Annons

Nämnd avslår förslag om ny cykelväg längs riksväg 15

Ett medborgarförslag om cykelväg längs tvärleden får avslag i samhällsbyggnadsnämnden.
Osby • Publicerad 31 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Vid samhällsbyggnadsnämndens senaste sammanträde behandlades ett medborgarförslag om att anlägga en cykelväg längs tvärleden mellan Visseltofta och avfarten mot Kräbbleboda i Svenstorp. Kommuninvånaren menar att en sådan cykelled skulle göra det både lättare och säkrare för cyklister som vill röra sig från öst till väst och vice versa.

28 miljoner

Samhällsbyggnadsförvaltningen har kikat närmare på förslaget som inkom i juni 2019 och konstaterar att anläggandet av en sådan cykelväg skulle kosta uppemot 28 miljoner kronor, plus/minus 25 procent, under förutsättning att befintliga vägar i Osby tätort nyttjas. Eventuellt skulle uppemot hälften kunna finansieras av ett statligt bidrag och i så fall skulle kommunens del bli cirka 14 miljoner kronor, plus/minus 25 procent.

Högre prioritet

Annons

Vidare konstateras att nyttjandet av den tilltänkta vägen bara skulle vara en bråkdel jämfört med andra gång- och cykelvägar som behövs inom kommunens tätorter och som anses ha högre prioritet. Således har förvaltningen föreslagit nämnden att avslå medborgarförslaget, ett beslut som också fattades.

Dock påtalas i förvaltningens svar att frågan om en cykelväg skulle kunna lyftas på nytt när det någon gång i framtiden blir dags att bygga om riksväg 15 öster om Osby tätort.

Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons