Annons

Blickar framåt och vill se T4-området växa ännu mer

Innan året är slut har över 80 nya bostäder fått hyresgäster. Utöver dessa projekteras för ytterligare 200 bostäder, och en ny förskola. Det handlar om det forna militärområdet T4.
Hässleholm • Publicerad 29 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Det är nu snart tio år sedan som den då 25-årige Jacob Karlsson dök upp från nästan ingenstans och började bygga bostäder på T4-området. 26 marklägenheter blev snabbt tingade, och sedan har det gått av bara farten. K-fastigheter hade etablerat sig.

Det gula ”paviljonghuset” vållade strid. Men så här i efterhand är det till och med de allra hårdföraste motståndarna som erkänner att placeringen av huset blev rätt, och därmed också flytten av paviljongen.

Inflyttning med start i oktober

Annons

Efter detta gula höghus kom ett ännu högre svart, och nu pågår för fullt uppförandet av tre gula hyreshus med vardera 22 lägenheter. Samtidigt byggs 21 marklägenheter i närheten av Almaån.

– Snart påbörjar förhoppningsvis kommunen bygget av den nya förskolan för åtta avdelningar, inflikar Jacob Karlsson när tidningen träffar honom för en rundvandring på arbetsplatserna i kvarteren Mekanikern och Intendenten. Militäriska namn som förpliktigar.

I oktober, november och december beräknas inflyttning i de tre höghusen. Marklägenheterna är inflyttningsklara första juni.

Jacob Karlsson berättar entusiastiskt om de planer som finns för området, med villatomter och bostadsrätter.

Det sistnämnda ämnar bolaget BoKlok, Ikea och Skanska, uppföra på den del av området där den gamla skjutbanan låg.

Padelhall vid Dollarstore

Jacob tycker det är bra att fler är med och utvecklar området för att göra det attraktivt med både hyresrätter och bostadsrätter.

Själv projekterar han, tillsammans med flera andra lokala intressenter, för en ny padelhall vägg i vägg med det som i dag är affären Dollarstore.

– På tomten närmast Åhusvägen hoppas jag på någon form av livsmedelsbutik, säger han och berättar att han för samtal med två intressenter.

Utöver livsmedelsbutik kan han tänka sig en affärsrörelse som vänder sig till barn. Kanske ett lekland?

Han menar att området måste vara modernt, attraktiv och naturnära för att locka boende.

Annons

Efterfrågan är redan stor på bostäderna. De 21 marklägenheterna tingades samma dag de presenterades, och många med anknytning till den snart invigningsklara tågdepån hör av sig.

När vi promenerar runt på grusgatorna vid husbyggena rullar en bil fram och en man börjar fråga ut Jacob om vad som är på gång. Han får telefonnummer till K-fastigheter. En ny hyresgäst?

Vill bygga på Björksäter

Att medelåldern på de boende i hans bostäder skulle vara hög, menar han är fel.

Enligt Jacob är det vuxna med utflugna barn eller familjer med barn som väljer marklägenhet istället för en villa, som är de två främsta kategorierna av boende.

– Närheten till förskola, T4-skolan och Engelska skolan är fördelar, tillägger han.

Nästa byggprojekt utanför T4-området är höghuset på Bokeberg och 40 lägenheter på Björksäter som han snart hoppas ska vinna gillande hos miljö- och stadsbyggnadsnämnden.

Nytt för företaget är den husfabrik som snart tas i drift på Läreda industriområde där företaget ska tillverka väggar, balkonger och trappor till kommande husprojekt.

K-fastigheter tänker fortsätta bygga i Hässleholm.

För tio år sedan lät Jacob Karlsson uppföra de första  nya hyresbostäderna på  T4-området. Nu har det tillkommit åtskilliga bostäder och han ser fram emot fortsatt utveckling av området.Foto: Stefan Sandström
För tio år sedan lät Jacob Karlsson uppföra de första nya hyresbostäderna på T4-området. Nu har det tillkommit åtskilliga bostäder och han ser fram emot fortsatt utveckling av området.Foto: Stefan SandströmFoto: Foto: Stefan Sandström
Två av de tre hyreshusen, med vardera 22 lägenheter, är nästan uppe i höjd. Till det tredje har grunden lagts. Är vädret det bästa lyfts en våning på under två dagar. Foto: Stefan Sandström
Två av de tre hyreshusen, med vardera 22 lägenheter, är nästan uppe i höjd. Till det tredje har grunden lagts. Är vädret det bästa lyfts en våning på under två dagar. Foto: Stefan SandströmFoto: Foto: Stefan Sandström
Oktober, november och december i år  är det inflyttning i de 66 lägenheterna. Ett hus i taget. Foto: Stefan Sandström
Oktober, november och december i år är det inflyttning i de 66 lägenheterna. Ett hus i taget. Foto: Stefan SandströmFoto: Foto: Stefan Sandström
Marklägenheter alldeles intill Almaån, och dessutom nästan vägg i vägg med en kommande förskola. Perfekt för barnfamiljer , menar Jacob Karlsson. Foto: Stefan Sandström
Marklägenheter alldeles intill Almaån, och dessutom nästan vägg i vägg med en kommande förskola. Perfekt för barnfamiljer , menar Jacob Karlsson. Foto: Stefan SandströmFoto: Foto: Stefan Sandström
Redan i sommar är det inflyttning i marklägenheterna.  Foto: Stefan Sandström
Redan i sommar är det inflyttning i marklägenheterna. Foto: Stefan SandströmFoto: Foto: Stefan Sandström
Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons