Inrikes

18-årig kvinna döms för penningtvättsbrott

En 18-årig kvinna i Malmö har dömts för penningtvättsbrott och grovt penningtvättsbrott. Arkivbild.
En 18-årig kvinna i Malmö har dömts för penningtvättsbrott och grovt penningtvättsbrott. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En 18-årig kvinna i Malmö har dömts för penningtvättsbrott och grovt penningtvättsbrott, skriver Sydsvenskan.

Två äldre par lurades under 2018, då den dömda bara var 17 år, dels att lämna ifrån sig uppgifter till sina bankkonton eller bankinloggningar, dels att föra över pengar. Flera hundra tusen kronor landade sedan på den då 17-åriga flickans konto och hon har även fört över stora summor till tio olika personer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Besked om resor i sommar dröjer

Svenskarna får vänta ytterligare på ett besked om resande i sommar. Arkivbild.
Svenskarna får vänta ytterligare på ett besked om resande i sommar. Arkivbild.
Fotograf: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes

Blir det en sommar på lantstället eller inte? Ett besked om hur det blir med inrikesresor under sommaren hade utlovats från Folkhälsomyndigheten till i dag – men nu står det klart att svenskarna får vänta ytterligare.

– Det hann inte bli klart till i dag. Det kommer nästa vecka, säger Henrik Josefsson vid Folkhälsomyndighetens presstjänst.

Vilken dag det kan komma vill han inte spekulera i.

TT: Vad är det som behöver bli klart för att beskedet ska kunna komma?

– Jag har ingen närmare information om det. Jag vet att det har pågått ett intensivt arbete, men det har inte gått i mål helt enkelt, säger Henrik Josefsson.

Inrikes

Spänd väntan inför danskt gränsbesked

Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.
Öppet – eller stängt? Danmark har tidigare lovat att komma besked om sina gränser senast fredagen den 29 maj. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Timslånga bilköer med danskar på väg hem vid svenska sidan bron – samtidigt som irritationen i Skåne växer över Danmarks stängda gräns.
I dag väntas danska regeringen lämna besked om man öppnar upp mot Sverige – eller ej.

– Jag hoppas att man öppnar upp så att vår arbetsmarknadsregion faktiskt får en möjlighet att hämta sig, säger Malmös kommunalråd Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) till TT i väntan på besked.

På svenska sidan är ett kommande besked från Danmark inte bara en fråga om sommarens resor och turism, utan om tusentals gränspendlare, företag och arbetsmöjligheter. Öresundsregionen har med stängda gränser nämligen fått sig en rejäl törn under våren, om man får tro Katrin Stjernfeldt Jammeh.

– Det är ju illa, det är många tusen som dagligdags arbetspendlar och vi tappar fart.

Timslånga bilköer

Danskarna har dock, till skillnad från svenskarna, fritt kunnat vistas på andra sidan sundet under coronatiden. Under våren har många valt att åka till sommarstugan, besöka krogar och affärer eller passa på att njuta av svensk natur, samtidigt som hemlandet befunnit sig i lockdown.

Vid Kristi himmelsfärdshelgens slut höjde en del också förvånat på ögonbrynen då bilder av timslånga köer med danska fordon på den svenska sidan av Öresundsbron spreds i medierna. För hittills har svenskar och andra bara fått resa in i Danmark om de har jobb eller andra särskilda skäl. Först nyligen gavs även grönt ljus för invånare i de nordiska länderna, liksom Tyskland, att åka till ägd sommarbostad eller för att träffa danska barnbarn eller käresta.

har dock danska regeringen lovat att komma med besked om hur det blir med gränserna inför turistsäsongen. Flera danska oppositionspartier har tidigare gjort klart att man enbart vill öppna mot Tyskland och Norge – inte Sverige.

Orsaken? Den svenska coronastrategin.

Mer smitta i Köpenhamn

Det är ett argument som Malmös kommunalråd inte köper – dödstalen är högre i Köpenhamnsområdet än i Skåne.

– Jag hoppas att man sätter ett partipolitiskt spel åt sidan och ser att båda våra länder tjänar på att vår region får vara med och driva utveckling. Vi blir starkare när vi jobbar tillsammans, understryker Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och fortsätter:

– Sedan tänker jag att olika länder måste få ha olika strategier för att begränsa smittspridingen. Men eftersom smittspridningen faktiskt är högre i Köpenhamn än hos oss blir det inte ett logiskt argument.

Expert: Risk för skåningar själva

Borde åtminstone inte skåningarna då få ta sig över gränsen i sommar?

Nej, inte om man ska lyssna på de danska experter som tillfrågades av danska dagstidningen Berlingske tidigare i veckan.

– Om du ser det på längre sikt så riskerar man att några av dessa skåningar blir smittade. Därefter kan de ta smittan hem och så kan den spridas i Skåne, och så kan nästa grupp som kommer över smitta andra, säger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi på Köpenhamns universitet, till tidningen.

Nils Strandberg Pedersen, tidigare chef för smittskyddsorganet SSI (Statens serum institut) i Danmark, tycker inte heller att det låter som en bra idé med skåningar, eftersom han inte är helt säker på att smittspridningen i Skåne faktiskt befinner sig på en stabil nivå.

– Sverige är för ögonblicket ett av de hårdast drabbade länderna, och det tycker jag också att man bör ta hänsyn till, säger han till Berlingske.

Anna Karolina Eriksson/TT

Malmö – bara en kort åktur från Köpenhamn. Men under coronapandemin har gränserna varit stängda för alla svenskar som inte har särskilda skäl. Arkivbild.
Malmö – bara en kort åktur från Köpenhamn. Men under coronapandemin har gränserna varit stängda för alla svenskar som inte har särskilda skäl. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson / TT

FAKTA

Fakta: Dessa har hittills tillåtits fortsatt inresa

Så här har reglerna om inresa i Danmark sett ut under coronaepidemin:

Danska medborgare tillåts alltid att komma in. Andra nekas inresa om de inte har särskilda skäl.

Vanliga familjebesök, turistbesök, affärsresor eller studieresor är inte tillåtna.

Exempel på särskilda skäl är personer som:

• bor eller arbetar i Danmark, även egenföretagare som utför jobbuppdrag i landet.

• ska transportera varor in i eller ut ur landet.

• har umgängesrätt med minderåriga barn i Danmark.

• besöker svårt sjuka eller döende familjemedlemmar.

• reser in i landet på grund av pågående vård eller behandling i landet.

• ska delta i en begravning eller medverka i en domstolsförhandling.

• studerar i Danmark, om inte utbildningen är stängd och studenterna erbjuds distansundervisning.

Från och med i början av veckan får invånare i de nordiska länderna samt tyskar resa in om de har en dansk partner, ett barnbarn som bor i landet eller äger en sommarbostad i Danmark.

Inrikes

Bivänligaste kommunen korad

I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Arkivbild.
I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Arkivbild.
Fotograf: Paul Kleiven/NTB scanpix / TT
Inrikes
Inrikes Bort med hårdsnaggade grönytor och in med blommande ängsmarker – om de vilda bina får bestämma.
Enligt Naturskyddsföreningen går det åt rätt håll i många kommuner och allra bäst går det i Helsingborg, som nu utses till Sveriges bivänligaste kommun.

– Det är positivt att så mycket har skett ute i kommunerna, det har skett en stor förändring, säger Naturskyddsföreningens generalsekreterare Karin Lexén.

Mer än 60 procent av kommunerna har börjat ställa om gräsmattor till ängsmark och ungefär lika många har ett pågående arbete med att fasa ut kemiska bekämpningsmedel, visar föreningens enkät som 212 kommuner svarat på.

Livsviktigt arbete

I Sverige finns cirka 270 vilda biarter och en tredjedel av dem är på väg att försvinna. Det är på sikt ett hot också mot människan, framhåller Naturskyddsföreningen i sin rapport.

Bin och andra pollinatörer utför ett livsviktigt arbete. Nästan 90 procent av alla blomväxter pollineras av djur och om pollinatörerna trängs undan påverkar det också matproduktionen.

Men är det ett kommunalt ansvar att tänka på bin?

– Det är självklart inte bara kommunernas ansvar, det här är ett ansvar som vi alla har, säger Karin Lexén.

Men kommunerna kan påverka mycket, tillägger hon.

– De har både gräsmattor och blomsterarrangemang, de har offentliga matbespisningar och möjlighet att gynna till exempel ekologiska lantbrukare. Därför finns det mycket de kan göra för att bidra till ett mer bivänligt land.

Helsingborg bivänligast

Nu koras alltså Helsingborg till bivänligaste kommun, medan Göteborgs stad blir silvermedaljör. Motala kommun delar bronsplatsen med Lomma kommun.

Utgångspunkten för rankningen är kommunernas enkätsvar, till exempel om de har en aktionsplan för att gynna pollinatörer och om de har inventerat miljöer som är bra för dem.

Att ha en långsiktig plan som är välförankrad i kommunen är avgörande, menar Karin Lexén.

– Annars blir det här mer beroende av enskilda entusiastiska tjänstemän.

En annan faktor som gett poäng i rankningen är om kommunerna har en ambition att öka inslaget av ekologisk mat i skolor och andra kommunala verksamheter, detta eftersom ekologisk produktion ger mer blommande marker.

Minskade kostnader

Positiva bieffekter för kommuner som strävar efter att gynna pollinatörer är att kostnaderna för bekämpningsmedel och gräsklippning minskar.

Karin Lexén pekar också på att inte bara bin och fjärilar, utan även människor, mår bra av större biologisk mångfald.

– En blommande kommun är också något som är väldigt bra för kommunens medborgare.

Cecilia Klintö/TT

FAKTA

Fakta: Bivänligaste kommun

Topplistan över kommunernas bivänlighet baseras på en enkät som 212 av 290 kommuner besvarat.

Helsingborg utses till bivänligast, därefter placerar sig Göteborg.

Motala och Lomma har en delad tredjeplats, Nybro och Sollentuna har en delad femteplats, Borlänge får en sjundeplats och Järfälla, Linköping och Leksand hamnar på en delad åttondeplats.

Kommunerna har poängsatts utifrån svar på en rad frågor, bland annat om de har en aktionsplan för att gynna pollinatörer, om de har gjort en inventering, om kommunala gräsytor omvandlas till ängar och blommande mark, om kemiska bekämpningsmedel undviks, om lantbrukare får stöd för att skapa blommande vägkanter, om hänsyn tas till pollinatörer vid planering av nya områden, om invasiva växtarter bekämpas, om ekologisk mat serveras i skolor och andra verksamheter, om ekologiska lantbrukare gynnas, om naturbete gynnas, om informationsarbete kring pollinatörer pågår samt om skolor och förskolor involveras i arbetet.

Källa: Naturskyddsföreningen

Inrikes

Mordåtalad pojkvän förhörs i Wilma-rättegång

Kammaråklagare Jim Westerberg ska i dag förhöra 17-åriga Wilmas mordåtalade pojkvän i Uddevalla tingsrätt. Här går åklagaren in i rättssalen tidigare under veckan.
Kammaråklagare Jim Westerberg ska i dag förhöra 17-åriga Wilmas mordåtalade pojkvän i Uddevalla tingsrätt. Här går åklagaren in i rättssalen tidigare under veckan.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Nu är det dags för den mordåtalade 23-åringen att svara på frågor i rättegången om 17-åriga Wilmas död i Uddevalla. Han nekar till alla anklagelser, men ska under fredagen förhöras i tingsrätten. I polisförhören har mannen varit fåordig, enligt åklagaren.
PREMIUM

Wilma försvann i november. Endast en av hennes kroppsdelar har hittats, gömd i en väska i den 23-årige pojkvännens lägenhet, där paret bodde. Resten av flickans kvarlevor har inte kunnat hittas, trots stora sökinsatser av både polisen och frivilliga organisationer.

23-åringen är åtalad för mord och brott mot griftefriden, som i detta fall innebär att han anklagas för att ha styckat flickans döda kropp.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Personal inom äldrevården oroas på jobbet

Enligt en enkät som Smittskydd Stockholm har genomfört har personal på minst 40 äldreboenden i Stockholm varit oroliga över att gå till jobbet. Arkivbild.
Enligt en enkät som Smittskydd Stockholm har genomfört har personal på minst 40 äldreboenden i Stockholm varit oroliga över att gå till jobbet. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Personal på över 40 äldreboenden i Stockholm uppger i en enkät att de under coronapandemin har varit oroliga över att arbeta, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Detta har resulterat i bland annat sjukskrivningar, säger chefer inom äldrevården.

"Personal har inte vågat arbeta, en del har sjukskrivit sig på grund av det. Många vägrar fortfarande gå in till smittade/misstänkt smittade personer" skriver en verksamhetschef i ett enkätsvar till Smittskydd Stockholm.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Kul fakta från casinovärlden

Casinobonusar Casinospel på nätet har blivit ett väldigt vanligt tidsfördriv för många svenskar.

Numera är det många av oss som kopplar av med slots och bordsspel, istället för att läsa en bok eller lösa ett korsord.

Det är inte svårt att förstå hur nätcasinospel blivit så populärt. Casinona lockar hela tiden med generösa bonuserbjudanden via tv och på våra nyhetssajter. Nu för tiden innehåller nästan varje reklamavbrott på tv lockande kampanjerbjudanden från olika casinosajter. Och det har dessutom blivit otroligt lätt att hitta lukrativa startpaket hos någon jämförelsesida för casino bonusar.

Men även om nätcasinospel är ett förhållandevis nytt fenomen, så har casinospel anor långt bak i tiden. Och precis som med alla andra industrier så finns det en del överraskande fakta du aldrig kunde ha gissat dig till. Här är lite kul fakta från casinovärlden.

Varför heter blackjack egentligen blackjack?

Blackjack är förmodligen ett av världens populäraste spel. Långt innan den här spelklassikern gick att spela på casinosajter fanns blackjack hos landbaserade casinon, i olika biljardhallar och till och med pizzerior. Men var kommer spelet ifrån egentligen?

Precis som de flesta andra populära bordsspel har det blackjack sina rötter i 1700-talets Frankrike. Här hette spelet till en början Vingt-et-un, som betyder tjugoett på franska. Det var inte förrän fransmännen förde med sig spelet till USA som Vinget-et-un fick ett nytt namn, och blev det spel det är idag.

Till en början blev blackjack nämligen inte särskilt populärt hos de landbaserade casinona i Las Vegas, och för att locka spelare ändrade casinona spelreglerna i Ving-et-un en smula.

Casinona i Las Vegas införde ett spel som gjorde det möjligt för spelare att vinna tio gånger insatsen, och för att vinna skulle spelare få en hand som bestod av spader ess och klöver, eller spader, knekt.

Det är alltså härifrån namnet blackjack kommer, och det är naturligtvis även därför den svarta knekten kommit att symbolisera spelet. Sedan spelet blev populärt i Las Vegas har blackjack blivit en casinofavorit hos både landbaserade casinon och casinon på nätet.

Från tuggummin till storvinster

De flesta källor verka ense om det är tack vare Charles Fey som vi kan spela slots. Charles Fey kan du läsa om på wikipedia, ifall du känner att du vill veta mer om denna amerikanske mekanikerns liv och historia.

Hur som helst spann Fey vidare på en prototyp från 1891, och gjorde den mindre avancerad. Resultatet blev den ikoniska spelautomaten Liberty Bell, som du kan se på museum i delstaten Nevada än idag.  Charles Fey gjorde två viktiga förändringar på prototypen och la grunden för dagens spelautomater - han satte in hjul i maskinen och bytte ut spelkorten mot symboler.

Vad som är lite lusigt är att Liberty Bell betalade ut vinster i tuggummi under en tid. Istället för spelkort visade hjulen nämligen symboler som föreställde tuggummin och frukter. När spelare fick tuggummi-symboler på hjulen vann de sedan ett paket tuggummi eller smågodis. Det här var ett sätt att kringgå det rådande spelförbudet, och ge spelare spänning trots att de inte fick spela för pengar. Det är också därför klassiska spelautomater kommit att kallas för ”fruktmaskiner”.

Världens mest ikoniska casino finns för att kungahuset satt i knipa

De flesta har nog hört talas om det beryktade Casino de Monte Carlo. Den här pampiga casinoanläggningen, belägen i hjärtat av Monaco, är på många sätt de landbaserade casinonas Rolls Royce. Åtminstone om vi ser till historia och prestige.

Casinot har figurerat i James Bond-filmer och besökts flitigt av många kändisar och kungafamiljer. Men visste du att casinot bara står där det står idag för att Prins Charles III av Monaco behövde få in pengar till statskassan?

Det var nämligen när Monacos kungafamilj satt i ekonomisk knipa som prinsen skickade bud efter bröderna Blanc. Om du inte hört talas om de här bröderna tidigare kan vi berätta att det är tack vare dem som roulett blivit så populärt som det är idag.

På den tiden hade bröderna Blanc nämligen gett sig av till Hamburg för att marknadsföra sin version av roulett. Men när Prins Charles skickade bud efter dem återvände de till Frankrike för att skapa världens största casino. På order av prinsen byggde bröderna det ikoniska Casino de Monte Carlo, och naturligtvis såg de till att europeisk roulett var casinots huvudattraktion. Resten är historia.

Inrikes

Nya regler för utekatter – måste kastreras

Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Nya föreskrifter gäller snart för ägare till landets utekatter.
Fotograf: Arno Burgi/AP/TT
Inrikes
Inrikes Enligt nya förskrifter från Jordbruksverket måste ägarna till landets utekatter snart se till att deras husdjur inte kan föröka sig oplanerat.
PREMIUM

Från och med den 15 juni gäller nya regler för landets hundar och katter – det meddelar Jordbruksverket i ett pressmeddelande. Förändringarna berör framförallt ägarna till utekatter, som då kommer att bli skyldiga att se till att katten antingen är kastrerad eller på något annat sätt inte kan föröka sig. Syftet med de nya reglerna är att underlätta för djurägarna att göra rätt och att minska antalet hemlösa katter, enligt Jordbruksverket.

Beskedet från Jordbruksverket välkomnas bland annat av organisationerna Djurskyddet Sverige och Djurens Rätt, som båda arbetat med frågan under en längre tid.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Stora beslag av undermålig skyddsutrustning

Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Tullen har gjort beslag av skyddsutrustning som inte uppfyller säkerhetskraven. Arkivbild.
Fotograf: Martina Holmberg / TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Enligt tullen kommer det in mängder av skyddsutrustning i landet som inte uppfyller säkerhetskraven, rapporterar TV4 Nyheterna.

– Alla vill ju se till att skydda personalen och stoppa smittspridning och då finns det tyvärr lycksökare som utnyttjar oron och tar tillfället i akt att försöka släppa ut undermåliga produkter på marknaden, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Erna Zelmin-Ekenhem, till TV4.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Sjuksköterska åtalas i stor narkotikahärva

En sjuksköterska misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden. Arkivbild.
En sjuksköterska misstänks vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes En sjuksköterska inom kriminalvården misstänks bland annat för att ha stulit narkotikaklassade läkemedel från sin arbetsplats. Nu åtalas hon misstänkt för att vara inblandad i en stor narkotikahärva i Sjuhäradsbygden, skriver Borås Tidning.
PREMIUM

– Hon tillkom som misstänkt i samband med husrannsakningarna i det här stora narkotikaärendet, säger Joel Pollnow, kammaråklagare i Borås, till tidningen.

Tre män står redan åtalade för grova narkotikabrott då polisen bland annat har hittat tre kilo amfetamin i en bil samt utrustning för narkotikaframställning i en bostad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
 • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
 • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL