Kultur och nöje

Norske Tix gör succé med karantänlåt

Låten 'Karantene' med Tix är den mest strömmade i Norge just nu. Pressbild.
Låten "Karantene" med Tix är den mest strömmade i Norge just nu. Pressbild.
Fotograf: Universal music
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

The Weeknd dominerar topplistor runt om i världen. Men inte i Norge. Där är låten "Karantene", som skildrar livet i hemmakarantän, mest strömmad på Spotify just nu. Låten är skriven och framförd av Tix, som obekymrat rimmar "afterski har jag lagt på hyllan" med "då möts vi på facetajm-fyllan".

Tix, eller Andreas Andresen Haukeland som han heter, har medverkat i norska "Paradise hotel" och kallas ofta gudfadern av norsk "russemusik" (festmusik för studenter).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sandra Beijers roman blir serie i SVT

Sandra Beijers roman 'Allt som blir kvar' blir tv-serie. Arkivbild.
Sandra Beijers roman "Allt som blir kvar" blir tv-serie. Arkivbild.
Fotograf: Anders Ahlgren/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

SVT gör ett nytt ungdomsdrama baserat på Sandra Beijers roman ”Allt som blir kvar”. Författaren ska skriva manus till serien, som har planerad premiär våren 2022, rapporterar Expressens tv-blogg Spoiler alert.

Serien beskrivs som en skildring av den vilsenhet som kan uppstå i gränslandet mellan ungdomen och vuxenlivet och handlingen kretsar kring bästa kompisarna Miron och Matilda som utforskar sommarnatten efter det att Matildas pojkvän gjort slut.

"Allt som blir kvar" ska rollsättas under hösten och produceras av Baluba.

Kultur och nöje

De får pris av Svenska Akademien

Författaren och historikern Wilhelm Agrell. Arkivbild.
Författaren och historikern Wilhelm Agrell. Arkivbild.
Fotograf: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/ TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Historikern Wilhelm Agrell och författaren Pia Ingström tilldelas Karin Gierows pris för 2020. Det delas ut av Svenska Akademien sedan 1976 och ska utdelas för hängiven bildningsverksamhet eller kunskapsförmedlande framställningskonst.

Prisbeloppet är 80 000 kronor vardera.

Wilhelm Agrell disputerade i historia vid Lunds universitet 1985. Han undervisar och skriver fack- och skönlitteratur. Pia Ingström är författare och kritiker och är sedan 2000 litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet.

Kultur och nöje

Weinstein anklagas för våldtäkt på 17-åring

Harvey Weinstein anklagas för nya sexuella övergrepp. Arkivbild.
Harvey Weinstein anklagas för nya sexuella övergrepp. Arkivbild.
Fotograf: Mark Lennihan/Ap/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Filmproducenten Harvey Weinstein avtjänar ett 23-årigt fängelsestraff för våldtäkt och sexuella övergrepp. Men det pågår fler rättsliga processer mot honom. Han står åtalad för sexuella övergrepp mot tre kvinnor i Los Angeles och nu har ytterligare nya anklagelser dykt upp.

Det handlar om våldtäkt och sexuella övergrepp mot fyra kvinnor, som ska ha ägt rum mellan 1984 och 2013 efter möten med Weinstein på filmfestivalerna i Cannes och Venedig. En av kvinnorna var bara 17 år när hon säger sig ha blivit våldtagen, rapporterar Variety.

I stämningsansökan, som lämnats in i New York, finns även Harvey Weinsteins bror Bob Weinstein och filmbolagen Miramax och Disney med som svaranden, då de anses ha känt till hans beteende utan att ingripa.

Kultur och nöje

Kirunaflytten ställs ut i all sin komplexitet

Träbyggnad flyttas på hjul i Kiruna. Kyrkan ska förmodligen flyttas på samma sätt. Pressbild.
Träbyggnad flyttas på hjul i Kiruna. Kyrkan ska förmodligen flyttas på samma sätt. Pressbild.
Fotograf: Jessica Nild n/ArkDes
Kultur och nöje
Kultur och nöje Stora delar av stadskärnan – inklusive kyrkan – ska flyttas tre kilometer. I utställningen "Kiruna forever" undersöker Arkdes i Stockholm – tillsammans med Konstmuseum Norr i Kiruna – en av de största stadsomvandlingarna i modern tid.

Farhågan för en utställning med bara ritningar och modeller kommer genast på skam. Även Kirunaborna, deras historia och känslor, ges stort utrymme på Arkdes.

En central plats har även "Igloo" eller "Kirunabornas eget vardagsrum" som det gamla stadshuset också kallades. Huset, 1964 korat till Sveriges vackraste offentliga byggnad, revs för ett år sedan – en flytt ansågs för kostsam och komplicerad. Nu är en del av interiören – tack vare Kirunas passionerade byggnadsantikvarier – återuppbyggd på Arkdes – inklusive talarstolen som användes flitigt inte minst under den stora gruvstrejken 1969.

– Det gör ont, jag börjar nästan gråta. Det var en så genuin och genomtänkt byggnad, träet inuti var hämtat från Kanada. Det är väldigt sorgligt att den revs. Helt onödigt, säger filmaren och konstnären Liselotte Wajstedt som överväldigades när hon kom till Arkdes.

Hela Bolagskvarteret, där hon som barn en gång lekte, är i dag en platt gruvstadspark.

– Det var konstigt att se husen rulla i väg.

Rullande hus

På Arkdes visas ett filmat flyttlass med en gammal arbetarbostad på hjul redan i entrén. Även kyrkan kommer – troligen – lyftas och rullas i väg på samma sätt.

Kirunaflytten för med sig en rad närmast filosofiska frågor, menar utställningskurator Carlos Mínguez Carrasco.

– Vilka är gränserna för naturresurser? Till vilken nivå fortsätter man gruvdriften och till vilket pris? Paradoxen är att anledningen till att staden en gång grundades är densamma som gör att den i dag måste flytta.

Kommer Kiruna att existera även bortom de 35 år som dagens malmfyndigheter räcker, och i så fall hur länge? För evigt, svarade White Arkitekter tillsammans med Giraldi + Hellsten som med sitt bidrag "Kiruna 4-ever" vann arkitekttävlingen om den nya stadsplanen.

På 1950-talet ritade Ralph Erskine Kiruna som en metropol i det arktiska landskapet. Både Arkdes och Konstmuseum Norr i Kirunas nya stadshus Kristallen visar Erskines illustrationer tillsammans med ett antal nygjorda konstverk, däribland Iwan Baans, Anne Dessings och Michiel van Lersels bilder av hur Kirunajärnet blir en del av exempelvis Londons tunnelbana eller pipelines i Mexikanska golfen.

Kirunadöttrarna

Liselotte Wajstedt berättar i stället historien om hur stadens grundare, gruvintendenten Hjalmar Lundbohm, år 1900 bestämde att det första flickebarnet som föddes där skulle heta Kiruna – liksom hennes efterkommande. Så blev det.

– I dag finns sex generationer Kiruna, säger Liselotte Wajstedt som i sitt nygjorda videoverk följer Britt-Inger Kiruna Forsberg till den första Kirunas hedersgrav.

Gravstenen sitter löst, vilket blir en metafor för staden där en tredjedel av invånarna måste lämna sina gamla hem.

Men flytten innebär samtidigt hopp och framtidstro, framhåller Carlos Mínguez Carrasco. När marken och LKAB:s gruva nyligen skakades av en jordbävning med den mäktiga magnituden 4,9 på Richterskalan blev han kanske inte så förvånad ändå.

– I Kiruna finns den största underjordiska järnmalmsgruvan i världen, den mäter två kilometer från toppen till botten. Det för med sig risker, visst. Det är en del av själva naturen i det här. Det är ett element i flyttens komplexitet. Det handlar inte om ett ja eller nej, det är så mycket mer än så.

"Kiruna forever" visas på Arkdes i Stockholm 2 juni till 7 februari 2021. Utställningen på Konstmuseet Norr, Norrbottens nya länskonstmuseum i Kiruna, öppnar i mitten av juni.

Erika Josefsson/TT

Det nya stadshuset Kristallan rymmer även Konstmuseum Norr där en del av utställningen visas. Pressbild.
Det nya stadshuset Kristallan rymmer även Konstmuseum Norr där en del av utställningen visas. Pressbild.
Fotograf: Peter Rosén/LapplandMedia
Familjen Söderberg utanför bostaden år 1900. Yngsta dottern på faderns arm döptes till Kiruna på uppmaning av stadens grundare, gruvintendent Hjalmar Lundbohm. Pressbild.
Interiören från det gamla stadshuset 'Igloo' är uppbyggd i utställningen. Här finns även talarstolen som användes flitigt i den stora gruvstrejken 1969, som skildras i Ingela Johanssons nygjorda videoverk 'Silvertunga'. Pressbild.
Interiören från det gamla stadshuset "Igloo" är uppbyggd i utställningen. Här finns även talarstolen som användes flitigt i den stora gruvstrejken 1969, som skildras i Ingela Johanssons nygjorda videoverk "Silvertunga". Pressbild.
Fotograf: Johan Dehlin

FAKTA

Fakta: Kiruna och "Kiruna forever"

Grundades 1900. Berget Kiirunavaara skulle visa sig innehålla en av världens största järnmalmsfyndigheter. Brytningen inleddes 1899 av LKAB. Staten blev delägare 1907 och tog full kontroll över bolaget 1957. Under 2018 gjorde LKAB en vinst på 5,2 miljarder kronor.

I dag har kommunen cirka 22 000 invånare.

Gruvan och malmbrytningen underminerar marken under själva samhället. Under de senaste 15 åren har kommunen därför jobbat för att ta fram en plan för stadens framtid som inkluderar flytt av vissa byggnader, rivningar av andra. Till slut bestämdes att den nya stadskärnan ska ligga tre kilometer öster om den gamla.

Ingen annan svensk stad förkroppsligar 1900-talets framtidstro och kapitalistiska statskonst som Kiruna, skriver Carlos Mínguez Carrasco, utställningskurator för "Kiruna forever" i utställningskatalogen.

Källor: "Kiruna forever", NE

Kultur och nöje

Fassbinder-stjärnan Irm Hermann död

Irm Hermann har avlidit. Arkivbild.
Irm Hermann har avlidit. Arkivbild.
Fotograf: Britta Pedersen/DPA/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den tyska skådespelaren Irm Hermann har avlidit, 77 år gammal, skriver tyska medier.

Hermann inledde sin karriär i legendariske regissören Rainer Werner Fassbinders filmer. 23 år gammal träffade hon Fassbinder på en tillställning och några dagar senare ringde han henne för att fråga om hon ville ha en roll i hans film, den första kortfilm regissören spelade in.

Hermann ingick därefter bland de skådespelare Fassbinder arbetade flitigt med. Sammanlagt gjorde de 19 filmer ihop, bland annat "Petra von Kants bittra tårar", där hon spelade huvudpersonens assistent Marlene. Deras sista filmer blev "Berlin Alexanderplatz" 1980 och "Lili Marleen" 1981, innan Fassbinder gick bort 1982.

Skådespelaren och regissören hade även privat en nära relation, ett tag levde de tillsammans som ett par, men till slut ville Hermann frigöra sig och flyttade från München till Berlin. Hon fortsatte att vara en flitigt anlitad skådespelare livet ut, såväl på film och i tv som på scen, och arbetade med bland andra Werner Herzog och serietecknaren Loriot.

Irm Hermann avled i tisdags efter en kort tids sjukdom.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Kultur och nöje

Ny kortfilm från Pixar skriver historia

En scen ur den animerade kortfilmen 'Out'. Pressbild.
En scen ur den animerade kortfilmen "Out". Pressbild.
Fotograf: Pixar animations/Ap/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

I den nio minuter långa filmen "Out" dyker den första hbtq-rollfiguren upp i animationsstudion Pixars historia. Filmen handlar om en kille som flyttpackar och försöker dölja spår från sin pojkvän. Då och då byter han också kropp med en magisk hund och i slutändan lyckas han samla kraft för att komma ut för sina föräldrar.

Filmen är skapad av Steven Clay Hunter, som jobbat som animatör på Pixar i 23 år, skriver ABC News. Filmen bygger löst på hans eget liv och han beskriver ögonblicket när han insåg att han aldrig hade tecknat en samkönad kram tidigare i sin karriär som mycket känslosamt.

"Out" ligger på strömningstjänsten Disney plus, som ännu inte är tillgänglig i Sverige.

Filmfredag

Ett maffigt, apokalyptiskt mordmysterium

Daveed Diggs och Sheila Vandi tv-serien Snowpiercer.
Fotograf: Justina Mintz
Kultur och nöje
Tv/recension Gunilla Wedding har sett de tvår första avsnitten av Netflix-serien Snowpiercer och lovar att åka med hela vägen fram till ändstationen i del tio.

Mordet på Orientexpressen i maffig apokalyptisk version. Så kan man beskriva Netflix-serien Snowpiercer. Året är 2021, världen är täckt av snö och is och det är minus 120 grader kallt. Ett gigantiskt tåg, en modern Noaks ark, har sedan sju år tillbaka kört runt jorden om och om igen med de enda överlevande människorna som passagerare.

1001 vagnar

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Sevärt om danska ockupationsåren

Gustav Dyekjaer Giese och Bodil Jørgensen i De förbannade åren.
Fotograf: Henrik Petit
Kultur och nöje
Film/recension Roland Klinteberg har sett danska filmen De förbannade åren som går upp på bio i så väl Lund som Ystad och Bromölla.

Det var en gång för inte så länge sedan när dörren var stängd till vårt broderland på andra sidan sundet precis som i dag. Då var inte ett virus orsaken utan stöveltramp. Hitler invaderade som bekant Danmark 9 april 1940 och hur vi och våra nordiska grannar agerade och såg på nazismen har det gjorts många filmer och dokumentärer om genom åren.

Att det fanns många, både här i Sverige och i Danmark, som rättade in sig i ledet och räknade med att den tyska krigsmaskinen skulle vara nyckeln till en ny världsordning vet vi. I Norge hade regeringen Vidkun Quisling redan blivit Hitlers förlängda arm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL