Förlustkvartal väntar H&M – vill se stödåtgärder

Coronapandemin har slagit med full kraft mot H&M som tvingas stänga butiker och permittera personal världen över.
Vd:n Helena Helmersson vill nu se ytterligare stödåtgärder.
– Vår syn är att fler åtgärder behövs, säger hon i samband med företagets senaste delårsrapport.
Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Sverige är ett av de länder där H&M fortfarande kan hålla butikerna öppna. I resten av världen är nära 4 000 av de drygt 5 000 butikerna i koncernen stängda.
Sverige är ett av de länder där H&M fortfarande kan hålla butikerna öppna. I resten av världen är nära 4 000 av de drygt 5 000 butikerna i koncernen stängda.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Klädhandeln är en av de hårdast drabbade sektorerna i spåren av coronautvecklingen – H&M inte undantaget. För bolagets nya vd Helena Helmersson har det blivit en extrem situation sedan hon tillträdde i slutet av förra året.

I samband med dagens telekonferens i anslutning till delårsrapporten konstaterar hon att bolaget aldrig har gått igenom något liknande.

– Vi jobbar väldig hårt i H&M-gruppen för att hantera situationen på bästa sätt. Naturligtvis har coronasituationen en stor negativ påverkan på det andra kvartalet. Det andra kvartalet kommer att bli ett förlustkvartal, fastslår hon.

För att försöka hantera situationen genomför nu bolaget en rad åtgärder: översyn av inköp, kostnadsstruktur, förhandlingar om permitteringar och samtal om finansieringslösningar för att säkerställa bolagets likviditet. Dessutom har man sedan tidigare meddelat att man för första gången ställer in utdelningen till aktieägarna.

– I ljuset av det här välkomnar jag styrelsens förslag att föreslå att utdelningen slopas, säger Helena Helmersson.

Stängda butiker

Hon välkomnar också de stödåtgärder som initierats av regeringar runt om i världen men poängterar att fler åtgärder kommer att behövas.

Bolaget visar nu en nästan halverad (46 procent) nettoförsäljning i mars.

Förutom de 3 778 av drygt 5 000 butiker globalt som hålls stängda märks en tydligt minskad efterfrågan på många andra marknader på grund av smittskyddsåtgärder.

H&M:s försäljningstapp i mars saknar motstycke enligt Maria Landeborn, senior analytiker på Danske Bank.

– Blickar man framåt är det en jätteallvarlig situation. De agerar väldigt snabbt för att säkra likviditet och kassa. Bland annat genom den slopade utdelningen, att minska investeringar och genomföra permitteringar. De visar också att de är hårda i förhandlingar med hyresvärdar, säger hon till TT.

– De gör verkligen det de kan för att ta sig igenom det här. Så här långt är det ingen tvekan om att de kommer att klara det, säger Maria Landeborn.

Minskar kostnader

En ljusglimt är Kina, där butikerna börjar öppna igen när situationen långsamt återgår till det mer normala – men det efter en februarimånad där försäljning i Kina minskade med 84 procent när stora delar av landet var nedstängt.

Bolaget räknar med att kunna minska rörelsekostnaderna med 20–25 procent under andra kvartalet. H&M räknar dock inte med att minskade kostnader kan kompensera för tappet i försäljning.

Vinsten ökar

Helena Helmersson tror att den nu akuta situationen kommer att ändra kundernas beteenden och skynda på en förändring av klädbranschen.

"Vi bedömer att de kraftigt ändrade konsumentbeteenden vi nu ser kommer att ytterligare öka samhällets digitalisering och även fokus på hållbarhetsfrågor", skriver hon i rapporten.

På Stockholmsbörsen fick dock rapporten ett positivt mottagande då den ändå bedömdes som bättre än väntat. Aktien stiger runt sex procent på en annars backande börs där bland annat storbanken JP Morgan i en snabb kommentar ser rapporten som "över förväntan" och att bolaget är en av de aktörer som "bedöms klara den nuvarande situationen allra bäst".

Fakta: H&M:s rapport

Fakta: H&M:s rapport

H&M:s försäljning på nätet ökade med 48 procent under det första kvartalet, jämfört med motsvarade kvartal 2019.

Före skatt gjordes en vinst på 2 504 miljoner kronor för perioden december–februari, det första kvartalet i företagets brutna räkenskapsår. Motsvarande period förra året gjorde bolaget en vinst på 1 043 miljoner kronor. Analytiker hade enligt Refinitiv förutspått en vinst på 1 047 miljoner kronor.

Nettoomsättningen ökade också, till 54 948 miljoner kronor från 51 015 miljoner året innan.

Källa: H&M

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.