Annons

Gratis pengar till alla

Swedbanks chefsekonom Andreas Wallström, vill se radikala grepp för att få igång ekonomin efter krisen.
Opinion • Publicerad 2 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021

Ge 10 000 kronor i månaden till alla svenskar efter krisen för att kickstarta ekonomin. Det säger Swedbanks tillförordnade chefsekonom Andreas Wallström. Han menar att Sverige har så starka statsfinanser att det är fullt möjligt att strö kontanter över medborgarna på det här sättet.

Det känns osannolikt att en försiktig svensk regering skulle föra en sådan politik, men det är en intressant tanke. Stimulansåtgärder kommer absolut att krävas. Frågan är om det bör ske på så direkt, personlig nivå som pengar in på kontot för den enskilde.

Annons

Ett annat ord för Wallströms förslag är medborgarlön. Normalt sett kan man komma med stora invändningar mot medborgarlön, på flera nivåer. Särskilt i Sverige skulle det bli svårt, eftersom svenskar är vana vid en såpass hög standard att det skulle vara svårt att ge en tillräckligt hög summa för att den skulle räcka till det som vi ser som en rimlig levnadsstandard. I Sverige anses man som fattig om man inte har en dator och åker på sommarsemester.

Det skulle också skapa den typ av klassamhälle som vi jobbat för att avskaffa, även om det skulle vara frivilligt att leva på den. Vi har under flera decennier försökt röra oss mot att alla ska ha en hyfsat god ekonomi och en medborgarlön skulle av nödvändighet få hållas ganska låg.

Vissa trycker istället på den moraliska aspekten: ska man verkligen få något för ingenting, kanske helt utan att man själv bidrar till samhället?

Inga av ovanstående argument håller särskilt bra i coronakristider. Folk kommer att bli fattiga av den här krisen, på ett sätt som vi förmodligen inte sett sedan 2008. Med en enorm arbetslöshet och ekonomisk depression blir dåliga förslag bra förslag. Om man någon gång ska genomföra ett experiment med medborgarlön så är det nu.

Martina JarminderSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons