350 000 strandsatta EU-medborgare hemflugna

Publicerad 2 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Strandade turister i Thailands huvudstad Bangkok.
Strandade turister i Thailands huvudstad Bangkok.Foto: Sakchai Lalit/AP/TT

EU har hjälpt medlemsstater och vissa grannländer att få hem strandade passagerare vars flyg ställts in på grund av coronaviruset. Omkring 350 000 EU-medborgare som varit fast utomlands har kunnat flygas hem, enligt en EU-tjänsteman. Men fortfarande uppges omkring 250 000 vara strandade.

Många flygbolag har ställt in avgångar på grund av stängda gränser och vikande passagerarantal. Det har fått EU att bilda en särskild grupp inom sin civilskyddsmekanism som ska bistå människor som inte kan komma hem. Omkring 600 000 EU-medborgare har vänt sig till ambassader eller EU-beskickningar för att få hjälp, enligt EU-tjänstemannen som vill vara anonym.

De flesta har flugits hem med reguljära eller chartrade plan. EU:s krishanteringsenhet har bara stått för omkring ett av tio plan och har främst jobbat med att koordinera medlemsstaternas ansträngningar att få hem sina medborgare.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.