Utrikes

Kardinal frias i högsta domstolen

Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne i februari 2019.
Kardinal George Pell utanför domstolen i Melbourne i februari 2019.
Fotograf: Andy Brownbill/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den tidigare sexbrottsdomen mot den australiske kardinalen George Pell har upphävts av Australiens högsta domstol.
"Jag har konsekvent hävdat min oskuld medan jag har fått uthärda en grav orätt", skriver Pell i ett uttalande.
PREMIUM

78-årige George Pell var tidigare Vatikanens ekonomichef och är den högst uppsatte inom katolska kyrkan som dömts för sexbrott mot barn.

Flera tidigare instanser har ansett att han var skyldig till att ha begått övergrepp mot två korgossar vid St Patricks Cathedral på 1990-talet när han var ärkebiskop i Melbourne, och han dömdes förra året till sex års fängelse.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Expert: Därför vägrar Johnson sparka rådgivare

Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta politiska rådgivare. Arkivbild.
Dominic Cummings, Boris Johnsons närmsta politiska rådgivare. Arkivbild.
Fotograf: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det stormar kring Boris Johnson sedan hans närmaste rådgivare brutit mot virusrestriktionerna. Hans orubbliga stöd anses bevisa det som kritiker länge hävdat – att det är Dominic Cummings som de facto styr Storbritannien.
– Cummings är hjärnan bakom allt, säger professor Catherine Barnard.

Människor i hela Storbritannien har gjort stora eftergifter för att följa regeringens riktlinjer i coronakrisen. Många har gått miste om ett sista farväl av en nu avliden familjemedlem. Andra har suttit ensamma i veckor. Allt för att hålla antalet smittade nere så gott det går. Men sedan finns det människor som står över lagen – och de kan agera precis som de vill.

Så kan de senaste dagarnas kritik av premiärminister Boris Johnson och hans närmaste politiska rådgivare Dominic Cummings sammanfattas. Ilskan bubblar hos såväl biskopar inom Engelska kyrkan som hos flera av Konservativa partiets parlamentsledamöter som kräver att Cummings måste bort. Och oppositionsledaren Keir Starmer från Labour har trummat in sitt budskap om premiärministerns svek mot britterna.

– Den folkliga ilskan har nått anmärkningsvärda nivåer, säger Catherine Barnard, juridikprofessor vid universitetet i Cambridge.

– Många har gjort enorma uppoffringar för att följa riktlinjerna. Men nu vet de att den person som har mest inflytande över regeringen har gjort sin egen tolkning av reglerna, baserat på det han kallar förnuft. Det får missnöjet att koka.

Reste bort

Det var i slutet av mars som Cummings, som då uppvisade symptom för covid-19, reste med sin son till Durham, 40 mil från London. Enligt Cummings var syftet att hans fyraårige son skulle få bra omsorg sedan Cummings fru insjuknat och det var sannolikt att han själv skulle bli sjuk.

Men trots att kritiken växer inom det egna partiet står Johnson fortsatt vid sin rådgivares sida. Cummings agerade "ansvarsfullt och lagenligt och med integritet" slog premiärministern fast i ett försvarstal i helgen.

Cummings har befunnit sig i och nära de övre regeringsskikten och det konservativa partiet i närmare två årtionden. Men det var i och med rollen som chefsstrateg för brexitkampanjen 2016 som han blev känd för den breda massan. Hans framgångar blev till och med skildrade i spelfilmen "Brexit: The Uncivil War" med Benedict Cumberbatch i huvudrollen.

– Han har blivit fullkomligt oumbärlig för premiärministern, vilket är anledningen till att han inte får sparken. Johnson backar Cummings med sin fulla politiska kraft.

"Nickedocka"

Barnard menar att premiärministerns agerande bevisar något som länge har varit en allmän misstanke. Att det är Cummings som håller i tyglarna på 10 Downing Street medan Johnson främst fungerar som ansiktet utåt.

– Cummings är hjärnan bakom allt. Det blir också allt mer tydligt för regeringen att den är en slags nickedocka som främst ska godkänna politiken och inte vara en del av att forma den, hävdar Barnard.

– För nu har det blivit tydligt för många att Cummings de facto är Storbritanniens premiärminister. Johnson har karisman och populariteten, men han har aldrig varit så bra med detaljerna. Så han har alltid omgett sig med människor som är det åt honom.

"Högt pris"

Med över 36 000 bekräftade dödsfall är Storbritannien hårdast drabbat av covid-19 i Europa. Trots det har Johnson fått bra betyg i mätningar – även om stödet har gått ner i takt med att regeringen pressats allt hårdare för sin hantering av pandemin. Och folkets vrede till trots tror Barnard att Johnson kommer att klara av den här krisen. Också.

– Han kommer att försvagas av det här. Litegrann. Han har bränt en hel del politiskt kapital. Men det är inte val förrän om fyra år och människors minne är kort. Och Johnson är fortfarande väldigt populär, säger hon.

– Men Storbritannien kommer att få betala ett högt pris. Det kommer att bli svårare att upprätthålla reglerna att stanna hemma, folk kan bara hänvisa till att de agerar förnuftigt – precis som Cummings.

Sofia Eriksson/TT

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Fotograf: Kirsty Wigglesworth/AP/TT
En figur föreställande rådgivaren Dominic Cummings som håller i en kasperdocka som föreställer premiärminister Boris Johnson.
En figur föreställande rådgivaren Dominic Cummings som håller i en kasperdocka som föreställer premiärminister Boris Johnson.
Fotograf: Jacob King/AP/TT

FAKTA

Fakta: Två andra brittiska coronaskandaler

Dominic Cummings står inte för den första skandalen som kopplas till coronakrisen i Storbritannien.

I början av april avgick Skottlands medicinska chef Catherine Calderwood från sin tjänst. Hon blev entledigad efter det att hon åkt till sitt semesterhus en timmes resa från hemmet i Edinburgh två gånger trots reserestriktioner.

En månad senare, den 5 maj, lämnade epidemiologen Neil Ferguson, som var den brittiska regeringens coronarådgivare, sitt uppdrag sedan han brutit mot riktlinjerna. I tron om att han var immun, eftersom han smittats av coronaviruset och tillfrisknat, tillät han sin flickvän besöka honom i hemmet – vilket bröt mot riktlinjerna om att hålla avstånd.

Utrikes

Snöleoparder utforskar tomma vandringsleder

Två snöleopardungar i fångenskap leker på San Francisco Zoo & Gardens. Arkivbild.
Två snöleopardungar i fångenskap leker på San Francisco Zoo & Gardens. Arkivbild.
Fotograf: Marianne Hale/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Flera snöleoparder, däribland en hona med unge, har den senaste tiden setts gå på upptäcktsfärd i ett vanligtvis välbesökt vandringsområde utanför Kazakstans största stad Almaty. Området är numera folktomt med anledning av landets coronarestriktioner.

Det finns endast omkring 150 snöleoparder kvar i Kazakstan och mindre än 10 000 i världen. Det hotade kattdjuret ses mycket sällan i närheten av städer.

Men under de senaste veckorna har tre snöleoparder fångats på film av en rörelsekänslig kamera uppsatt i närheten av en sjö uppe i bergen utanför Almaty.

I just de trakterna finns endast runt 20 individer av djuret kvar, enligt zoologen Aleksej Gratjov, som tillägger att de mycket sällan siktas. Däremot är de sannolikt mycket medvetna om människornas göranden och låtanden, säger han.

– Detta är en unik population som har anpassat sig till mänsklig närvaro. Varje snöleopard har troligen fått syn på människor, bilar, och ser varje dag hur staden inkräktar på deras naturliga miljö.

Utrikes

Skört eldupphör i Afghanistan håller

Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.
Två män kramar om varandra efter böner i samband med id al-fitr utanför en moské i Afghanistans huvudstad Kabul i söndags.
Fotograf: Rahmat Gul/AP/TT
Utrikes
Utrikes Försiktigt positiva tecken fortsätter att komma från krigshärjade Afghanistan, där ett oväntat eldupphör utlyst av talibanerna tycks hålla även under måndagen.

Fundamentaliströrelsen utlyste ett tre dagar långt eldupphör med start i söndags med anledning av id al-fitr, som markerar avslutningen på fastemånaden ramadan. Det välkomnades snabbt av regeringen – som svarade med ett löfte om att frige 2 000 fängslade talibaner.

President Ashraf Ghani sade också att regeringen är redo att hålla fredssamtal med talibanerna.

– Eldupphöret håller. Det finns i nuläget inga rapporter om några överträdelser, säger Javid Faisal, talesperson för landets nationella säkerhetsråd.

– Vi hoppas att detta i slutändan kan leda till en hållbar fred som det afghanska folket så mycket önskar och förtjänar.

I staden Kunduz i norra Afghanistan, där talibanerna genomförde en attack så sent som för några dagar sedan, råder nu ett välkommet lugn.

– Bara för två dagar sedan rådde panik i staden, säger butiksägaren Atiqullah.

– I dag går man ut med känslan att striderna är över. Människor kan faktiskt fira id.

Talibanerna slöt i februari ett avtal med USA om att alla amerikanska och andra utländska styrkor ska lämna landet. I utbyte har talibanerna förbundit sig att hålla rent från terrorgrupper i de områden rörelsen kontrollerar.

Avtalet har beskrivits som ett första steg mot fredssamtal i landet. Men efter att det nåddes har striderna mellan regeringsstyrkor och talibanerna i stället förvärrats, fram till nu.

Utrikes

Iranskt bränsle i hamn i Venezuela

En banderoll som talar om att bensinen är slut vid en bensinstation i Venezuelas huvudstad Caracas den 24 maj.
En banderoll som talar om att bensinen är slut vid en bensinstation i Venezuelas huvudstad Caracas den 24 maj.
Fotograf: Ariana Cubillos/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det första av fem iranska fartyg på väg mot Venezuela med bränsleleveranser har nått fram och lagt till vid raffinaderiet El Palito, uppger det engelskspråkiga iranska mediebolaget Press TV. Även sajten Tankertrackers uppger att fartyget nått fram till raffinaderiet.

Leveransen sker i trots mot USA:s kraftiga sanktioner mot båda länderna. Venezuelas regering har meddelat att landets militär kommer att möta upp och eskortera fartygen när de når in på venezuelanskt vatten.

Totalt kommer de lastade med 1,53 miljoner fat bränsle, enligt ländernas regeringar.

Utrikes

Nya coronalättnader runt om i världen

Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Italienare på ett torg i centrala Rom i söndags.
Fotograf: Cecilia Fabiano/AP/TT
Utrikes
Utrikes Med den nya veckan kommer nya lättnader i de restriktioner som världens länder har infört för att stoppa spridningen av coronaviruset.
Italienarna får nu gå och träna och bada, medan indier får flyga inrikes igen.

I större delen av Italien öppnar nu gym och badhus, enligt den italienska nyhetsbyrån Ansa. För att undvika smitta införs dock hårda regler för verksamheterna, bland annat måste gymbesökare hålla två meters avstånd till varandra, och simanläggningarna får inte släppa in fler badgäster än att varje person har sju kvadratmeter bassängyta för sig själv.

I den hårt drabbade regionen Lombardiet, där bland annat Milano ligger, får sim- och träningssugna hålla sig till tåls ytterligare en vecka.

Ny trängselapp

I Tyskland ska fler tåg börja rulla. På en presskonferens vid lunchtid ska Deutsche Bahn presentera detaljer kring den utökade tidtabellen, skriver tyska medier.

Samtidigt väntas järnvägsbolaget lansera en ny funktion i sin app, som ska göra det möjligt för resenärer att se vilka tåg som är relativt fullbokade, så att det blir möjligt att välja andra anslutningar, enligt Der Spiegel.

Danmark lättar på restriktionerna kring affärsresor, som ett led i fas 2 av landets återöppnande, enligt nyhetsbyrån Ritzau. Exakt hur de nya reglerna ser ut är oklart.

– Över 800 000 danska jobb är kopplade till vår export. Många av dessa jobb kan försvinna om vi inte öppnar för affärsresor, säger den danske utrikesministern Jeppe Kofod (S).

Återupptar flygtrafik

Ungern öppnar samtidigt sin södra gräns för serbiska och ungerska medborgare, enligt landets utrikesminister Peter Szijjarto. Serbien lättade på gränskontrollerna mot Ungern redan i fredags.

Ungerska myndigheter bedömer att smittoläget är under kontroll i båda länderna. Landet har tidigare påbörjat en stegvis öppning av sina övriga gränser.

I Indien återupptas den inrikes flygtrafiken efter två månader, enligt The Times of India. Den första flighten mellan Delhi och Pune lyfte 04.45 på måndagsmorgonen.

Måndagsmorgonens flygtrafik har dock präglats av kaos, då vissa delstater infört egna begränsningar gällande antalet flyg som får lyfta, i vissa fall bara timmar före avgång. Till följd av detta har hundratals passagerare blivit strandsatta på flygplatser runt om i landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Utrikes

Kina: Begicks terrorhandlingar vid protester

Demonstranter jagas av polis i Hongkong under helgens protester.
Demonstranter jagas av polis i Hongkong under helgens protester.
Fotograf: Kin Cheung/AP/TT
Utrikes
Utrikes En del av händelserna under de massiva gatuprotesterna i Hongkong i fjol kan betecknas som terrorhandlingar, enligt Kinas Hongkongsändebud Xie Feng.
UD i Peking meddelar att man inte kommer att backa om de nya säkerhetslagarna i regionen, som har beskrivits som slutet för ett självständigt Hongkong.

Under fjolårets prodemokratiska protester förekom inslag som utgjorde en "omedelbar fara" för Kinas nationella säkerhet, enligt Xie Feng, som samtidigt försäkrar laglydiga Hongkongbor att det inte finns någon anledning till oro.

I helgen greps över hundra personer i Hongkong, där demonstranter gått ut på gatorna för att protestera mot den nya nationella säkerhetslag som flera bedömare beskrivit som slutet för den delvis självstyrande regionens autonomi.

När Storbritannien överlämnade sin tidigare kronkoloni till Kina 1997 lovade Pekingregimen "ett land, två system", vilket enkelt kan beskrivas som att Hongkong fortsatt skulle få åtnjuta många demokratiska fri- och rättigheter, trots att Kina är en diktatur. Säkerhetslagen, som lades fram inför nationella folkkongressen förra veckan, ses av många som ett tecken på att Kina allt mer fjärmar sig från det löftet. Bland annat har USA hotat med ekonomiska sanktioner om Hongkongs autonomi kringskärs.

På måndagen har statliga kinesiska medier visat bilder på en grupp Hongkongdemonstranter som misshandlar en advokat med slag och sparkar. Attacken ägde rum under söndagens protester i Hongkong.

"Alla former av våld ska fördömas som en skymf mot rättsstaten och måste upphöra genast", skriver Hongkongs advokatsamfund i ett uttalande.

Utrikes

Finputsad revolutionär har fått sin mustasch

Anhängare poserar vid den omarbetade statyn av Burkina Fasos före detta president Thomas Sankara då den presenterades den 17 maj i huvudstaden Ouagadougou.
Anhängare poserar vid den omarbetade statyn av Burkina Fasos före detta president Thomas Sankara då den presenterades den 17 maj i huvudstaden Ouagadougou.
Fotograf: Olympia de Maismont/AFP/TT
Utrikes
Utrikes Thomas Sankara blickar åter ut över Burkina Fasos huvudstad Ouagadougou.
Men hans efterträdare på presidentposten håller sig fortsatt borta från åtal för Sankaras död.
PREMIUM

En fem meter hög bronsstaty över den före detta presidenten väckte i fjol ilska hos hans anhängare, som inte ansåg att den var tillräckligt lik Sankara. De var bland annat missnöjda med att hans karakteristiska mustasch saknades.

Inför tusentals åskådare har den nya statyn nu presenterats på den plats där Sankara dödades 1987.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Ville göra eget knark – sprängde bort taket

Tysk polis. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Tysk polis. Bilden är från ett annat tillfälle. Arkivbild.
Fotograf: Martin Meissner/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

En man i tyska Düren sprängde bort sitt eget tak när han försökte tillverka knark i fredags kväll, skriver tyska medier.

42-åringen ville enligt utredarna framställa ett cannabiskoncentrat. Till sin hjälp hade han cannabis, ett metallrör och en större mängd tändargas, uppger polisen, som tror att den tänkta produkten var en form av butan-hasch-olja. Något gick dock fel, och mannen utlöste en kraftig detonation som sprängde hål i taket och slungade iväg tegelpannor till andra sidan gatan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
NÄSTA ARTIKEL