Annons

Allt talar för att lägret ställs in

"Klart att det blir ett 26:e läger i sommar". Det rapporterade Norra Skåne i februari. Men det har som bekant hänt en del sedan dess. Och nu pekar allt på att sommarens Tjernobylläger i Broby ställs in.
Broby • Publicerad 30 mars 2020 • Uppdaterad 13 december 2021
Lägergeneralen Rolf Tillman berättar att Tjernobyllägret med all sannolikhet inte blir av i sommar.
Lägergeneralen Rolf Tillman berättar att Tjernobyllägret med all sannolikhet inte blir av i sommar.

- Vi ska ha ett möte den 15 april, då tar vi beslutet. Och beslutet blir troligtvis att vi ställer in, säger lägergeneralen Rolf Tillman.

När Norra Skåne pratade med Tillman i februari berättade han att han själv och alla hans medarbetare var taggade inför sommarens läger. Drivkraften och viljan att hjälpa fanns där - minst lika stark som tidigare - och det lyckade 25-årsfirandet 2019 hade gett arrangörerna en energikick.

Annons

Men så slog coronakrisen till - och allting förändrades.

- Jag har pratat mycket med våra vänner i Ukraina och där är det ju helt stängt. De får knappt lämna lägenheten. En och en får de gå och handla mat eller gå till apoteket, i övrigt är det stängt, säger Tillman.

- Jag har ju varit i Ukraina många gånger och hälsat på i lägenheterna. Och i vissa fall kan de bo upp till tolv personer i en tvårummare - och det är inte de finaste lägenheterna. Att sitta där mer eller mindre inlåst ... fy fasen, arma människor.

"Man blir helt snurrig"

På hemmaplan i Broby är förberedelsearbetet i stort sett helt pausat.

- Det finns inte så mycket att göra. Vår second hand har lite öppet, men eventuellt minskar vi ner på det också, säger Tillman.

Samtidigt som det mesta pekar på att det för första gången på en kvarts sekel inte blir Tjernobylläger i Broby kan Tillman - av förklarliga skäl - inte lämna några tvärsäkra besked.

- Nej, tvärsäkra besked är det väl ingen som kan lämna i dessa tider. Det är ingen som riktigt vet, ingen kan säga hur långvarigt det här blir. Man hör och läser så mycket, man blir helt snurrig av all information, säger Tillman.

Vad krävs för att det ska bli läger?

- Om situationen mot förmodan ändras snabbt till det bättre senast i slutet av april ligger vi i startgroparna och kan anordna lägret. Men det lär tyvärr inte hända.

Tjernobyllägret skulle enligt planerna hållas 28 juni till 30 juli.

Annons

- Och det tar minst två månader att ordna allt.

Hur känns det att det troligtvis inte blir något läger?

- Förtvivlat. Tråkigt. Men det är ingenting att göra åt. Och det känns jättebra att vi kunde ha vårt 25-årsjubileum i fjol, det känns skönt att det blev så lyckat. Jag satt och tittade på bilder från lägret i fjol och det väckte härliga minnen.

Frågan är om corona knäcker Tjernobyllägret för gott - eller om det blir en comeback 2021.

- Vi får se ... alla säger att vi inte ska ge upp. Jag blir ju inte yngre (Rolf fyller 75 i december). Men förhoppningsvis blir det fler läger. Vi har inte gett upp.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons