Annons

Flera familjeläkare bland sjukvårdens döda

Bland de över 12 000 människor som avlidit i Italien finns det över 60 personer som arbetade inom sjukvården.
Många av de döda var familjeläkare och hörde till en riskgrupp, visar en sammanställning som ett sjukvårdsförbund låtit göra.
Publicerad 31 mars 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.
En coronapatient intensivvårdas på San Matteo-sjukhuset i Pavia, Italien. Arkivbild.Foto: Claudio Furlan

Hittills har över 100 000 bekräftats vara smittats av viruset och över 5 000 av dessa är personal inom sjukvården.

Italiens sjukvårdsförbund FNOMCeO, som representerar läkare, tandläkare och annan vårdpersonal, har sammanställt en lista på de personer från sjukvården som mist livet till följd av viruset.

Många familjeläkare

Annons

Listan visar att under tisdagen var strax under hälften av de som avlidit var aktiva inom allmänmedicin, vilket i Italien oftast innebär att man arbetar som familjeläkare.

Dessa läkare tar inte emot patienter på vanliga sjukhus utan på egna kliniker, där lämplig skyddsutrustning inte alltid finns att tillgå.

"Familjeläkarna i Italien, det vill säga de som arbetar med allmänmedicin, har en egen mottagning där de tar emot de som behöver vård," förklarar Michela Molinari, pressekreterare på sjukvårdsförbund FNOMCeO.

Om läkarna infekterats på jobbet eller hemma går dock inte att säga i nuläget, enligt Michela Molinari.

"Vi kan inte säga något ännu, delvis för att vi själva saknar den kunskapen, om sättet som (läkarna) infekterats på," skriver hon i ett mejl till TT.

Hög medelålder

Siffrorna visar fortsatt att många av de avlidna från sjukvårdpersonalen var äldre än landets pensionsålder.

Nästan hälften av de avlidna i gruppen var över 70 år gamla. Av dessa var nästan 10 procent över 80 år. En av de avlidna läkarna var hela 94 år gammal.

I Italien är det inte ovanligt att familjeläkare fortsätter att arbeta även efter pensionsåldern.

Den yngsta personen från sjukvården som har dött var 48 år gammal.

Fler män än kvinnor

En annan gemensam nämnare bland de döda inom sjukvården är att en absolut majoritet var män – endast tre av de 63 döda hittills har varit kvinnor.

Annons

De flesta av dem som avlidit arbetade i landets norra delar, där de första italienska fallen av covid-19 först upptäcktes och där utbrottet fortfarande är mest omfattande.

Ida Vanhainen/TT

Fakta: Coronaviruset i Italien

Fakta: Coronaviruset i Italien

Italien hade på tisdagen över 12 000 registrerade dödsfall till följd av covid-19. En siffra som innebär att nästan en tredjedel av alla världens covid-19-dödsfall återfinns i Italien.

Totalt har över 100 000 personer bekräftats smittade i landet. För att hindra vidare smittspridning har Italiens nära 60 miljoner invånare fått kraftigt inskränkt rörelsefrihet.

Förbud har införts mot att lämna hemmet annat än för att ta sig till arbetet, söka vård eller göra nödvändiga inköp. Alla affärer utom livsmedelsbutiker och apotek samt de som säljer absolut nödvändiga förnödenheter hålls stängda. Utöver detta håller skolor över hela landet stängt.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons