Annons

Vill ersättas för brandhäktning

Satt frihetsberövad i drygt två veckors tid, misstänkt för mordbrand.
HÄSSLEHOLM • Publicerad 6 april 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
Ungdomarna lämnade godsmagasinet utan att larma. Tingsrätten slog fast att det var en eller flera fimpar som startat branden.
Ungdomarna lämnade godsmagasinet utan att larma. Tingsrätten slog fast att det var en eller flera fimpar som startat branden.Foto: Sharon Wong

En av de ungdomar som satt häktade, på sannolika skäl misstänkta för grov mordbrand i samband med att godsmagasinet brann ner ifjol, har ansökt om ersättning hos Justitiekanslern. Inget önskat belopp har angivits, utan Justitiekanslern yrkas utge skälig ersättning.

Fem ungdomar anhölls misstänkta för brottet, och fyra av dessa häktades sedan. Den person som nu ansökt om ersättning berättade redan i första vilka som varit i godsmagasinet, och att de suttit där inne och rökt. Några av de andra ungdomarna påstod i sina förhör att de varit på andra orter, och erkände sin närvaro på platsen först när de konfronterades med bilder och andra uppgifter.

Lämnade utan att larma

Annons

Häktningen hävdes av åklagaren efter två veckor, och under tiden som frihetsberövad med restriktioner hann den som nu söker ersättning fylla år. Misstankarna om grov mordbrand avskrevs strax före julafton.

Ingen av de fem ungdomar som frihetsberövades dömdes för själva branden, men samtliga för olaga intrång för att ha befunnit sig i lokalerna. Tingsrätten fastslog också att det med största sannolikhet var någon av ungdomarnas cigaretter som startat branden, men att det inte gick att säga vems cigarett.

Domare Lena Berlin avslutade domen med att ifrågasätta hur ungdomarna tänkte när de lämnade godsmagasinet, med vetskap om att det brann, men utan att larma.

Lars-Åke EnglundSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons