Annons

Stora besparingar hos oljebolag: "Brutalt"

Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 30 november 2021
Tuffa tider för oljesektorn. Arkivbild.
Tuffa tider för oljesektorn. Arkivbild.Foto: DroneBase/AP/TT

BP, ett av världens största oljebolag, skär ner på sina utgifter med 25 procent under året. Totalt handlar det om besparingar på 25 miljarder kronor. Produktionen kommer att minska med drygt 70 000 fat oljeekvavilenter per dag, en minskning med 14 procent jämfört med 2019.

"Det här är kanske det mest brutala miljön för olje- och gasaffärer på årtionden", säger BP:s vd Bernard Looney i ett uttalande.

Annons

Den norska koncernen Aker, som också är verksamma inom oljesektorn, lanserade på onsdagen ett sparpaket på minst 725 miljoner kronor. Stora besparingar ska ske via permitteringar av personal, och varken vd eller styrelse ska få någon lön eller bonusar under 2020.

Oljepriset har störtdykt med drygt 65 procent under 2020. Förutom minskad rörlighet på grund av coronapandemin har även ett priskrig mellan de stora producenterna Saudiarabien och Ryssland bidragit till raset.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons