USA-insats mot drogkarteller

Publicerad 2 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
USA:s president Donald Trump flankerad av kustbevakningens chef Karl Leo Schultz, nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien, justitieminister William Barr, försvarsminister Mark Esper, Pentagons försvarschef Mark Milley och marinens chef Michael Gilday.
USA:s president Donald Trump flankerad av kustbevakningens chef Karl Leo Schultz, nationelle säkerhetsrådgivaren Robert O'Brien, justitieminister William Barr, försvarsminister Mark Esper, Pentagons försvarschef Mark Milley och marinens chef Michael Gilday.Foto: Alex Brandon/AP/TT

Donald Trump varnar för att coronapandemin öppnar för drogkarteller och andra som försöker att dra fördel av situationen. Men att USA inte kommer tillåta detta.

– Vi ska skydda det amerikanska folket från den illegala narkotikans dödliga plåga, sade Trump under onsdagens presskonferens, där försvarsminister Mark Esper meddelade att USA inlett en stor militär insats mot narkotikaligor i östra Stilla havet och Karibien.

– Dessa utökade styrkor kommer att i det närmaste fördubbla vår kapacitet att bekämpa narkotikahandeln i regionen, sade han och pekade ut Venezuelas president Nicolás Maduro som en bov i dramat.

– Korrupta aktörer, som den illegitima Maduroregimen, är beroende av inkomster från narkotikahandeln för att hålla kvar sitt grepp om makten. Det venezuelanska folket lider oerhört under Maduros kriminella kontroll över landet.

Om någon missat budskapet fyllde Pentagons försvarschef Mark Milley i:

– Vi är i krig mot terrorister, vi är i krig mot covid-19, vi är i krig mot kartellerna. Det här är USA:s militär, ni kommer inte att komma in i det här landet.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.