Inrikes

Stopp för hamstring av läkemedel

Läkemedelsverkets generaldirektör Catarina Andersson Forsman och socialminister Lena Hallengren håller en pressträff i Rosenbad.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes För att stoppa hamstring av receptförskrivet läkemedel under coronakrisen förbjuder regeringen uttag för mer än tre månaders behov. Beslutet har redan trätt i kraft.
– Nu krävs skarpa beslut för att förhindra hamstring, säger socialminister Lena Hallengren (S).
PREMIUM

Enligt Lena Hallengren har man kunnat se en kraftig efterfrågan på läkemedel de senaste veckorna. Det beror främst på ett ökat uttag på landets apotek.

– Fler har börjat handla betydligt mer än vad man just nu behöver. Man har hämtat ut hela sin årsranson även om man med det har fått betala själv, det är ett beteende man inte tidigare har sett, säger hon.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Covidlagen har fått effekt i butikerna

Moa Karlsson på länsstyrelsen i Stockholm inspekterar butiker i Skärholmens centrum. Maja Sandberg, butiksmedarbetare på Flying Tiger, förklarar hur butiken följer lagen.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kontrollerna av den tillfälliga covidlagen är i gång i landets köpcentrum och gallerior.
Tydlig skyltning och minst tio kvadrat för varje besökare är det som gäller.
– Det är mindre folk nu, kanske hälften, säger Maja Sandberg på Flying Tiger i Skärholmens centrum.

Hon jobbar som butiksanställd och tycker att skillnaden sedan covidlagen infördes är ganska stor.

Butiken kan släppa in tolv personer, och på helgerna kan det vara 20–30 personer utanför, berättar hon. En del uttrycker missnöje, men de flesta har förståelse.

– En del kunder är irriterade, det finns de som vill komma in ändå, säger Maja Sandberg.

Hon ser också att kunderna tar längre tid på sig i butiken när de väl kommer in, med följden att vissa utanför tröttnar.

– Folk vill inte stå och vänta i kön så då går de i stället.

"Mindre brister"

Den nya covidlagen började gälla den 10 januari och ställer höga krav på butikerna. Bland annat ska det tydligt framgå hur många som max får vara i butiken samtidigt och antalet besökare ska också dokumenteras. Dessutom ska det finnas möjlighet att tvätta eller sprita händerna.

Majoriteten av butikerna vill göra rätt, säger Moa Karlsson, biträdande enhetschef för tillsyn på länsstyrelsen i Stockholm, som är ute på inspektion i Skärholmens centrum.

– Det har varit mindre brister och när vi har påtalat har man åtgärdat det. Vi har gjort runt 300 besök och det är några få där vi kommer att gå ut igen, säger Moa Karlsson.

Verksamheter som inte följer föreskrifterna hotas av böter eller i värsta fall stängning.

Går på tips

Men tillsynens syfte är i första hand att informera och bidra med råd och stöd.

– Målet är att minska smittspridning och det bästa sättet att få till det är via frivilliga rättelser i de fall där vi hittar någon avvikelse eller någonting som de saknar. Målet är inte att vi ska skriva x antal förelägganden eller få viten utdömda, säger Moa Karlsson.

Länsstyrelsen går mycket på tips de får in från tillsynspersoner i kommunerna, som kan rapportera om trängsel eller brister.

– Många av de små butikerna är glada när vi kommer ut. Dels att man kan få information om man har frågor, men man uttrycker även att man är glad över att det har blivit en lag för att det blir tydligare och ett stöd för butikerna när de ska förklara för kunderna varför de inte får gå in fler.

Blivit färre

Ewa Olsén, teamleader på Clas Ohlson, är positiv till att lagen införts.

– Antalet kunder minskade redan när restriktionerna kom, men det ser man ju nu när lagen kom att det har blivit ännu färre, säger hon.

– Jag har aldrig upplevt att vi har behövt säga till någon. Vi försöker backa, men vissa förstår ändå inte skyltarna om att hålla avstånd, och då får man backa igen.

I Stockholm har länsstyrelsen under de första veckorna fokuserat på handelsplatser. Nästa vecka kommer man att titta mer på gym och sportanläggningar. Kaféer och restauranger är dock inte länsstyrelsens ansvar, utan det ligger på kommunerna.

Länsstyrelsen i Dalarna har ansvar för tillsynen nationellt. Den första nationella återrapporteringen om hur butiker och andra verksamheter sköter sig väntas nästa vecka. Innan dess vill länsstyrelsen inte uttala sig om vad man hittills sett.

Anja Haglund/TT

Ewa Olsén på Clas Ohlson tycker inspektionerna är bra.
Ewa Olsén på Clas Ohlson tycker inspektionerna är bra.
Foto: Henrik Montgomery/TT

FAKTA

Fakta: Pandemilagen

Den tillfäliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Från den 10 januari måste alla verksamheter räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

Inrikes

Juno Blom: Liberalerna ingen "dörrmatta" för S

Inrikes
Inrikes Liberalerna fortsätter diskussionen om när det kan vara dags att lämna januariavtalet med regeringen inför valet nästa år.
Men det som liknade ett ultimatum till statsministern från partiledaren Nyamko Sabuni om migration var nödvändigt, enligt partisekreteraren Juno Blom.

– Det är klart att vi tydligt måste signalera, det har varit viktigt när vi har jobbat med las-frågan och det visade sig ju sedan att det landade i ett bra beslut, vi är ingen dörrmatta åt någon annan, säger Juno Blom efter fredagens extrainkallade heldagsmöte med partistyrelsen och riksdagsgruppen.

– Vi tar upp det vi tror på, vi har integritet och tydlighet. Det kommer vi att fortsätta med.

Inget beslutsmöte

Juno Blom tonar ner allt tal om att fredagens möte skulle vara avgörande för vad som händer härnäst.

– Vi har haft ett bra och konstruktivt möte, säger hon och betonar att det inte var ett beslutsmöte och att inga beslut heller togs.

Partiet sliter med låga opinionssiffror, partiledarens ställning är inte oomtvistad och frågan om och när i så fall L ska hoppa av januariavtalet med regeringen river i leden. Partiet är kluvet. Ska det ske före eller efter att ha förhandlat fram budgeten för 2022 med regeringen och C. Eller ska det ske längre inpå valet i september nästa år?

– Vi har fler möten inplanerade, säger Blom och tillägger att det som nu sker är något som partiledaren Nyamko Sabuni inledde i december, det vill säga förberedelser för vägval inför riksdagsvalet nästa år.

– Vi har lovat väljarna ett svar i god tid före valet 2022.

Det extrainkallade mötet var resultatet av ett flera timmar långt möte i riksdagsgruppen tidigare i veckan med anledning av partiledaren Nyamko Sabunis hot om att lämna januariavtalet om regeringen går vidare med sina migrationspolitiska förslag.

Inte skäl

Partiet är överens om att regeringens förslag om lättade regler beträffande humanitär grund för uppehållstillstånd är för långtgående. Men flera liberaler har reagerat mot att det skulle vara skäl för att lämna januariavtalet. En del har hävdar att det heller inte förankrades i förväg.

Blom utgår ifrån att Socialdemokraterna inte kommer att lägga fram en proposition som följer det migrationsförslag de skickade ut på remiss ihop med Miljöpartiet.

– Jag är övertygad om att nu kommer Socialdemokraterna att titta på det här och förstå att det inte är okej att göra på det viset.

Motsättningarna i partiet ligger i öppen dager. Debattartiklar med ett hundratal partimedlemmar för, respektive emot, januarisamarbetet har avlöst varandra.

Gruppledaren i riksdagen, Johan Pehrson, sade till TT i onsdags att det handlar om vägvalet framåt och att hitta ett "snyggt sätt" att avsluta samarbetet.

Väcker grundfrågan

Men egentligen handlar det om att återuppväcka frågan som partiet tog ställning till när man släppte fram Stefan Löfvens regering. Då ansåg två tredjedelar av partiets partiråd att det var bättre än att låta Ulf Kristersson bilda regering med stöd av Sverigedemokraterna.

Den grundfrågan splittrar fortfarande Liberalerna, där partiledningen företräder den förlorande tredjedelen i partirådet.

Skulle de fortsatt vara i minoritet i partiet, väcks förr eller senare frågan om huruvida Nyamko Sabuni kan fortsätta att leda partiet.

– Nyamko Sabuni har ett starkt förtroende i partiet, bland medlemmar och förtroendevalda i partistyrelse och riksdagsgruppen, säger Juno Blom.

TT har sökt flera av dem som deltog i mötet, men ingen vill kommentera.

Owe Nilsson/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

Leveransproblem ger färre doser från Astra Zeneca

Läkemedelsföretaget Astra Zeneca har fått leveransproblem och kommer till att börja med att leverera lägre volymer covid-19-vaccin till Europa. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Enligt uppgifter till tyska tidningen Bild har Astra Zeneca meddelat EU att man kommer att att få problem med leveransen av vaccindoser mot covid-19.

Jacob Lund, kommunikationsdirektör på läkemedelsbolagets svenska kontor, säger till TT att det inte kommer att vara någon fördröjning av starten av leveranser – under förutsättning att vaccinet får ett godkännande i Europa.

– Däremot kommer de initiala volymerna att vara lägre än planerat på grund av minskade produktionsvolymer hos en underleverantör i vår europeiska leveranskedja. Vi kommer dock att leverera tiotals miljoner doser till EU i februari och mars, allt eftersom vi fortsätter att öka produktionsvolymerna, säger Jacob Lund.

Produktionsstörningarna skapar problem även för den svenska vaccinationsplaneringen. ”Astra Zeneca kommer under första månaden efter godkännandet bara att kunna leverera cirka 700 000 doser till Sverige – det är mindre än de 1 miljon doser vi räknat med”, skriver vaccinsamordnaren Richard Bergström i ett sms till GP.

Astra Zeneca har ännu inte fått klart med tillstånd att leverera covid-19-vaccin till Europa

Inrikes

Kristersson: Utred MSB:s varningar

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) vid en partiledardebatt i riksdagen.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Ett mejl som MSB:s dåvarande generaldirektör Dan Eliasson skickade till en norsk myndighetschef på julafton har fått M-ledaren Ulf Kristersson att reagera. Enligt Eliasson ska MSB ha velat ha "snabbare och mer omfattande åtgärder".

I mejlet, som Dagens Nyheter tagit del av, frågade sig Eliasson om "vi varit för följsamma i förhållande till samhällets allmänna behov på bekostnad av de många döda". Han skrev också att han själv och myndigheten "förespråkat snabbare och mer omfattande åtgärder" samt att "socialdepartementet och deras myndigheter har valt en annan väg".

Uppgifterna är nya för Moderatledaren Ulf Kristersson och han vill nu att regeringen redogör för uppgifterna om MSB:s varningar på nästa veckas partiledaröverläggningar.

– Jag tänker kräva att det här tas upp när vi träffas nästa gång. Är det sant? Har de fått den sortens tydliga signaler att MSB varnade för delar av den linje som Sverige slagit in på? säger Kristersson till DN.

MSB:s presstjänst hänvisar i ett svar till DN att uppgifterna i mejlet skulle kunna handla om "att MSB inledningsvis lyfte behovet att ta höjd för att situationen skulle bli allvarligare än vad de ansvariga myndigheterna just då bedömde" men hänvisar i övrigt till Eliasson.

Den tidigare generaldirektören skriver själv i en kommentar: "För att exemplifiera vad jag menade så kan våra varningar om skyddsutrustning i februari nämnas. Jag kan också nämna det digitala verktyg för smittspårning som vi utarbetade och ville använda."

Rättad: I en tidigare version fick Eliasson fel namn på ett ställe.

Inrikes

Brinnande sopberg plågar Stockholm

Nu ska branden på en soptipp i Kagghamra söder om Stockholm äntligen släckas.
Foto: TT
Inrikes
Inrikes Delar av Stockholm har sedan december plågats av stanken från ett brinnande sopberg. En akut risk för skred har gjort släckningsarbetet komplicerat.
– Men nu ska vi genomföra en mer aktiv insats, lovar räddningschefen Max Ekberg.

Brandförsvaret har sedan dagen före julafton bedrivit en räddningsinsats i Kagghamra i Botkyrka kommun. Branden i bolaget NMT Think Pinks sopberg har bevakats dygnet runt och brandröken som innehåller föroreningar har spridit sig i Stockholms läns södra delar.

Röken har oroat många stockholmare. Enligt Södertörns brandförsvarförbund är det osorterat byggavfall som brinner. Botkyrka kommun skriver på sin hemsida att det förekommer relativt höga halter av föroreningar i röken som kan ge svidande ögon, huvudvärk och påverkan på andningsvägarna.

– Upplever du obehag av röklukten är rekommendationen att du går in och stänger dörrar, fönster och ventilation, säger Cecilia Lundfeldt, kommunikatör vid Södertörns brandförsvarsförbund, till TT.

Akut risk för skred

Nu ska branden äntligen släckas, men det kommer att ta tid.

Geotekniker från Statens geotekniska institut (SGI), som har undersökt platsen, varnar för en överhängande skredrisk.

– Räddningsinsatsen har nu gått in i ett nytt skede där vi kommer att kunna genomföra en mer aktiv insats i området. Den tidigare skredriskvarningen har vi nu fått bekräftad. Det råder akut skredrisk i området. Men i undersökningen har vi också fått förslag på åtgärder som kan vidtas för att minska riskerna, säger Max Ekberg, tillförordnad räddningschef på Södertörns brandförsvarsförbund, vid en pressträff.

– Tillsammans med en entreprenör ska vi täcka högen med sand och jord. Men för att göra detta måste vi även jobba med övriga markarbeten. Vi måste fälla träd och bygga tryckbankar som ska vara en motvikt till skred, fortsätter han.

Tar minst åtta veckor

Räddningsstjänsten, som ansvarar för insatsen, har som mål att få bort rökutvecklingen, minska riskerna för att branden ska öka i intensitet och minska risken för skred så att släckningen kan genomföras på ett säkert sätt.

– Vi har ingen exakt prognos för när insatsen kan vara avslutad. Men vi har förberett oss på ett arbete som kan pågå i minst åtta veckor, säger Max Ekberg.

Fredrik Lilja/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoHex.se

Svenska Spel pausar aktieutdelningar och permitterar casinopersonal

CasinoHex.se Sveriges före detta monopolföretag inom casinovärlden, Svenska Spel, har meddelat att man vidtar en rad olika åtgärder för att mildra spridningen av coronaviruset Covid-19. Bland annat innebär detta att man pausar utdelningar av aktier och att man korttidspermitterar majoriteten av deras casinopersonal.

Operatörens filial för online casinon, Svenska Spel Sport & Casino, har även de påverkats och man har tvingats minska arbetsmängden för 45 av deras 135 anställda, som numera jobbar deltid.

Man säger från Svenska Spels sida att detta beror på alla inställda idrottsevenemang och matcher som gör att man drar in mindre pengar på betting.

Dock kommer den största skillnaden i deras verksamhet att märkas på deras fyra landbaserade casinon, Casino Cosmopol, som kommer att behöva stängas ner i och med den nya regeln som säger att folksamlingar på över 50 personer är förbjudna. Casino Cosmopol är landets enda casino med svensk licens när det kommer till landbaserade casinon. De flesta licensierade online casinon kan man hitta på CasinoHEX.se.

Stängningarna kommer leda till att 800 av Svenska Spels 900 anställda i deras landbaserade casinon i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall kommer att korttidspermitteras tillsvidare. Operatören kommer också att försöka förhandla med fackförbunden för att kunna erbjuda sina anställda korttidsarbeten.

”Vi implementerar dessa åtgärden för att anpassa verksamheten till den pågående situationen och vi gör detta med yttersta omsorg om våra anställda”, säger Svenska Spels VD Patrik Hofbauer.

”Vår förhoppning är att snabbt kunna växla upp till full verksamhet och bemanning när situationen vänder. Men just nu vet vi inte hur denna situation kommer att utveckla sig och hur länge den kommer att pågå. Därför är det nödvändigt att vi vidtar åtgärder för att försäkra en hållbar verksamhet”, fortsätter han.

Slutligen har Svenska Spels styrelse övervägt att dra tillbaka utdelningen på 850 miljoner kronor till sina aktieägare. Detta efter att 2019 års resultat visat att man minskat årsomsättningen med 2,4% till 8,58 miljarder kronor. Nettovinsten sjönk med hela 40% till 2,48 miljarder kronor.

Till skillnad från nästan alla andra europeiska länder har Sverige än så länge valt att inte stänga skolor, barer, restauranger och affärer. En begränsning på folksamlingar över 500 personer ändrades dock den 27:e mars och den nya regeln gäller nu samlingar på max 50 personer. Samtidigt rekommenderar man arbete hemifrån för de som har möjlighet.

Inrikes

Ny Sifo-mätning: fortsatt tungt för L

Inrikes
Inrikes

Det är fortsatt tufft för Liberalerna. I Sifos opinionsmätning, som presenteras i Göteborgs-Posten och Svenska Dagbladet, hamnar partiet på 3,2 procent.

– Liberalernas kris är ganska så permanent på väljararenan, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till GP.

Även Miljöpartiet hamnar under riksdagsspärren, MP får 3,7 procent. Och Kristdemokraterna börjar närma sig spärren. KD får nu 4,9 procent.

– Problemet nu är väl att de små partierna överlag har svårt att få utrymme så länge pandemin håller i sig, säger Toivo Sjörén, chef för Sifos opinionsmätningar, till SvD.

Inga förändringar i mätningen är statistiskt säkerställda.

FAKTA

Fakta: Opinionsläget enligt Sifo

Så här fördelar sig väljarsympatierna enligt Sifos novembermätning (skillnaden från förra mätningen inom parentes):

Socialdemokraterna 27,6 procent (-0,2)

Vänsterpartiet 10,0 procent (-0,3)

Miljöpartiet 3,7 procent (+/- 0,0)

Moderaterna 22,4 procent (+0,7)

Centerpartiet 8,1 procent (+0,4)

Liberalerna 3,2 procent (+0,2)

Kristdemokraterna 4,9 procent (-0,5)

Sverigedemokraterna 18,6 procent (-0,3)

Mätningen bygger på intervjuer med 6 947 personer via telefon och webbpanel, genomförda under perioden 11–21 januari. Frågan som ställdes var: "Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val i dag?"

Källa: Sifo/GP/SvD

Inrikes

Migrationsverket tillbakavisar JO-kritik

Migrationsverket får kritik för långsamma handläggningstider. Arkivbild.
Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Migrationsverket får ny svidande kritik för långa handläggningstider. Men verkets generaldirektör anser att kritiken delvis är missvisande och bygger på gammal information.

Justitieombudsmannens (JO) kritik mot Migrationsverket gäller den alltför långsamma handläggningen av såväl asyl- och anknytningsärenden som ansökningar om medborgarskap, något som Sveriges Radio Ekot var först med att rapportera om.

– Både JO, sökande och inte minst vi själva är överens om att vi måste fortsätta att få ner handläggningstiderna, men JO:s synpunkt att problemen borde vara lösta tack vare att migrationen till Sverige klingat av bygger på falska premisser, säger Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik.

– Även om det kommer färre människor till Sverige än tidigare så har inte ärendena att hantera blivit färre. Det beror främst på att det är tidsbegränsade tillstånd som vi behöver göra om med viss frekvens.

Färre anställda fler ärenden

JO Per Lennerbrant har offentliggjort fyra beslut där ärenden om asyl, uppehållstillstånd i anknytningsärenden och ansökan om svenskt medborgarskap har granskats och där handläggningstiden låg på mellan ett och tre år. Enligt utlänningsförordningen ska tidsfristen ligga på nio månader.

– I de här ärendeslagen har vi gått från 172 000 ärenden till 207 000, de har alltså ökat samtidigt som vi har gått från nästan 9 000 anställda till omkring 5 000, säger Mikael Ribbenvik.

TT: Är det en felbedömning från regerings sida att anslagen till Migrationsverket minskats den senaste åren?

– Jag är inte intresserad av att kräva mer resurser av regeringen, speciellt inte mitt under en pandemi, och jag vill inte heller anställa en massa människor som precis när de är inne i arbetet måste sägas upp, det har vi gjort så många gånger på Migrationsverket. Det är bättre att jobba utifrån en systematisk plan för att pressa ned handläggningstiderna, vilket görs nu.

Gammal information

JO:s kritik mot handläggningstiden av medborgarskapsärenden anser Mikael Ribbenvik bygger på gammal information.

– Det stämmer att medborgarskapsärenden nedprioriterats tidigare, men nu är det vårt största ärendeslag som en effekt av att många människor kom till Sverige tidigare. Vi har utökat från två till sex medborgarskapsenheter och är i färd med att öppna ytterligare en i Göteborg.

Mer administration

I JO:s kritik mot Migrationsverket ligger också en uppmaning att skapa en handläggningsplan om ett ärende dröjer och det är något som oroar Mikael Ribbenvik.

– Det här skapar oro inte bara hos och utan hos andra myndigheter också. Det kommer att kunna leda till ännu mer administration kring ärenden och vi vill ju gärna koncentrera oss på att avgöra så många ärenden som möjligt.

Kristina Erkenborn/TT

Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, svarar på JO:s kritik. Arkivbild.
Mikael Ribbenvik, generaldirektör för Migrationsverket, svarar på JO:s kritik. Arkivbild.
Foto: Maja Suslin/TT

Inrikes

"Vaccinet fungerar trots för låg temperatur"

Läkemedelsverket konstaterar att Modernas vaccin fungerar trots att doser transporterats i för låg temperatur.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes 1 000 personer har redan hunnit få en dos av de vaccinleveranser från Moderna som transporterats i för låg temperatur.
Men Läkemedelsverket konstaterar att vaccinet inte tar skada av den låga temperaturen.

Gävleborg, Halland, Värmland, Dalarna och Östergötland har sammanlagt tagit emot 2 100 doser av Modernas vaccin från Apoteket – vaccinleveranser som transporterats för kallt. Samtliga regioner – förutom Östergötland– har gett vaccinet i olika omfattning – och totalt har 1 000 personer fått den första dosen av vaccinet.

"Påverkas inte"

Läkemedelsverket uppger till TT att Modernas coronavaccin inte tar skada av den för låga temperaturen under leveransen, och att personerna som vaccinerats med doserna därför inte behöver vaccineras en extra gång.

"Vi kan verifiera att vaccinet i sig inte tar skada av den låga temperaturen. Möjligen kan gummiproppen på vialerna ta skada av för låg temperatur. Vi anser därmed att det inte föreligger någon risk för de som fått av de aktuella vaccindoserna, och inte heller att de behöver vaccineras om”, säger Charlotta Bergquist, vaccinsamordnare vid Läkemedelsverket, i en skriftlig kommentar.

Apotekets pressansvarige Magnus Frisk beklagar problemen som uppstått under leveransen av vaccinet.

– Det är extremt ovanligt att det blir fel, och väldigt olyckligt att det blivit fel med vaccinerna, säger han.

Apoteket genomför nu en granskning av vad som gått snett under leveransen – och varför, enligt Frisk.

– Vi behöver gör den här utredningen så vi ser var i rutiner och processer som det har brustit. Så vi kan rätta till det och se till att det inte händer igen.

Stoppade vaccineringar

Enligt Johanna Wiechel-Steier, kommunikationsdirektör på Region Halland, stoppades alla vaccineringar med Modernas vaccin efter beskedet om de alltför låga temperaturerna.

– Under torsdagen hade vi hunnit vaccinera 159 personer, som alla arbetar inom vården. De resterande doserna av de 400 vi hade skulle personalen ha fått i dag. Nu inväntar vi besked från Folkhälsomyndigheten nästa vecka huruvida den första dosen håller måttet, säger hon.

Johanna Wiechel-Steier säger att hon dock inte tror att den felaktiga leveransen kommer att påverka det planerade vaccinationsarbetet i regionen avsevärt.

– Vi tror att frågorna kring transport och hantering av vaccinet kommer att vara lösta till dess nästa dos av Moderna-vaccinet levereras. Det vi inte vet just nu är när personalen kan få sina första och/eller andra doser av vaccinet.

Ingen hälsorisk

Enligt Folkhälsomyndigheten finns det inget som tyder på att doserna som transporterats i för låga temperaturer innebär en hälsorisk.

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger till Sveriges Radio Ekot att myndigheten tillsammans med Läkemedelsverket nu snarare kommer att utreda huruvida de doser av vaccinet som redan tagits är verksamma eller inte.

– Vår preliminära bedömning är att det inte finns någon risk att man får någon form av bieffekt. Däremot vet vi inte säkert om det har fortsatt effekt eller inte – och det har vi bett Läkemedelsverket att titta vidare på, säger han till Ekot.

Doser "i karantän"

En region som drabbats av leveransproblem av Modernas vaccin är Region Gävleborg.

Cirka 100 medarbetare på sjukhuset i Hudiksvall hade under torsdagen fått en första dos av Modernas vaccin. De medarbetare som fått vaccinet kommer att kontaktas under fredagen, enligt Tina Mansson Söderlund, biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör i i regionen.

"Enligt den information vi har är det värsta som kan hända att vaccinet är overksamt, och då kommer vi att erbjuda ny vaccination", skriver hon i ett pressmeddelande.

De ytterligare 300 doserna av Modernas vaccin som Region Gävleborg har kvar i lager sätts nu i karantän i avvaktan på utredning, medan personalvaccinationerna fortsätter som planerat under fredagen med Pfizers vaccin.

Rättad: I en tidigare version fanns felaktig information om hur vaccinet förvarats.

Anna Grönberg/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

FAKTA

Fakta: Leveranser av Modernas vaccin

Apoteket AB har levererat ut 2 100 doser av Modernas covidvaccin i en transportlösning med för låg frystemperatur till fem regioner: Östergötland Värmland, Gävleborg, Dalarna och Halland.

Totalt har cirka 1 000 personer vaccinerats med de berörda doserna. Det finns inget som tyder på att det innebär någon hälsorisk för den som vaccinerats, däremot behöver det utredas om den första dosen måste tas om.

Apoteket AB, som på regionernas uppdrag är ansvarig för temperaturen under leveranskedjan, utreder varför transporterna skett under felaktiga förhållanden.

Källa: Pressmeddelande från Region Halland.

Rättad: I en tidigare version av faktarutan fanns en felaktig uppgift om vem som ger uppdraget till Apoteket.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL