Annons

Knep och knåp för de isolerade

Krönika • Publicerad 7 april 2020 • Uppdaterad 25 november 2021

Det finns de som sitter i karantän och ojar sig över att de har tråkigt och inte har något att göra. Obegripligt. Eller obegripligt behöver det ju inte vara. Det är klart att det finns människor som av olika anledningar är förhindrade att utföra några sysslor, men i de flesta fall är det obegripligt.

I vanliga fall, det vill säga när det inte är coronatider, så gnäller många över att de inte får ihop det berömda livspusslet. Är man i karantän och inte har någon möjlighet att sköta jobbet hemifrån så måste man ju få eoner av tid att genomföra ett jätteryck i det där pusslet. Ja, till exempel att fylla frysen med matportioner, jaga dammråttor, putsa skitiga fönster, röja i trädgården eller på balkongen, rensa den där garderoben som har kläder från sent 90-tal, röja vind och källare och så vidare. Jag menar att även den värsta pedant måste ha mög i garderoben som behöver städas ut.

Annons

Efter det kan man lyxa till det i soffan framför tusentals filmer, serier och dokumentärer i Netflix, Flaxflix, Dokuflix och Skandalflix. Man kan lägga sig tidigare, läsa en bok och sova ifatt de där timmarna som man längtat efter i månader. Att gnälla över att man har tråkigt och inget har att göra är ett lyxproblem få förunnat.

Om inte annat kan man börja fundera på diverse mysterium som dyker upp lite överallt. Även om jag inte sitter i karantän har jag mer tid nu än tidigare, eftersom jag är ”plastpensionär”. Det vill säga, jag är pensionär utan pension vissa dagar och vanlig knegare vissa dagar.

Jag funderar till exempel på hur vi har kunnat samla på oss ett tiotal sovsäckar i hemmet på Krokvägen. Det är ett mysterium hur alla dessa sovpåsar tagit sig in i vårt hem. De allra flesta är dessutom i oförskämt gott skick.

Vi har försökt att truga på goda vänner några säckar, men de ser artigt skeptiska ut. Inne i huvudet anar jag tankar som lyder: Tror ni verkligen att vi ska krypa ner i era gamla avlagda sovsäckar ute bland mygg, fästingar och äckliga koläddor? Nä, det tror vi ju inte.

Ta ni era gamla sovsäckar och trä‘ dem över huvudet.

Ett försök har gjorts med de vuxna barnen eftersom någon säck måste vara deras från början. De ler överlägset och himlar med ögonen. Deras tankar lyder troligen: Ta ni era gamla säckar och trä’ dem över huvudet, vi föredrar hotelliv.

Ett annat mysterium är de klassiska strumporna. Ja, ni vet alla dessa ”håsor” som försvinner i tvättmaskinen. Men det är inte bara det. Om jag har ett par svarta, ett par blå, ett par vita och ett par gröna strumpor. Vilka försvinner? Jo, en svart, en blå, en vit och en grön strumpa. Varför inte två vita och två gröna? Sug på den karamellen och se om ni hittar lösningen.

Till slut håller jag med tidigare krönikör som upprört konstaterar att en del unga människor ser som sitt största problem att de kanske missar sitt studentfirande på grund av pågående pandemi.

Vi kommer alla att missa semestrar, fester, evenemang och möten. Men jämfört med att det enligt Unicef dör 800 barn varje dag på grund av smutsigt vatten och att 31 miljoner barn är på flykt runt om i världen är det inget stort problem. Ett problem är dock Kina med sina vidriga och avskyvärda djurmarknader. Jag skulle lätt kunna stoppa ner mina uddahåsor i halsen på de ansvariga och därefter stoppa ner dem i mina överblivna sovsäckar. Då skulle jag i alla fall känna att det fanns en mening med mina olösta hås- och säckmysterier.

Helén FingalssonSkicka e-post
Så här jobbar Norra Skåne med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons