Annons

Eleverna i Visseltofta får gå på fritids i Osby på eftermiddagen

Det blir enbart fritidshem på morgonen för eleverna i Visseltofta från och med i höst. Det har barn och utbildningsnämnden beslutat.
Visseltofta • Publicerad 7 april 2020 • Uppdaterad 14 december 2021
org-622045c1-03a8-4c50-aca6-097992975f09.jpg
org-622045c1-03a8-4c50-aca6-097992975f09.jpg

Barn och utbildningsnämnden tog beslutet på sitt senaste sammanträde. Det innebär att från och med läsåret 2020/2021 ska de fritidshemselever i Visseltofta som går på Toftagården erbjudas omsorg på morgonen.

På eftermiddagen får fritidshemseleverna åka med skolskjutsen tillbaka till Visseltofta men de erbjuds inte någon omsorg på eftermiddagarna. Detta förslag yrkade June Jönsson (S) på och det ställdes mot nämndens ordförande Lars-Anton Ivarsson (M).

Annons

Han yrkade på att eleverna ska ha hela sin fritidsverksamhet på den skola de går på och tillhör. Men hans förslag fick inte gehör. Det blev June Jönssons (S) förslag som bifölls av nämnden.

Oklart var

– I dagsläget vet vi inte exakt var fritidsverksamheten i Visseltofta kommer att förläggas, säger Lars-Anton Ivarsson (M). Det beror på hur det går med alla planer och jag låter professionen avgöra det.

Visseltoftaskolan lades ned med start läsåret 2019/2020 enligt det beslut som kommunfullmäktige tog den 8 april 2019. Under innevarande läsår har fritidsverksamhet erbjudits både på morgonen och eftermiddagen efter skolan slut.

I oktober förra året gav barn och utbildningsnämndens i uppdrag till barn och utbildningsförvaltningen att formulera förslag till beslut gällande omsorg 2020/2021.

Det förslag som nu antagits innebär alltså att eleverna erbjuds fritidshem på morgonen i Visseltofta men inte på eftermiddagen. En av orsakerna är att enligt Skollagen finns det inte någon reglerad rätt för en elev att få kostnadsfri skolskjuts till och från fritidshemmet.

Ny skolbuss

Till hösten kommer 38 elever från Visseltofta åka med skolskjuts in till Osby. Det innebär en ökning från 30 läsåret 2019/2020 till 38 läsåret 2020/2021. Med anledning av det ökande antalet barn behövs en buss till.

Barn- och utbildningsnämnden beslutade vid sitt senaste sammanträde att utöka ordinarie skolbusspool med en buss ( med elva platser) under läsåret 2020/21.

Denna extra buss behövs också för att kunna förhålla sig till timplaneregleringarna för Killebergsskolan. Elever där måste åka buss till någon av grundskolorna i Osby tätort för att få tillgång till språkval, idrott och vissa andra praktiska ämnen. Detta tar tid och gör att deras skoldag behöver förlängas, vilket påverkar belastningen av ordinarie busspool.

Susanne GäreSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons