Annons

Delstaten Wisconsin skjuter på primärval

Den amerikanska delstaten Wisconsins guvernör Tony Evers meddelar att det planerade primärvalet på tisdagen skjuts på framtiden.
Publicerad 6 april 2020 • Uppdaterad 24 november 2021
En väljare i Milwaukee förtidsröstar från sin bil inför Wisconsins primärval som var planerat till den 7 april. Valet har nu skjutits fram på grund av coronapandemin.
En väljare i Milwaukee förtidsröstar från sin bil inför Wisconsins primärval som var planerat till den 7 april. Valet har nu skjutits fram på grund av coronapandemin.Foto: Morry Gash/AP/TT

Valet var planerat att hållas trots coronapandemins framfart och kraftig kritik.

– Jag kan inte med gott samvete stå vid sidlinjen och inte göra något, sade Evers och fattade ett beslut som stoppade tisdagens val.

Annons

– Min grundläggande uppgift är att se till att människor är säkra. Att stoppa röstningen den 7 april är nödvändigt för att skydda invånarna i Wisconsin och bromsa spridningen av covid-19, sade guvernören som är demokrat.

Delstatens kongress, där Republikanerna har majoritet i båda kamrarna, har motsatt sig guvernörens tidigare försök att skjuta på omröstningen. Guvernörens beslut kan komma att överklagas av Republikanerna.

Delstaten beordrar samtidigt dess invånare att hålla sig hemma.

– Att hålla val samtidigt som folk beordras att hålla sig hemma är vettlöst, sade en ilsken demokratisk borgmästare till webbtidningen Politico inför det planerade valet.

Demokratiska partiet beslutade i torsdags att flytta sitt partikonvent, den tillställning då presidentkandidaten formellt utses, från mitten av juli till den 17–20 augusti. Konventet har planerats i åratal och är tänkt att äga rum i Milwaukee, delstatens största stad.

Förtidsröstning i Milwaukee i USA-delstaten Wisconsin. Primärvalet var planerat till den 7 april.
Förtidsröstning i Milwaukee i USA-delstaten Wisconsin. Primärvalet var planerat till den 7 april.Foto: Morry Gash/AP/TT
Fakta: Wisconsin

Fakta: Wisconsin

Wisconsin har cirka 5,8 miljoner invånare och ligger i den nordliga delen av mellersta USA med gräns till Minnesota, Iowa, Illinois och Michigan.

Huvudstaden heter Madison men största stad är Milwaukee. Där ligger bland annat ölbryggeriet Millers och motorcykeltillverkaren Harley Davidsons huvudkontor.

Wisconsin ses i nuläget som en vågmästardelstat, där det står och väger mellan demokratisk och republikansk majoritet. I presidentvalet 2016 vann Donald Trump oväntat delstaten över Hillary Clinton.

Mer än 1 500 personer har bekräftats vara smittade av det nya coronaviruset i Wisconsin och över 30 personer dött i covid-19 där.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons