Annons

Testning handlar om politisk vilja

Ägaren till det isländska företaget som testat en majoritet av islänningar säger att det saknas politisk vilja.
Opinion • Publicerad 30 mars 2020 • Uppdaterad 30 november 2021

Island har vid det här laget testat fem gånger så hög andel av sin befolkning för civid-19 som Sydkorea, som framhållits som ett exempel på ett proaktivt hanterande av coronaviruset. Det har gjorts av ett enda analysföretag, som riktade uppmärksamheten mot coronaspridningen när deras vanliga verksamhet inte kunde fortsätta under epidemin.

Kári Stéfanssons företag Decode Genetics sysslar normal sett med att testa den genetiska orsaken till att sjukdomar uppstår. När den verksamheten fick pausas på grund av viruset insåg Stéfansson att han hade 50 kompetenta labbtekniker som kunde jobba med att testa för corona. Han menar att det inte handlade om att just hans företag var lämpat för att ta itu med testning på en större skala, utan att det handlade om politisk vilja att testa så många som möjligt.

Annons

Island har en befolkning på 364 000 personer. Givetvis är det lättare att hantera en så liten befolkning smittskyddsmässigt. Islands möjlighet att följa den egna, unika variant av covid-19 som uppstått på ön genom extensiv testning är mycket intressant.

Trots självutnämnda experter med mer eller mindre relevant expertis är det för tidigt för att dra definitiva slutsatser kring den bästa hanteringen av coronaviruset och det som är mest effektivt för att förhindra smittspridning. Men den isländska modellen lär vara synnerligen intressant för analysen av hur en sådan pandemi ska hanteras i framtiden och vad vi kunde gjort bättre genom att visa oss hur smittan spridits och muterats på Island. Förhoppningsvis kan vi få reda på vem det är mest effektivt att sätta i karantän på det här viset.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons