Annons

Etiopien låter fler få tillgång till internet

Publicerad 31 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En gata i Etiopiens huvudstad Addis Abeba sprutas med desinfektionsmedel i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset.
En gata i Etiopiens huvudstad Addis Abeba sprutas med desinfektionsmedel i ett försök att bromsa spridningen av coronaviruset.Foto: Mulugeta Ayene/AP/TT

Coronaviruset har fått Etiopien att lätta på det informationsmörker som har omfattat delar av landet. Telefon- och internettjänster har helt eller delvis varit avstängda i Wollega i Oromiaregionen sedan i januari, på grund av en militär offensiv mot en rebellgrupp i området.

Den senaste tiden har kritik växt över att miljontals människor på grund av detta berövas viktig information om coronaviruset.

Annons

"Tillgång till aktuell och korrekt information är avgörande i kristider, i synnerhet eftersom Etiopien saknar infrastruktur för att hantera ett coronavirusutbrott" skriver till exempel människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Nu hävdar lokala myndigheter att säkerhetsläget har förbättrats i västra Oromia och att man därför kommer att återställa kommunikationsmöjligheterna.

Etiopien hade på tisdagen 25 bekräftade fall av covid-19, den sjukdom som viruset orsakar.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons