Utrikes

Delstaten Wisconsin skjuter på primärval

En väljare i Milwaukee förtidsröstar från sin bil inför Wisconsins primärval som var planerat till den 7 april. Valet har nu skjutits fram på grund av coronapandemin.
En väljare i Milwaukee förtidsröstar från sin bil inför Wisconsins primärval som var planerat till den 7 april. Valet har nu skjutits fram på grund av coronapandemin.
Fotograf: Morry Gash/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den amerikanska delstaten Wisconsins guvernör Tony Evers meddelar att det planerade primärvalet på tisdagen skjuts på framtiden.
PREMIUM

Valet var planerat att hållas trots coronapandemins framfart och kraftig kritik.

– Jag kan inte med gott samvete stå vid sidlinjen och inte göra något, sade Evers och fattade ett beslut som stoppade tisdagens val.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Orbán skeptisk till EU-fond

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är skeptisk till EU-kommissionens stödplaner mot coronakrisen. Arkivfoto.
Ungerns premiärminister Viktor Orbán är skeptisk till EU-kommissionens stödplaner mot coronakrisen. Arkivfoto.
Fotograf: Darko Vojinovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes

EU-kommissionens stora stödpaket mot coronakrisens ekonomiska effekter möts inte av jättejubel i Ungern.

I en radiointervju på fredagen säger premiärminister Viktor Orbán att tanken på att låta EU-kommissionen låna ihop pengar som sedan gemensamt betalas tillbaka av hela EU "tänder stoppsignaler i huvudet".

– Jag vill inte avfärda det direkt, även om min instinkt är skeptisk. Jag föreslår att vi studerar det här med kallt huvud och sedan bestämmer oss, säger Orbán enligt nyhetsbyrån Reuters.

Han är även kritisk mot hur EU-kommissionen har räknat fram att Italien och Spanien behöver mest stöd, trots att båda länderna har betydligt större BNP än exempelvis Ungern.

– Absurt och förvrängt, för det ger mer till de rika än de fattiga, säger Orbán till ungersk radio.

Utrikes

Storbritannien störst i Bryssel

Storbritanniens brexitförhandlare David Frost tillsammans med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Trots brexit är Storbritannien det land som har flest ackrediterade journalister på plats i Bryssel. Arkivfoto.
Storbritanniens brexitförhandlare David Frost tillsammans med EU:s chefsförhandlare Michel Barnier. Trots brexit är Storbritannien det land som har flest ackrediterade journalister på plats i Bryssel. Arkivfoto.
Fotograf: Olivier Hoslet/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Trots – eller kanske tack vare – brexit är Storbritannien störst i Bryssel. Åtminstone när det gäller antalet som rapporterar om EU.

Enligt en genomgång från nyhetssajten Politico Europe finns 135 journalister med brittiska arbetsgivare ackrediterade hos EU-kommissionen. Det är en bra bit fler än exempelvis Frankrike med 94 och Tyskland med 86.

Närmast britterna i listan följer journalister med belgiska arbetsgivare – 131 stycken. Merparten av dem arbetar emellertid för mer internationellt inriktade tidningar och tv-kanaler, snarare än för en belgisk publik.

Sverige och Finland är på delad 18:e plats i listan – strax efter Kina.

Utrikes

Odlar potatis i väntan på att Everest öppnar

Det finns gott om plats på Mount Everest den här klättringssäsongen. Arkivbild.
Det finns gott om plats på Mount Everest den här klättringssäsongen. Arkivbild.
Fotograf: Niranjan Shrestha/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det har gått 67 år sedan den första bestigningen av världens högsta berg. Men i år har coronapandemin satt stopp för klättringen på Mount Everest. Guiden Sonam Tshering odlar potatis i stället.

Den 29 maj 1953 var nepalesen Tenzing Norgay och nyzeeländaren Edmund Hillary först med att officiellt nå Mount Everests topp. Men 67 år senare är det betydligt lugnare på berget. Nepal har stoppat alla expeditioner och Kina utfärdar bara tillstånd för sina medborgare – och en grupp kinesiska lantmätare ska nyligen ha nått toppen.

För de sherpor som arbetar som guider har beslutet förstås inneburit brist på arbete och stor oro för framtiden. Omkring 200 000 människor jobbar med bergsturismen i Nepal, enligt landets turismmyndighet. Pandemin bröt ut när de som allra bäst höll på att förbereda sig inför den vanligtvis hektiska klättringssäsongen mars–maj.

Sherpan Sonam Tshering har tvingats återvända hem till sin by Sibuje där han odlar potatis, korn och vete på en liten bit land för att bidra till försörjningen.

– Men vi kan bara odla så att det räcker för att mätta familjen i ett par månader, säger han.

Förhoppningen är att klättrarna ska kunna komma tillbaka till höstsäsongen, september-november. Den brukar dock inte vara lika populär bland de som vill bestiga världens högsta berg.

Tenzing Norgay (till höger) och Edmund Hillary var först ut att officiellt bestiga Mount Everest 1953. Arkivbild.
Tenzing Norgay (till höger) och Edmund Hillary var först ut att officiellt bestiga Mount Everest 1953. Arkivbild.
Fotograf: AP/TT

FAKTA

Fakta: Mount Everest

Mount Everest är ett bergmassiv i Himalaya på gränsen mellan Nepal och Tibet. Det är världens högsta berg, som mäter 8 848 meter över havet.

Bestegs för första gången 1953 av Tenzing Norgay från Nepal och Edmund Hillary från Nya Zeeland.

Utrikes

Skottskadade i demonstrationer mot polisvåld

Bränder i Minneapolis under torsdagen.
Bränder i Minneapolis under torsdagen.
Fotograf: David Joles/Star Tribune/AP/TT
Utrikes
Utrikes Protesterna i USA mot ordningsmaktens övervåld mot svarta fortsätter. En polisstation har satts i brand i staden Minneapolis och i flera städer har människor skottskadats.
President Donald Trump hotar med att sätta in militär – och kallar ledarskapet för "bristfälligt".

För tredje dagen i rad präglades flera amerikanska storstäder av protester, som sent på torsdagen lokal tid på sina håll övergick i kravaller och plundring.

I Louisville i delstaten Kentucky har minst sju personer skottskadats i samband med en demonstration kring fallet Breonna Taylor, rapporterar AP. Taylor sköts i sitt hem av polis i mars. Även i andra städer rapporteras det om skottlossning i samband med demonstrationer.

I Minneapolis ska en polisstation ha satts i brand och stadens polis uppger att de av säkerhetsskäl lämnat byggnaden. Enligt Washington Post har ett hundratal personer omringat huset, utan att någon polis syns till. I tvillingstaden Saint Paul ingrep polisen mot ett 60-tal personer som plundrade en affär, skriver tidningen Star Tribune.

Utreds av FBI

Men även fredliga demonstrationer spred sig i det som kallas Twin Cities-området, och tusentals personer protesterade i ett antal manifestationer där de krävde rättvisa och frihetsberövande för de fyra vita poliser vars ingripande i måndags utlöste protesterna.

En video visar hur en vit polisman under nära nio minuter med knät sätter sig på en svart mans nacke. I videon hörs hur 46-årige George Floyd, med ansiktet nedpressat mot gatan och iförd handbojor, vädjar om hjälp och flera gånger säger "snälla, jag kan inte andas", innan han blir livlös.

Han förklarades senare död på ett sjukhus i Minneapolis. De fyra inblandade poliserna har fått sparken och fallet utreds av FBI.

Demonstranter i Minneapolis ropade "Jag kan inte andas" – de ord som blev den döde George Floyds sista – när de tågade i de centrala delarna av staden, där människorättsaktivisten Al Sharpton höll ett tal.

– Det finns sannolika skäl att misstänka och gripa dem (poliserna). Vi ber inte om en tjänst, vi ber om vad som är rätt, sade han enligt nyhetsbyrån AFP.

Lokalt undantagstillstånd

Efter onsdagens våldsamma protester hade Minneapolis borgmästare Jacob Frey på torsdagen bett guvernören Tim Walz om hjälp, och denne kallade in delstatens nationalgarde för att hjälpa polisen att hålla ordning i staden.

Men enligt tidningen Minnesota Reformer hade nationalgardet inte satts in på torsdagskvällen. USA:s president Donald Trump kallar det "brist på ledarskap".

"Antingen skärper sig den väldigt svaga vänsterradikala borgmästaren Jacob Frey och får ordning i staden, eller så kommer jag att skicka in nationalgardet och få jobbet gjort", skriver Trump på Twitter.

Frågan om övervåld

Ett lokalt undantagstillstånd har utlysts i delar av Minneapolis, och polisen har bett allmänheten att hålla sig borta från vissa centrala delar av staden.

Men det har inte bara varit oroligt i Minnesota. Protester har även spritt sig till många andra städer i USA, bland annat Los Angeles och Memphis.

även om konfrontationer mellan polis och demonstranter i New York och Chicago.

De senaste fallen väcker svåra minnen av andra händelser där svarta utsatts för övervåld i USA de senaste åren. Händelsen väcker också frågeställningar om rasism inom polisen och huruvida svarta och vita är lika inför lagen.

Martin Yngve/TT

En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten 'Black Lives Matter'.
En demonstrant i Saint Paul håller upp en skylt med texten "Black Lives Matter".
Fotograf: John Minchillo/AP/TT
En polisinsats i Saint Paul, där en affär plundrades.
En polisinsats i Saint Paul, där en affär plundrades.
Fotograf: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune/AP/TT

Utrikes

Miljardpaket för grön omställning i Norge

Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre). Arkivbild.
Norges klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre). Arkivbild.
Fotograf: Vidar Ruud/NTB/TT
Utrikes
Utrikes

Norges regering föreslår att 3,6 miljarder norska kronor läggs på ett grönt omställningspaket i spåren av coronapandemin, rapporterar NRK. Pengarna är del av ett större åtgärdspaket som ska presenteras senare under fredagen.

Pengarna ska gå till extra åtgärder för att stötta näringslivet och samtidigt få ned klimatutsläppen i Norge, och ska brukas både till forskning och till finansiering av olika projekt.

Den största delen av satsningen, två miljarder kronor, går till den statliga företaget Enova, som ska arbeta med teknikutveckling inom industrin. En miljard ska även under loppet av tre år delas ut inom en grön plattform, där pengar fördelas till företag som utvecklar grön teknik. Övriga 600 miljoner går till andra åtgärder, enligt NRK.

– Detta är ett stort paket som bidrar till många gröna jobb och till omställning av den norska ekonomin, säger klimat- och miljöminister Sveinung Rotevatn (Venstre) till NRK.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Utrikes

Svårt skadad efter lejonattack i Australien

Två lejon var inblandade i attacken. Arkivbild – lejonet på bilden var inte inblandad i händelsen.
Två lejon var inblandade i attacken. Arkivbild – lejonet på bilden var inte inblandad i händelsen.
Fotograf: Roland Johansson/TT
Utrikes
Utrikes

Två lejon attackerade en djurskötare på ett zoo i Australien när hon var i färd med att städa djurens inhägnad under fredagen. Den 35-åriga kvinnan fick allvarliga skador i huvudet och i halsen och fick flygas till sjukhus. Hennes tillstånd uppges vara kritiskt med stabilt.

Djurparken, Shoalhaven Zoo, ligger ungefär 16 mil söder om Sydney och har varit stängt för allmänheten sedan den 25 mars på grund av restriktioner kopplade till coronapandemin.

Enligt mediebolaget ABC var djurparken skådeplats för en liknande händelse 2014, då en djurskötare drogs ned i en damm av en krokodil inför ögonen på 60 åskådare. Djurskötaren ska dock endast ha ådragit sig lindriga skador vid det tillfället.

Utrikes

Kinesisk huvudvärk för EU:s utrikesministrar

EU:s utrikeschef Josep Borrell ska diskutera relationen till Kina med medlemsländernas utrikesministrar. Arkivbild.
EU:s utrikeschef Josep Borrell ska diskutera relationen till Kina med medlemsländernas utrikesministrar. Arkivbild.
Fotograf: Olivier Hoslet/AP/TT
Utrikes
Utrikes Coronakrisen och Hongkong. Yttrandefrihet och industrispionage. Handelsgräl och handelssamarbete.
Relationen till Kina är allt annat än enkel när EU försöker balansera mellan rivalitet och partnerskap.
PREMIUM

Jätten i öster är huvudämne när EU-ländernas utrikesministrar håller ett webbmöte under fredagen. Coronakrisens följder för Asien och Stillahavsregionen ska diskuteras, men merparten av mötet kommer att ägnas åt Kina.

Diskussionen är ett avstamp inför ett webbtoppmöte som EU-topparna Ursula von der Leyen och Charles Michel hoppas kunna hålla med Kinas premiärminister Li Keqiang i slutet av juni.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Gripen efter falskt Gardermoen-larm

Oslos flygplats Gardermoen. Arkivbild.
Oslos flygplats Gardermoen. Arkivbild.
Fotograf: Heiko Junge/NTB Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En man har gripits efter att sent på torsdagen ha larmat om beväpnade män på Oslos flygplats Gardermoen.

Mannen är misstänkt för falskt nödsamtal till polisen. Efter hans larm stoppades trafiken till och från Norges största flygplats under en kort tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL