Annons

Tekniska museet: "Ett mycket bra beslut"

Beslutet att tidigarelägga utbetalningar av statliga kulturstöd välkomnas av berörda kulturverksamheter.
– Men problemet är inte löst, hålet i kassan kvarstår, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.
Publicerad 2 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Som första åtgärd är det framflyttade stödet ett utmärkt beslut, tycker Maria Groop Russel, vd för Dramaten. "Men i nästa steg måste man göra en helhetsbedömning av ekonomin", säger hon. Arkivbild.
Som första åtgärd är det framflyttade stödet ett utmärkt beslut, tycker Maria Groop Russel, vd för Dramaten. "Men i nästa steg måste man göra en helhetsbedömning av ekonomin", säger hon. Arkivbild.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Skansen, Nordiska museet, Tekniska museet och flera andra museer ges ett andrum när utbetalningar av statligt kulturstöd nu tidigareläggs.

– Det är ett mycket bra beslut och det kom snabbt. Det ger oss lite tid, och den ska vi använda väl. Men problemet är inte löst, hålet i kassan kvarstår. Man kommer inte runt det faktum att vi behöver ett extra anslag, säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet.

"Tacksamma, men..."

Annons

Tekniska museet har tvingats stänga helt på grund av coronaviruset, och det har även Nordiska museet.

– Vi är tacksamma över att man har tagit det här beslutet, och det är bra man valde att agera snabbt. Det betyder att vi kan klara av det akuta läget. Men när det gäller framtiden är läget fortfarande oförändrat, säger Sanne Houby-Nielsen, styresman för Stiftelsen Nordiska museet.

Även statligt finansierade scener, som Kungliga Operan och Dramaten, får nu möjlighet att begära ut det ordinarie stödet i förskott.

– Som första åtgärd är det ett utmärkt beslut. Men i nästa steg måste man göra en helhetsbedömning av ekonomin. Det handlar om att vi inte kan spela teater, vi kan inte ta emot någon publik och får inga intäkter. Det är samma sak för alla publika verksamheter, säger Maria Groop Russell, vd för Dramaten.

Dramaten ställer in

Dramaten meddelade nyligen att de ställer in samtliga föreställningar fram till sommaren. Beslutet fattades efter att regeringen bestämt att minska begränsningen av sociala sammankomster från 500 till 50 personer.

– Vi har försökt hålla öppet, men nu klarar vi inte det längre. Vi lägger vår kraft på att försöka lösa hösten, säger Maria Groop Russell.

Viktor Andersson/TT

Tekniska museet välkomnar regeringens beslut, även om problemet kvarstår. "Man kommer inte runt det faktum att vi behöver extra anslag" säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet. Arkivbild.
Tekniska museet välkomnar regeringens beslut, även om problemet kvarstår. "Man kommer inte runt det faktum att vi behöver extra anslag" säger Peter Skogh, museidirektör vid Tekniska museet. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT
Fakta: Kulturstöd tidigareläggs

Fakta: Kulturstöd tidigareläggs

Regeringen har beslutat om att tidigarelägga statliga utbetalningar av kulturstöd, som i vanliga fall är utportionerade under året.

Vissa statligt finansierade museer, scener och andra institutioner har nu möjlighet att begära ut stöd i förskott. Syfte är att snabbt stärka deras likviditet i situationen som har uppkommit till följd av det nya coronavirusets spridning.

Verksamheter som påverkas är bland andra Dramaten, Kungliga Operan, Skansen, Strindbergsmuseet, Tekniska museet och Thielska galleriet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons