Utrikes

Brittiska dödssiffran ökar – pojke död

En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.
En vårdanställd får hjälp av en kollega att få på sig ett munskydd, vid ett sjukhus i London.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
Utrikes
Utrikes Antalet dödsfall till följd av coronasmittan har ökat med en fjärdedel på ett dygn i Storbritannien.
En 13-årig pojke som beskrivs som i övrigt frisk har avlidit på sjukhus.
PREMIUM

Det senaste dygnet har 381 människor avlidit i Storbritannien till följd av coronaviruset. Det är mer är en fördubbling jämfört med dygnet dessförinnan och den högsta dygnssiffran i landet hittills.

"Av dem som lagts in på sjukhus i Storbritannien har sorgligt nog 1 789 avlidit", skriver hälsodepartementet på Twitter.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Experten om Space X-raketen: Ett stort steg

Stas Barabash, föreståndare för institutet för rymdfysik: 'Allt som är bra som händer i rymden är bra för utveckling, inte bara för rymden utan egentligen för alla på jorden, kan man säga'.
Stas Barabash, föreståndare för institutet för rymdfysik: "Allt som är bra som händer i rymden är bra för utveckling, inte bara för rymden utan egentligen för alla på jorden, kan man säga".
Fotograf: IRF
Utrikes
Utrikes Rymdfantaster från hela världen bevittnade i helgen hur en raket från den privata aktören Space X sköts upp i rymden.
Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, är imponerad över designen inne i kapseln.
– För mig är det ett stort steg i teknologin, säger han till TT.

USA:s nystart i rymden kom ett steg framåt när farkosten från Space X lyfte från jordens yta på lördagen. Kapseln dockades med den internationella rymdstationen (ISS) knappt ett dygn senare.

Bakom Space X står entreprenören Elon Musk. Det är första gången som en privat aktör bygger en raket och skickar ut astronauter i omloppsbana runt jorden. På pappret är dock resan beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa.

"Historiskt genombrott"

Stas Barabash är professor i experimentell rymdfysik och föreståndare för institutet för rymdfysik i Sverige. Han beskriver helgens rymdresa som "spännande". Framför allt är han imponerad över att Space X lyckades få tillbaka första steget av raketen, något som i vanliga fall förstörs vid uppskjutningen.

– Det var ett historiskt genombrott i teknologin, säger han.

Rymdexperten gillar även designen inne i kapseln Crew Dragon.

– Det är en helt unik samverkan mellan astronauter och utrustning. Det är bara pekskärmar, inga klassiska knappar. Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger Stas Barabash och beskriver det som "ett stort steg i teknologin".

På frågan om vad det kan finnas för risker med projektet svarar Stas Barabash att det alltid finns en viss risk vad gäller rymdresor – men han tror att Space X vet vad de håller på med.

För det är inte första gången som Space X flyger till ISS.

– De använder likadan konstruktion för obemannade farkoster, för att leverera gods och utrustning till stationen. Men nu är det första gången de flyger astronauter dit, förklarar Stas Barabash.

Månen före mars

Elon Musk sade efter uppskjutningen av Space X att det förhoppningsvis var det första steget på en resa till en civilisation på Mars. Stas Barabash svarar att det är bra med visionärer som Musk, men att det första steget är att utforska månen.

– Det finns så många problem som måste lösas, och vi har ingen idé om hur vi ska göra det. Till exempel strålning, det är kanske ett av de största problemen.

Oavsett vilket så måste vi fortsätta åka ut i rymden, betonar han.

– Jorden är ett slutet system. Om vi vill utveckla oss måste vi gå till nya horisonter.

Klara Stefansson/TT

Utrikes

Framme på rymdstation efter historisk färd

Raketuppskjutningar är ett folknöje i Florida, även i covidtider. Här beundrar samlade åskådare den stigande Falcon 9-raketen från en bro i Titusville.
Raketuppskjutningar är ett folknöje i Florida, även i covidtider. Här beundrar samlade åskådare den stigande Falcon 9-raketen från en bro i Titusville.
Fotograf: Charlie Riedel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det statliga monopolet på rymdresor är brutet.
Farkosten från privata uppstickaren Space X har dockat med den internationella rymdstationen (ISS) efter en problemfri resa från jorden – astronauterna har välkomnats av kollegerna på plats.

Bob Behnkens och Doug Hurleys resa till ISS är visserligen beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa, men det är första gången ett privat företag bygger en raket och skickar ut människor i omloppsbana runt vår planet.

Färden till ISS beskrivs dock som skumpig av Behnken.

– Dragon (kapseln) pustade och frustade hela vägen till omloppsbanan, och vi körde eller red definitivt på en drake hela vägen upp, säger han efter ankomsten, enligt nyhetsbyrån AFP.

För den relativt nya aktören Space X har det varit en hård kamp att etablera sig i rymdbranschen.

– Känslorna bara sköljer över mig. Vi har jobbat i 18 år för detta, säger vd Elon Musk, även känd från bil- och energiföretaget Tesla.

Och liksom Nasa och USA:s president Donald Trump ser Musk bara helgens uppskjutning som början på en stor rymdsatsning.

– Detta är förhoppningsvis första steget på en resa till en civilisation på Mars.

Jättelikt eldhav

Nasa-chefen Jim Bridenstine manar dock till eftertanke.

– Vi firar inte än – vi firar när de i säkerhet kommit hem igen, säger han enligt medier i Florida.

Tidigare har USA:s astronauter fått förlita sig på Rysslands Sojuz-raketer för att kunna ta sig till ISS, men efter uppskjutningen sade Trump att USA nu hade återtagit sin plats som världens etta i rymden. Vladimir Ustimenko, talesperson för den ryska rymdstyrelsen Roskosmos, ställer sig dock frågande till uppståndelsen:

"Hysterin kring den lyckade uppskjutningen är svår att förstå. Det som har hänt borde ha skett för länge sedan. Nu är det inte bara ryssarna som flyger till ISS, utan också amerikanerna. Det är väl fantastiskt!", skriver han på Twitter.

Att rymdprogrammet är fullt av fallgropar påmindes Space X om så sent som i fredags, då den senaste prototypen till rymdraketen Starship exploderade och förstördes i ett jättelikt eldhav i Texas. Det är Starship som är tänkt att användas vid framtida expeditioner till månen och Mars – den är mycket större och av en annan typ än de Falcon 9 med kapseln Crew Dragon som används till ISS, så missödet drabbar inte de närmaste uppskjutningarna.

Japan näst på tur

Crew Dragon dockar automatiskt med ISS, även om astronauterna Behnken och Hurley kan ta över spakarna vid behov. Duon ska förstärka ISS-besättningen, som sedan svenskamerikanskan Jessica Meir med flera kom hem nyligen bara har bestått av tre personer; amerikanen Chris Cassidy och ryssarna Anatolij Ivanisjin samt Ivan Vagner.

Behnken och Hurley ska sedan tillbringa sommaren där uppe, innan samma kapsel för dem tillbaka. Formellt är hela denna resa ett sista test, "demo-2", innan Space X börjar med reguljär persontrafik till ISS.

Om allt går som det ska dimper Behnken och Hurley ner i Atlanten senast i augusti, och den första reguljära uppskjutningen – "crew-1" – äger rum några veckor senare. Plats på den har japanen Soichi Noguchi, samt två män och en kvinna från USA, Michael Hopkins, Victor Glover och Shannon Walker.

Henrik Samuelsson/TT

Space X-chefen Elon Musk i samspråk med president Donald Trump på Kennedy Space Center på lördagen.
Space X-chefen Elon Musk i samspråk med president Donald Trump på Kennedy Space Center på lördagen.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Fakta: USA:s nystart i rymden

USA:s nya rymdprogram innebär att myndigheten Nasa lejer ut mycket av verksamheten till privata aktörer. Vad gäller Internationella rymdstationen (ISS) har Space X och Boeing fått mångmiljardkontrakt för att sköta trafiken, först för transport av material och djur för forskning, och i nästa steg även persontransporter.

Space X har kommit längst. Boeing led ett bakslag i december, då dess Starliner-kapsel under en obemannad provtur hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

Så kapaciteten är fortfarande en flaskhals. Flera amerikaner, väntas även den närmaste tiden få resa med ryska raketer, tills Space X och Boeing fått upp farten med reguljär trafik.

Utrikes

Fler flickor könsstympas när samhället stänger

Åratal av konflikt, instabilitet och fattigdom har gjort att Somalia inte står särskilt väl rustat inför kriser som utbrottet av coronavirus. Bilden är tagen på en kyrkogård i Mogadishu.
Åratal av konflikt, instabilitet och fattigdom har gjort att Somalia inte står särskilt väl rustat inför kriser som utbrottet av coronavirus. Bilden är tagen på en kyrkogård i Mogadishu.
Fotograf: Farah Abdi Warsameh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Knivar, rakblad och glasskärvor. Det är verktyg som kan användas för att könsstympa flickor. I Somalia ökar ingreppen i coronavirusets spår – där personer som livnär sig på sedvänjan går från dörr till dörr för att erbjuda sina tjänster.

Nyligen knackade det överraskande på Sadia Allins dörr. Men det var ingen kompis eller släkting som kom på oväntat besök. Framför henne stod en person som erbjöd sig att könsstympa eventuella flickor i hushållet.

– Jag blev otroligt chockad. Och rädd. Det var obehagligt, säger Allin – som har två unga döttrar hemma – till TT i telefon från Hargeisa i Somaliland, som är en utbrytarregion till Somalia.

– Dörrknackandet är en gammal tradition som vi inte har sett på många år när det gäller könsstympning. Men coronaviruset har ställt saker på ända.

De flesta könsstympas

Somalia är det land i världen där könsstympning är som allra vanligast och de flesta kvinnor har utsatts för ingreppet. Omkring 97 procent av alla flickor könsstympas när de är mellan 5 och 11 år, enligt FN:s barnfond Unicef.

Nu varnar Plan International för att försöken att stoppa den urgamla traditionen bromsas av coronavirusets framfart i Somalia. Barnrättsorganisationen ser en stor ökning av antalet ingrepp sedan delar av samhället stängt ned för att tackla utbrottet. Dörrknackarna drivs av ekonomisk desperation samtidigt som många familjer passar på att utnyttja att skolorna håller stängt, eftersom det kan ta flickorna flera veckor att återhämta sig.

– Vanligtvis brukar ingreppen utföras på lov eller under regnperioden på landsbygden. Men nu har coronaviruset tvingat bort flickor från skolorna och det har lett till en ökning av våld i hemmen, inklusive könsstympning, säger Allin, som är chef för Plan Internationals Somaliakontor.

– De senaste veckorna har vi sett en massiv ökning av antalet könsstympningar av flickor, fortsätter Allin som dock inte har några exakta siffror att dela med sig av.

Påverkar arbetet

FN:s befolkningsfond UNFPA har varnat för att coronapandemin kan leda till att ytterligare två miljoner flickor könsstympas i världen det kommande decenniet. I Somalia har Plan International tillsammans med sina samarbetsorganisationer länge jobbat med bland annat informations- och utbildningsinsatser och hjälp till människor som utför ingreppen att hitta andra sätt att försörja sig.

– Antalet kvinnliga könsstympningar i Somalia är fortfarande väldigt högt, men vi har sett förbättringar och attitydförändringar under årens lopp. Därför är det väldigt oroväckande att vi nu ser efterfrågan öka på en så pass kort tid, säger Allen.

– Vi kräver att regeringen och hjälporganisationer tar med könsbaserat våld och könsstympning i allt sitt arbete med att tackla coronaviruset. Flickors hälsa måste inkluderas och tas på allvar.

Hälsoproblem

Kvinnlig könsstympning innebär att hela eller delar av det yttre könsorganet skärs bort. I Somalia är det inte ovanligt att flickor utsätts för det ingrepp som kallas infibulation, vilket innebär att den vaginala öppningen minskas genom att inre eller yttre blygdläppar skärs i och sys ihop. En mindre öppning lämnas så att urin och mensblod ska kunna komma ut. Det är vanligt att även klitoristoppen tas bort.

Ingreppen kan orsaka livslånga hälsoproblem och även leda till farliga komplikationer vid barnafödande. Omkring 290 000 flickor beräknas bli könsstympade i Somalia bara i år, enligt UNFPA som kopplar ökningen också till den muslimska fastemånaden ramadan, som traditionellt är en vanlig tid för ingreppen.

– När en flicka könsstympas kan du nästan se i hennes ögon hur hennes ambitioner och självförtroende försvinner. Hon har inte längre makten över sin egen kropp. Och smärtan kan vara livslång och följa med henne i graven, säger Allin.

– Det är en av de mest extrema manifestationerna av våld mot kvinnor och flickor. Därför är det väldigt viktigt att försöka ändra attityder och normer i familjer och samhällen. Könsstympning ska inte längre vara acceptabelt.

Social press

Men vad är det då som gör att en förälder väljer att låta sitt barn gå igenom ett ingrepp som enligt FN är en extrem form av diskriminering av kvinnor och flickor?

– Det är en sedvänja som har sina rötter i ojämställdhet mellan könen, det ses om en kulturell identitet, en social plikt och en förutsättning för äktenskap, säger Allin.

– När en mamma tvingas ta det här svåra beslutet handlar det nästan alltid om social press eller vikten av äktenskap som en ekonomisk trygghet. Det väger tyngre än hennes dotters smärta.

Sofia Eriksson/TT

Tonårsflickor informeras om kvinnlig könsstympning efter skolan i Hargeisa i utbrytarregionen Somaliland. Arkivbild.
Tonårsflickor informeras om kvinnlig könsstympning efter skolan i Hargeisa i utbrytarregionen Somaliland. Arkivbild.
Fotograf: Jason Straziuso/AP/TT
Sadia Allin, chef för Plan Internationals Somaliakontor.
Sadia Allin, chef för Plan Internationals Somaliakontor.
Fotograf: Privat/TT

FAKTA

Fakta: Vad är könsstympning?

Omkring 3,9 miljoner flickor köns­stympas varje år världen över.

Ingreppen kan se ut på olika sätt. I vissa fall skärs delar av blygdläpparna eller klitoris bort. En annan variant är att klitoris prickas, snittas eller skrapas med ett vasst eller spetsigt innehåll.

Den grövsta formen av könsstympning är så kallad infibulation, vilket innebär att både klitoris, inre och yttre blygdläppar avlägsnas. Huden sys ihop och kvar lämnas endast en millimeterstor öppning, där urin och menstruationsblod ska passera.

Källa: Unicef

FAKTA

Fakta: Förbjuds i grundlagen

Somalia ligger längst ut på det kilformiga utskott på östra Afrika som kallas Afrikas horn. Till ytan är landet nästan en och en halv gång så stort som Sverige. Somaliland utropade sig 1991 som en självständig stat, men har inte erkänts officiellt av några andra länder.

Enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP levde 73 procent av invånarna på mindre än 1,25 dollar om dagen 2012. Särskilt svåra är villkoren på landsbygden.

Kvinnor diskrimineras på en rad områden och har litet politiskt inflytande. Barn- och kvinnomisshandel är vanligt. Flickor gifts bort tidigt, särskilt på landsbygden, där en del kan vara så unga som tolv år.

Nästan alla flickor i Somalia och Somaliland könsstympas. Fram till 1991 var könsstympning förbjudet, men förekom ändå. Ett nytt förbud infördes i den provisoriska grundlag som antogs 2012, men kvinnlig könsstympning praktiseras i princip överallt i Somalia ändå.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

IS-anhängare med barn flydde till Finland

Lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Fotograf: Maya Alleruzzo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tre kvinnor, som flytt lägret al-Hol i Syrien där misstänkta IS-anhängare hålls fångna, har tagit sig till Finland. De finländska kvinnorna kom tillsammans med nio barn, alla yngre än tio år, enligt utrikesministeriet.

– Vi vet att flera länders medborgare flytt från lägret men vi vet inte om flera finländare ännu är på väg, säger understatssekreterare Pekka Puustinen vid en presskonferens på söndagen.

Kvinnorna uppges ha kopplingar till terrorrörelsen IS. De har liksom barnen tagits om hand av myndigheter, vilka myndigheter vill inte Puustinen specificera. Han vill heller inte gå närmare in på eventuella säkerhetsutredningar.

De återvändande har fått hjälp av utrikesministeriet med resedokument, som de enligt finsk lag har rätt till.

Omkring 20 finländska barn och knappt 10 kvinnor tros fortfarande vistats i al-Hol i nordöstra Syrien.

Utrikes

Iran: Minst 200 döda i novemberprotester

Protest i Iran i november i fjol efter att bensinpriser höjts. Arkivbild.
Protest i Iran i november i fjol efter att bensinpriser höjts. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Utrikes
Utrikes Irans inrikesdepartement uppger att mellan 200 och 225 personer dödades i protester i november. Det är första gången som Iran nämner ett sådant högt dödstal efter de demonstrationer som bröt ut efter en höjning av bränslepriser.

– Sorgliga saker inträffar. Omkring 40–45 personer, alltså runt 20 procent av de som dödades, sköts med icke-standardiserade vapen och har därmed blivit martyrer, säger inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli.

Protesterna inleddes i Teheran den 15 november efter beskedet om bensinprishöjningen, men demonstrationerna spreds snabbt till ett hundratal orter. Förutom protester stacks bensinmackar i brand, butiker plundrades och polisstationer attackerades innan säkerhetsstyrkor slog ned protesterna i skuggan av nästan total internetnedsläckning.

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare beräknat att minst 304 dödades, USA har sagt att över 1 000 dödades. En FN-grupp sade att minst 12 var barn, och vittnesmål hävdade att säkerhetsstyrkor "inte bara sköt skarpt, utan siktade mot huvud och vitala organ".

Inrikesministern säger att insatserna riktades mot dem som attackerade myndighetsbyggnader.

– Inga väpnade konfrontationer inträffade med folket. . . men de som attackerade polisstationer måste konfronteras, sade Abdolreza Rahmani Fazli enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Isna.

FAKTA

Fakta: Makten hos prästerskapet

Iran är en teokrati, där islamska lagar utgör grunden för lagstiftningen och domstolarna. Makten utgår från den högste andlige ledaren, sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei. President och parlament är folkvalda, men prästerskapet har den yttersta makten.

De medborgerliga rättigheterna är starkt begränsade och brotten mot mänskliga rättigheter omfattande. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

Kvinnan anses underordnad mannen och har inte samma juridiska rättigheter.

Källa: Landguiden/UI

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Utrikes

President: Omfattande strider i Moçambique

Moçambiques president Filipe Nyusi. Arkivbild.
Moçambiques president Filipe Nyusi. Arkivbild.
Fotograf: Gregorio Borgia/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Omfattande strider mellan regeringsstyrkor och islamistiska extremister pågår i Moçambique, meddelar president Filipe Nyusi i statlig tv. Striderna uppges ha inletts sedan jihadister i torsdags attackerade staden Macomia i landets gasrika norra del.

Regeringen har varit mycket försiktig med information om oroligheterna i Moçambique, som sägs drivas på av väpnade anhängare till terrorrörelsen IS.

Attacken mot Macomia offentliggjordes först på söndagen.

Det extremistiska våldet tog fart 2017, men de senaste månaderna har antalet attacker mot civila och militära mål i det östafrikanska landet ökat. Bland annat lyckades extremisterna för en tid sedan tillfälligt ta över den strategiskt viktiga kuststaden Mocimboa da Praia.

Minst 200 000 människor har enligt tidigare bedömningar flytt våldet i norr.

Utrikes

Extremistattack på marknad i Burkina Faso

Burkina Faso.
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Beväpnade män har mördat omkring 30 människor på en marknad i staden Kompienbiga i östra Burkina Faso, uppger vittnen och lokala myndigheter.

Angriparna, som uppges vara islamistiska extremister, kom till staden på motorcyklar och sköt sedan mot flyende invånare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Europeiska protester mot polisvåld i USA

Demonstranter tågar över Parliament Square i Storbritanniens huvudstad London på söndagen.
Demonstranter tågar över Parliament Square i Storbritanniens huvudstad London på söndagen.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Tusentals demonstranter samlades i Storbritannien, Tyskland och i Danmark på söndagen för att protestera mot det amerikanska polisingripandet mot den svarte mannen George Floyd.

Floyd avled då en polis satt med knät på hans nacke.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL