GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Hittaut har hittat till Hässleholm

9 maj går startskottet. Då inleds jakten på de 110 checkpoints som finns utplacerade mellan Röinge och Hovdala. Svenska Orienteringsförbundets friskvårdssatsning hittaut har blivit en dundersuccé – och nu har den hittat till Hässleholm.
ORIENTERING/FRISKVÅRD • Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
Ludvig Hallabro och Hässleholms OK drar igång hittaut i Hässleholm. Det finns checkpoints att leta efter både i skogen och mitt i stan.
Ludvig Hallabro och Hässleholms OK drar igång hittaut i Hässleholm. Det finns checkpoints att leta efter både i skogen och mitt i stan.Foto: Foto: Stefan Sandström

Hittaut firar tioårsjubileum. 2020 finns konceptet på 56 orter över hela Sverige. Och nu ska alltså även hässleholmarna hitta ut!

– Ja, äntligen! Det ska bli härligt, säger Hässleholms OK:s Ludvig Hallabro som är projektledare för hittaut i Hässleholm tillsammans med Simon Engel.

Pókemon Go för vuxna

Hittaut kan beskrivas som en enklare form av orientering där man går, cyklar eller springer för att leta upp kontroller/checkpoints på en karta.

Hittaut har jämförts med geocaching eller Pokémon go.

Är det en passande beskrivning?

– Som den vuxna versionen av Pokémon go, skulle man kunna säga. Kanske inte helt korrekt men lite åt det hållet. Hitta ut är ju inte bara för vuxna utan givetvis något man kan göra med barnbarnen, kanske inte just nu med anledning av corona, men det är en perfekt aktivitet för vuxna och barn att göra tillsammans, säger Ludvig Hallabro.

– Det är ett sätt att uppleva den fantastiska natur vi har runt Hässleholm. Det är vår förhoppning att hässleholmarna ska hitta en ny barnvagnsrunda, ett nytt ställe att plocka blommor på i skogen eller en ny pärla att ta med sig picknick-korgen till.

Galgbacken finns med på hittaut-kartan.
Galgbacken finns med på hittaut-kartan.Foto: Foto: Stefan Sandström

Hur går hittaut till?

– Vi har tryckt upp en enorm karta över hela Hässleholm, från Mölleröds kungsgård ända bort till Röinge skola. På den här kartan har vi placerat ut checkpoints och dessa kan man sedan besöka som deltagare i hittaut, förklarar Hallabro.

Fysisk karta eller app

Startskottet går den 9 maj och deltagarna har fram till den 1 november på sig att leta efter (valfritt antal) checkpoints.

– Antingen besöker man checkpointsen med hjälp av en fysisk karta eller använder man appen med den digitala kartan där man även kan se sin position med gps. Sedan bestämmer man sig för att leta upp en särskild checkpoint: ”Checkpoint 82 – den ska jag ta!” När man hittat sin checkpoint finns där en stolpe där det står 82 och en bokstavskod.

Deltagaren noterar bokstavskoden på papperskartan och för via dator in den på hemsidan. Eller finns möjligheten att skriva in bokstavskoden direkt i appen med en smartphone.

Hur klurigt är det att hitta checkpointsen?

– De har olika svårighetsgrader; gröna är de lättaste, blåa är medellätta, röda medelsvåra och så de svarta som är svårast.

Det kommer att finnas checkpoints även mitt i stan – dock ej exakt där denna är placerad...
Det kommer att finnas checkpoints även mitt i stan – dock ej exakt där denna är placerad...Foto: Stefan Sandström

110 checkpoints

Svårighetsgraden beror på terrängen och tillgängligheten.

– De gröna är princip vid en väg, vid en stig eller inne i stan. De svarta kan sitta intill en sten vid en liten höjd mitt ute i skogen – svårare terräng och svårare orienteringsmässigt att hitta. De svarta kanske inte en person som aldrig orienterat ska ge sig på – om man inte har gott om tid och vet ungefär var man är. Det är bra att ha med sig telefonen i så fall, säger Ludvig Hallabro och skrattar.

Det finns 110 checkpoints att leta efter.

– Därutöver kommer det att bli checkpoints-släpp senare under projektets gång. Så om man vill ha extra äventyr kommer det extra checkpoints, de finns ju då inte med på den tryckta kartan utan i appen och som pdf-karta som man kan ladda ner från vår hemsida.

"Coronatrygg" aktivitet

I dessa tider när många sport- och motionsevenemang är inställda, eller skjutna på framtiden, är hittaut en ypperlig sysselsättning för den som vill aktivera både kropp och knopp.

– Om man är frisk är ju detta ett perfekt sätt att komma ut och röra på sig. Man behöver inte vara flera stycken utan kan göra det själv.

Hela Hässleholms Orienteringsklubb är på olika sätt involverad i hittaut. Arbetet inleddes förra sommaren.

– Simon Engel hade hjälpt till att sätta ut checkpoints på andra orter och tyckte att vi skulle dra igång i Hässleholm. Vi fick okej från styrelsen och satte ihop en grupp på nio personer, berättar Ludvig Hallabro.

– Vi har arbetat med allt från vilka områden som ska vara med och när vi ska starta. Vi har beställt material, reviderat kartor och hittat samarbetspartners för att faktiskt ska kunna genomföra det här. Det är ett gediget arbete från många personer som ligger bakom, så det ska bli väldigt spännande att få se resultatet när vi nu drar igång, tycker den 19-årige projektledaren.

Förhoppningen är givetvis även att någon via hittaut kan hitta in i HOK.

– Vi vill att hässleholmarna ska komma ut, uppleva naturen och känna: ”kolla orientering, spännande!”. Sedan kanske någon också börjar orientera. Vem vet?!

Ludvig Hallabro – projektledare för hittaut i Hässleholm.
Ludvig Hallabro – projektledare för hittaut i Hässleholm.Foto: Stefan Sandström
Ludvig Hallabro vid en checkpoint (som inte kommer att stå på den här platsen när hittaut startar).
Ludvig Hallabro vid en checkpoint (som inte kommer att stå på den här platsen när hittaut startar).Foto: Stefan Sandström
Checkpoints i olika svårighetsgrader.
Checkpoints i olika svårighetsgrader.Foto: Stefan Sandström
Checkpoint.
Checkpoint.Foto: Stefan Sandström
Hässleholms hittaut-karta.
Hässleholms hittaut-karta.Foto: Stefan Sandström
<strong id="strong-bb6bb93954a153dcc70b0d486b20d4cd">Hittaut drar igång 9 maj – tjuvstartar 25 april</strong>

Hittaut är ett av Sveriges största friskvårdsprojekt. Det samordnas av Svenska Orienteringsförbundets och drivs av lokala orienteringsföreningar.

2019 aktiverade hittaut cirka 60 000 deltagare. 2020 finns hittaut på 56 orter.

Alla kan delta utifrån sina förutsättningar, oavsett ålder och orienteringskunskaper.

Hittaut går ut på att hitta checkpoints i stads- och skogsmiljö. Aktiviteten är gratis och tillgänglig dygnet runt.

Hässleholms Orienteringsklubb arrangerar hittaut mellan 9 maj och 1 november.

Kartorna delas ut i brevlådan till samtliga hushåll i Hässleholm i början av maj och finns även tillgänglig som app från den 25 april (digital smygstart).

Hittaut i Hässleholm är uppdelat i två kartor. Den ena sidan innehåller en vanlig orienteringskarta med checkpoints som man kan nå till fots. Den andra sidan innehåller en karta över Hovdala med cykelcheckpoints.

Tre extra checkpoints-släpp planeras under sommar och höst.

Varje checkpoint som registreras i appen eller på hemsidan belönas med en lott. Två vinstdragningar kommer att hållas i Hässleholm. Förstapriset är en cykel.

Mer information finns på hittaut.nu/hassleholm

Marika HöghällSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.