Tre kineser dödade i attack vid Kongogruva

Publicerad 6 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021
En gruva i Kongo-Kinshasa – dock inte i den del av landet där de tre kinesiska medborgarna ska ha dödats. Arkivbild.
En gruva i Kongo-Kinshasa – dock inte i den del av landet där de tre kinesiska medborgarna ska ha dödats. Arkivbild.Foto: Schalk van Zuydam/AP/TT

Tre kinesiska medborgare har skjutits ihjäl i ett gruvområde i Kongo-Kinshasa, enligt den statliga kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina.

Attacken skedde i lördags i Ituriprovinsen i de nordöstra delarna av landet, som gränsar till Uganda och Sydsudan. Den kinesiska nyhetsbyrån nämner inget om vilken gruva det handlar om eller vilket företag som driver den.

I Kongo-Kinshasa finns många stora koboltgruvor, som ägs av utländska företag. Kobolten används bland annat i batterier. Men de största koboltgruvorna ligger i sydvästra Kongo-Kinshasa – alltså långt från den plats där attacken skedde.

Kinesiska gruvföretag har gjort stora investeringar i Kongo-Kinshasa, trots stora säkerhetsrisker. Den kanadensiska guldgruvjätten Banro Mining avbröt förra året sitt arbete i landet på grund av upprepade attacker från beväpnad milis.

TT
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.