Annons

En dag på tippen

I en strid ström rullar personbilar, med eller utan fullastade släp, in på återvinningscentralen i Vankiva.
Lördagar brukar vara tätt mellan bilarna, men denna lördag släpptes tio åt gången in. Allt med hänsyn till coronaläget.
Hässleholm • Publicerad 5 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
Jens Hermansen i väntan i kön in till Vankiva återvinningscentral. Tio åt gången släpps in under dessa tider.
Jens Hermansen i väntan i kön in till Vankiva återvinningscentral. Tio åt gången släpps in under dessa tider.Foto: Stefan Sandström

– Besökarna accepterar att de kan få vänta lite extra innan de kan rulla in på återvinningscentralen, säger Leon Simonsen som är en av de som för dagen arbetar på centralen i Vankiva.

Han berättar att det kan vara från 300 upp till 700 besök en lördag. Då är köerna och väntetiderna långa.

Annons

Denna lördag är kön inte så lång som ut till grindarna. Men ett tjugotal bilar står i kö i två rader för att legitimera sig med körkortet innan de kan rulla in på anläggningen.

Många lämnar till loppisen

Tack vare att man försöker begränsa antalet bilar med släp inne på området, så blir det inte riktigt så där trångt. Vissa har sorterat sitt skräp innan de kommer och då går det snabbt att fördela bland alla fraktioner.

Nya tydliga skyltar gör det lättare för skräpkastarna. Men Leon och hans kollegor får ändå frågor om det som ska kastas. Det är inte lätt att hålla reda på vad som ska kastas var.

– Vi är glada för att många lämnar hela saker till HIF:s loppis, säger Leon och berättar att HIF:are kommer flera gånger per dag, sorterar vad som kan säljas och kastar resten.

Mellan tre och fyra kubik loppisprylar tas om hand varje dag. Leon tycker att det vore bra om man mer kunde satsa på återbruk. Han nämner byggmaterial som i dag slängs. Exempelvis fina fönster och dörrar som kunde komma till nytta på andra ställen.

– Men det är otroligt roligt att folk tar sig tid att åka hit och slänga sitt skräp istället för att slänga det i naturen, menar Leon.

Leon Simonsson på återvinningscentralen i Vankiva guidar om avfallshanteringen en vanlig lördag i "coronatider".
Leon Simonsson på återvinningscentralen i Vankiva guidar om avfallshanteringen en vanlig lördag i "coronatider".Foto: Stefan Sandström

Maja Sjöstrand och hennes pappa hjälper Majas morfar att göra sig av med saker som inte behövs efter en flytt.
Maja Sjöstrand och hennes pappa hjälper Majas morfar att göra sig av med saker som inte behövs efter en flytt.Foto: Stefan Sandström
Camilla och Niklas Fogelberg passade också på att tömma förråd under lördagen.
Camilla och Niklas Fogelberg passade också på att tömma förråd under lördagen.Foto: Stefan Sandström
Miljöfarligt avfall tas emot.
Miljöfarligt avfall tas emot.Foto: Stefan Sandström
Nya informationsskyltar talar om var vad ska kastas.
Nya informationsskyltar talar om var vad ska kastas.Foto: Stefan Sandström
Hans BryngelsonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons