Annons

Förslag att frångå policy i kristider vann gehör

Det blev ja till Lars-Anton Ivarssons (M) yrkade på ett tillägg till inköpspolicyn vid fullmäktiges sammanträde den 30 mars.
Osby • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

En punkt på dagordningen var att kommunens inköpspolicy skulle antas. Inköpspolicyn anger grundprinciperna och inriktningen för hur kommunen ska arbeta när det gäller inköp och upphandling. Den gäller för kommunens förvaltning och för de kommunala bolagen som ingår i Osby kommunkoncern. Syftet med policyn är att främja inköp som är ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbara, samt bidra till att kommunens mål uppnås.

Osby kommuns upphandlingsenhet har nu utarbetat ett nytt förslag till inköpspolicy som kommunfullmäktige skulle fastställa på sammanträdet i måndags.

Problem

Annons

Lars-Anton Ivarsson (M) redogjorde för ett par exempel i dessa coronatider

- Vi slår gärna knut på oss själva i Sverige med myndighetsutövningar, regler , policys. Vi har nu problem med att skyddsmask 90 inte blev godkänd, en av världens bästa skyddsmasker, för den var inte CE märkt. Vi har spritproducenter som vill lämna sprit till handsprit men det skulle kosta 600 kronor i skatt per liter,. Vi har människor som sitter hemma med 3-d printrar och trycker upp visir som man kan använda i vården.

- Det är jättebra att vi har en inköpspolicy men vi bör också rimligtvis kunna göra avsteg från den i tid av kris. Därför vill jag lägga till ett yrkande till inköpspolicyn att kommunstyrelsen vid extraordinära händelser har makten att bestämma avsteg från inköpspolicyn, sa Lars-Anton Ivarsson (M).

Vid omröstning i kommunfullmäktige vann förslaget att anta inköpspolicyn med Lars-Anton Ivarssons tillägg.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons