Inrikes

Mordförsök utreds efter storbråk

Minst tre personer har skadats i ett bråk mellan omkring 20 personer. Arkivbild.
Minst tre personer har skadats i ett bråk mellan omkring 20 personer. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Minst tre personer har skadats i samband med ett bråk i Upplands Väsby, norr om Stockholm, skriver Aftonbladet. Polisen fick larm vid 23-tiden om att omkring 20 personer slogs.

– En av de skadade har skador som kan ha orsakats av en kniv. Han är förd till sjukhus med ambulans, säger Andreas Dahlin vid polisen till tidningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Norra Skåne Premium
  • NorraSkåne.se - Alla artiklar på NorraSkåne.se
  • Norra Skåne-kortet - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man skottskadad i Värnamo

En man har förts till sjukhus med skottskador. Arkivbild.
En man har förts till sjukhus med skottskador. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man hittades skottskadad i Värnamo på måndagskvällen. Mannen har förts till sjukhus, men polisen vill inte uttala sig närmare om hans tillstånd.

– Det är bäst att sjukvården svarar på den frågan. Vad jag har förstått så är han vid liv, säger presstalesperson Björn Öberg till TT.

Polisen spärrat av det område man bedömer vara brottsplatsen. Nu genomförs sökning med hund och dörrknackning i området.

– Vi har även ganska många patruller som pratar med folk på platsen. Samtidigt pågår det vi kallar för inre spaning för att försöka bedöma om den här händelsen kan kopplas samman med något annat, säger han.

Larmet strax före klockan 19.

Polisen har inlett en förundersökning om försök till mord. Ingen misstänkt har gripits.

Inrikes

Döden kommer nära - rusning till arkivtjänster

I arkivet kan du ange hur man vill ha sin begravning - borgerlig, kyrklig, vilken musik som ska spelas och var man vill jordfästas. Arkivbild.
I arkivet kan du ange hur man vill ha sin begravning - borgerlig, kyrklig, vilken musik som ska spelas och var man vill jordfästas. Arkivbild.
Fotograf: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes "Jag vill ligga i familjens grav, och det ska vara vita blommor på begravningen". Under pandemin vill allt fler vägleda anhöriga om hur de vill ha det efter döden.

– Man inser att man är dödlig. Många reflekterar mer över döden nu, säger Peter Göransson, kommunikationschef vid Fonus.

Både Sveriges Begravningsbyråers Förbund och Fonus har arkivtjänster där man innan man dör kan berätta för de efterlevande hur man vill ha det med begravningen, och också annat som är viktigt att känna till för de efterlevande. Båda ser nu att allt fler använder tjänsterna sedan coronaviruset slog till.

– Ja, vi har märkt av en ökning. Normalt har vi 700 till 800 per månad som fyller i Vita arkivet, men nu är vi uppe i mellan 1 500 och 2 000. Vi märker också av att fler vill skriva testamente och framtidsfullmakter hos jurister, säger Peter Göransson.

Ökat sedan i mars

Ulf Lernéus, förbundsdirektör vid Sveriges begravningsbyråer, berättar också att de ser en ökning för sin tjänst Livsarkivet.

– Vi har siffror från den 11 mars, då det första dödsfallet i covid-19 inträffade i Sverige. Sedan dess är det 40 procent fler som använder Livsarkivet varje vecka. Vi brukar ha ungefär 50 i veckan, nu är det omkring 70 personer, säger Ulf Lernéus.

Tjänsterna är inte några juridiskt bindande dokument, men ett sätt att uttrycka sin önskan inför det som händer efter döden.

– Det blir en hjälp till efterlevande. Som var man vill begravas och vilken musik som ska spelas. Det kan också vara viktiga lösenord, som till sociala medier, säger Peter Göransson.

Arkiven kostar inget hos någon av dem, och finns både på papper och digitalt då man loggar in med bankid. De registreras och samkörs med offentliga register, och då någon dör kommer en signal till begravningsbyrån, som kan skicka vidare arkiven till dem som den avlidne satt upp som anhöriga. På så vis får de efterlevande tillgång till önskemålen.

Nyckeln till motorcykeln

Men det är också ett bra sätt att tala om var saker finns, som bankkonton, försäkringar och annat, förklarar de.

– Man kan också skriva in var nycklarna till motorcykeln finns, och var testamentet förvaras, säger Peter Göransson.

Både Fonus och Sveriges Begravningsbyråers Förbund upplever också att allt fler vänder sig till begravningsbyråer för att få råd, både för att ordna med sina arkiv och med andra, mer juridiska frågor som testamente och framtidsfullmakter. Det finns också en stor oro, berättar de.

– Vi hör att många äldre är rädda för att dö ensamma nu, säger Lernéus.

Att bli sjuk och dö ensam på sjukhus utan anhöriga är skrämmande. Men det finns också en rädsla för att dö ensam hemma, och bli liggande, fortsätter han.

– Vi brukar fråga om man har någon granne, vän eller till och med brevbäraren som kan vara kontaktperson. När man funderar igenom det så brukar det oftast finnas någon.

Johanna Cederblad/TT

Hur ska det bli med Facebook- och Instagramkontona? Ska de finnas kvar, och vilket är lösenordet. I arkivet kan du tala om hur du vill ha det. Arkivbild.

FAKTA

Fakta: Önskemål och direktiv

Kooperativa Fonus och intresseorganisationen Sveriges Begravningsbyråers Förbund som företräder de privata byråerna, har tillsammans har över 80 procent av marknaden. Båda erbjuder arkiv där man kan ange önskemål som de efterlevande får ta del av.

Tjänsterna är gratis, och de efterlevande behöver inte anlita Fonus eller den begravningsbyrå som skickar över handlingarna i arkivet.

Arkiven finns både digitalt och på papper. För den digitala tjänsten används inloggning med bankid.

Arkiven registreras, och samkörs med uppgifter från offentliga register om döda. Då någon avlider får begravningsbyrån en signal och kan delge arkivet till dem som angetts som anhöriga.

Källa: Fonus och Sveriges Begravningsbyråers Förbund

Inrikes

Kropp saknas i mordrättegång – "uppförsbacke"

När beskedet kom att Wilma var död hölls en minnesceremoni på Kungstorget i centrala Uddevalla. Den arrangerades av organisationerna Fikk och Missing People, som båda deltagit i sökandet efter flickan. Nu inleds rättegången mot hennes pojkvän, som är åtalad för mord.
När beskedet kom att Wilma var död hölls en minnesceremoni på Kungstorget i centrala Uddevalla. Den arrangerades av organisationerna Fikk och Missing People, som båda deltagit i sökandet efter flickan. Nu inleds rättegången mot hennes pojkvän, som är åtalad för mord.
Fotograf: Adam Ihse/TT
Inrikes
Inrikes Det kan vara svårt att fastslå hur någon dött, om inte hela kroppen kan undersökas. Rättegången om det misstänkta mordet på en 17-åring i Uddevalla handlar delvis om det.
– Men mycket stödbevisning talar för åklagaren, säger Sven-Erik Alhem, tidigare överåklagare.

En 23-årig man är åtalad för att ha mördat 17-åriga Wilma, som försvann i Uddevalla i november.

På tisdagen startar rättegången i tingsrätten. 23-åringen, som var Wilmas pojkvän, är åtalad för mord och brott mot griftefrid. Han nekar till båda brotten.

En kroppsdel från flickan hittades i en resväska som fanns i mannens lägenhet. Vid det laget hade sökandet efter Wilma pågått i tio dagar, och mannen suttit frihetsberövad nästan lika länge.

Resten av flickans kropp har inte kunnat hittas, trots ett intensivt sökande där polisen haft hjälp av bland annat Sjöräddningen och flera frivilligorganisationer.

I princip är det mycket viktigt att så snabbt som möjligt hitta offret för ett misstänkt mord. Det framhåller Sven-Erik Alhem, tidigare åklagare som nu är förbundsordförande för Brottsofferjouren.

– Om hela kroppen finns, går det ofta att låta den mördade tala genom obduktionen, så att säga. Man kan fastställa dödsorsaken och få fram även många fler uppgifter som kan vara till ledning för bedömningen, säger Sven-Erik Alhem.

Spår på emballage

Om bara en kroppsdel hittats, blir det svårare att klarlägga vad som hänt.

– Det är en uppförsbacke för åklagaren, beskriver Alhem.

Men läget beror också på vilken kroppsdel som påträffats, och hur offret skadats.

I Uddevallafallet hänvisar åklagaren bland annat till dna-spår vid den funna kroppsdelen.

– Spåren som man kunde säkra på emballaget, eller förpackningen, ger starka misstankar att det är den här mannen som orsakat mordet, sade kammaråklagare Jim Westerberg till TT när åtalet lades fram.

I lägenheten fanns också en mängd blodspår, som enligt åklagaren pekar på att ett grovt våldsbrott begåtts.

Fortsatt sökande

Samtidigt har frivilliga fortsatt göra organiserade sökinsatser för att hitta Wilma, även nu i maj.

TT: Om kroppen hittas nu, hur mycket kan den då "berätta"?

– Det har väldigt stor betydelse i vilket tillstånd kroppen befinner sig, och det kan variera mycket, säger Sven-Erik Alhem.

– Men även efter en förruttnelseprocess kan man påträffa skador som är av en sådan art att man kan fastställa dödsorsaken, tillägger han.

"Trubbigt våld"

Enligt åtalet dödades Wilma med "upprepat trubbigt våld".

Som alternativ till brottsrubriken mord har åklagaren i andra hand yrkat att 23-åringen ska dömas för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Nio rättegångsdagar är planerade i Uddevalla tingsrätt, med avslutning 16 juni.

Micke Larsson/TT

FAKTA

Bakgrund: Detta har hänt

14 november 2019: 17-åriga Wilmas sista kontakter med släktingar.

17 november: Försvinnandet polisanmäls och en intensiv sökinsats drar i gång.

19 november: En då 22-årig man, flickans pojkvän, anhålls i sin frånvaro och grips omkring en timme senare.

22 november: Den anhållne mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för mord. Han nekar till brott.

28 november: En kroppsdel som knyts till flickan hittas. Fyndet visar att Wilma inte längre är i livet.

30 november: Minnestunder arrangeras, bland annat i centrala Uddevalla. Hundratals personer sluter upp vid den spontana minnesplatsen på Kungstorget.

8 december: En man och en kvinna, som båda är i 40-årsåldern, begärs häktade för skyddande av brottsling och brott mot griftefrid. Tingsrätten anser dock inte att det finns tillräckliga skäl för häktning. Misstankarna mot de två avskrivs senare helt.

20 december: Den häktade mannen har genomgått en mindre sinnesundersökning, som visar att han kan misstänkas lida av en allvarlig psykisk störning.

13 maj 2020: 23-åringen som varit Wilmas pojkvän åtalas vid Uddevalla tingsrätt för mord och brott mot griftefrid.

26 maj: Rättegången mot 23-åringen planeras börja.

Inrikes

Mångmiljonsnota för vårdpersonalens övertid

Sineva Ribeiro, ordförandet i Vårdförbundet, poängterar att övertidsökningen kommer att ge stora konsekvenser för vårdpersonalen framöver. Arkivbild.
Sineva Ribeiro, ordförandet i Vårdförbundet, poängterar att övertidsökningen kommer att ge stora konsekvenser för vårdpersonalen framöver. Arkivbild.
Fotograf: Thomas Johansson/TT
Inrikes
Inrikes Prislappen för vårdpersonalens övertid blir saftig, inte bara vad gäller utsliten personal utan också i direkta kostnader. Statistik från tre regioner visar att personalens övertidsarbete kostar minst 29 miljoner kronor extra – enbart för övertidstimmarna i april.

Runt om i landet jobbar vårdpersonal på övertid i mycket högre uträckning än vanligt. Något som inte bara är en arbetsmiljöfråga och innebär stor stress för individen, utan som också får enorma ekonomiska konsekvenser.

– Den ökade övertiden är ett orosmoment. Vi ser redan nu att sjuktalen ökar, inte bara på grund av covid, utan också på grund av att personalen slits ut. Vi tror dessutom att sjukskrivningarna kommer gå upp rejält i höst, säger Sineva Ribeiro, ordförande i Vårdförbundet.

Dubbelt så mycket övertid

Statistik från Västra Götalandsregionen, Region Östergötland och Region Sörmland visar att den regionala sjukvårdspersonalens övertid uppgår till så mycket som det dubbla i april, jämfört med april förra året.

Övertidstimmarna i Region Östergötland ökade med 54 procent, trots att personalstyrkan bara ökade med sex procent, jämfört med april förra året. I Västra Götalandsregionen var motsvarande siffra, med reservation för ökning till följd av eftersläpande siffror, 27 procent – medan antalet anställda hade gått ned något. I Region Sörmland hade övertidstimmarna nästan fördubblats, trots att man tagit in resurser i form av personal från andra regioner.

Personalen vid Södertälje sjukhus arbetat mer än dubbelt så många övertidstimmar i april, jämfört med i fjol, enligt SVT Södertälje. I det fallet handlar det om 4  800 extra övertidstimmar som enligt sjukhusets beräkningar innebär en extra kostnad om tre miljoner kronor.

29 miljoner kronor

Ser man till regionerna, Östergötland, Sörmland och Västra Götalandsregionen, rör det sig om 46 349 extra övertidstimmar. Enligt samma beräkningsmodell, där varje timme kostar 625 kronor, blir prislappen för de tre regionerna nästan 29 miljoner kronor. Då är inte övertiden i någon kommunal vård inräknad – och heller inte övertidstimmarna för andra regioner – så som hårt coronadrabbade Region Stockholm, där krisavtalet till viss del aktiverats, och som inte tillhandahåller statistik för hela regionen.

Kostnaderna kommer troligtvis inte att bli mindre för övertiden i maj.

– De signaler jag har fått från våra medlemmar är att det även sett likadant ut med övertidsarbetet i maj, som i april, säger Riberio.

Ingen av regionerna valde att under måndagen kommentera övertidsstatistiken – eller dess beräknade kostnader.

Region Västra Götaland har sett en ökning i övertidstimmar i april i år jämfört med tidigare år. En ökning som kan bli dyr. På bild: Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen. Arkivbild.
Region Västra Götaland har sett en ökning i övertidstimmar i april i år jämfört med tidigare år. En ökning som kan bli dyr. På bild: Ann Söderström, Hälso- och sjukvårdsdirektör i regionen. Arkivbild.
Fotograf: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Övertidstimmarna

Övertidstimmar i april, region Östergötland, Sörmland och Västra Götalandsregionen, totalt:

April 2019: 117490

April 2020: 163839 (med möjlighet till eftersläpande siffror)

Övertidstimmar i april, per region

Region Östergötland: Övertidstimmarna ökade med 54 procent, från 23 612 till 36 439 timmar. Personalstyrkan hade dock ökat med sex procent.

Region Sörmland: Övertidstimmarna ökade med ungefär 99 procent, från 12 200 timmar till 23 915 timmar. Fått extrapersonal från andra regioner.

Västra Götalandsregionen: Övertidstimmarna ökade med 27 procent, från 81375 till 103485 timmar. Likvärdig personalstyrka.

De regionala skillnaderna förklaras bland annat av antal anställda inom vården i regionerna, därför ska timmarna inte jämföras rakt av regionerna emellan.

Källa: Region Östergötland, Region Sörmland, Västra Götalandsregionen

Inrikes

Man döms för dödsskott på skjutbana i Norberg

En man i 40-årsåldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Arkivbild.
En man i 40-årsåldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst. Arkivbild.
Fotograf: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern döms till villkorlig dom och samhällstjänst sedan han skjutit ihjäl en äldre man av misstag på en skjutbana i Norberg, rapporterar SVT Västmanland.

Händelsen inträffade i november i fjol när mannen avlossade flera skott mot den äldre mannen som befann sig i höjd med banans måltavlor. Han uppgav i rätten att vådaskjutningen skedde i samband med att han tappade kontrollen över var den äldre mannen befann sig, eftersom han använde sin telefon.

Offret, som var i 75-årsåldern, avled på platsen.

Den dömde mannen saknade vapenlicens, och sköt även med ett vapen som saknade licens.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Fortsatt hårt tryck på Spelinspektionen – 95 spelbolag beviljats licens

Casinofeber Nio månader efter nya spellagen och intresset är fortsatt skyhögt. 95 spelbolag har beviljats svenskt spellicens och tillsammans driver de närmare 200 spelsidor. Casinofeber hjälper dig att hitta aktören som passar dig allra bäst.

Få har missat den tillväxt som har skett på spelmarknaden sedan den nya spellagen infördes vid årsskiftet. Regeringens beslut om att släppa på sitt monopol i utbyte mot en spelskatt och krav på spellicens, förvånade nog många, men har alla redan visat sig vara ett smart och strategiskt drag.

Även om det låter motsägelsefullt har nämligen den svenska regeringen lyckats återta kontrollen över en svårkontrollerad marknad. Dessutom klirrar det fint i statskassan – en miljardjackpot för staten, som Svenska Dagbladet uttryckte det.

Att skaffa en spellicens är både kostsamt och kommer med en hel del skyldigheter. Bland annat måste spelbolagen värna om sina användares spelvanor och hantera alla personuppgifter med största varsamhet. Med spelskatten gör också staten miljarder i vinst.

Närmare 200 spelsidor på den svenska marknaden

Skeptiska röster trodde att regleringen skulle skrämma bort spelbolagen, men nu rapporterar Spelinspektionen att hela 95 spelbolag har beviljats spellicens sedan årsskiftet. De flesta av dessa driver dessutom mer än en spelsida. Totalt rör det sig om närmare 200 olika casinosidor att välja och vraka mellan.

Även om det är härligt med valfrihet, innebär också det enorma utbudet att det kan vara svårt att orientera sig och hitta den aktör som passar en allra bäst. Både när det kommer till erbjudanden och gränssnitt. För en stor del av spelnöjet ligger i att bruka en tjänst som känns rätt.

Casinofeber guidar dig

Hos jämförelsesidan Casinofeber.se hittar du den bästa listan över casinon på nätet. För att sammanställa listan har Casinofeber tagit hänsyn till variabler som: välkomstbonusar, spelutbud, användarnöjdhet och fördelaktiga tekniska lösningar.

I den sista kategorin hittar vi en rad funktioner som förbättrar användarupplevelsen. Exempelvis möjligheten att kunna legitimera sig direkt med hjälp av BankID istället för att behöva dela med sig av känsliga personuppgifter, och smidiga betallösningar som PayPal och Swish.

Förutom att det går snabbare att göra insättningar och uttag med den här typen av tredjepartstjänster, än vad en vanlig banktransaktion gör, så behöver man inte heller dela med sig av sina kontouppgifter. Något som fler och fler uppskattar.

Casinofeber ser också till att hela tiden hålla sina up to date, så att besökaren alltid kan känna sig trygg med att rekommendationerna är aktuella.

Spelintresset ser inte ut att minska och fler spelbolag kommer att dyka upp inom kort. Casinofeber hjälper dig att hålla dig uppdaterat och noterar dig så fort någon ny spännande aktör gör entré på den svenska spelmarknaden.

Inrikes

Elever anmälda för att ha hostat på lärare

Två högstadieelever vid en skola i Östersund misstänks för misshandel efter att ha hostat en lärare i ansiktet. Arkivbild.
Två högstadieelever vid en skola i Östersund misstänks för misshandel efter att ha hostat en lärare i ansiktet. Arkivbild.
Fotograf: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes

Två högstadieelever vid en skola i Östersund misstänks för misshandel sedan de hostat en lärare i ansiktet, rapporterar lokala medier i Jämtland.

Läraren, som tillhör en riskgrupp, hade tidigare varit hemma från jobbet på grund av coronapandemin, vilket eleverna var informerade om.

Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket och i anmälan skriver skolans rektor att händelsen även anmäls till polisen.

Enligt anmälan kommer polisen att rubricera händelsen som misshandel.

I anmälan står det också att eleverna är ångerfulla och att de inte förstod allvaret, men att ärendet ändå kommer att gå vidare.

Inrikes

Fängelse för 63 000 smugglade knarktabletter

Blekinge tingsrätt dömer männen till fängelse och tio års utvisning. Arkivbild.
Blekinge tingsrätt dömer männen till fängelse och tio års utvisning. Arkivbild.
Fotograf: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två män döms till fyra års fängelse för grov narkotikasmuggling sedan de försökt smuggla in 63 400 narkotikaklassade tabletter i en bil, rapporterar lokala medier.

De två männen stoppades i Stillerydshamnen i Karlshamn i slutet av januari med 643 burkar med det narkotikaklassade preparatet klonazepam. Burkarna var gömda i olika utrymmen i bilen, däribland i taket, stolar och ett specialtillverkat utrymme vid stötfångaren, rapporterar SVT Blekinge.

Blekinge tingsrätt dömer även männen, som är 27 och 35 år, till tio års utvisning. Endast den yngre av dem erkände brottet.

Inrikes

Man häktad för kidnappning i Uppsala

En man i 40-årsåldern har häktats misstänkt för människorov och grov misshandel. Arkivbild.
En man i 40-årsåldern har häktats misstänkt för människorov och grov misshandel. Arkivbild.
Fotograf: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes

En man i 40-årsåldern har häktats misstänkt för människorov och grov misshandel sedan en man i 60-årsåldern berättat att han hållits fången i en lägenhet i Uppsala, rapporterar SVT Uppsala.

Mannen, som fördes till sjukhus efter händelsen, uppger att han hållits fången i sex timmar och misshandlats med olika tillhyggen, däribland stickvapen.

– Jag har sett foton och han är blåslagen, men mer än så kan jag inte säga, säger åklagaren Elin Blank till tv-kanalen.

Den häktade mannen nekar till brott. Ytterligare en man och en kvinna greps i samband med att den nu häktade mannen frihetsberövades i fredags, av dem har kvinnan släppts på fri fot och misstankarna mot henne har avskrivits.

– Hon är mer att betrakta som ett vittne, säger Elin Blank till SVT.

NÄSTA ARTIKEL