Annons

Hon är årets eldsjäl

Hon basar för integrationscaféet och är med och leder dagledigträffar. Nu prisas Margot Malmqvist som årets eldsjäl i Osby kommun.
Osby • Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Margot Malmqvist, årets eldsjäl.
Margot Malmqvist, årets eldsjäl.Foto: Peter Paulsson

- Det är roligt att få uppskattning. Jag har alltid jobbat ideellt och känner att det ger mig mycket, jag får jättemycket kärlek tillbaka, säger Malmqvist.

Det är kommunstyrelsens arbetsutskott som utser årets eldsjäl till en person som anses vara en förebild för andra, som bidragit till positiv utveckling och som genomför insatser utöver det förväntade utan egen vinning.

"Lyssnat, tröstat, uppmuntrat"

Annons

Margot Malmqvist får priset för sitt engagemang för invandrare och för sitt arbete med dagledigträffarna. I motiveringen står det:

"Uthålligt och med god ledarstil har hon under fyra år basat för integrationscaféet i Missionskyrkan. Hon har engagerat sig i invandrarnas små och stora bekymmer, lett dem genom den svenska byråkratin, lyssnat, tröstat, uppmuntrat och gett goda råd. Margot har dessutom varit i ledningen för dagledigträffar varannan torsdag. Dessa har uppskattats av många och blivit en träffpunkt för sextiotalet deltagare. Allt detta arbete utförs helt ideellt."

- Det är ett sätt att nå ut till människor och det är en tillfredsställelse att kunna hjälpa. Många söker gemenskap och det försöker vi erbjuda, sen blir det bra reklam när nöjda besökare berättar för andra om vår verksamhet, säger Malmqvist.

Hon är noga med att påpeka att hon får mycket hjälp.

- Ja, jag gör ju absolut inte det här själv, jag är kanske spindeln i nätet, men det finns andra som är oerhört värdefulla, säger Malmqvist och lyfter fram Gunlög Jeppås, Siv Larsson, Brittalena Ljungman och Karin Bråliden.

Corona har pausat verksamheten

För tillfället har coronautbrottet satt stopp för såväl integrationscafé som dagledigträffar. Malmqvist försöker hjälpa nyanlända per telefon så gott det går, men det blir inte samma sak som att träffas. Och för alla som normalt besöker dagledigträffarna är det extra tuffa tider.

- De flesta som kommer till dagledigträffarna är ju 70 plus. Många sitter ofta ensamma och då är dagledigträffarna en möjlighet till sociala kontakter och gemenskap. Så det är tråkigt, men det är som det är just nu.

Malmqvist har själv fyllt 70 och tillhör därmed den så kallade riskgruppen.

- Så jag håller mig också hemma för det mesta, säger hon.

Samtidigt som verksamheten väntar på att komma igång finns planer på att utveckla framförallt integrationsarbetet.

Annons

- Vi för samtal med Emma Frostensson på kommunens arbetsmarknadsenhet, vi spånar på hur vi kan samarbeta, berättar Malmqvist.

Tanken var att Malmqvist skulle ta emot sitt pris på näringslivsgalan, men det blev som bekant inställd.

Eldsjälen

Namn: Margot Malmqvist.

Ålder: 70.

Bor: Osby.

Familj: Man, tre utflugna barn, fem barnbarn och två bonusbarnbarn.

Yrke: Pensionär.

Peter PaulssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons