort", skriver Trump på Twitter.

Frågan om övervåld

Ett lokalt undantagstillstånd har utlysts i delar av Minneapolis, och polisen har bett allmänheten att hålla sig borta från vissa centrala delar av staden.

Men det har inte bara varit oroligt i Minnesota. Protester har även spritt sig till många andra städer i USA, bland annat Los Angeles och Memphis.

även om konfrontationer mellan polis och demonstranter i New York och Chicago.

De senaste fallen väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Martin Yngve/TT

En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten 'Black Lives Matter'.
En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter".
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
En polisinsats i Saint Paul, där en affär plundrades.
En polisinsats i Saint Paul, där en affär plundrades.
Fotograf: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune/AP/TT

Utrikes

Miljardpaket för grön omställning i Norge

Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre). Arkivbild.
Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre). Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Norges regering föreslår att 3,6 miljarder norska kronor läggs på ett grönt omställningspaket i spåren av coronapandemin, rapporterar NRK. Pengarna är del av ett större åtgärdspaket som ska presenteras senare under fredagen.

Pengarna ska gå till extra åtgärder för att stötta näringslivet och samtidigt få ned klimatutsläppen i Norge, och ska brukas både till forskning och till finansiering av olika projekt.

Den största delen av satsningen, två miljarder kronor, går till den statliga företaget Enova, som ska arbeta med teknikutveckling inom industrin. En miljard ska även under loppet av tre år delas ut inom en grön plattform, där pengar fördelas till företag som utvecklar grön teknik. Övriga 600 miljoner går till andra åtgärder, enligt NRK.

– Detta är ett stort paket som bidrar till många gröna jobb och till omställning av den norska ekonomin, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre) till NRK.

Utrikes

Svårt skadad efter lejonattack i Australien

Två lejon var inblandade i attacken. Arkivbild – lejonet på bilden var inte inblandad i händelsen.
Två lejon var inblandade i attacken. Arkivbild – lejonet på bilden var inte inblandad i händelsen.
Fotograf: Roland Johansson/TT
Utrikes
Utrikes

Två lejon attackerade en djurskötare på ett zoo i Australien när hon var i färd med att städa djurens inhägnad under fredagen. Den 35-åriga kvinnan fick allvarliga skador i huvudet och i halsen och fick flygas till sjukhus. Hennes tillstånd uppges vara kritiskt med stabilt.

Djurparken, Shoalhaven Zoo, ligger ungefär 16 mil söder om Sydney och har varit stängt för allmänheten sedan den 25 mars på grund av restriktioner kopplade till coronapandemin.

Enligt mediebolaget ABC var djurparken skådeplats för en liknande händelse 2014, då en djurskötare drogs ned i en damm av en krokodil inför ögonen på 60 åskådare. Djurskötaren ska dock endast ha ådragit sig lindriga skador vid det tillfället.

Utrikes

Kinesisk huvudvärk för EU:s utrikesministrar

EU:s utrikeschef Josep Borrell ska diskutera relationen till Kina med medlemsländernas utrikesministrar. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell ska diskutera relationen till Kina med medlemsländernas utrikesministrar. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Hoslet/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronakrisen och Hongkong. Yttrandefrihet och industrispionage. Handelsgräl och handelssamarbete.
Relationen till Kina är allt annat än enkel när EU försöker balansera mellan rivalitet och partnerskap.
PREMIUM

Jätten i öster är huvudämne när EU-ländernas utrikesministrar håller ett webbmöte under fredagen. Coronakrisens följder för Asien och Stillahavsregionen ska diskuteras, men merparten av mötet kommer att ägnas åt Kina.

Diskussionen är ett avstamp inför ett webbtoppmöte som EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel hoppas kunna hålla med Kinas premiärminister Li Keqiang i slutet av juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

Gripen efter falskt Gardermoen-larm

Oslos flygplats Gardermoen. Arkivbild.
Oslos flygplats Gardermoen. Arkivbild.
Fotograf: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En man har gripits efter att sent på torsdagen ha larmat om beväpnade män på Oslos flygplats Gardermoen.

Mannen är misstänkt för falskt nödsamtal till polisen. Efter hans larm stoppades trafiken till och från Norges största flygplats under en kort tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Moskva skriver upp dödstal

Människor med munskydd i Moskvas tunnelbana tidigare i maj.
Människor med munskydd i Moskvas tunnelbana tidigare i maj.
Fotograf: Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Hälsovårdsmyndigheterna i Moskva har mer än fördubblat siffrorna över avlidna i covid-19 i staden under april, rapporterar BBC. Den tidigare uppgiften 639 döda har ersatts med 1 561 dödsfall.

Uppgifterna kommer dagen efter det att borgmästaren Sergej Sobjanin meddelat att Rysslands huvudstad från måndag ska öppnas upp igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Surinams president kräver omräkning av röster

Surinams sittande president Dési Bouterse. Arkivbild.
Surinams sittande president Dési Bouterse. Arkivbild.
Fotograf: Ertugrul Kilic/AP/TT
Utrikes
Utrikes Enligt preliminära siffror från valet i Surinam förlorar president Dési Bouterse makten.
Den morddömde presidenten kräver nu att rösterna i måndagens val ska räknas om.
PREMIUM

Enligt de preliminära resultaten i Surinams parlamentsval förlorade Dési Bouterses parti makten. Men rösträkningen rapporteras ha varit kaotisk, och både regeringen och oppositionspartierna hävdar att allt räknande inte varit regelrätt.

– Vi ska lämna in en protest. Vi kommer att begära ny räkning av rösterna så att alla kan se vem som vann och vem som förlorade, sade Bouterse enligt nyhetsbyrån AFP i sitt första offentliga uttalande sedan valet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL