Annons

Tusentals flyr jihadister i norra Moçambique

Publicerad 1 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Pemba, Moçambique.
Pemba, Moçambique.Foto: TT

Tusentals människor har sökt tillflykt i staden Pemba i norra Moçambique sedan jihadister gått till attack mot två orter i närheten, uppger källor i området för AFP.

De jihadistiska upprorsmakarna attackerade orterna Mocímboa da Praia och Quissanga under förra veckan. Där plundrade de myndighetsbyggnader och hissade sin egen flagga från taken.

Annons

En jihadistgruppering har härjat och satt skräck i regionen i över två års tid och bedöms ha dödat över 900 människor. Enligt den lokale ärkebiskopen har över 200 000 människor fördrivits från sina hem sedan oktober 2017.

Exakt hur många som sökt sig till Pemba, som är huvudstad i regionen Cabo Delgado, är oklart. Regeringen har dock gett de lokala myndigheterna i uppdrag att räkna hur många som anländer till hamnen och var dessa människor tar vägen.

– Till dags dato har vi registrerat fler än 4 000 människor, mestadels kvinnor och barn, säger en lokal, icke namngiven myndighetsföreträdare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons