Kultur och nöje

Forss och Bergqvist gästar "Top gear"

Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren Cecilia Forss och tidigare höjdhopparen Kajsa Bergqvist är två av gästerna som utmanar programledarna Marko "Markoolio" Lehtosalo, Adam Alsing och Tony Rickardsson i nya "Top gear Sverige".

Precis som i förlagan gästar nämligen en känd profil varje avsnitt av programmet och utmanas att köra en bana. Thomas Ravelli och Mattias Särnholm från "Sofias änglar" dyker också upp under säsongen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Helsingborg inleder klassiskt

Teaterchef Kajsa Giertz ser fram emot en ny säsong med tillförsikt.
Fotograf: Lisa Wikstrand
Kultur och nöje
Scen Amadeus med full symfoniorkester, Vem är rädd för Virgina Woolf med som en arenaföreställning och Äppelkriget tillbaka. På fredagen släppte Helsingborgs stadsteater programmet för säsongen 2020/2021. – Vi har också bestämt att vi spelar även om restriktionerna med 50 personer är kvar i höst, sade stadsteaters chef Kajsa Giertz på det digitala pressmötet.

Helsingborgs stadsteater inleder det nya spelåret med en riktig klassiker - Edward Albees äktenskapsdrama Vem är rädd för Virginia Woolf. Premiär blir det på Lillan 26 september och Maria Kulle och Reine Brynolfsson spelar det äldre paret Martha och George som bjuder hem ett yngre par på middag.

– Vi har skapat en arenascen i Lillan just för den här föreställningen med publik på fyra sidor om scenen, berättar Kajsa Giertz. Det blir också livefilmning och känsla ska vara att vi i publiken sitter i Martha och Georges vardagsrum.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Topplistorna: Yasin ny albumetta

The Weeknd toppar singellistan. Arkivbild.
The Weeknd toppar singellistan. Arkivbild.
Fotograf: Brent N Clarke/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rapparen Yasins nya album "980111" seglar rakt in på albumlistans förstaplats. Singellistan toppas alltjämt av The Weeknd, vars "Blinding lights" hängt med i 26 veckor.

Album:

1. (Ny) Yasin: "980111"

2. (2) Einár: "Welcome to Sweden"

3. (4) The Weeknd: "After hours"

4. (Ny) Streaplers: "En gång till"

5. (1) Håkan Hellström: "Rampljus vol 1"

6. (7) Veronica Maggio: "Fiender är tråkigt"

7. (3) Thåström: "Klockan 2 på natten, öppet fönster"

8. (9) Hov1: "Vindar på Mars"

9. (11) Dree Low: "Flawless"

10. (12) Billie Eilish: "When we all fall asleep, where do we go"

11. (13) Molly Sandén: "Det bästa kanske inte hänt än"

12. (10) Dree Low: "Flawless 2"

13. (27) Harry Styles: "Fine line"

14. (14) Dua Lipa: "Future nostalgia"

15. (Ny) KSI: "Dissimulation"

16. (19) Hov1: "Montague"

17. (16) Lewis Capaldi: "Divinely uninspired to a hellish extent"

18. (22) Avicii: "Tim"

19. (Ny) Agust D: "D2"

20. (24) Post Malone: "Hollywood's bleeding"

Singlar:

1. (1) The Weeknd: "Blinding lights"

2. (2) Victor Leksell: "Svag"

3. (3) Dababy featuring Roddy Ricch: "Rockstar"

4. (Ny) Yasin: "Young & heartless"

5. (4) Miss Li: "Komplicerad"

6. (Ny) Yasin: Hiphop n rnb"

7. (Ny) Yasin & Aden: "Source"

8. (22) Yasin: "Workin"

9. (Ny) Yasin: "Buzz light year"

10. (5) 6ix9ine: "Gooba"

11. (Ny) Lady Gaga & Ariana Grande: "Rain on me"

12. (Ny) Yasin & Asme: "Chris Tukker"

13. (8) Saint Jhn: "Roses (Manbek remix)"

14. (Ny) Yasin: "Drownin"

15. (Ny) Yasin: "Spiderman (intro)"

16. (14) The Weeknd: "In your eyes"

17. (11) Darin: "En säng av rosor"

18. (13) Newkid: "Kanske var vi rätt bra ändå"

19. (Ny) Yasin: "Amen"

20. (6) Einár & Dree Low: "Ghetto mamacita"

Källa: GLF

Kultur och nöje

"Spotify är ingenting man kan leva på"

De flesta av sommarens konserter och festivaler har ställts in – vilket har skapat en tuff situation för musikbranschen, var största intäkter kommer från just livemusiken. Arkivbild.
De flesta av sommarens konserter och festivaler har ställts in – vilket har skapat en tuff situation för musikbranschen, var största intäkter kommer från just livemusiken. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Coronakrisen har i princip satt stopp för branschens största inkomstkälla, konserterna.
Nu ökar kritiken mot strömningsjättar som Spotify.

En efter en har festivalerna och konserterna i Sverige antingen ställts in eller skjutits upp till följd av coronavirusets spridning. Musiker har blivit arbetslösa på oviss tid, och enligt det senaste beskedet från statsepidemiolog Anders Tegnell kan det dröja till nästa år innan de stora konserterna kan äga rum.

Det går visserligen fortfarande att ta del av musik på andra sätt, men just livemusiken är branschens största kassako. Enligt en rapport från intresseorganisationen Musiksverige som publicerades 2018 drog konsertverksamheten in 56 procent av branschens totala intäkter, medan 25 procent kom från upphovsrättsliga intäkter och 19 procent från inspelad musik.

– För de flesta är Spotify ingenting man kan leva på och obalansen i den musikaliska näringskedjan syns tydligare nu, säger Alfons Karabuda, ordförande för intresseorganisationen Musiksverige.

Joppe Pihlgren, verksamhetsledare på Svensk live, delar den bilden.

– Man kan fundera på hur mycket man får om en låt spelas på Spotify och vem som får pengarna. För väldigt många artister är det inte ens värt att bry sig, säger han.

Ny lag – "kan bli urvattnad"

Just nu pågår arbetet med att genomföra EU:s nya upphovsrättsdirektiv, som ska anpassa reglerna efter den digitala marknaden, i svensk lag. Enligt Alfons Karabuda handlar det om att skapa en bättre balans i avtalen för att få till en rättvis betalning.

– Nu är det jätteviktigt att justitiedepartementet implementerar det här så att lagen inte blir urvattnad. De som tjänar pengar på strömningsplattformar är på justitiedepartementet i Sverige och försöker få den här lagen att bli så vek och svag som möjligt, hävdar Alfons Karabuda.

Generationsskillnad

Ingen person i beslutsfattande position på Spotify vill dock uttala sig eller bemöta kritiken, i stället har TT fått en skriftlig kommentar från en anonym så kallad talesperson från strömningstjänstens pressavdelning:

”Spotify betalar ut merparten av alla intäkter till rättighetsägare, det vill säga skivbolag, förlag och distributörer. Sedan starten har Spotify betalat ut över 15 miljarder euro till dessa. Genom att sammanföra artister med lyssnare över hela världen bidrar Spotify till musikbranschens ekonomiska tillväxt, som under de fem senaste åren har ökat sina intäkter.”

Men alla är inte kritiska. Joakim Johansson, vd för skivbolaget Universal Music Sweden, anser inte att avtalen med strömningstjänsterna är orättvisa, utan ser snarare fördelningsmodellen som demokratisk – eftersom de med mest strömmade låtar får mest pengar.

– Livesidan står för en väldigt stor andel av intäkterna för artister, men det har varit ett ganska stort glapp mellan artister som slog igenom för 20 år sedan, som står för lejonparterna av intäkterna, säger han och fortsätter:

– Men tittar man på några av dem som står för genombrotten de senaste åren kan de leva ganska gott på streamingintäkter.

Sofia Sundström/TT

På grund av förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer går få konserter att genomföra. Här spelar Felix Sandman in en konsert inför ett folktomt Gröna Lund för TV4:s programserie 'Late night concert'. Arkivbild.
På grund av förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer går få konserter att genomföra. Här spelar Felix Sandman in en konsert inför ett folktomt Gröna Lund för TV4:s programserie "Late night concert". Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henrsson/TT
Division of Laura Lee spelade på en drive in-konsert i Göteborg. Förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer gäller även drive in-konserter. Arkivbild.
Division of Laura Lee spelade på en drive in-konsert i Göteborg. Förbudet mot folksamlingar på mer än 50 personer gäller även drive in-konserter. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Musikbranschens förluster

Svensk Live och Westside Music Sweden har börjat samla in data för hur olika aktörer inom musikbranschen har drabbats av coronakrisen. Den 7 april visade räknaren på närmare 32 miljoner i förlorade intäkter. Då hade 2970 konserter ställts in och 5760 personer drabbats, enligt de insamlade uppgifterna. Den 28 maj stod räknaren på 4025 inställda konserter och en rapporterad förlust på över 46 miljoner kronor.

Sedan coronapandemin bröt ut har flera stora festivaler ställts in eller skjutits upp, bland andra Lollapalooza, Sweden Rock, Summerburst och Way Out West.

Kultur och nöje

Inställda filmfestivaler ger Youtube-variant

21 olika filmfestivaler har bidragit med filmer till den digitala 'We are one'. Arkivbild från filmfestivalen i Tribeca.
21 olika filmfestivaler har bidragit med filmer till den digitala "We are one". Arkivbild från filmfestivalen i Tribeca.
Fotograf: Evan Agostini
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Med start under fredagen drar den globala filmfestivalen "We are one" i gång för en annorlunda filmfest i dagarna tio. Filmerna har valts ut av filmfestivalerna i Cannes, Berlin, Tribeca och Venedig för att nämna några, och de visas på Youtube utan kostnad.

– Vi tänkte, vad kan vi göra för att hjälpa till? I en tid då vi känner oss isolerade och vill ha något att titta på föddes en idé om att föra samman alla filmfestivalerna, säger Jane Rosenthal, VD för Tribeca, till BBC.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Kirunaflytten ställs ut i all sin komplexitet

'Det globala Kiruna' kallar Iwan Baan, Anne Dessing och Michiel van Iersel sitt nygjorda verk om hur och var järnet från Kiruna används. Här syns LKAB:s anläggning. Pressbild.
"Det globala Kiruna" kallar Iwan Baan, Anne Dessing och Michiel van Iersel sitt nygjorda verk om hur och var järnet från Kiruna används. Här syns LKAB:s anläggning. Pressbild.
Fotograf: Iwan Baan, Anne Dessing, Michiel van Iersel
Kultur och nöje
Kultur och nöje Stora delar av stadskärnan – inklusive kyrkan – ska flyttas tre kilometer. I utställningen "Kiruna forever" undersöker Arkdes i Stockholm – tillsammans med Konstmuseum Norr i Kiruna – en av de största stadsomvandlingarna i modern tid.
PREMIUM

Farhågan för en utställning med bara ritningar och modeller kommer genast på skam. Även Kirunaborna, deras historia och känslor, ges stort utrymme på Arkdes.

En central plats har även "Igloo" eller "Kirunabornas eget vardagsrum" som det gamla stadshuset också kallades. Huset, 1964 korat till Sveriges vackraste offentliga byggnad, revs för ett år sedan – en flytt ansågs för kostsam och komplicerad. Nu är en del av interiören – tack vare Kirunas passionerade byggnadsantikvarier – återuppbyggd på Arkdes – inklusive talarstolen som användes flitigt inte minst under den stora gruvstrejken 1969.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Kultur och nöje

Nationalmuseum öppnar – med Nobelklänningar

Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar och Lisa Larsons figuriner visas när Nationalmuseum öppnar igen. Pressbild.
Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar och Lisa Larsons figuriner visas när Nationalmuseum öppnar igen. Pressbild.
Fotograf: Nationalmuseum
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nationalmuseum öppnar för besökare igen under kontrollerade former från den 16 juni. Lokalerna har setts över för att det ska gå att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, skriver museet i ett pressmeddelande.

Utställningen "Pär Engsheden och Sara Danius Nobelklänningar" som har stått klar och väntat på att museet ska öppna igen går att se för första gången från den 16 juni. Det nyrenoverade Gustavsbergs Porslinsmuseum öppnar också den 16 juni och utställningen "Lisa Larson" om landets kanske mest folkkära keramiker öppnar den 23 juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

SVT satsar på reseprogram i sommar

I sommar satsar SVT lite extra på reseprogram. Pressbild.
I sommar satsar SVT lite extra på reseprogram. Pressbild.
Fotograf: SVT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

För den som vill krydda sin hemester med lite reseskildringar bjuder SVT på flera coronasäkra möjligheter. "Grekiska öar med Julia Bradbury" guidar bortom turiststråken och startar redan den 1 juni. Den brittiska programledaren tar sig även an annorlunda natur och unika djur i "Australien runt med Julia Bradbury" i åtta avsnitt med start den 22 juni.

Längtar man efter Italien väntar hela tre säsonger av "Ginos italienska frestelser", i vilka Gino D'Acampo lagar mat och reser runt i landet med start den 8 juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Aliette Opheim med i isländsk Netflix-serie

Aliette Opheim är med i den isländska serien 'Katla'. Arkivbild.
Aliette Opheim är med i den isländska serien "Katla". Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

De svenska skådespelarna Aliette Opheim ("Kalifat") och Valter Skarsgård ("Svartsjön") medverkar i den isländska tv-serien "Katla" som precis har börjat spelas in.

Regissör är Baltasar Kormákur, som har återvänt till sitt hemland efter att ha jobbat med internationella storfilmer som "2 guns" och "Adrift".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL