Annons

USA förhindrar export av skyddsmasker

USA hänvisar till en lag från Koreakriget för att stoppa export av masker och annan skyddsutrustning som behövs under coronapandemin.
Men Tyskland kritiserar USA för att ha stoppat en skeppslast av skyddsmasker från Thailand.
Publicerad 4 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
USA:s president Donald Trump har skrivit under en order med hänvisning till en lag från Koreakriget på 1950-talet som bland annat begränsar export av skyddsmateriel. Arkivbild.
USA:s president Donald Trump har skrivit under en order med hänvisning till en lag från Koreakriget på 1950-talet som bland annat begränsar export av skyddsmateriel. Arkivbild.Foto: Gerald Herbert/AP/TT

President Donald Trump skrev på fredagen under en order som förhindrar den amerikanska regeringen att exportera ansiktsmasker av typ N-95 och annat skyddsmateriel med hänvisning till en lag om försvarsproduktion som inrättades under Koreakriget 1950–1953.

Ordern "är ytterligare ett steg i den pågående kampen att undvika hamstring, prishöjningar och profiterande genom att undvika skadlig export av avgörande material", sade Trump i ett uttalande.

Ilsket Berlin

Annons

Men kritik mot amerikanska åtgärder kommer från både Tyskland och Kanada.

Berlins delstatsregering anklagar USA för att ha stoppat en last med 200 000 masker i Thailand från att skeppas till Tyskland. Maskerna, av typ FFP2, tillverkas av amerikanska 3M.

Berlins politiskt ansvarige för inrikesfrågor, socialdemokraten Andreas Geisel, kallar beslutet för "modernt röveri" och säger att lasten "konfiskerats".

– Det här är inte rätt sätt att agera gentemot en transatlantisk partner. Även i en tid av global kris bör vilda västernmetoder undvikas, säger Geisel.

Hans kritik genljuder i andra EU-länder. I Frankrike säger flera regionala ledare att de inte får tag på skyddsutrustning då amerikanska köpare bjuder över dem, och sökandet efter masker liknas vid "en skattjakt", enligt Île-de-France-regionens ledare Valérie Pécresse, rapporterar BBC.

Kanada varnar

I USA:s grannland Kanada skärpte premiärminister Justin Trudeau tonen och sade att Trumps beslut är ett "misstag". Han fortsatte med att varna för att beslutet kan slå tillbaka mot USA, då läkare och sköterskor från Kanada dagligen pendlar till USA, bland annat till storstaden Detroit, för att bistå amerikansk sjukvård.

Biträdande premiärminister Chrystia Freeland lade till att Kanada "ska göra allt det kan för att försvara nationella intressen".

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons