Annons

Nya coronabeskedet: "Skjut upp matcher"

I stort sett all elitidrott i Sverige har upphört på grund av coronakrisen.
Nu rekommenderar Folkhälsomyndigheten att även stora delar av breddidrotten ska avstanna.
– Det är ett pris som vi får betala, säger RF-ordföranden Björn Eriksson.
Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.
Häcken jublar efter mål i träningsmatchen mot Utsikten i förra veckan. Nu blir det inga fler träningsmatcher för den allsvenska klubben den kommande tiden. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

Folkhälsomyndigheten rekommenderar idrotten att all träning ska ske utomhus, att matcher, träningsmatcher och cuper bör skjutas upp och att idrotter som bygger på kroppskontakt ska ta en paus.

Även om elitidrotten avstannat så har flera allsvenska fotbollslag spelat träningsmatcher och till exempel fotbollen har fortsatt på de lägre serienivåerna. De lag som kunnat följa rekommendationen om att folksamlingar inte ska vara större än 50 personer har spelat vidare.

Annons

– Idrott är lite komplicerat och vi vill naturligtvis att man ska fortsätta idrotta. Vi vill att människor ska röra sig utomhus, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Möte om konsekvenserna

Svenska fotbollförbundet kommer att ha ett möte under onsdagen för att ta ställning till de nya riktlinjerna, säger tävlingschefen Anna Lögdberg till TT.

Svensk Elitfotbolls generalsekretare Mats Enquist säger till Göteborgs-Posten att de allsvenska klubbarna måste prata igenom vad det innebär för deras verksamhet innan de kan fatta något beslut.

Medan många klubbar har stoppat träningen och gett sina spelare ledigt har flera allsvenska lag, däribland BK Häcken och Helsingborg på herrsidan samt Piteå och Linköping på damsidan spelat träningsmatcher den senaste tiden och har ytterligare matcher inplanerade.

Redan timmar efter rekommendationen från Folkhälsomyndigheten bestämde Stockholms fotbollsförbund att stoppa årets upplaga av ungdomsturneringen Sankt Erikscupen som 80 000 barn och ungdomar var anmälda till.

"Solidaritetsfråga"

Riksidrottsförbundet (RF) rekommenderar idrottsrörelsen att följa Folkhälsomyndighetens råd om att inte spela några matcher.

– Det uppmanar jag alla idrottspersoner att följa. Det kan bli knepigt för dem som planerat matcher, men det är en samhällssolidaritetsfråga, säger ordföranden Björn Eriksson till TT.

– Ur idrottslig synvinkel är det tråkigt och trist, men pandemibekämpningen går först. Vi kommer definitivt att följa detta, det är min klara uppmaning till idrottsrörelsen. Man kan också säga att vi är glada över att det inte rör träning, så att barn och ungdomar och andra kan röra på sig. Det här handlar om tävlingsverksamhet och är ett pris som vi får betala helt enkelt.

Eriksson säger att RF, som fått vara med i beredningen av rekommendationerna till idrotten, redan tidigare uppmanat idrotter att minska på närkontakt genom att flytta träningar utomhus och träna på ett annat sätt.

– Vi beslutade också för någon dag sedan att vi utökar Projektstödet med ett område. Det gör att föreningar nu under coronaepidemin kan söka pengar för att införskaffa saker som man behöver för att träna på ett annorlunda sätt, om man exempelvis måste flytta träningar utomhus för att minska på smittrisken, säger han.

Annons

Projektstödet är pengar som bland annat går till idrottsprojekt i segregerade bostadsområden och för att främja jämställdhet.

Mikael Forsell/TT

Ingela Ahlberg/TT

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons