Utrikes

Stor avskrivning av Somalias skulder

Fotograf: TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Den så kallade Parisklubben skriver av Somalias skulder med åtminstone 1,4 miljarder dollar, vilket motsvarar 67% av landets skulder.

Tre årtionden av konflikter och inbördeskrig har skurit av Somalia från det globala finansiella systemet och avskrivningen är avsedd att underlätta för finansieringen av landets uppbyggnad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Manifestationer och våldsamma kravaller i USA

Polis vid brinnande bil i Los Angeles.
Polis vid brinnande bil i Los Angeles.
Fotograf: Mark J Terrill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Tusentals medlemmar i USA:s nationalgarde patrullerar storstäder efter fem dagar av kravaller och konfrontationer.
Minneapolis, där protesterna inleddes efter George Floyds död vid ett polisingripande, är nu en sårad stad på flera sätt.

Protester mot rasism och övervåld från polis har spridit sig och vuxit i styrka. Med de mäktiga manifestationerna om förändring på dagarna följer ett släptåg av kokande missnöje som urartar i härjningar och förstörelse, våldsamma protester som vaknar om natten.

Utegångsförbud har införts i flera storstäder där nätterna har sett brinnande bilar, sönderslagna fönster och våldsamma sammandrabbningar mellan hårdföra demonstranter och polis under mörkrets timmar. Men många fortsätter att trotsa utegångsförbudet, varpå polis svarar med skärpa, tårgas och gummikulor.

I New York greps 350 personer natten till söndagen och ett 30-tal poliser skadades, bränder färgade Los Angeles natthimmel, liksom i Seattle, Atlanta, Chicago.

New Yorks borgmästare Bill de Blasio säger att utredning om händelserna ska utredas, även en konfrontation där en polisbil i stadsdelen Brooklyn plöjde genom en samling demonstranter som kastade föremål mot fordonet.

Utsatta journalister

Den kaosartade utvecklingen med kravaller gör också att de reportrar som bevakar utvecklingen på plats blir utsatta. En reportergrupp från CNN greps av polis i Minneapolis, en svensk reporter skadades av polisens gummikulor. Nyhetsbyrån Reuters reportrar beskriver hur de också träffats av gummikulor, och fått utrustning sönderslagen av en demonstrant.

USA:s regering och president Donald Trump lovar att sätta in federalt styrda styrkor från nationalgardet, något som hittills inte tagits emot av delstaternas guvernörer..

Regeringen överväger också att terrorstämpla grupper som misstänks ligga bakom uppvigling. En uppsatt representant för regeringen anklagade vänstergrupper och anarkister för oroligheterna.

Övertygelse om sin stad

Men i Minneapolis och tvillingstaden Saint Paul, och i andra storstäder där den multikulturella brokaden av människor är vardag, försöker lokala ledare att finna en väg mellan förståelse och förkastelse.

– Det finns de människor som befinner sig på våra gator och som drivs av en övertygelse om vår gemenskap, säger Melvin Carter som är borgmästare i Saint Paul.

– Och så finns det andra som är här för att bränna ned våra frisersalonger som ägs av svarta, som sätter eld på familjeägda butiker, som förstör migrantägda restauranger, säger Carter.

Och i Minneapolis ekar Carters kommentar:

– Just nu utnyttjas vår sorg och smärta. Människor som främst kommer utifrån förstör affärer och företag ägda av svarta och minoriteter i vår stad. Vi kan inte låta dem göra det. Låt oss alla prioritera att rättvisa skipas för George Floyds död, säger kongressledamoten Ilhan Omar, som representerar det distrikt där en stor del av kravallerna har ägt rum.

Kravallpolis i Minneapolis.
Kravallpolis i Minneapolis.
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
Demonstration i Seattle under lördagen.
Demonstration i Seattle under lördagen.
Fotograf: Erika Schultz/AP/TT
En polis bevakar en brinnande bil i Salt Lake City på lördagen.
En polis bevakar en brinnande bil i Salt Lake City på lördagen.
Fotograf: Rick Bowmer/AP/TT

FAKTA

Bakgrund: Upplopp i USA med rasanknytning

George Floyds död i Minneapolis är den senaste händelsen som har orsakat upplopp med anknytning till rasfrågan i USA. Här är andra liknande händelser i USA från mitten av 1960-talet till i dag.

Los Angeles 1965: En poliskontroll av två svarta män i en bil där polis tar med männen för förhör utlöser upplopp 11–17 augusti i Los Angeles. 34 personer dödas i upplopp där stadsdelen Watts nästan förstörs helt och hållet.

Newark 1967: Två poliser griper och misshandlar en svart taxichaufför efter en mindre trafikförseelse. Upploppen 12–17 juli i Newark i delstaten New Jersey resulterar i 26 dödsfall och 1 500 skadade.

Detroit 1967: Upplopp i Detroit i delstaten Michigan pågår mellan 23 och 27 juli, 43 personer dödas och över 2 000 skadas. Oroligheter sprids till delstaterna Illinois, North Carolina, Tennessee och Maryland.

Mordet på Martin Luther King 1968: Efter mordet på medborgarrättskämpen den 4 april i Memphis, Tennessee, utbryter oroligheter i 125 städer 4–11 april. Minst 46 personer dödas och över 2 600 skadas. President Lyndon B Johnson beordrar militärstyrka att stävja upploppen.

Miami 1980: Fyra poliser frias från anklagelser om att ha slagit ihjäl en svart motorcykelförare i december 1979, efter att han hade kört mot rött ljus. 18 personer dödas och 300 skadas i oroligheter i Liberty City i Miami 17–20 maj.

Los Angeles 1992: Upplopp 30 april till 1 maj utmynnar i 59 dödsfall och fler än 2 300 skadade. Anledningen till oroligheterna är frikännandet av fyra vita poliser som filmades när de misshandlade den svarte mannen Rodney King. Oroligheter även i Atlanta, Las Vegas, New York, San Francisco och San Jose.

Cincinnati 2001: Oroligheter utbryter den 30 april efter det att en 19-årig svart man dödas av en vit polisman. 70 personer skadas.

Ferguson 2014: Tio dagar av protester 9–19 augusti sedan polis i Ferguson i delstaten Missouri har använt brutala metoder för att stoppa protester då en 18-årig student dödats av en polis. Nya protester utbryter när polisen frikänns.

Baltimore 2015. En 25-årig svart man dör den 19 augusti Han avlider av skador han åsamkats efter att ha gripits och förts till en polisbuss av polis. Gripandet hade filmats. Undantagstillstånd utlyses för att stoppa upplopp.

Charlotte 2016: En 43-årig man skjuts i Charlotte i delstaten North Carolina. Myndigheter inför utegångsförbud och truppförstärkning inkallas för att stoppa oroligheterna.

Källa: AFP

FAKTA

Fakta: USA:s nationalgarde

USA:s nationalgarde är en del av den amerikanska militären, som organiseras på delstatsnivå.

Nationalgardet kan kallas in av respektive delstats guvernör eller av USA:s president, vid olika typer av kriser och nödlägen både inom och utanför landets gränser.

Medlemmar av nationalgardet kan ha civila jobb eller gå på college samtidigt som de får militär träning på deltid.

Källa: nationalguard.com

Utrikes

Experten om Space X-raketen: Ett stort steg

Stas Barabash, föreståndare för institutet för rymdfysik: 'Allt som är bra som händer i rymden är bra för utveckling, inte bara för rymden utan egentligen för alla på jorden, kan man säga'.
Stas Barabash, föreståndare för institutet för rymdfysik: "Allt som är bra som händer i rymden är bra för utveckling, inte bara för rymden utan egentligen för alla på jorden, kan man säga".
Fotograf: IRF
Utrikes
Utrikes Rymdfantaster från hela världen bevittnade i helgen hur en raket från den privata aktören Space X sköts upp i rymden.
Stas Barabash, föreståndare för det svenska institutet för rymdfysik, är imponerad över designen inne i kapseln.
– För mig är det ett stort steg i teknologin, säger han till TT.

USA:s nystart i rymden kom ett steg framåt när farkosten från Space X lyfte från jordens yta på lördagen. Kapseln dockades med den internationella rymdstationen (ISS) knappt ett dygn senare.

Bakom Space X står entreprenören Elon Musk. Det är första gången som en privat aktör bygger en raket och skickar ut astronauter i omloppsbana runt jorden. På pappret är dock resan beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa.

"Historiskt genombrott"

Stas Barabash är professor i experimentell rymdfysik och föreståndare för institutet för rymdfysik i Sverige. Han beskriver helgens rymdresa som "spännande". Framför allt är han imponerad över att Space X lyckades få tillbaka första steget av raketen, något som i vanliga fall förstörs vid uppskjutningen.

– Det var ett historiskt genombrott i teknologin, säger han.

Rymdexperten gillar även designen inne i kapseln Crew Dragon.

– Det är en helt unik samverkan mellan astronauter och utrustning. Det är bara pekskärmar, inga klassiska knappar. Det ser helt fantastiskt ut. Jag tror att idéer som Elon Musk använder i sin design kommer att användas överallt, säger Stas Barabash och beskriver det som "ett stort steg i teknologin".

På frågan om vad det kan finnas för risker med projektet svarar Stas Barabash att det alltid finns en viss risk vad gäller rymdresor – men han tror att Space X vet vad de håller på med.

För det är inte första gången som Space X flyger till ISS.

– De använder likadan konstruktion för obemannade farkoster, för att leverera gods och utrustning till stationen. Men nu är det första gången de flyger astronauter dit, förklarar Stas Barabash.

Månen före mars

Elon Musk sade efter uppskjutningen av Space X att det förhoppningsvis var det första steget på en resa till en civilisation på Mars. Stas Barabash svarar att det är bra med visionärer som Musk, men att det första steget är att utforska månen.

– Det finns så många problem som måste lösas, och vi har ingen idé om hur vi ska göra det. Till exempel strålning, det är kanske ett av de största problemen.

Oavsett vilket så måste vi fortsätta åka ut i rymden, betonar han.

– Jorden är ett slutet system. Om vi vill utveckla oss måste vi gå till nya horisonter.

Klara Stefansson/TT

Utrikes

Framme på rymdstation efter historisk färd

Raketuppskjutningar är ett folknöje i Florida, även i covidtider. Här beundrar samlade åskådare den stigande Falcon 9-raketen från en bro i Titusville.
Raketuppskjutningar är ett folknöje i Florida, även i covidtider. Här beundrar samlade åskådare den stigande Falcon 9-raketen från en bro i Titusville.
Fotograf: Charlie Riedel/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det statliga monopolet på rymdresor är brutet.
Farkosten från privata uppstickaren Space X har dockat med den internationella rymdstationen (ISS) efter en problemfri resa från jorden – astronauterna har välkomnats av kollegerna på plats.

Bob Behnkens och Doug Hurleys resa till ISS är visserligen beställd av USA:s rymdmyndighet Nasa, men det är första gången ett privat företag bygger en raket och skickar ut människor i omloppsbana runt vår planet.

Färden till ISS beskrivs dock som skumpig av Behnken.

– Dragon (kapseln) pustade och frustade hela vägen till omloppsbanan, och vi körde eller red definitivt på en drake hela vägen upp, säger han efter ankomsten, enligt nyhetsbyrån AFP.

För den relativt nya aktören Space X har det varit en hård kamp att etablera sig i rymdbranschen.

– Känslorna bara sköljer över mig. Vi har jobbat i 18 år för detta, säger vd Elon Musk, även känd från bil- och energiföretaget Tesla.

Och liksom Nasa och USA:s president Donald Trump ser Musk bara helgens uppskjutning som början på en stor rymdsatsning.

– Detta är förhoppningsvis första steget på en resa till en civilisation på Mars.

Jättelikt eldhav

Nasa-chefen Jim Bridenstine manar dock till eftertanke.

– Vi firar inte än – vi firar när de i säkerhet kommit hem igen, säger han enligt medier i Florida.

Tidigare har USA:s astronauter fått förlita sig på Rysslands Sojuz-raketer för att kunna ta sig till ISS, men efter uppskjutningen sade Trump att USA nu hade återtagit sin plats som världens etta i rymden. Vladimir Ustimenko, talesperson för den ryska rymdstyrelsen Roskosmos, ställer sig dock frågande till uppståndelsen:

"Hysterin kring den lyckade uppskjutningen är svår att förstå. Det som har hänt borde ha skett för länge sedan. Nu är det inte bara ryssarna som flyger till ISS, utan också amerikanerna. Det är väl fantastiskt!", skriver han på Twitter.

Att rymdprogrammet är fullt av fallgropar påmindes Space X om så sent som i fredags, då den senaste prototypen till rymdraketen Starship exploderade och förstördes i ett jättelikt eldhav i Texas. Det är Starship som är tänkt att användas vid framtida expeditioner till månen och Mars – den är mycket större och av en annan typ än de Falcon 9 med kapseln Crew Dragon som används till ISS, så missödet drabbar inte de närmaste uppskjutningarna.

Japan näst på tur

Crew Dragon dockar automatiskt med ISS, även om astronauterna Behnken och Hurley kan ta över spakarna vid behov. Duon ska förstärka ISS-besättningen, som sedan svenskamerikanskan Jessica Meir med flera kom hem nyligen bara har bestått av tre personer; amerikanen Chris Cassidy och ryssarna Anatolij Ivanisjin samt Ivan Vagner.

Behnken och Hurley ska sedan tillbringa sommaren där uppe, innan samma kapsel för dem tillbaka. Formellt är hela denna resa ett sista test, "demo-2", innan Space X börjar med reguljär persontrafik till ISS.

Om allt går som det ska dimper Behnken och Hurley ner i Atlanten senast i augusti, och den första reguljära uppskjutningen – "crew-1" – äger rum några veckor senare. Plats på den har japanen Soichi Noguchi, samt två män och en kvinna från USA, Michael Hopkins, Victor Glover och Shannon Walker.

Henrik Samuelsson/TT

Space X-chefen Elon Musk i samspråk med president Donald Trump på Kennedy Space Center på lördagen.
Space X-chefen Elon Musk i samspråk med president Donald Trump på Kennedy Space Center på lördagen.
Fotograf: Alex Brandon/AP/TT

FAKTA

Fakta: USA:s nystart i rymden

USA:s nya rymdprogram innebär att myndigheten Nasa lejer ut mycket av verksamheten till privata aktörer. Vad gäller Internationella rymdstationen (ISS) har Space X och Boeing fått mångmiljardkontrakt för att sköta trafiken, först för transport av material och djur för forskning, och i nästa steg även persontransporter.

Space X har kommit längst. Boeing led ett bakslag i december, då dess Starliner-kapsel under en obemannad provtur hamnade i fel omloppsbana när den försökte nå rymdstationen.

Så kapaciteten är fortfarande en flaskhals. Flera amerikaner, väntas även den närmaste tiden få resa med ryska raketer, tills Space X och Boeing fått upp farten med reguljär trafik.

Utrikes

Fler flickor könsstympas när samhället stänger

Åratal av konflikt, instabilitet och fattigdom har gjort att Somalia inte står särskilt väl rustat inför kriser som utbrottet av coronavirus. Bilden är tagen på en kyrkogård i Mogadishu.
Åratal av konflikt, instabilitet och fattigdom har gjort att Somalia inte står särskilt väl rustat inför kriser som utbrottet av coronavirus. Bilden är tagen på en kyrkogård i Mogadishu.
Fotograf: Farah Abdi Warsameh/AP/TT
Utrikes
Utrikes Knivar, rakblad och glasskärvor. Det är verktyg som kan användas för att könsstympa flickor. I Somalia ökar ingreppen i coronavirusets spår – där personer som livnär sig på sedvänjan går från dörr till dörr för att erbjuda sina tjänster.

Nyligen knackade det överraskande på Sadia Allins dörr. Men det var ingen kompis eller släkting som kom på oväntat besök. Framför henne stod en person som erbjöd sig att könsstympa eventuella flickor i hushållet.

– Jag blev otroligt chockad. Och rädd. Det var obehagligt, säger Allin – som har två unga döttrar hemma – till TT i telefon från Hargeisa i Somaliland, som är en utbrytarregion till Somalia.

– Dörrknackandet är en gammal tradition som vi inte har sett på många år när det gäller könsstympning. Men coronaviruset har ställt saker på ända.

De flesta könsstympas

Somalia är det land i världen där könsstympning är som allra vanligast och de flesta kvinnor har utsatts för ingreppet. Omkring 97 procent av alla flickor könsstympas när de är mellan 5 och 11 år, enligt FN:s barnfond Unicef.

Nu varnar Plan International för att försöken att stoppa den urgamla traditionen bromsas av coronavirusets framfart i Somalia. Barnrättsorganisationen ser en stor ökning av antalet ingrepp sedan delar av samhället stängt ned för att tackla utbrottet. Dörrknackarna drivs av ekonomisk desperation samtidigt som många familjer passar på att utnyttja att skolorna håller stängt, eftersom det kan ta flickorna flera veckor att återhämta sig.

– Vanligtvis brukar ingreppen utföras på lov eller under regnperioden på landsbygden. Men nu har coronaviruset tvingat bort flickor från skolorna och det har lett till en ökning av våld i hemmen, inklusive könsstympning, säger Allin, som är chef för Plan Internationals Somaliakontor.

– De senaste veckorna har vi sett en massiv ökning av antalet könsstympningar av flickor, fortsätter Allin som dock inte har några exakta siffror att dela med sig av.

Påverkar arbetet

FN:s befolkningsfond UNFPA har varnat för att coronapandemin kan leda till att ytterligare två miljoner flickor könsstympas i världen det kommande decenniet. I Somalia har Plan International tillsammans med sina samarbetsorganisationer länge jobbat med bland annat informations- och utbildningsinsatser och hjälp till människor som utför ingreppen att hitta andra sätt att försörja sig.

– Antalet kvinnliga könsstympningar i Somalia är fortfarande väldigt högt, men vi har sett förbättringar och attitydförändringar under årens lopp. Därför är det väldigt oroväckande att vi nu ser efterfrågan öka på en så pass kort tid, säger Allen.

– Vi kräver att regeringen och hjälporganisationer tar med könsbaserat våld och könsstympning i allt sitt arbete med att tackla coronaviruset. Flickors hälsa måste inkluderas och tas på allvar.

Hälsoproblem

Kvinnlig könsstympning innebär att hela eller delar av det yttre könsorganet skärs bort. I Somalia är det inte ovanligt att flickor utsätts för det ingrepp som kallas infibulation, vilket innebär att den vaginala öppningen minskas genom att inre eller yttre blygdläppar skärs i och sys ihop. En mindre öppning lämnas så att urin och mensblod ska kunna komma ut. Det är vanligt att även klitoristoppen tas bort.

Ingreppen kan orsaka livslånga hälsoproblem och även leda till farliga komplikationer vid barnafödande. Omkring 290 000 flickor beräknas bli könsstympade i Somalia bara i år, enligt UNFPA som kopplar ökningen också till den muslimska fastemånaden ramadan, som traditionellt är en vanlig tid för ingreppen.

– När en flicka könsstympas kan du nästan se i hennes ögon hur hennes ambitioner och självförtroende försvinner. Hon har inte längre makten över sin egen kropp. Och smärtan kan vara livslång och följa med henne i graven, säger Allin.

– Det är en av de mest extrema manifestationerna av våld mot kvinnor och flickor. Därför är det väldigt viktigt att försöka ändra attityder och normer i familjer och samhällen. Könsstympning ska inte längre vara acceptabelt.

Social press

Men vad är det då som gör att en förälder väljer att låta sitt barn gå igenom ett ingrepp som enligt FN är en extrem form av diskriminering av kvinnor och flickor?

– Det är en sedvänja som har sina rötter i ojämställdhet mellan könen, det ses om en kulturell identitet, en social plikt och en förutsättning för äktenskap, säger Allin.

– När en mamma tvingas ta det här svåra beslutet handlar det nästan alltid om social press eller vikten av äktenskap som en ekonomisk trygghet. Det väger tyngre än hennes dotters smärta.

Sofia Eriksson/TT

Tonårsflickor informeras om kvinnlig könsstympning efter skolan i Hargeisa i utbrytarregionen Somaliland. Arkivbild.
Tonårsflickor informeras om kvinnlig könsstympning efter skolan i Hargeisa i utbrytarregionen Somaliland. Arkivbild.
Fotograf: Jason Straziuso/AP/TT
Sadia Allin, chef för Plan Internationals Somaliakontor.
Sadia Allin, chef för Plan Internationals Somaliakontor.
Fotograf: Privat/TT

FAKTA

Fakta: Vad är könsstympning?

Omkring 3,9 miljoner flickor köns­stympas varje år världen över.

Ingreppen kan se ut på olika sätt. I vissa fall skärs delar av blygdläpparna eller klitoris bort. En annan variant är att klitoris prickas, snittas eller skrapas med ett vasst eller spetsigt innehåll.

Den grövsta formen av könsstympning är så kallad infibulation, vilket innebär att både klitoris, inre och yttre blygdläppar avlägsnas. Huden sys ihop och kvar lämnas endast en millimeterstor öppning, där urin och menstruationsblod ska passera.

Källa: Unicef

FAKTA

Fakta: Förbjuds i grundlagen

Somalia ligger längst ut på det kilformiga utskott på östra Afrika som kallas Afrikas horn. Till ytan är landet nästan en och en halv gång så stort som Sverige. Somaliland utropade sig 1991 som en självständig stat, men har inte erkänts officiellt av några andra länder.

Enligt FN:s utvecklingsorgan UNDP levde 73 procent av invånarna på mindre än 1,25 dollar om dagen 2012. Särskilt svåra är villkoren på landsbygden.

Kvinnor diskrimineras på en rad områden och har litet politiskt inflytande. Barn- och kvinnomisshandel är vanligt. Flickor gifts bort tidigt, särskilt på landsbygden, där en del kan vara så unga som tolv år.

Nästan alla flickor i Somalia och Somaliland könsstympas. Fram till 1991 var könsstympning förbjudet, men förekom ändå. Ett nytt förbud infördes i den provisoriska grundlag som antogs 2012, men kvinnlig könsstympning praktiseras i princip överallt i Somalia ändå.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

IS-anhängare med barn flydde till Finland

Lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Fotograf: Maya Alleruzzo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tre kvinnor, som flytt lägret al-Hol i Syrien där misstänkta IS-anhängare hålls fångna, har tagit sig till Finland. De finländska kvinnorna kom tillsammans med nio barn, alla yngre än tio år, enligt utrikesministeriet.

– Vi vet att flera länders medborgare flytt från lägret men vi vet inte om flera finländare ännu är på väg, säger understatssekreterare Pekka Puustinen vid en presskonferens på söndagen.

Kvinnorna uppges ha kopplingar till terrorrörelsen IS. De har liksom barnen tagits om hand av myndigheter, vilka myndigheter vill inte Puustinen specificera. Han vill heller inte gå närmare in på eventuella säkerhetsutredningar.

De återvändande har fått hjälp av utrikesministeriet med resedokument, som de enligt finsk lag har rätt till.

Omkring 20 finländska barn och knappt 10 kvinnor tros fortfarande vistats i al-Hol i nordöstra Syrien.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Iran: Minst 200 döda i novemberprotester

Protest i Iran i november i fjol efter att bensinpriser höjts. Arkivbild.
Protest i Iran i november i fjol efter att bensinpriser höjts. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT
Utrikes
Utrikes Irans inrikesdepartement uppger att mellan 200 och 225 personer dödades i protester i november. Det är första gången som Iran nämner ett sådant högt dödstal efter de demonstrationer som bröt ut efter en höjning av bränslepriser.

– Sorgliga saker inträffar. Omkring 40–45 personer, alltså runt 20 procent av de som dödades, sköts med icke-standardiserade vapen och har därmed blivit martyrer, säger inrikesminister Abdolreza Rahmani Fazli.

Protesterna inleddes i Teheran den 15 november efter beskedet om bensinprishöjningen, men demonstrationerna spreds snabbt till ett hundratal orter. Förutom protester stacks bensinmackar i brand, butiker plundrades och polisstationer attackerades innan säkerhetsstyrkor slog ned protesterna i skuggan av nästan total internetnedsläckning.

Människorättsorganisationen Amnesty International har tidigare beräknat att minst 304 dödades, USA har sagt att över 1 000 dödades. En FN-grupp sade att minst 12 var barn, och vittnesmål hävdade att säkerhetsstyrkor "inte bara sköt skarpt, utan siktade mot huvud och vitala organ".

Inrikesministern säger att insatserna riktades mot dem som attackerade myndighetsbyggnader.

– Inga väpnade konfrontationer inträffade med folket. . . men de som attackerade polisstationer måste konfronteras, sade Abdolreza Rahmani Fazli enligt den statligt kontrollerade nyhetsbyrån Isna.

FAKTA

Fakta: Makten hos prästerskapet

Iran är en teokrati, där islamska lagar utgör grunden för lagstiftningen och domstolarna. Makten utgår från den högste andlige ledaren, sedan 1989 ayatolla Ali Khamenei. President och parlament är folkvalda, men prästerskapet har den yttersta makten.

De medborgerliga rättigheterna är starkt begränsade och brotten mot mänskliga rättigheter omfattande. Oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning.

Kvinnan anses underordnad mannen och har inte samma juridiska rättigheter.

Källa: Landguiden/UI

Utrikes

President: Omfattande strider i Moçambique

Moçambiques president Filipe Nyusi. Arkivbild.
Moçambiques president Filipe Nyusi. Arkivbild.
Fotograf: Gregorio Borgia/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Omfattande strider mellan regeringsstyrkor och islamistiska extremister pågår i Moçambique, meddelar president Filipe Nyusi i statlig tv. Striderna uppges ha inletts sedan jihadister i torsdags attackerade staden Macomia i landets gasrika norra del.

Regeringen har varit mycket försiktig med information om oroligheterna i Moçambique, som sägs drivas på av väpnade anhängare till terrorrörelsen IS.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Extremistattack på marknad i Burkina Faso

Burkina Faso.
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Beväpnade män har mördat omkring 30 människor på en marknad i staden Kompienbiga i östra Burkina Faso, uppger vittnen och lokala myndigheter.

Angriparna, som uppges vara islamistiska extremister, kom till staden på motorcyklar och sköt sedan mot flyende invånare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL