Hässleholm

Chokladsnattare var påverkad

Hässleholm
Hässleholm

En man i 20-årsåldern stoppades under tisdagseftermiddagen av en ordningsvakt när han försökte stjäla en chokladkaka på Pressbyrån vid resecentrum. Polisen kallades till platsen, och kunde förutom anmälan om ringa stöld lägga till misstankar om såväl narkotikabruk som narkotikainnehav.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Pensionärer får inga svar

Siv Nilsson i närbild sitter utomhus i en grön kofta och solglasögon.
Siv Nilsson, vice ordförande i kommunala pensionärsrådet, är upprörd över att ingen information lämnas.
Fotograf: Kristina Höjendal
Hässleholm
HÄSSLEHOLM Pensionärerna har ilsknat till efter att ordföranden i det kommunala pensionärsrådet (KPR) valt att ställa in alla möten, så länge coronapandemin pågår. Just nu finns det extra viktiga frågor att diskutera, menar de.

– Jag är förundrad över att man inte har några sammanträden eftersom det nu finns brännande heta frågor för oss pensionärer att diskutera. Det kommunala pensionärsrådet är ju en av de få kanaler vi har ut till pensionärsorganisationerna, om frågor som är aktuella i kommunen, säger Marianne Nilsson, som är ordförande i PRO Vinslöv.

Sedan coronasmittan spreds över Sverige har inga möten hållits. Det senaste ägde rum den 27 februari, men mötet i maj avbokades. Även informationsmötet som var tänkt att hållas i april ställdes in.

Både Marianne Nilsson och Siv Nilsson, som är vice ordförande i rådet och ledamot för PRO, förstår att de fysiska mötena behövde ställas in – men menar att ärendena kunde ha avhandlats digitalt, eller, ännu hellre över telefon.

– Vi får många frågor om smittan och vad som händer nu med oss pensionärer, med personer på äldreboenden och med hemtjänst. Det finns ju alla möjligheter all ha telefonmöten. KPR handlar ju inte bara om envägskommunikation, säger Marianne Nilsson.

Siv Nilsson berättar att hon accepterade Robin Gustavsssons (KD) förslag om att ställa in det första mötet under coronautbrottet, men säger att hon inte kunde ana att det skulle pågå så länge. Nu har hon tänkt om.

– När tiden gick fick jag flera frågor från föreningarna ute i byarna, som jag skickade vidare till Robin Gustavsson. Men dem har jag först nyligen fått svar på via sekreteraren. Då hänvisade man till att mycket av informationen fanns digitalt, på kommunens hemsida och Facebook, men många av våra äldre har ju inte tillgång till digitala kanaler, säger hon.

Sivard Strand från PRO i Vittsjö konstaterar också att kommunens hemsida för ut kommunens åsikter och inte innebär någon dialog. Även han har reagerat över de inställda mötena:

– Är det någon gång som KPR borde fungera så är det i dessa svåra tider. Pensionärer har tusen frågor och femtioelva bekymmer, säger han till tidningen.

Siv Nilsson, PRO, vice ordförande i kommunala pensionärsrådet i Hässleholm. 29/5 2020.
Fotograf: Kristina Höjendal

Nu har ledamöterna i KPR fått besked om att alla planerade sammanträden under året är inställda, tills vidare. Siv Nilsson vill att den planen ändras.

– Det är ingen som tycker att det här är bra. På det här sättet hamnar vi ju helt utanför.

Enligt reglementet, fastställt 2019, slås fast att pensionärsrådet ska sammanträda minst fyra gånger årligen. Därför är det enligt kommunjuristen Magnus Gjerstad inte juridiskt möjligt att ställa in alla årets sammanträden så som nu gjorts.

– Det låter inte riktigt bra. Står det ”skall” så ska det hållas. Pensionärsråd är inget som kommunen måste ha, men nu har man kommit överens om att skapa rådet och om stadgarna, och då ska man hålla sig till dem. Jag kan tycka att det borde finnas möjlighet att hålla möten på distans, säger han till tidningen.

Helena Linde är förbundsjurist på Sveriges kommuner och regioner. Hon är inne på samma spår:

– Jag skulle säga att under vanliga förhållanden hade det varit ett mindre bra val att göra på det här sättet, men givet den situation vi nu har och att det de facto handlar om ett pensionärsråd, så kan man väl söka andra former för att samverka och samråda, säger hon.

– Formellt sett så är ett pensionärsråd ingen kommunal nämnd och lyder därmed inte under kommunallagen. Men det gör också att man inte är bunden av några begränsningar i att till exempel ha telefonmöten.

FAKTA

Pensionärsrådet är ett organ för ”överläggningar, samråd och ömsesidig information” mellan företrädare för pensionärsorganisationerna och kommunens styrelser och nämnder. Syftet är bland annat att förstärka inflytandet i frågor som gäller äldre och att se till så att pensionärernas frågor beaktas i nämndernas verksamhetsplanering. Rådet skall kunna initiera nya pensionärsfrågor i nämnder och förvaltningar. Rådet ska även vara ett referensorgan i frågor som rör rådets målgrupp.

Rådet består av totalt nio ledamöter från pensionärsorganisationerna PRO, SPF, RPG och SKPF samt kommunstyrelsen och omsorgsnämnden.

I reglementet, fastställt 2019, slås fast att pensionärsrådet ska sammanträda minst fyra gånger årligen och att rådet dessutom bör kalla till informationsmöten minst två gånger om året.

FAKTA

Ledamöterna i KPR

Robin Gustavsson (KD) ordförande, Siv Nilsson (PRO) vice ordförande, Susanne Lottsfeldt (SD), Sivard Strand (PRO), Barbro Bengtsson (SPF Seniorerna), Bertil Nilsson (SKPF), Nils Göran Lindquist (SPF Seniorerna), Ruth Wernolf Nyberg (RPG), Leif Nordin (SKPF), Tommy Westerberg (PRO), Roland Eriksson (PRO), Stig Åkesson (SPF Seniorerna), John Finnberg (SKPF).

Hässleholm

”Får se hur vi ska göra till hösten”

Robin Gustavsson i profil.
Robin Gustavsson (KD).
Fotograf: Arkiv
Hässleholm
HÄSSLEHOLM – Vi har informerat om läget och hänvisar till Hässleholms kommuns hemsida, säger det kommunala pensionärsrådets ordförande Robin Gustavsson (KD).

Han är skeptisk till att hålla telefonmöten eller digitala möten med KPR – åtminstone informationsmöten, där alla medlemmar har rätt att närvara.

– Alla har inte mejl och ska vi ha ett informationsmöte så krävs det att alla har möjlighet att delta.

Skulle ni inte kunna hålla telefonmöten?

– Det skulle man kunnat ha, men samtidigt är det inte så lätt att till exempel gå igenom redovisningar. Vi har sagt att är det aktuella frågor står vi till tjänst.

– Det är viktigt att alla som är med i rådet kan delta på mötena. Alla är i riskgruppen och sedan kan många inte heller delta i digitala Teams eller Zoom, för de har inte den uppkopplingen. Men fortsätter detta så får vi se hur vi ska göra till hösten.

Robin Gustavsson betonar att han och Siv Nilsson var överens om att ställa in mötet den 28 maj. Därefter har dock ett utskick gått ut som säger att alla årets möten ställts in. Tidningen har förgäves sökt Robin Gustavsson för en kommentar kring detta.

Gustavsson fick den 10 maj ett mejl med flera frågor från Siv Nilsson, som hon menar att hon inte fått svar på. Därför har frågorna nu skickats vidare till kommunstyrelsen.

Pensionärernas frågeställningar handlar om hur coronaläget ser ut på äldreboenden och inom hemtjänsten, huruvida många avsagt sig hemtjänst på grund av rädsla och i vilken utsträckning och när skyddsmaterial används. Andra frågor rör hur det fungerar för dem som inte har sin vanliga avlastningsplats, nu när växelvården upphört, och deras anhöriga samt om kommunen gör någonting mot ensamheten bland de äldre.

Hässleholm

Unga uttagna till unikt evenemang

Albin Jansson och Per-Anton Persson har lagt ner mycket tid på sina respektive UF-företag. För dem känns det nu skönt att det hårda arbetet lönat sig.
Fotograf: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Det är ett par händelserika veckor som väntar för avgångseleverna Per-Anton Persson och Albin Jansson. Om drygt en och en halv vecka tar de studenten och bara två dagar därefter drar evenemanget Emax Sverige igång - ett evenemang som syftar till att skapa unika nätverksmöjligheter för unga entreprenörer.

För ungefär en vecka sedan fick Per-Anton Persson och Albin Jansson motta den glädjande nyheten – de har blivit beviljade ett stipendium för att delta i evenemanget Emax Sverige.

– Först fick vi veta att UF Skåne nominerat oss, sedan fick vi skicka in en motivering till Emax och förklara varför vi skulle vara med, förklarar Per-Anton Persson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

I frontlinjen

”Det är långt i från över”

Emelie Persson, Ujkin Kuqi och Maria Ulfvik, ambulanspersonal.
Fotograf: Sofia Åström
Hässleholm
Hässleholm Vårdpersonalen hyllas i tv, av högt uppsatta politiker och i sociala medier. Men vilka är egentligen dessa hjältar? Norra Skåne har gett sig ut och fått träffa några av dem på olika avdelningar i Hässleholm, Osby och Kristianstad för att ta reda på hur deras arbete påverkats av coronaviruset.

En av Skånes 28 ambulansstationer finns på sjukhusområdet i Hässleholm. Här arbetar bland annat Emelie Persson, Ujkan Kuqi och Maria Ulfvik.

Inför varje arbetspass måste de inventera fordonen för att försäkra sig om att ingenting saknas när det väl är dags att bege sig ut. Ytorna i de fyra ambulanserna som står parkerade på Linnégatan måste dessutom desinfekteras. Efter en uppdatering om eventuella vägarbeten och avstängda sträckor i upptagningsområdet är passet i gång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Fick smäll på kvällspromenaden

Hässleholm
Bjärnum

När kvinnan som är i 30-årsåldern promenerade längs Järnvägsgatan vid 21.30-tiden i lördags och mötte en för henne obekant kvinna i 20-årsåldern gav denne henne plötsligt ett slag i ansiktet. Den yngre ska sedan ha uttryckt diverse svordomar för att sedan ha lämnat platsen.

Kvar stod kvinnan, rädd och med smärta i ansiktet. Polisen betraktar händelsen som misshandel och har i nuläget ingen misstänkt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Hässleholm

Tog vindsvägen vid garageinbrott

Hässleholm
Sandåkra

Natten mellan torsdag och fredag stals en fyrhjulig motorcykel och en verktygslåda i samband med ett inbrott i ett garage.

Den skyldige tog sig in i garaget via en vindslucka och kunde sedan öppna garageporten inifrån och därmed få med sig sakerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Försökte lura gatukök på pengar

Hässleholm
Bjärnum

I lördags blev personalen i ett gatukök uppringt av en person som hävdade att hans dotter blivit sjuk av maten de beställt och ätit. Enligt uppringaren hade dottern behövt uppsöka sjukhus, och han ville nu ha tusen kronor i ersättning för de kostnader det medfört, annars skulle han anmäla gatuköket till polisen.

– Han som ringer och vill att de ska swisha pengar har även påstått sig vara polis. Jag har hittat ett exakt likadant ärende i Kalmar så det här är något man kan varna gatuköks- och pizzeriainnehavare för, säger Robert Loeffel vid polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hässleholm

Åtta års fängelse för mordförsök på bröder

Polisens kriminaltekniker på Trebackalånggatan i Hässleholm i december 2019.Foto Johan Nilsson / TT
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Hässleholm
Hässleholm Åtta års fängelse blev straffet för den 19-åring som sköt två bröder på Ljungdala i vintras. Den medåtalade, även han 19 år, frias från mordförsök och döms enbart för misshandel till skyddstillsyn och samhällstjänst.

Skotten mot de båda bröderna skedde i december 2019 på Trebackalånggatan. De båda 19-åringarna greps runt jul på en bensinstation på Ljungdala och har suttit häktade sedan dess.

På måndagen meddelade tingsrätten domen mot dem. Den som avlossade skotten döms till åtta års fängelse för försök till mord i två fall, misshandel, grovt vapenbrott, vapenbrott samt narkotikabrott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL