Annons

Serber kräver att få rasta sina hundar

Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset.
Publicerad 31 mars 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.
Tusentals människor i Serbien kräver av landets premiärminister Ana Brnabic att hon tillåter dem att rasta sina hundar under det utegångsförbud som införts på grund av coronaviruset. Arkivbild.Foto: Erik Nylander/TT

I Serbien har ett nationellt nödläge utlysts med strikta förhållningsorder som följd. Bland annat råder utegångsförbud mellan kl 17 på eftermiddagen och 05 på morgonen under veckorna och mellan klockan 15 och 05 under helgerna.

Inledningsvis tilläts hundägare att ta ut sina hundar under en timme på kvällen, men det undantaget drogs tillbaka i lördags med motiveringen att folk utnyttjade regeln på ett felaktigt sätt.

Annons

Reaktionen lät inte vänta på sig och vreden har rasat i sociala medier och en särskild Facebook har bildats.

"Det är omänskligt att låta en hund hålla sin blåsa i 14 timmar, det är inte bra för hunden, särskilt inte om den är gammal", skriver hundägaren Tijana Mahieu.

– Det är förfärligt. Jag har en brukshund och om hans behov inte blir tillfredställda så kan han bli destruktiv. Vems fel är det i så fall?, säger Zuna Ljubicic till nyhetsbyrån AFP.

I Serbien har 900 fall av bekräftat smittade av coronaviruset officiellt registrerats. 23 visrussmittade har avlidit.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel kön på Serbiens premiärminister.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons