Victoriafallens dån hörs igen

Victoriafallen är åter mäktiga. Torkan som förvandlade vattenmassorna till en liten rännil har upphört och i stället tros nya vattenrekord sättas de närmaste veckorna.
Publicerad 3 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Victoriafallen. Arkivbild.
Victoriafallen. Arkivbild.Foto: GUILLEM SARTORIO/AFP/TT

Larmet kom i höstas: Torra klippkanter vittnade om den värsta torkan på flera årtionden i södra Afrika och de mäktiga Victoriafallen vid gränsen mellan Zambia och Zimbabwe hotades. I stället för ett stort dån när vattenmassorna faller hundra meter var det tyst.

Men nu har vattnet – och dånet – kommit tillbaka, skriver The Times.

Enligt tidningen föll förra veckan 4 255 kubikmeter vatten genom fallen varje sekund – fem gånger så mycket som under samma period i fjol och tio gånger så mycket som i januari. Och mer vatten är på väg.

Kraftiga regn i Angola har fyllt på lagren och den tidigare torkan har torrlagt marken i så hög grad att det vatten som normalt sugs upp i stället forsar mot Victoriafallen. Myndigheterna tro nu att trycket och mängden vatten genom fallen kan bli de högsta på över 40 år.

– Det är mycket troligt att vi får se rekordet från 1970-talet slås under de kommande två veckorna, säger naturvårdaren Trevor Lane till The Times.

1978 uppmättes 6 200 kubikmeter per sekund i Victoriafallen.

Men vattenfallets nya dån kommer inte att ackompanjeras av ett annat ljud – turisternas. Den 1 april stängde Zambia den plats som lokalbefolkningen kallar ungefär "den dånande röken" (Mosi-oa-Tunya) och inga turister kan komma i närheten. Zimbabwe hade då redan gjort samma sak.

– Fallen är stängda tills vidare, sade Tinashe Farawo, talesperson för Zimbabwes nationalparker Zimpark, till The Herald i Zimbabwe tidigare i veckan.

– Så fort vi har tagit oss ut ur den här utmaningen som coronaviruset är kommer folk att återvända för att se på Victoriafallen.

Martin Yngve/TT

Fakta: Fick namn efter drottning

Fakta: Fick namn efter drottning

De mäktiga Victoriafallen är ett vattenfall i övre delen av floden Zambezi i södra Afrika, på gränsen mellan Zambia och Zimbabwe och nära den zambiska staden Livingstone.

Upptäckaren David Livingstone namngav fallet efter drottning Victoria av Storbritannien. På det lokala bantuspråket heter fallen Mosi-oa-Tunya (”Dånande rök”).

Victoriafallen lockar många turister. Fallen har i bägge länderna avsatts som naturskyddat område, vilket 1989 gemensamt togs upp på Unescos världsarvslista.

Källa: Nationalencyklopedin

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.